Prospect Co-Prenessa 8 mg/2,5 mg comprimate

Substanța activă: combinații (perindoprilum+indapamidum)
Producator: KRKA, d.d., Slovenia
Clasa ATC: [C09BA]: sistem cardiovascular >> produse active pe sistemul renina-angiotensina >> combinatii de inhibitori A.C.E. >> inhibitori ai enzimei de conversie si diuretice � combinatii
Co-Prenessa este o asociere de două substanţe active, perindopril şi indapamidă. Co-Prenessa este medicament antihipertensiv utilizat în tratamentul tensiunii arteriale mari (hipertensiune arterială).

Indicații Co-Prenessa 8 mg/2,5 mg comprimate:

Perindoprilul aparţine unei clase de medicamente numite inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (inhibitori ECA). Aceştia acţionează prin lărgirea vaselor de sânge, ceea ce face mai uşoară munca inimii de a pompa sângele în organism. Indapamida este un diuretic. Diureticele cresc cantitatea de urină produsă de rinichi. Cu toate acestea, indapamida este diferită de alte diuretice, deoarece determină o creştere uşoară a cantităţii de urină produsă. Fiecare dintre ingredientele active scade tensiunea arterială şi acţionează împreună, pentru controlul tensiunii dumneavoastră arteriale.
Co-Prenessa este indicat la pacienţii ce primesc deja comprimate separate de perindopril 8 mg şi indapamidă 2,5mg. Aceşti pacienţi pot utiliza în schimb un comprimat de Co-Prenessa ce conţine două substanţe active

Contraindicații:

Nu luaţi Co-Prenessa:
- dacă sunteţi alergic la perindopril, la orice alt inhibitor ECA, la indapamidă sau la sulfonamide, sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament,
- dacă aţi avut simptome de respiraţie şuierătoare, umflături ale feţei sau limbii, mâncărimi intense sau erupţii trecătoare severe ale pielii în timpul unui tratament anterior cu inhibitor ECA, sau dacă dumneavoastră sau un alt membru al familiei aţi avut astfel de simptome în orice altă circumstanţă (o afecţiune numită angioedem),
- dacă aveţi o afecţiune a ficatului severă sau aveţi encefalopatie hepatică (o boală degenerativă a creierului),
- dacă aveţi o afecţiune a rinichilor severă sau moderată sau faceţi şedinţe de dializă,
- dacă aveţi o scădere sau o creştere anormală a valorilor potasiului din sânge,
- dacă aveţi insuficienţă cardiacă decompensată netratată (cu retenţie severă de apă, dificultăţi respiratorii),
- în cazul în care aveţi mai mult de trei luni de sarcină. (Este bine să evitaţi Co-Prenessa şi în perioada de început a sarcinii - vezi pct. ”Sarcina, alăptarea şi fertilitatea”),
- dacă alăptaţi,
- dacă aveţi diabet zaharat sau funcţia rinichilor afectată şi urmaţi tratament cu un medicament pentru scăderea tensiunii arteriale care conţine aliskiren.

Administrare Co-Prenessa 8 mg/2,5 mg comprimate:

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Doza recomandată este de un comprimat pe zi.
Dacă aveţi insuficienţă renală, medicul dumneavoastră poate decide modificarea dozelor.
Este preferabil să luaţi comprimatul dimineaţa, înainte de micul dejun.
Înghiţiţi comprimatul cu un pahar cu apă.

Dacă luaţi mai mult Co-Prenessa decât trebuie
Dacă aţi luat mai multe comprimate decât trebuie, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau celui mai apropiat spital de urgenţă. Semnul cel mai probabil al supradozajului este scăderea tensiunii arteriale.
Dacă apare scăderea marcată a tensiunii arteriale (cu simptome ca ameţeli sau leşin), este de ajutor să vă întindeţi, cu picioarele mai ridicate faţă de nivelul capului.

Dacă uitaţi să luaţi Co-Prenessa
Este important să luaţi medicamentul în fiecare zi, deoarece tratamentul regulat este mai eficace. Cu toate acestea, dacă aţi uitat să luaţi o doză de Co-Prenessa comprimate, luaţi următoarea doză la intervalul stabilit.
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să luaţi Co-Prenessa
Deoarece tratamentul pentru tensiunea arterială crescută durează, de obicei, toată viaţa, trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de întreruperea tratamentului cu acest medicament.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Co-Prenessa 8 mg/2,5 mg comprimate:

- Substanţele active sunt perindopril terţ-butilamină şi indapamidă. Fiecare comprimat conţine perindopril terţ-butilamină 8 mg, echivalent cu perindopril 6,68 mg şi indapamidă 2,5 mg.
- Celelalte componente sunt: clorură de calciu hexahidrat, lactoză monohidrat, crospovidonă, celuloză microcristalină PH 112, hidrogenocarbonat de sodiu, dioxid de siliciu coloidal hidratat, stearat de magneziu.

Precauții:

Înainte să luaţi Co-Prenessa, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului:
- dacă aveţi stenoză aortică (îngustarea arterei principale ce iese din inimă) sau cardiomiopatie hipertrofică (boală a muşchiului inimii) sau stenoză a arterei renale (îngustarea arterei ce duce sângele la rinichi),
- dacă aveţi orice altă problemă a inimii sau probleme ale rinichilor,
- dacă aveţi afecţiuni ale ficatului,
- dacă aveţi o boală de colagen (boală a pielii), cum este lupusul eritematos sistemic sau sclerodermie,
- dacă aveţi ateroscleroză (îngroşarea pereţilor arteriali),
- dacă aveţi hiperparatiroidism (glandă paratiroidă hiperactivă),
- dacă aveţi gută,
- dacă aveţi diabet zaharat,
- dacă urmaţi un regim alimentar cu restricţie de sare sau utilizaţi substituenţi de sare ce conţin potasiu;
- dacă luaţi litiu sau diuretice care economisesc potasiul (spironolactonă, triamteren), deoarece tratamentul concomitent cu Co-Prenessa comprimate trebuie evitat (vezi “Co-Prenessa împreună cu alte medicamente”).
- dacă luaţi oricare dintre următoarele medicamente utilizate pentru tratarea tensiunii arteriale mari:
---un blocant al receptorilor angiotensinei II (BRA) (cunoscuţi şi sub denumirea de „sartani” – de exemplu, telmisartan, irbesartan), mai ales dacă aveţi probleme ale rinichilor asociate diabetului zaharat.
---aliskiren.

Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă verifice funcţia rinichilor, tensiunea arterială şi valorile electroliţilor (de exemplu, potasiu) din sânge, la intervale regulate de timp. Vezi şi informaţiile de la punctul „Nu luaţi Co-Prenessa”.

Similar altor inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei, perindoprilul este aparent mai puțin eficace în scăderea tensiunii arteriale la persoanele de rasă neagră, comparativ cu altă rasă.

La pacienții de rasă neagră, tratați cu inhibitori ai ECA, a fost raportată o incidență mai mare a angioedemului, comparativ cu alte rase.

Trebuie să anunţaţi medicul în cazul în care credeţi că sunteţi gravidă (sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă). Co-Prenessa nu este recomandat la începutul sarcinii şi nu trebuie utilizat dacă aveţi mai mult de trei luni de sarcină, deoarece poate produce grave prejudicii copilului dumneavoastră dacă este utilizat în această etapă (vezi pct. “Sarcina, alăptarea şi fertilitatea”).

De asemenea, trebuie să informaţi medicul dumneavoastră sau personalul medical că luaţi Co-Prenessa comprimate:
- dacă urmează să vi se efectueze anestezie şi/sau o intervenţie chirurgicală,
- dacă aţi avut recent diaree sau vărsături, sau sunteţi deshidratat,
- dacă urmează să faceţi dializă sau LDL-afereză (îndepărtarea colesterolului din sânge cu ajutorul unor aparate),
- dacă urmează să faceţi tratament de desensibilizare în cazul alergiilor la veninul de albină sau viespe,
- dacă urmează să faceţi teste medicale ce necesită substanţe injectabile de contrast cu iod (substanţe care fac vizibile la razele X anumite organe, ca rinichiul şi stomacul).

Atleţii trebuie avertizaţi că acest medicament conţine o substanţă activă (indapamida), care poate da reacţii fals pozitive la testele antidoping.

Copii şi adolescenţi
Co-Prenessa comprimate nu trebuie administrat la copii.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
De obicei, Co-Prenessa comprimate nu afectează starea de alertă, însă, la anumiţi pacienţi, pot apărea reacţii individuale legate de reducerea tensiunii arteriale, de exemplu, ameţeli sau slăbiciune, care pot afecta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Co-Prenessa conţine lactoză
Dacă medicul dumneavoastră v-a spus că aveţi intoleranţă la unele glucide, întrebaţi medicul înainte de a utiliza acest medicament.

Reacții adverse ale Co-Prenessa 8 mg/2,5 mg comprimate:

Ca toate medicamentele, Co-Prenessa poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Dacă apare oricare dintre următoarele, întrerupeţi administrarea medicamentului şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră:
– umflături ale feţei, buzelor, limbii sau gâtului, dificultăţi în respiraţie,
– ameţeli severe sau leşin,
– batăi ale inimii neobişnuit de rapide sau neregulate.

Următoarele reacţii adverse pot include:

Frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane):
– durere de cap, senzaţie de ameţeală, vertij, furnicături şi înţepături, tulburări ale vederii, tinitus (senzaţie de zgomot în urechi), stare de confuzie din cauza scăderii tensiunii arteriale, tuse, scurtarea respiraţiei, tulburări gastro-intestinale (greaţă, durere epigastrică, lipsa poftei de mâncare, vărsături, durere abdominală, tulburări ale gustului, uscăciunea gurii, dispepsie sau digestie dificilă, diaree, constipaţie), reacţii alergice (cum sunt erupţiile trecătoare pe piele, mâncărimi), crampe musculare, oboseală.

Mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 persoane):
– modificări ale dispoziţiei, tulburări ale somnului, bronhospasm (senzaţie de apăsare în piept, respiraţie şuierătoare şi scurtarea respiraţiei), angioedem (cu simptome ca respiraţie şuierătoare, umflarea feţei sau limbii), urticarie, purpură (puncte roşiatice pe piele), tulburări ale rinichilor, impotenţă, transpiraţii.

Foarte rare (pot afecta până la 1 din 10000 persoane):
– confuzie, tulburări cardiovasculare (bătăi neregulate ale inimii, angină pectorală, infarct miocardic), pneumonie cu euzinofile (un tip rar de pneumonie), rinită (blocaj nazal sau secreţie nazală abundentă), manifestări severe pe piele, cum este eritemul polimorf. Dacă aveţi lupus eritematos sistemic (un tip de boală de colagen), acesta se poate agrava. Au fost de asemenea raportate cazuri de reacţii de fotosensibilitate (modificări ale aspectului pielii) după expunere la soare sau la raze ultraviolete artificiale.

Cu frecvență necunoscută (frecvența nu poate fi estimată din datele disponibile):
- leșin, bătăi neregulate ale inimii care pot pune viaţa în pericol (torsada vârfurilor), valori anormale ale electrocadiogramei, creșterea nivelelor enzimelor ficatului.

Pot apărea modificări ale parametrilor testelor de laborator pentru rinichi, ficat sau pancreas sau ale componentelor sângelui. Pentru evaluarea afecţiunii dumneavoastră, medicul vă poate recomanda efectuarea unor teste de sânge.
În cazul unei insuficienţe hepatice (probleme ale ficatului), există posibilitatea debutului encefalopatiei hepatice (o boală degenerativă a creierului).

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct la:
Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale
Str. Aviator Sănătescu nr. 48, sector 1
Bucuresti 011478- RO
Tel: + 4 0757 117 259
Fax: +4 0213 163 497
e-mail: adr@anm.ro
Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizaţi sau aţi utilizat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Trebuie evitată administrarea Co-Prenessa comprimate concomitent cu:
- litiu (utilizat pentru tratamentul depresiei),
- diuretice care economisesc potasiul (spironolactonă, triamteren), săruri de potasiu.

Eficacitatea tratamentului cu Co-Prenessa poate fi afectată de alte medicamente. Asiguraţi-vă să spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi oricare dintre următoarele medicamente, deoarece pot fi necesare precauţii speciale:
- alte medicamente pentru tratamentul tensiunii arteriale mari,
- procainamidă (pentru tratamentul bătăilor neregulate ale inimii),
- alopurinol (pentru tratamentul gutei),
- terfenadină sau astemizol, mizolastină (antihistaminice pentru “boala fânului” sau alte alergii),
- corticosteroizi utilizaţi în tratamentul unor afecţiuni variate, ce includ astmul sever şi poliartrita reumatoidă,
- imunodepresive, utilizate în tratamentul tulburări autoimune sau după transplant, pentru prevenirea respingerii organului (de exemplu, ciclosporina),
- medicamente utilizate în tratamentul cancerului,
- ertromicină sub formă injectabilă, moxifloxacină, sparfloxacină ( antibiotice),
- halofantrină (utilizată în tratamentul anumitor forme de malarie),
- pentamidină (utilizată în tratamentul pneumoniei),
- vincamină (utilizată în tratamentul anumitor tulburări cognitive simptomatice la vârstnici, inclusiv în pierderi ale memoriei),
- bepridil (utilizată în tratamentul anginei pectorale),
- medicamente utilizate în tratamentul tulburărilor ritmului cardiac (de exemplu, chinidină, hidrochinidină, disopiramidă, amiodaronă, sotalol),
- digoxină sau alte glicozide cardiace (utilizate în tratamentul afecţiunilor cardiace),
- baclofen (utilizat pentru tratamentul rigidităţii musculare ce apare în afecţiuni cum este scleroza multiplă),
- medicamente pentru tratamentul diabetului zaharat, cum sunt insulina sau metformina,
- preparate de calciu, incluzând suplimente cu calciu,
- laxative stimulante (de exemplu senna),
- medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (de exemplu, ibuprofen) sau doze crescute de salicilaţi (de exemplu, aspirină),
- amfotericină B în formă injectabilă (utilizată pentru tratamentul bolilor fungice),
- medicamente pentru tratamentul afecţiunilor psihice, ca depresia, anxietatea, schizofrenia (de exemplu, antidepresive triciclice, neuroleptice (cum sunt amisulpridă, sulpiridă, sultopridă, tiapridă, haloperidol, droperidol)),
- tetracosactid (pentru tratamentul bolii Crohn),
- preparate injectabile cu aur (utilizate în tratamentul artritei reumatoide).

Este posibil ca medicul dumneavoastră să trebuiască să vă modifice doza şi/sau să ia alte măsuri de precauţie:
- dacă luaţi un blocant al receptorilor angiotensinei II (BRA) sau aliskiren (vezi şi informaţiile de la punctele „Nu luaţi Co-Prenessa ” şi „Atenţionări şi precauţii”.

Co-Prenessa împreună cu alimente şi băuturi
Se recomandă administrarea Co-Prenessa comprimate înainte de masă.

Administrarea de Co-Prenessa 8 mg/2,5 mg comprimate în sarcină / alaptare:

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Sarcina
Trebuie să anunţaţi medicul în cazul în care credeţi că sunteţi gravidă (sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă). În mod normal, medicul dumneavoastră vă va sfatui să nu mai utilizaţi Co-Prenessa înainte de a rămâne gravidă sau de îndată ce aţi aflat că sunteţi gravidă şi vă va recomanda un alt medicament în loc de Co-Prenessa. Co-Prenessa nu este recomandat la începutul sarcinii şi nu trebuie utilizat în sarcina mai mare de trei luni, deoarece acesta poate produce grave prejudicii copilului dumneavoastră dacă este utilizat după cea de a treia lună de sarcină.

Alăptarea
Informaţi-vă medicul dacă alăptaţi sau intenţionaţi să începeţi alăptarea. Co-Prenessa nu este recomandat mamelor care alăptează iar medicul dumneavoastră trebuie să vă aleagă un alt tratament în cazul în care doriţi să alăptaţi.

Prezentare ambalaj:

Comprimate, rotunde, uşor biconvexe, de culoare albă până la aproape albă, prevăzute cu o linie mediană pe una dintre feţe. Linia mediană are numai rolul de a uşura ruperea comprimatului, pentru a fi înghiţit uşor şi nu de divizare în doze egale.

Medicamentul este disponibil în cutie cu blistere a 14, 20, 28, 30, 50, 56, 60, 90, 100 comprimate.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.

Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe ambalaj după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se păstra la temperaturi sub 30°C. A se păstra în ambalajul original, pentru a fi protejat de umiditate.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă combinații (perindoprilum+indapamidum):
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Co-Prenessa 8 mg/2,5 mg comprimate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Co-Prenessa 8 mg/2,5 mg comprimate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.