Prospect Ferrum Hausmann 10mg/ml sirop

Substanța activă: complex polimaltozat de hidroxid de fier (iii)
Producator: Vifor (International) Inc Elvetia
Clasa ATC: [B03AB]: sange si organe hematopoietice >> antianemice >> preparate cu fier >> fier trivalent - preparate orale
Categoria: Anemie
Tip: Sirop

Indicații Ferrum Hausmann 10mg/ml sirop:

Siropul Ferrum Hausmann este indicat in tratamentul carentei de fier si a anemiei feriprive (carenta manifesta); profilaxia carentei de fier in timpul sarcinii.

Contraindicații:

Cazuri de supraincarcare cu fier (ex. hemocromatoza, hemosideroza) sau tulburari in metabolismul fierului (anemia saturnina, anemia sidero-acrestica, talasemia) si anemiile care nu sunt cauzate de carente de fier (ex. anemia hemolitica).

Administrare Ferrum Hausmann 10mg/ml sirop:

Copii pana la 1 an: 5 ml/zi (25-50 mg fier).
Copii intre 1-12 ani: 5-10 ml/zi (50-100 mg fier) 5 ml/zi (25-50 mg fier).
Copii peste 12 ani, adulti, mame care alapteaza 10-30 ml/zi (100-300 mg fier) 5-10 ml/zi (50-100 mg fier).
Femei insarcinate 20-30 ml/zi (200-300 mg fier) 10 ml/zi (100 mg fier) 5-10 ml/zi (50-100 mg fier).

Datorita dozelor mici, aceste indicatii pot fi tratate numai cu Ferrum Hausmann picaturi. Doza zilnica poate fi administrata o singura data, in timpul mesei sau imediat dupa masa. Capacul flaconului serveste pentru o administrare exacta a dozei.

Doza si durata tratamentului depind de gradul carentei de fier. In cazul carentelor de fier manifeste (anemie feripriva) tratamentul dureaza intre 3-5 luni, pana la normalizarea valorilor hemoglobinei.

Dupa aceea tratamentul poate fi continuat cateva saptamani cu doze corespunzatoare celor descrise pentru carentele latente de fier pana la refacerea depozitelor de fier. In cazul carentelor latente de fier tratamentul dureaza 1-2 luni.

In cazul unor valori ale hemoglobinei mai mici de 90 g/l se pot utiliza preparatele parenterale de fier (ferrum Hausmann fiole i.m. sau Venofer fiole i.v. cu un efect mai rapid).

Acțiune:

Miezul polinuclear de hidroxid de fier (III) este inconjurat la suprafata de molecule de polimaltoza legata non-covalent formand un complex cu o masa moleculara de aproximativ 50 kD, care difuzeaza prin membrana intestinala intr-un timp de 40 ori mai mic decat molecula de Fier (II) 6 H2O.

Complexul este stabil si nu elibereaza fier ionic in conditii fiziologice. In miezul polinuclear fierul este legat prin legaturi asemanatoare cu cele fiziologice din feritina.

Datorita acestei asemanari numai fierul trivalent din acest complex este absorbit printr-un proces activ. Datorita existentei unui schimb competitiv pentru ligand, orice proteina fixatoare de fier din sucul gastrointestinal si de pe suprafata epiteliului poate fixa fierul trivalent.

Fierul absorbit este depozitat in special in ficat, legat de feritina. Ulterior este incorporat in hemoglobina la nivelul maduvei osoase. Complexul de hidroxid de fier trivalent polimaltozat nu are proprietati oxidante asa cum au sarurile divalente de fier. Susceptibilitatea lipoproteinelor (VLDL si LDL) la oxidare este redusa.

Proprietati farmacocinetice:
Studiile cu izotopi radioactivi (55Fe si 59 Fe) au aratat ca absorbtia fierului masurata via hemoglobina din eritrocite este invers proportionala cu doza administrata (cu cat doza este mai mare, cu atat absorbtia este mai mica). Statistic exista o corelatie negativa intre gradul carentei de fier si cantitatea de fier absorbita (cu cat este mai mare deficitul de fier, cu atat este mai mare absorbtia).

Cea mai buna absorbtie a fierului are loc in duoden si jejun. Fierul neabsorbit este excretat prin fecale. Excretia prin exfolierea celulelor epiteliale din tractul gastrointestinal si ale pielii, precum si prin perspiratie, bila si urina se face in cantitate de cca 1 mg fier pe zi.
La femei trebuie luate in considerare si pierderile de fier la menstruatie.

Compoziție Ferrum Hausmann 10mg/ml sirop:

1 ml de sirop contine 10 mg fier sub forma de complex polimaltozat de hidroxid de fier (III).

Precauții:

Informatie pentru diabetici: 0,04 unitati de paine/ml sirop.

In cazul anemiilor datorate infectiilor sau afectiunilor maligne, fierul substituit este stocat in sistemul reticulo-endotelial, din care este mobilizat si utilizat numai dupa vindecarea afectiunii primare.

Reacții adverse ale Ferrum Hausmann 10mg/ml sirop:

Ocazional, pot aparea iritatii gastrice, senzatie de plenitudine gastrica, presiune in regiunea epigastrica, greata, constipatie sau diaree.

O coloratie in negru a fecalelor nu are semnificatie clinica.

Supradozajul:

In caz de supradozare nu au fost raportate cazuri de intoxicare pana in prezent.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Pana in prezent nu au fost observate interactiuni. Deoarece fierul este legat sub forma unui complex este putin probabil sa apara interactiuni ionice cu componentele din alimente (fitina, oxalati, tanin etc.) sau cu alte medicamente administrate concomitent (tetracicline, antiacide).

Ferrum Hausmann sirop nu pateaza dintii.

Testul haemocult (selectiv pentru hemoglobina) pentru detectarea hemoragiilor oculte nu este influentat, de aceea tratamentul cu fier nu trebuie intrerupt.

Administrarea de Ferrum Hausmann 10mg/ml sirop în sarcină / alaptare:

Studiile de reproducere pe animale nu au aratat ca ar exista riscuri pentru foetus. Studiile controlate la femeile insarcinate dupa primul trimestru de sarcina nu au aratat nici un efect nedorit la mama sau la nou-nascut.

Nu exista dovezi referitoare la existenta vreunui risc in timpul primului trimestru de sarcina si este putin probabil sa apara unele influente negative asupra fatului. Laptele matern contine in mod normal fier legat sub forma de lactoferina. Nu se stie cat din fierul din complex trece in lapte.

Este putin probabil ca administrarea siropului Ferrum Hausmann sa cauzeze efecte nedorite la copilul alaptat.

In timpul sarcinii si alaptarii se poate administra Ferrum Hausmann sirop, la recomandarea medicului.

Prezentare ambalaj:

150 ml.

Condiții de păstrare:

Ferit de lumina, la temperatura camerei, 25 grade C.
Alte medicamente cu substanța activă complex polimaltozat de hidroxid de fier (iii):
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Ferrum Hausmann 10mg/ml sirop(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Ferrum Hausmann 10mg/ml sirop vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.