Prospect ETHAMBUTOL, compr.

Substanța activă: ethambutolum
Producator: Antibiotice-Iasi
Clasa ATC: [J04AK]: antiinfectioase de uz sistemic >> antimycobacteriacee >> preparate pentru tratamentul tuberculozei >> alte tuberculostatice

Indicații ETHAMBUTOL, compr.:

Tuberculoza pulmonara, tuberculoza miliara, pleurezia tuberculoasa, peritonita tuberculoasa, meningita tuberculoasa, tuberculoza genito-urinara, tuberculoza osteoarticulara si ganglionara. Se va asocia obligatoriu cu alte chimioterapice si antibiotice antituberculoase (administrat singur germenii dezvolta rezistenta).

Contraindicații:

Este contraindicat pacientilor ce prezinta hipersensibilitate la etambutol, nevrita optica si insuficienta renala.

Administrare ETHAMBUTOL, compr.:

Adulti: oral 15 mg/kg corp/zi, priza unica, pe stomacul gol, zilnic sau 40 ? 50 mg/kg corp/zi, bisaptamanal asociat cu alt tuberculostatic (isoniazida, rifampicina, streptomicina). In insuficienta renala: 10 mg/kg corp/zi, pentru un clearance al creatininei de 70 ml/min. Copii: oral, 25 mg/kg corp/zi.

Acțiune:

Chimioterapic antituberculos major cu actiune bacteriostatica asupra M. tuberculosis si M. kansasii. Etambutolul se absoarbe bine din intestin, in 2 – 4 ore, cu o biodisponibilitate de 77%, fara a fi interferat de alimente. Circula in sange legat de proteinele plasmatice in proportie de aproximativ 20 – 30% si este metabolizat in ficat in proportie de aproximativ 22% dupa administrarea orala. Se elimina predominant urinar (aproximativ 50% din doza administrata oral se elimina in forma neschimbata) si numai 25% prin scaun. Timpul de injumatatire plasmatic este de 3,1 ore. Nu trece in lichidul cefalorahidian decat in meningita.

Compoziție ETHAMBUTOL, compr.:

Un comprimat contine: 400 mg etambutol, amidon de porumb, lactoza, polivinilpirolidona, carboximetilceluloza sodica, talc, stearat de magneziu, aerosil.

Precauții:

Se recomanda prudenta la copii sub 13 ani, la batrani, la cei cu acuitate vizuala redusa, cu cataracta sau retinopatie diabetica, insuficienta renala, la alcoolici si la marii fumatori. Bolnavii tratati concomitent cu antiinflamatorii nesteroidiene, disulfiram sau antimalarice de sinteza trebuie urmariti cu atentie existand riscul nevritei optice. Aparitia tulburarilor de vedere in timpul tratamentului impune oprirea acestuia. Preventiv, se va face controlul oftalmologic inainte de inceperea tratamentului.

Reacții adverse ale ETHAMBUTOL, compr.:

Nevrita optica cu pierderea partiala a vederii (reversibila in cateva luni daca se suprima tratamentul imediat), febra, artralgii, eruptii cutanate alergice, prurit, cefalee, greturi, varsaturi, dureri abdominale, parestezii, stari confuzive, rareori nevrite periferice sau alterari pasagere ale functiei hepatice, hiperuricemie.
Alte medicamente cu substanța activă ethambutolum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu ETHAMBUTOL, compr.(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul ETHAMBUTOL, compr. vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.