Prospect Danurit 2 mg/0,625 mg comprimate

Substanța activă: combinatii
Producator: Gedeon Richter Polska Sp. z o.o., Polonia
Clasa ATC: [C09BA]: sistem cardiovascular >> produse active pe sistemul renina-angiotensina >> combinatii de inhibitori A.C.E. >> inhibitori ai enzimei de conversie si diuretice � combinatii

Indicații Danurit 2 mg/0,625 mg comprimate:

Danurit este o combinaţie între două substanţe active, perindopril şi indapamidă. Este un medicament antihipertensiv şi se utilizează în tratamentul tensiunii arteriale mari (hipertensiune arterială).

Perindoprilul aparţine unei clase de medicamente numite inhibitori ai ECA. Acestea acţionează prin lărgirea vaselor de sânge, ceea ce face mai uşoară pomparea de către inima dumneavoastră a sângelui în vasele de sânge. Indapamida este un diuretic. Diureticele măresc cantitatea de urină produsă de către rinichi. Totuşi, indapamida este diferită de alte diuretice, deoarece determină doar o creştere uşoară a cantităţii de urină produse. Fiecare dintre cele două substanţe active reduce tensiunea arterială şi acţionează împreună pentru a vă controla tensiunea arterială.

Contraindicații:

Nu luaţi Danurit
* dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la perindopril sau la oricare alt inhibitor al ECA, la indapamidă sau la orice altă sulfonamidă sau la oricare dintre celelalte componente ale Danurit;
* dacă aţi prezentat simptome cum sunt: respiraţie şuierătoare, umflare a feţei sau limbii, senzaţie de mâncărime intensă sau erupţii trecătoare pe piele severe (o afecţiune numită angioedem) asociate cu terapia anterioară cu inhibitori ai ECA sau dacă dumneavoastră sau un membru al familiei a prezentat aceste simptome, în orice alte circumstanţe
* dacă aveţi o boală de ficat severă sau dacă aveţi o afecţiune numită encefalopatie hepatică (boală degenerativă a creierului)
* dacă aveţi o boală de rinichi severă sau efectuaţi şedinţe de dializă;
* dacă aveţi valori mici ale concentraţiei de potasiu în sânge;
* dacă sunteţi suspectat sau dacă aveţi insuficienţă cardiacă decompensată netratată (retenţie severă de apă, dificultăţi la respiraţie)
* dacă aveţi peste 3 luni de sarcină (de asemenea, este mai bine să evitaţi utilizarea Danurit la începutul sarcinii - vezi mai jos)
* dacă alăptaţi

Administrare Danurit 2 mg/0,625 mg comprimate:

Luaţi întotdeauna Danurit exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur. Doza uzuală este de un comprimat pe zi. Medicul dumneavoastră poate decide modificarea schemei de tratament dacă aveţi insuficienţă renală. Este preferabil sa luaţi comprimatul dimineaţa, înainte de masă. Înghiţiţi comprimatul cu un pahar cu apă.
Utilizarea la copii şi adolescenţi
Danurit nu este recomandat pentru a fi utilizat la copii şi adolescenţi.
Utilizarea la pacienţii vârstnici
Combinaţia trebuie administrată cu precauţie la vârstnici. Pacienţii trebuie să evite deshidratarea (pierderea unei cantităţi prea mare de apă din organism) iar urmărirea medicală de rutină trebuie să includă monitorizarea funcţiei renale (valorile concentraţiilor creatininei şi potasiului).
Dacă aţi luat mai mult Danurit decât trebuie
În cazul în care aţi luat prea multe comprimate, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau departamentului de urgenţă al celui mai apropiat spital. Cea mai frecventă reacţie adversă în caz de supradozaj este tensiunea arterială mică. Dacă apare tensiune arterială mică (cu simptome cum sunt ameţeli sau leşin), poate fi util să vă întindeţi culcat pe spate, cu picioarele ridicate.
Dacă aţi uitat să luaţi Danurit
Este important să vă luaţi medicamentul în fiecare zi, deoarece tratamentul regulat este mai eficace. Totuşi, dacă uitaţi să luaţi o doză de Danurit, luaţi doza următoare la momentul obişnuit. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.
Dacă încetaţi să luaţi Danurit
Deoarece tratamentul pentru tensiunea arterială mare este, de obicei, pe toată durata vieţii, trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a întrerupe administrarea acestui medicament.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Danurit 2 mg/0,625 mg comprimate:

Substanţele active sunt perindopril terţ-butilamină şi indapamidă.
Danurit 2 mg/0,625 mg comprimate: fiecare comprimat conţine perindopril terţ-butilamină 2 mg şi indapamidă 0,625 mg.

Celelalte componente sunt:
Celuloză microcristalină
Lactoză monohidrat
Dioxid de siliciu coloidal hidrofob
Stearat de magneziu

Precauții:

Dacă vreuna dintre următoarele situaţii este valabilă în cazul dumneavoastră, vă rugăm să discutaţi cu medicul dumneavoastră, înainte de a utiliza Danurit:
* dacă aveţi stenoză aortică (îngustare a vasului de sânge principal care pleacă din inimă), stenoză a valvei mitrale sau cardiomiopatie hipertrofică (boală a muşchiului cardiac) sau stenoză a arterei renale (îngustare a arterei care irigă cu sânge rinichiul)
* dacă aveţi oricare alte afecţiuni ale inimii sau ale rinichilor
* dacă aveţi probleme ale ficatului
* dacă aveţi o boală de colagen (o boală de piele), cum este lupusul eritematos sistemic sau sclerodermia
* dacă aveţi ateroscleroză (îngroşare a arterelor)
* dacă aveţi hiperparatiroidism (hiperactivitate a glandei paratiroide)
* dacă aveţi gută
* dacă aveţi diabet zaharat
* dacă urmaţi o dietă cu restricţie de sare sau utilizaţi substituenţi de sare care conţin potasiu
* inhibitorii ECA pot fi mai puţin eficace şi, de asemenea, pot determina angioedem cu o frecvenţă mai mare la pacienţii aparţinând rasei negre
* dacă luaţi litiu sau diuretice care economisesc potasiu (spironolactonă, triamteren), deoarece utilizarea lor împreună cu Danurit trebuie evitată (vezi "Utilizarea altor medicamente").
Trebuie să-i spuneţi medicului dumneavoastră dacă credeţi că sunteţi (sau aţi putea rămâne) gravidă. Danurit nu este recomandat la începutul sarcinii şi nu trebuie utilizat dacă aveţi peste 3 luni de sarcină, deoarece, dacă este utilizat în acest stadiu al sarcinii, vă poate afecta grav copilul (vezi "Sarcina şi alăptarea").
De asemenea, trebuie să-l informaţi pe medicul dumneavoastră sau personalul medical când luaţi Danurit:
* dacă urmează să vi se efectueze anestezie şi/sau intervenţie chirurgicală
* aţi avut de curând diaree sau vărsături
* dacă efectuaţi şedinţe de dializă sau afereză LDL (care vă îndepărtează colesterolul din sânge cu ajutorul unui aparat)
* dacă urmaţi un tratament de desensibilizare, pentru reducerea efectelor alergiei la înţepăturile de albină sau viespe
* dacă vi se efectuează un examen medical care necesită injectarea unei substanţe de contrast care conţine iod (o substanţă care face ca organele, cum sunt rinichiul sau stomacul să fie vizibile la razele X)
Sportivii trebuie atenţionaţi asupra faptului că Danurit conţine o substanţă activă (indapamida) care poate determina pozitivarea reacţiei la testul antidoping.
Danurit nu trebuie administrat copiilor şi adolescenţilor.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
În mod obişnuit, Danurit nu afectează vigilenţa, dar, la unii pacienţi, pot să apară diferite reacţii, cum sunt ameţeli sau slăbiciune, determinate de scăderea tensiunii arteriale. În aceste cazuri, capacitatea dumneavoastră de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje poate fi afectată.

Informaţii importante privind unele componente ale Danurit
Danurit conţine lactoză monohidrat 60 mg. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, adresaţi-vă medicului înainte de a utiliza acest medicament.

Reacții adverse ale Danurit 2 mg/0,625 mg comprimate:

Ca toate medicamentele, Danurit poate provoca reacţii adverse, cu toate că acestea nu apar la toate persoanele.
Acestea pot include:
Reacţii adverse frecvente (apar la mai puţin de 1 din 10 utilizatori, dar la mai mult de 1 din 100 de utilizatori)
Tulburări gastro-intestinale (dureri de stomac sau dureri abdominale, pierdere a poftei de mâncare, greaţă, vărsături, constipaţie, diaree, tulburări ale gustului, indigestie), uscăciune a gurii, tuse seacă, furnicături şi înţepături, dureri de cap, oboseală, ameţeli, vertij, tulburări de vedere, sunete şi zgomote în urechi, tensiune arterială mică fie ortostatică (senzaţie de confuzie la ridicarea în picioare) sau fără legătură cu poziţia aşezat sau în picioare, erupţii trecătoare pe piele, mâncărimi, crampe musculare.
Reacţii adverse mai puţin frecvente (apar la mai puţin de 1 din 100 de utilizatori, dar la mai mult de 1 din 1000 de utilizatori)
Tulburări ale dispoziţiei, tulburări ale somnului, purpură (puncte roşii pe piele), bronhospasm (senzaţie de constricţie la nivelul pieptului, respiraţie şuierătoare şi scurtată), angioedem (simptome cum sunt respiraţie şuierătoare, umflare a feţei sau limbii, urticarie sau manifestări severe pe piele), transpiraţii crescute, tulburări ale rinichilor, impotenţă. Dacă aveţi lupus eritematos sistemic (un tip de boală de colagen), acesta se poate agrava.
Reacţii adverse foarte rare (apar la mai puţin de 1 din 10000 de utilizatori)
Nas înfundat sau curgere a nasului, confuzie, bătăi neregulate ale inimii, durere în piept (angină pectorală), infarct miocardic, inflamaţie a plămânilor, pancreasului sau ficatului, manifestări severe pe piele pe o suprafaţă extinsă a corpului, insuficienţă renală acută.
Reacţii adverse rare (apar la mai puţin de 1 din 1000 de utilizatori dar la mai mult de 1 din 10000 de utilizatori):
Valori mari ale concentraţiei calciului în sânge.
Cu frecvenţă necunoscută (frecvenţa nu poate fi estimată din datele disponibile):
În caz de insuficienţă hepatică (afectare a ficatului), există posibilitatea apariţiei encefalopatiei hepatice (boală degenerativă a creierului). Au fost raportate cazuri de apariţie a reacţiilor de fotosensibilitate. Pot să apară modificări ale valorilor parametrilor de laborator (potasiu, sodiu, acid uric, glucoză, uree, creatinină). Poate fi necesar ca medicul dumneavoastră să vă recomande efectuarea de analize de sânge pentru a vă supraveghea starea de sănătate.
Dacă prezentaţi oricare dintre următoarele reacţii adverse, întrerupeţi imediat utilizarea medicamentului şi spuneţi imediat medicului dumneavoastră: umflare a feţei, buzelor, gurii, limbii sau a gâtului, dificultăţi la respiraţie, ameţeală severă sau leşin, bătăi neregulate ale inimii.
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.
Trebuie să evitaţi utilizarea Danurit împreună cu:
* litiu (utilizat în tratamentul depresiei)
* diuretice care economisesc potasiu (spironolactonă, triamteren), săruri care conţin potasiu
Tratamentul cu Danurit poate fi influenţat de administrarea altor medicamente. Trebuie să-l informaţi pe medicul dumneavoastră dacă luaţi oricare dintre următoarele medicamente, deoarece pot fi necesare precauţii speciale:
* alte medicamente pentru tratamentul tensiunii arteriale mari
* procainamidă (pentru tratamentul bătăilor neregulate ale inimii)
* alopurinol (pentru tratamentul gutei)
* terfenadină sau astemizol (antihistaminice pentru alergii la graminee sau alte alergii)
* corticosteroizi utilizaţi pentru tratamentul diferitelor afecţiuni, incluzând astmul bronşic sever şi poliartrita reumatoidă
* imunosupresoare utilizate pentru tratamentul afecţiunilor autoimune sau după operaţiile de transplant, pentru a preveni rejetul (de exemplu ciclosporină)
* medicamente pentru tratamentul cancerului
* eritromicină administrată injectabil (un antibiotic)
* halofantrină (utilizată pentru tratamentul unor anumite tipuri de malarie)
* pentamidină (utilizată pentru tratamentul pneumoniei)
* vincamină (utilizată pentru tratamentul simptomatic al afecţiunilor cognitive la vârstnici, incluzând tulburările de memorie)
* bepridil (utilizat pentru tratamentul anginei pectorale)
* sultopridă (pentru tratamentul psihozelor)
* medicamente utilizate pentru tulburări ale ritmului inimii (de exemplu chinidina, hidrochinidina, disopiramida, amiodarona, sotalolul)
* digoxină sau alte glicozide cardiace (pentru tratamentul bolilor de inimă)
* baclofen (pentru tratamentul rigidităţii musculare, care apare în boli cum este scleroza multiplă)
* medicamente pentru tratamentul diabetului zaharat, cum sunt insulina sau metforminul
* calciu
* laxative stimulante (de exemplu, senna)
* medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (de exemplu, ibuprofen) sau doze mari de salicilaţi (de exemplu, acid acetilsalicilic)
* amfotericină B administrată injectabil (pentru tratamentul infecţiilor fungice severe)
* medicamente pentru tratamentul tulburărilor mintale cum sunt depresia, anxietatea, schizofrenia (de exemplu, antidepresive triciclice, neuroleptice)
* săruri de aur, în special cu administrare intravenoasă (utilizate pentru a trata simptomele poliartritei reumatoide)
* tetracosactidă (pentru tratamentul bolii Crohn).
Folosirea Danurit împreună cu alimente şi băuturi
Este de preferat să luaţi Danurit înainte de masă.

Administrarea de Danurit 2 mg/0,625 mg comprimate în sarcină / alaptare:

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Sarcina
Trebuie să-i spuneţi medicului dumneavoastră dacă credeţi că sunteţi (sau aţi putea rămâne) gravidă.
În mod obişnuit, medicul dumneavoastră vă va sfătui să opriţi utilizarea Danurit înainte de a rămâne gravidă sau imediat ce aflaţi că sunteţi gravidă şi vă va recomanda să luaţi alt medicament în loc de Danurit. Danurit nu este recomandat la începutul sarcinii şi nu trebuie utilizat dacă aveţi peste 3 luni de sarcină, deoarece, dacă este administrat după luna a treia de sarcină, vă poate afecta grav copilul.
Alăptarea
Spuneţi medicului dumneavoastră dacă alăptaţi sau urmează să începeţi să alăptaţi. Danurit este contraindicat mamelor care alăptează şi medicul dumneavoastră vă poate recomanda alt tratament dacă doriţi să alăptaţi, mai ales dacă este vorba de alăptarea unui nou-născut sau a unui nou-născut prematur.

Prezentare ambalaj:

Danurit 2 mg/0,625 mg comprimate sunt rotunde, plate, cu diametrul de 6 mm, de culoare albă, cu margini teşite, gravate pe una din feţe cu C63, cealaltă faţă fiind negravată.

Comprimatele sunt ambalate în cutii din carton cu blistere din PA-Al-PVC/Al însoţite de prospect.
Mărimea ambalajului: 30, 50, 90, 100 comprimate.

Condiții de păstrare:

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Nu utilizaţi Danurit după data de expirare înscrisă pe cutie.
Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
A se păstra în ambalajul original pentru a fi protejat de lumină şi umiditate.
A nu se păstra la temperaturi peste 25ËšC.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Danurit 2 mg/0,625 mg comprimate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Danurit 2 mg/0,625 mg comprimate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.