Prospect Ketotifen Laropharm 1mg comprimate

Substanța activă: ketotifenum
Producator: S.C. LAROPHARM S.R.L., România
Clasa ATC: [R06AX]: aparatul respirator >> antihistaminice de uz sistemic >> antihistaminice sistemice >> alte antihistaminice sistemice
Ketotifen Laropharm conţine o substanţă activă numită ketotifen, care este folosită în tratamentul alergiilor.

Indicații Ketotifen Laropharm 1mg comprimate:

Ketotifen Laropharm 1 mg comprimate este indicat în:
- tratamentul profilactic al astmului bronsic alergic sau cu componentă alergică, al bronşitelor alergice, simptomelor de dispnee respiratorie asociate febrei de fân.
- tratamentul rinitelor alergice şi reacţiilor alergice cutanate.

Contraindicații:

Nu luaţi Ketotifen Laropharm:
- dacă sunteţi alergic la ketotifen sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament.

Ketotifen Laropharm nu trebuie administrat la copii cu vârsta mai mică de 6 ani.

Administrare Ketotifen Laropharm 1mg comprimate:

Utilizaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Adulţi, adolescenţi şi copii cu vârsta mai mare de 6 ani:
Doza recomandată este de 1 comprimat (1 mg) Ketotifen Laropharm, de două ori pe zi, dimineaţa şi seara.
Pentru a evita efectele de sedare accentuată, în cazul pacienţilor sensibili, medicul poate recomanda administrarea ketotifenului în doze crescute progresiv în prima saptamână de tratament, începand cu ½ comprimat (0,5 mg) Ketotifen Laropharm, de două ori pe zi, sau cu 1 comprimat (1 mg) Ketotifen Laropharm, seara, până la atingerea dozei terapeutice eficace.

Comprimatul poate fi divizat în doze egale.

Copii cu vârsta mai mică de 6 ani:
Nu utilizaţi Ketotifen Laropharm 1 mg comprimate la copii cu vârsta mai mică de 6 ani.

Mod de administrare:
Ketotifen Laropharm 1 mg comprimate se administrează pe cale orală, cu o cantitate suficientă de apă, de preferat după mese.

Dacă luaţi mai mult Ketotifen Laropharm decât trebuie
Dacă aţi luat mai multe comprimate de Ketotifen Laropharm 1 mg decât v-a fost indicat, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau unităţii de primiri urgenţe. Simptome (în caz de supradozaj cu doza pâna la 120 mg ketotifen):
- somnolenţă până la comă, confuzie, dezorientare, durere de cap, mişcări anormale laterale ale globilor oculari, bătăi mai rare sau mai rapide ale inimii, respiraţie mai rară sau mai rapidă decât normal, convulsii (în special la copii), hiperexcitabilitate (la copii).

Dacă uitaţi să luaţi Ketotifen Laropharm
Dacă uitaţi să luaţi Ketotifen Laropharm, luaţi-l imediat ce v-aţi amintit. Dacă este aproape timpul pentru următoarea doză, luaţi-o direct pe aceasta.
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului sau asistentei medicale.

Compoziție Ketotifen Laropharm 1mg comprimate:

- Substanţa activă este ketotifen. Fiecare comprimat conține ketotifen 1 mg sub formă de hidrogenofumarat de ketotifen 1,38 mg.
- Celelalte componente sunt: lactoză monohidrat 200 mesh, celuloză microcristalină PH 101, amidon de porumb, talc, stearat de magneziu, lactoză monohidrat super tab.

Precauții:

Înainte să luaţi Ketotifen Laropharm, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului sau asistentei medicale.

Ketotifenul nu trebuie utilizat ca tratament simptomatic al crizelor de astm bronşic sau în starea de rău astmatic, deoarece efectele sale nu se instalează suficient de rapid.
De asemenea, atunci când se introduce tratamentul cu ketotifen la pacienţii astmatici, tratamentul antiastmatic iniţial, în special corticoterapia sistemică şi cea cu ACTH, nu trebuie întrerupte niciodată brusc, deoarece efectele ketotifenului nu se instalează imediat şi, în plus, poate exista riscul apariţiei unei insuficienţe corticosuprarenale, mai ales la pacienţii corticodependenţi.
La începutul tratamentului pot să apară sedare şi somnolenţă diurnă, rareori intense, reacţii care, în general, dispar spontan şi nu necesită oprirea tratamentului (la adulţi, frecvenţa sedării este de 14,1 % în primele 3 luni de tratament şi de aproximativ 2,2 % după un an de tratament; la copii sedarea apare mai rar şi este mai puţin severă). Discutaţi cu medicul dumneavoastră dacă sunteţi afectat. Vezi şi: ,,Cum să utilizaţi Ketotifen Laropharm 1 mg comprimate”.

Asociat cu utilizarea ketotifenului au fost raportate, foarte rar, cazuri de convulsii, frecvenţa înregistrată la populaţia pediatrică fiind mai mare comparativ cu cea înregistrată la adulţi. Deoarece este posibilă o scădere a pragului convulsivant determinată de ketotifen, este necesară prudenţă crescută în utilizarea acestuia la pacienţii cu epilepsie, în special la copii.

Întreruperea tratamentului cu ketotifen trebuie facută progresiv, pe parcursul a 2-4 săptămâni.

Copii
La copii riscul reacţiilor de hiperexcitabilitate sau convulsii este crescut faţă de adulţi.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Se recomandă prudenţă în special la conducătorii de vehicule, la cei care folosesc utilaje sau desfăşoară activităţi profesionale care necesită maximă concentrare şi reactivitate, cu solicitare neuromotorie. Acest medicament poate produce sedare şi somnolenţă în timpul tratamentului.

Ketotifen Laropharm conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Reacții adverse ale Ketotifen Laropharm 1mg comprimate:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

La începutul tratamentului poate să apară sedare şi somnolenţă diurnă, rareori intensă, necesitând oprirea tratamentului; de obicei aceste reacţii dispar spontan, în timpul tratamentului.
La copii sedarea apare mai rar şi este mai puţin severă.

Alte reacţii ce pot să apară:

Mai puţin frecvente (pot afecta mai puţin de 1 din 100 persoane):
- excitabilitate şi agitaţie, în special la copii
Rare (pot afecta mai puţin de 1 din 1000 persoane):
- efecte digestive (greaţă, cu sau fără vărsături, modificarea apetitului alimentar, gastralgii, constipaţie) - acestea, de regulă, dispar în timp
- erupţii cutanate,
- reacţii cutanate severe (eritem multiform, sindrom Stevens-Johnson),
- insomnie,
- nervozitate,
- durere de cap,
- oboseală.
Foarte rare (pot afecta mai puțin de 1 din 10000 persoane):
- convulsii, în special la copii după tratament cu ketotifen,
- uscarea gurii,
- uşoară amețeală.

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România http://www.anm.ro/.
Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizaţi, aţi utilizat recent sau s-ar putea să utilizaţi orice alte medicamente, în special:
- alcool etilic sau medicamente care conţin alcool etilic - risc de sedare accentuată;
- atropină şi alte medicamente cu proprietăţi parasimpatolitice (antidepresive triciclice, antiparkinsoniene anticolinergice centrale, disopiramidă şi neuroleptice fenotiazinice): risc de adiţie a reacţiilor adverse de tip atropinic;
- medicamente deprimante ale sistemului nervos central (analgezice, antitusive, anxiolitice, hipnotice, neuroleptice, antidepresive sedative, antidepresive centrale, talidomidă) - risc de deprimare centrală potenţată.
- antidiabetice orale – au fost raportate cazuri rare de trombocitopenie reversibilă.

Ketotifen Laropharm împreună cu alimente, băuturi şi alcool
Riscul de sedare este crescut. Evitaţi consumul de alcool în timpul tratamentului cu ketotifen.

Administrarea de Ketotifen Laropharm 1mg comprimate în sarcină / alaptare:

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.
Sarcina
Deşi nu s-au demonstrat efecte embriotoxice şi/sau teratogene în studiile experimentale la animale, riscul potenţial pentru om este necunoscut; de aceea nu se recomandă administrarea ketotifenului la gravide.
Alăptarea
Ketotifenul este excretat în laptele matern, de aceea nu se recomandă administrarea la mamele care alăptează sau, dacă tratamentul este necesar, se întrerupe alăptarea.

Prezentare ambalaj:

Ketotifen Laropharm se prezintă sub formă de comprimate de formă lenticulară, cu aspect uniform, cu margini intacte, structură compactă și omogenă, cu diametru de 7 mm, având marcat un şanţ de divizare pe una din feţe, de culoare albă.
Medicamentul este disponibil în cutii cu un blister din PVC/Al a 20 comprimate.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.

A se păstra la temperaturi sub 25ºC, în ambalajul original.

Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe blister, după EXP:. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă ketotifenum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Ketotifen Laropharm 1mg comprimate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Ketotifen Laropharm 1mg comprimate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.