Prospect Doxiciclina Atb 100 mg, capsule

Substanța activă: doxycyclinum
Producator: Antibiotice SA Romania
Clasa ATC: [J01AA]: antiinfectioase de uz sistemic >> antibiotice >> tetracicline >> tetracicline
Doxiciclina face parte din grupul de medicamente cunoscute sub denumirea de antibacteriene pentru uz sistemic, tetracicline.

Indicații Doxiciclina Atb 100 mg, capsule:

Doxiciclină Atb este utilizată pentru a trata infecţiile bacteriene, incluzând pneumonie şi alte infecţii ale tractului respirator, infecţii ORL, acnee, infecţii ale pielii, infecţii de la nivel genital şi urinar şi infecţii la nivelul ochiului.

Doxiciclină Atb mai poate fi utilizată în boala Lyme, în ornitoză, trahom, holeră, tifos exantematic, febra Q, dizenterie.
Trebuie avute în vedere ghidurile terapeutice în vigoare cu privire la utilizarea adecvată a antibioticelor.

Contraindicații:

Nu utilizaţi Doxiciclină Atb
- dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la tetraciclină sau la oricare dintre celelalte componente ale Doxiciclină Atb (enumerate la punctul 6). Semnele unei reacţii alergice pot include erupţii trecătoare pe piele, mâncărimi, umflarea feţei, buzelor, gâtului (angioedem), dificultate în respiraţie; în caz de alergie, întrerupeţi utilizarea medicamentului şi anunţaţi-l pe medicul dumneavoastră;
- dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi;
- dacă aveţi copii şi adolescenţi cu vârsta sub 12 ani.

Administrare Doxiciclina Atb 100 mg, capsule:

Utilizaţi întotdeauna Doxiciclină Atb exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Doza uzuală este de 200 mg doxiciclină pe zi, în prima zi, apoi 100 mg doxiciclină pe zi, în prize unice, dar poate varia în funcţie de tipul infecţiei.
Nu zdrobiţi şi nu mestecaţi capsulele. Înghiţiţi-le întregi, la intervale de timp regulate.

Luaţi toate dozele prescrise de medicul dumneavoastră, chiar dacă vă simţiţi mai bine. În caz contrar, infecţia poate reapărea.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Doxiciclină Atb
Dacă aţi utilizat mai multe capsule decât cele recomandate de medicul dumneavoastră puteţi manifesta: greaţă, vărsături, dureri abdominale, ulceraţii la nivelul gurii, iritaţii la nivelul anusului, creşterea tensiunii arteriale intracraniene (la copii). Dacă apar astfel de simptome, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau mergeţi la departamentul de urgenţă al celui mai apropiat spital.

Dacă uitaţi să utilizaţi Doxiciclină Atb
Dacă aţi uitat să luaţi o doză, luaţi-o imediat ce vă amintiţi. Totuşi, dacă este timpul pentru următoarea doză, luaţi-o doar pe aceasta. Este important să nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată, decât eventual la recomandarea medicului.

Dacă încetaţi să utilizaţi Doxiciclină Atb
Există situaţii în care tratamentul cu doxiciclină trebuie să dureze timp îndelungat, de exemplu în acnee, minim 3 luni, în infecţiile cu streptococ beta-hemolitic grup A cel puţin 10 zile. Informaţi-l pe medicul dumneavoastră înainte de a întrerupe tratamentul cu Doxiciclină Atb. Întreruperea tratamentului fără recomandarea medicului poate determina reapariţia infecţiei.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Doxiciclina Atb 100 mg, capsule:

Substanţa activă este hiclatul de doxiciclină. O capsulă conţine doxiciclină 100 mg sub formă de hiclat.

Celelalte componente sunt: conţinutul capsulei-amidon de porumb, talc, stearat de magneziu; capsula-dioxid de titan (E 171), tartrazină (E 102), roşu Allura AC (E 129), albastru strălucitor FCF (E 133), gelatină.

Precauții:

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Doxiciclină Atb
- dacă aveţi afecţiuni grave la nivelul ficatului sau rinichilor;
- dacă aveţi diabet zaharat;
- dacă suferiţi de reacţii alergice la orice medicament sau orice alt tip de alergie;
- dacă trebuie să urmaţi un tratament cu doxiciclină pe termen lung, este necesară evaluarea periodică a funcţiei renale, hepatice şi efectuarea de teste sanguine;
- dacă aveţi miastenia gravis sau lupus eritematos sistemic;
- dacă aveţi infecţii cu streptococi beta-hemolitici de grup A;
- dacă în urma tratamentului pe termen lung cu Doxiciclină Atb observaţi bombarea fontanelelor la copii sau semne de hipertensiune intracraniană (dureri de cap, tulburări de vedere), întrerupeţi utilizarea Doxiciclină Atb;
- dacă vi se efectuează teste de determinare a glucozei urinare;
- dacă tratamentul este de lungă durată, deoarece există riscul suprainfecţiilor bacteriene sau fungice. Suprainfecţia cu stafilococ la nivelul intestinal poate ameninţa viaţa.
În timpul tratamentului cu Doxiciclină Atb, trebuie să evitaţi expunerea prelungită la soare sau raze UV artificiale, deoarece pot să apară reacţii alergice la nivelul pielii (reacţii de fotosensibilizare).
Doxiciclină Atb scade eficacitatea contraceptivelor orale. Folosiţi o altă metodă contraceptivă pentru a preveni apariţia unei sarcini nedorite (vezi şi subpunctul Utilizarea altor medicamente).
La copii, Doxiciclină Atb poate determina colorarea în galben sau brun a dinţilor sau afectarea smalţului dentar (vezi şi punctul Reacţii adverse posibile).

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Doxiciclină Atb nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

Reacții adverse ale Doxiciclina Atb 100 mg, capsule:

Ca toate medicamentele, Doxiciclină Atb poate determina reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Anunţaţi-l imediat pe medicul dumneavoastră dacă observaţi următoarele reacţii: erupţii trecătoare pe piele, înroşirea pielii mâncărimi, umflături, anafilaxie, dureri în piept, inflamaţia unei foiţe care înveleşte inima, agravarea lupusului eritematos sistemic, lipsa poftei de mâncare, dificultăţi la înghiţit, dureri abdominale, greaţă, vărsături, diaree, ulceraţii la nivelul gurii inflamaţii la nivelul mucoasei gurii mâncărimi la nivelul anusului.

În timpul tratamentului de lungă durată, pot să apară suprainfecţii cu Candida albicans.
Doxiciclină Doxiciclină Atb poate determina afecţiuni renale (toxicitate) şi hepatice (colestază), precum şi reacţii la nivelul sângelui (scăderea numărului de globule roşii, scăderea numărului de trombocite, scăderea numărului de neutrofile şi eozinofile).
Alte reacţii adverse: ameţeli, dureri de cap, tulburări de vedere. La copii s-a observat bombarea fontanelei. Acest semn dispare după întreruperea tratamentului cu Doxiciclină Atb. Mai poate să apară colorarea în brun a dinţilor şi afectarea smalţului dentar în cazul administrării la copii sub 12 ani şi în ultimul trimestru de sarcină. Dacă doxiciclina este administrată perioade îndelungate de timp, poate produce colorarea maro-neagră a glandei tiroide observate microscopic, fără afectare funcţională.
Mai pot să apară decolorarea unghiilor şi onicoliză.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravÇŽ sau dacă observaţi orice reacţie adversÇŽ nemenţionatÇŽ în acest prospect, vă rugăm să comunicaţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Dacă luaţi acest medicament împreună cu altele, se poate modifica modul lor de acţiune.
În special, este important să spuneţi medicului dumneavoastră dacă utilizaţi oricare din următoarele medicamente:
- alte antibiotice (medicamente pentru tratamentul infecţiilor)
- anticoagulante orale (medicamente care subţiază sângele)
- medicamente contraceptive (pilulele). (caz în care, în timpul şi până la 7 zile după tratamentul cu Doxiciclină Atb trebuie să utilizaţi măsuri contraceptive suplimentare, cum este utilizarea prezervativului);
- retinoizi (derivaţi de vitamina A),
- glicozide digitalice, cum este digoxina,
- didanosină,
- quinapril,
- fenitoină, carbamazepine, barbiturice,
- sulfoniluree şi insulină.

Absorbţia doxiciclinei din tractul gastro-intestinal este scăzută de ionii bi- sau trivalenţi, cum sunt cei de aluminiu, magneziu (aflat, de exemplu, în antiacide), calciu, produse cu care formează chelaţi neabsorbabili.

Anestezia cu metoxifluran în timpul administrării de tetracicline poate duce la apariţia nefrotoxicităţii, care poate fi letală.
Doxiciclină Atb poate poate influenţa rezultatul anumitor teste, cum sunt testele de determinare a glucozei (zahărului) în sânge sau urină.

Utilizarea de Doxiciclină Atb cu alimente şi băuturi
Absorbţia Doxiciclină Atb nu este influenţată semnificativ de prezenţa alimentelor, dar este uşor modificată de ingestia de lapte.
Trebuie să evitaţi administrarea Doxiciclină Atb împreună cu alcoolul etilic, deoarece alcoolul etilic îi poate reduce eficacitatea.

Administrarea de Doxiciclina Atb 100 mg, capsule în sarcină / alaptare:

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
La copii, Doxiciclină Atb poate afecta creşterea şi dezvoltarea dinţilor. De aceea nu utilizaţi tetraciclina în timpul sarcinii sau alăptării.

Prezentare ambalaj:

Doxiciclină Atb se prezinta sub forma de capsule de formă cilindrică, cu capete emisferice, de culoare ivoriu (corp şi capac), conţinând o pulbere omogenă de culoare galben deschis
Doxiciclină Atb este ambalată în cutii cu unul, respectiv 100 blistere a câte 10 capsule.

Condiții de păstrare:

Nu utilizaţi Doxiciclină Atb după data de expirare înscrisă pe ambalaj, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă doxycyclinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Doxiciclina Atb 100 mg, capsule(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Doxiciclina Atb 100 mg, capsule vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.