Prospect Crusia 4000 UI (40 mg)/0,4 ml soluţie injectabilă în seringă preumplută

Substanța activă: enoxaparinum
Producator: ROVI CONTRACT MANUFACTURING, S.L., Spania
Clasa ATC: [B01AB]: sange si organe hematopoietice >> anticoagulante >> produse antitrombotice >> grupul heparinei
Crusia conţine substanţa activă denumită enoxaparină sodică, o heparină cu greutate moleculară mică (LMWH).

Crusia acţionează pe două căi.
1) Previne creşterea cheagurilor de sânge deja formate. Aceasta ajută organismul dumneavoastră să le distrugă şi le împiedică să vă facă rău.
2) Previne formarea cheagurilor de sânge în organism.

Indicații Crusia 4000 UI (40 mg)/0,4 ml soluţie injectabilă în seringă preumplută:

Crusia poate fi utilizat pentru:
• Tratarea cheagurilor de sânge prezente în sângele dumneavoastră
• Prevenirea formării cheagurilor de sânge în sângele dumneavoastră, în următoarele situaţii:
o Înainte şi după o intervenţie chirurgicală
o Când aveţi o boală acută şi vă confruntaţi cu o perioadă de mobilitate limitată
o Când aveţi angină pectorală instabilă (o afecţiune în care nu ajunge suficient sânge la inima dumneavoastră)
o După un infarct miocardic.
• Prevenirea formării cheagurilor de sânge în tubulatura aparatului de dializă (utilizat pentru persoanele cu probleme severe de rinichi).

Contraindicații:

Nu utilizaţi Crusia
• Dacă sunteţi alergic la enoxaparină sodică sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament. Semnele unei reacţii alergice includ: erupţie trecătoare pe piele, dificultăţi la înghiţire sau respiraţie, umflare a buzelor, feţei, gâtului sau limbii.
• Dacă sunteţi alergic la heparină sau alte heparine cu greutate moleculară mică, cum sunt nadroparina, tinzaparina sau dalteparina.
• Dacă aţi avut o reacţie la heparină care a provocat o scădere severă a numărului de celule pentru coagularea sângelui (trombocite) (această reacţie este denumită trombocitopenie indusă de heparină) în ultimele 100 zile sau dacă aveţi anticorpi împotriva enoxaparinei în sânge.
• Dacă sângeraţi abundent sau aveţi o afecţiune cu risc crescut de sângerare (cum sunt ulcer la nivelul stomacului, intervenţie chirurgicală recentă la nivelul creier ului sau ochilor), inclusiv accident vascular cerebral hemoragic recent.
• Dacă utilizaţi Crusia pentru a trata cheagurile de sânge din organism şi urmează să vi se efectueze anestezie spinală sau epidurală, sau puncţie lombară în decurs de 24 ore.

Administrare Crusia 4000 UI (40 mg)/0,4 ml soluţie injectabilă în seringă preumplută:

Utilizaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Administrarea acestui medicament
• - În mod normal, medicul dumneavoastră sau asistenta medicală vă vor administra Crusia , deoarece trebuie administrat injectabil.
• După ce vă externaţi, este posibil să fie necesar să continuaţi utilizarea de Crusia şi să vă administraţi singur (vezi mai jos instrucţiunile privind modul de administrare).
• Crusia se administrează, de obicei, prin injectare sub piele (subcutanat).
• Crusia se poate administra în venă (intravenos) după anumite tipuri de infarct miocardic sau intervenţii chirurgicale.
• Crusia poate fi introdus în tubul care părăseşte corpul dumneavoastră (linia arterială), la începutul şedinţei de dializă.
Nu injectaţi Crusia în muşchi.

Ce doză vă va fi administrată
• Medicul dumneavoastră va decide cât Crusia să vă administreze. Cantitatea va depinde de motivul pentru care este utilizat.
• Dacă aveţi probleme cu rinichii, este posibil să vi se administreze o doză mai mică de Crusia .

1. Tratarea cheagurilor de sânge care se găsesc în sângele dumneavoastră
• Doza recomandată este de 150 UI (1,5 mg) pentru fiecare kilogram de greutate corporală, administrată în fiecare zi, sau 100 UI (1 mg) pentru fiecare kilogram de greutate corporală, administrată de două ori pe zi.
• Medicul dumneavoastră va decide cât timp trebuie să utilizaţi Crusia .

2. Împiedicarea formării cheagurilor de sânge în sângele dumneavoastră, în următoarele situaţii:
→ Intervenţii chirurgicale sau perioade de mobilitate limitată, din cauza unei afecţiuni
• Doza va depinde de probabilitatea cu care este posibil să dezvoltaţi un cheag de sânge. Vi se vor administra 2000 UI (20 mg) sau 4000 UI (40 mg) de Crusia în fiecare zi.
• Dacă urmează să vi se efectueze o intervenţie chirurgicală, prima injecţie vă va fi administrată, de obicei, cu 2 ore sau 12 ore înainte de intervenţia chirurgicală.
• Dacă aveţi mobilitatea restricţionată din cauza unei afecţiuni, vi se vor administra, în mod normal 4000 UI (40 mg) de Crusia în fiecare zi.
• Medicul dumneavoastră va decide cât timp trebuie să vi se administreze Crusia .
→ După aţi avut un infarct miocardic Crusia poate fi utilizat pentru două tipuri diferite de infarct miocardic, denumite STEMI (infarct miocardic cu supradenivelare de segment ST) sau Non STEMI (NSTEMI). Doza de Crusia care vă este administrată va depinde de vârsta dumneavoastră şi de tipul de infarct miocardic pe care l-aţi avut.

Tipul de infarct miocardic NSTEMI:
• Doza recomandată este de 100 UI (1 mg) pentru fiecare kilogram de greutate corporală, la interval de 12 ore.
• În mod normal, medicul dumneavoastră vă va recomanda să luaţi şi acid acetilsalicilic.
• Medicul dumneavoastră va decide cât timp trebuie să vi se administreze Crusia .

Tipul de infarct miocardic STEMI, dacă aveţi vârsta sub 75 ani:
• Vi se va administra o doză iniţială de 3000 UI (30 mg) Crusia , sub formă de injecţie în venă.
• În acelaşi timp, vi se va administra Crusia sub formă de injecţie sub piele (injecţie subcutanată). Doza recomandată este de 100 UI (1 mg) pentru fiecare kilogram de greutate corporală, la interval de 12 ore.
• În mod normal, medicul dumneavoastră vă va recomanda să luaţi şi acid acetilsalicilic.
• Medicul dumneavoastră va decide cât timp trebuie să vi se administreze Crusia .

Tipul de infarct miocardic STEMI, dacă aveţi vârsta de 75 ani sau peste:
• Doza recomandată este de 75 UI (0,75 mg) pentru fiecare kilogram de greutate corporală, la interval de 12 ore.
• Doza maximă de Crusia care vă va fi administrată la primele două injecţii este de 7500 UI (75 mg).
• Medicul dumneavoastră va decide cât timp trebuie să vi se administreze Crusia .

La pacienţii cărora li se efectuează o intervenţie chirurgicală numită angioplastie coronariană percutană (PTCA):
În funcţie de momentul la care vi s-a efectuat ultima administrare de Crusia , medicul dumneavoastră poate decide să vă administreze o doză suplimentară de Crusia înainte de intervenţia chirurgicală de PTCA. Aceasta se va administra sub formă de injecţie în venă.

3. Împiedicarea formării cheagurilor de sânge în tubulatura dispozitivului de dializă
• Doza recomandată este de 100 UI (1 mg) pentru fiecare kilogram de greutate corporală.
• Crusia este introdus în tubul care părăseşte corpul (linia arterială), la începutul şedinţei de dializă. Această cantitate este, de obicei, suficientă pentru o şedinţă cu durata de 4 ore. Cu toate acestea, medicul dumneavoastră vă poate administra o doză suplimentară de 50 UI până la 100 UI (0,5 mg până la 1 mg) pentru fiecare kilogram de greutate corporală, dacă este necesar.

Cum vă puteți efectua singur o injecție cu Crusia
Dacă vă puteți administra singur acest medicament, medicul dumneavoastră sau asistenta medicală vă vor arăta cum să faceți acest lucru. Nu încercați să vă injectați singur medicamentul dacă nu ați fost instruit în acest sens. Dacă nu sunteți singur despre ce anume trebuie să faceți, discutați imediat cu medicul dumneavoastră sau cu asistenta medicală.

Înainte de a vă administra singur injecția cu Crusia
- Verificați data de expirare a medicamentului. Nu utilizați medicamentul dacă data de expirare a acestuia a fost depăşită.
- Verificați dacă seringa este deteriorată și dacă medicamentul se prezintă sub formă de soluție limpede. În caz contrar, utilizați o altă seringă.
- Nu utilizați acest medicament dacă observați orice modificări ale aspectului acestuia.
- Asigurați-vă că știți ce cantitate trebuie să injectați.
- Verificați-vă abdomenul pentru a vedea dacă ultima injecție a provocat înroșire, modificare a culorii pielii, umflături, scurgeri sau dacă zona respectivă este încă dureroasă; în caz afirmativ, discutați cu medicul dumneavoastră sau cu asistenta medicală.
- Decideți unde urmează să injectați medicamentul. Schimbaţi locul de injectare de fiecare dată, trecând din partea dreaptă în partea stângă a stomacului. Acest medicament trebuie injectat imediat sub pielea stomacului dumneavoastră, dar nu prea aproape de buric sau de orice țesut cicatriceal (la cel puțin 5 cm de acestea).
- Seringa preumplută este numai de unică folosință.

Instrucțiuni privind modul de auto-injectare cu Crusia

1) Spălați cu apă și săpun mâinile și zona în care urmează să efectuați injecția. Uscați-vă mâinile.

2) Așezați vă sau întindeți-vă într-o poziție confortabilă astfel încât să fiți relaxat. Asigurați vă că puteți vedea locul unde urmează să efectuați injecția. Este ideal să folosiți un șezlong, un fotoliu cu spătarul înclinat sau patul în care vă sprijiniți pe perne.

3) Alegeți o zonă în partea dreaptă sau stângă a stomacului dumneavoastră, la cel puțin 5 cm de buric și lateral.

Rețineți: Nu vă faceți injecția mai aproape de 5 cm de buric sau de zone cu cicatrici sau vânătăi existente. Schimbați locul în care vă efectuați injecția, alternativ între partea stângă și dreaptă a stomacului, în funcție de zona în care ați efectuat ultima injecție.

4) scoateți cu grijă capacul care acoperă acul seringii. Aruncați capacul. Seringa este preumplută și gata de utilizare.

Nu apăsați pistonul înainte de a vă injecta, pentru a elimina bulele de aer. Acest lucru poate duce la o pierdere de medicament. După ce ați scos capacul aveți grijă să nu atingă nimic, pentru a vă asigura că acul rămâne curat (steril).

5) Țineți seringa în mâna cu care scrieți (ca pe un creion) și cu cealaltă mână prindeți ușor între degetul mare și cel arătător, pielea din regiunea abdominală pe care ați curățat-o, astfel încât să formați un pliu.

Asigurați-vă că mențineți pliul cutanat pe toată durata injectării.

6) Țineți seringa astfel încât acul să fie orientat în jos (vertical, la un unghi de 90°). Introduceți acul pe toată lungimea acestuia, în pliul cutanat.

7) Apăsați pistonul în jos cu degetul. În acest mod, medicamentul este injectat în țesutul adipos al stomacului. Asigurați vă că mențineți pliul cutanat pe tot parcursul injecției.

8) Scoateți acul trăgând-ul drept în afară.

Pentru a evita apariția unor vânătăi, nu masați locul de injectare după ce ați terminat injectarea.

9) aruncați seringa utilizată împreună cu teaca protectoare a acesteia în recipientul pentru obiecte ascuțite, care vă este furnizat. Închideți bine capacul și nu lăsați recipientul la îndemâna copiilor.

Atunci când recipientul este plin, înmânați-l medicului dumneavoastră sau asistentei medicale pentru a fi eliminat. Nu îl eliminați împreună cu gunoiul menajer.

Schimbarea tratamentului anticoagulant
- Schimbarea tratamentului de la Crusia la medicamente care subţiază sângele, denumite antagonişti ai vitaminei K (de exemplu warfarina)
Medicul dumneavoastră vă va solicita să efectuaţi o analiză de sânge, numită INR, şi vă va spune când să opriţi administrarea Crusia în mod corespunzător.

- Schimbarea tratamentului de la medicamente care subţiază sângele, denumite antagonişti ai vitaminei K (de exemplu warfarina) la Crusia
Opriţi administrarea antgonistului de vitamina K. Medicul dumneavoastră vă va solicita să efectuaţi o analiză de sânge, numită INR, şi vă va spune când să începeţi administrarea Crusia în mod corespunzător.

- Schimbarea tratamentului de la Crusia la tratamentul cu un anticoagulant oral cu acţiune directă
Opriţi administrarea Crusia . Începeţi administrarea anticoagulantului oral cu acţiune directă cu 0-2 ore înainte de ora la care v-aţi fi efectuat injecţia următoare, apoi continuaţi în mod obişnuit.

- Schimbarea tratamentului de la tratamentul cu un anticoagulant oral cu acţiune directă la Crusia
Opriţi administrarea anticoagulantului oral cu acţiune directă. Nu începeţi administrarea Crusia înainte de a trece 12 ore de la ultima doză de antiocagulant cu acţiune directă.

Utilizarea la copii şi adolescenţi
Siguranţa şi eficacitatea Crusia nu au fost evaluate la copii sau adolescenţi.

Dacă utilizaţi mai mult Crusia decât trebuie
Dacă credeţi că aţi utilizat prea mult sau prea puţin Crusia , spuneţi imediat medicului dumneavoastră, asistentei medicale sau farmacistului, chiar dacă nu aveţi semne ale unei probleme.
Dacă un copil îşi injectează sau înghite accidental Crusia , mergeţi imediat cu el la departamentul de urgenţe al unui spital.

Dacă uitaţi să utilizaţi Crusia
Dacă uitaţi să vă administraţi o doză, administraţi-o imediat ce vă aduceţi aminte. Nu vă administraţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Ţinerea unui jurnal vă va ajuta să vă asiguraţi că nu omiteţi o doză.

Dacă încetaţi să utilizaţi Crusia
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale.
Este important pentru dumneavoastră să continuaţi să vă administraţi injecţiile cu Crusia până când medicul decide să le opriţi. Dacă opriţi administrarea, puteţi face un cheag de sânge, ceea ce poate fi foarte periculos.

Compoziție Crusia 4000 UI (40 mg)/0,4 ml soluţie injectabilă în seringă preumplută:

- Substanţa activă este enoxaparina sodică.
Fiecare seringă preumplută conţine enoxaparină sodică 4000 UI activitate anti-Xa (echivalent cu 40 mg) în apă pentru preparate injectabile 0,4 ml.

- Cealaltă componentă este apă pentru preparate injectabile.

Precauții:

Crusia nu trebuie utilizat interschimbabil cu alte medicamente care fac parte din grupul heparinelor cu greutate moleculară mică, deoarece acestea nu sunt exact la fel şi nu au aceeaşi activitate şi instrucţiuni de utilizare.

Înainte să utilizaţi Crusia , adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă:
• aţi avut vreodată o reacţie la heparine care a determinat o scădere severă a numărului de trombocite
• urmează să vi se efectueze anestezie spinală sau epidurală sau puncţie lombară (vezi Intervenţii chirurgicale şi anestezice): trebuie respectat un interval de timp între administrarea de Crusia şi efectuarea unei astfel de proceduri.
• vi s-a introdus o valvă la nivelul inimii
• aveţi endocardită (o infecţie a învelişului intern al inimii)
• aveţi istoric de ulcer la nivelul stomacului
• aţi avut recent un accident vascular cerebral
• aveţi tensiune arterială mare
• aveţi diabet zaharat sau o problemă cu vasele de sânge de la nivelul ochilor, provocate de diabetul zaharat (denumită retinopatie diabetică)
• aţi avut recent o intervenţie chirurgicală la nivelul ochilor sau creierului
• sunteţi vârstnic (peste 65 ani) şi, în mod special, dacă aveţi vârsta peste 75 ani
• aveţi probleme cu rinichii
• aveţi probleme cu ficatul
• aveţi greutatea prea mică sau prea mare
• aveţi valori mari ale potasiului în sânge (acest lucru se poate verifica printr-o analiză de sânge)
• utilizaţi în prezent medicamente care afectează sângerarea (vezi mai jos pct. „Alte medicamente”).

Este posibil să vi se efectueze analize de sânge înainte să începeţi utilizarea acestui medicament şi în timpul utilizării, la intervale de timp; acestea se efectuează pentru a verifica numărul de celule pentru coagularea sângelui (trombocite) şi concentraţia potasiului în sânge.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Crusia nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

Se recomandă ca denumirea comercială şi seria medicamentului pe care îl utilizaţi să fie înregistrate de către medicul dumneavoastră.

Reacții adverse ale Crusia 4000 UI (40 mg)/0,4 ml soluţie injectabilă în seringă preumplută:

Ca alte medicamente similare (medicamente pentru scăderea apariţiei cheagurilor de sânge), Crusia poate provoca sângerări, care pot pune în pericol viaţa. În unele cazuri, sângerarea poate să nu fie evidentă.

Dacă aveţi orice eveniment de sângerare care nu trece singur sau dacă aveţi semne ale unei sângerări abundente (slăbiciune pronunţată, oboseală, paloare, ameţeli, durere de cap sau umflătură inexplicabilă), adresaţi-vă imediat unui medic.
Medicul dumneavoastră poate decide să vă ţină sub supraveghere atentă sau să vă schimbe medicamentul.

Opriţi utilizarea Crusia şi adresaţi-vă imediat unui medic sau asistentă medicală dacă aveţi orice semne ale unei reacţii alergice severe (cum sunt dificultăţi la respiraţie, umflarea buzelor, gurii, gâtului sau ochilor).

Trebuie să spuneţi imediat medicului dumneavoastră
• Dacă aveţi orice semn de blocare a unui vas de sânge de către un cheag de sânge, cum sunt:
- durere sub formă de crampe, roşeaţă, căldură sau umflare la nivelul unuia dintre picioare - acestea sunt simptome de tromboză venoasă profundă
- senzaţie de lipsă de aer, durere toracică, leşin sau tuse cu sânge – acestea sunt simptome de embolie pulmonară
• Dacă aveţi o erupţie dureroasă, cu pete de culoare roşu închis sub piele, care nu dispar atunci când le apăsaţi. Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă solicite să efectuaţi o analiză de sânge pentru a verifica numărul de trombocite.

Listă generală cu posibile reacţii adverse:
Foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane)
• Sângerare.
• Creştere a valorilor enzimelor ficatului.

Frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane)
• Vă apar vânătăi cu mai multă uşurinţă decât de obicei. Aceasta poate fi determinată de o problemă a sângelui, însoţită de scăderea numărului de trombocite.
• Pete roz pe piele. Este mai probabil ca acestea să apară în zona în care a fost injectat Crusia .
• Erupţii trecătoare pe piele (blânde, urticarie).
• Mâncărime şi roşeaţă pe piele.
• Apariţia de vânătăi sau durere la locul injectării.
• Scădere a numărului de globule roşii din sânge.
• Număr crescut de trombocite în sânge.
• Durere de cap.

Mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 de persoane)
• Durere de cap severă, instalată brusc. Acesta poate fi un semn de sângerare în creier.
• Senzaţie dureroasă sau de umflare în stomac. Este posibil să aveţi o sângerare în stomac.
• Leziuni mari pe piele, de culoare roşie, cu forme neregulate, însoţite sau nu de vezicule.
• Iritaţie pe piele (iritaţie locală).
• Observaţi îngălbenirea pielii sau a albului ochilor, iar urina dumneavoastră devine închisă la culoare. Aceasta poate fi o problemă cu ficatul.

Rare (pot afecta până la 1 din 1000 de persoane)
• Reacţie alergică severă. Semnele pot include: o erupţie trecătoare pe piele, probleme la înghiţire sau la respiraţie, umflare a buzelor, feţei, gâtului sau limbii.
• Creştere a valorilor potasiului în sânge. Acest lucru este mai probabil să apară la persoanele cu probleme cu rinichii sau cu diabet zaharat. Medicul dumneavoastră va putea verifica aceasta prin efectuarea unei analize de sânge.
• Creştere a numărului de eozinofile din sânge. Medicul dumneavoastră va putea verifica aceasta prin efectuarea unei analize de sânge.
• Cădere a părului.
• Osteoporoză (o afecţiune în care oasele dumneavoastră sunt mai predispuse la a se rupe) după administrare de lungă durată.
• Senzaţie de furnicături, amorţeală sau slăbiciune musculară (în special în partea inferioară a corpului), atunci când vi s-a efectuat o puncţie spinală sau o anestezie spinală.
• Pierdere a controlului asupra vezicii sau anusului (astfel încât nu mai puteţi controla mersul la toaletă).
• Noduli tari sau moi la nivelul locului de injectare.

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, aşa cum este menţionat pe www.anm.ro. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizaţi sau s-ar putea să luaţi/utilizaţi orice alte medicamente.
• Warfarină – utilizată pentru subţierea sângelui
• Acid acetilsalicilic (cunoscut şi ca AAS), clopidogrel sau alte medicamente utilizate pentru a împiedica formarea cheagurilor de sânge (vezi şi pct. „Schimbarea medicamentul anticoagulant”)
• Injecţie cu dextran – utilizat pentru a reface volumul de sânge
• Ibuprofen, diclofenac, ketorolac sau alte medicamente cunoscute ca medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, utilizate pentru tratarea durerii şi umflăturilor din artrită şi alte afecţiuni
• Prednisolon, dexametazonă sau alte medicamente utilizate în tratarea astmului, artritei reumatoide şi a altor afecţiuni
• Medicamente care cresc concentraţia potasiului în sânge, cum sunt sărurile de potasiu, medicamente pentru eliminarea apei, anumite medicamente pentru tratarea problemelor cu inima.

Intervenții chirurgicale și anestezice
Dacă urmează să vi se efectueze o puncţie spinală sau intervenţie chirurgicală în care se utilizează o anestezie epidurală sau spinală, spuneţi medicului dumneavoastră că utilizaţi Crusia . Vezi „Nu utilizaţi Crusia ”. De asemenea, spuneţi medicului dumneavoastră dacă aveţi orice probleme cu coloana vertebrală sau dacă vi s-a efectuat vreodată o intervenţie chirurgicală la nivelul coloanei vertebrale.

Administrarea de Crusia 4000 UI (40 mg)/0,4 ml soluţie injectabilă în seringă preumplută în sarcină / alaptare:

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.
Dacă sunteţi gravidă şi aveţi o proteză valvulară cardiacă, este posibil să aveţi un risc crescut de apariţie a cheagurilor de sânge. Medicul dumneavoastră trebuie să discute despre acesta cu dumneavoastră.

Dacă alăptaţi sau intenţionaţi să alăptaţi, trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră pentru sfaturi înainte de a utiliza acest medicament.

Prezentare ambalaj:

Crusia este o soluție limpede, incoloră până la slab gălbui pentru injectarea într-o seringă preumplută din sticlă de Tip I prevăzută cu un ac de injecție, cu sau fără un dispozitiv automat de siguranță.

Crusia 4000 UI (40 mg)/0,4 ml soluție injectabilă în seringă preumplută de 0,5 ml fără gradație. Pachete de 2, 6, 10, 20, 30 și 50 de seringi.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

În unele mărimi de ambalaj, seringa preumplută poate fi combinată cu un sistem cu dispozitiv de siguranță.

Pentru seringile cu sistem de dispozitiv de siguranță, acul trebuie să fie orientat departe de utilizator și oricine altcineva care este prezent. Sistemul de siguranță este activat apăsând ferm pe tija pistonului. Manșonul de protecție va acoperi automat acul și va produce un semnal auditiv care confirmă activarea dispozitivului.

Imediat, seringa trebuie aruncată, aruncând-o în cel mai apropiat coș pentru obiecte ascuțite (cu acul în interior). Capacul recipientului trebuie să fie închis ermetic, iar recipientul nu trebuie lăsat la îndemâna copiilor.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.

Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe etichetă şi pe cutie. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se păstra la temperaturi sub 25°C. A nu se congela.
După diluare, soluţia trebuie utilizată în decurs de 8 ore.

Nu utilizați acest medicament dacă observați orice modificări vizibile ale aspectului soluției.

Seringile preumplute cu Crusia sunt numai de unică folosință. Aruncați orice medicament neutilizat.
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebați farmacistul cum să aruncați medicamentele pe care nu le mai folosiți. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă enoxaparinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Crusia 4000 UI (40 mg)/0,4 ml soluţie injectabilă în seringă preumplută(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Crusia 4000 UI (40 mg)/0,4 ml soluţie injectabilă în seringă preumplută vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.