Prospect MEGESTRON, flac.inj.

Substanța activă: medroxyprogesteronum
Producator: Organon
Clasa ATC: [G03DA]: aparatul genito-urinar si hormonii sexuali >> hormonii sexuali si modulatorii sistemului genital >> progestogeni >> pregnen (4) derivati

Indicații MEGESTRON, flac.inj.:

Anticonceptional.

Contraindicații:

Sarcina; probleme hepatice grave; icter colestatic; antecedent de icter de sarcina sau icter datorat folosirii de estrogen si/sau progestativ; sindromul Rotor si Dubin-Johnson. Atentie: Folosirea de preparate pe baza de estrogen si/sau progestativ nu este contraindicata la bolnavii cu antecedente de hepatita la care functiile hepatice sunt normale; hemoragii vaginale nediagnosticate; antecedente de prurit sever sau herpes gestationis in cazul folosirii anterioare de estrogen si/sau progesteron; hipersensibilitate la acetat de medroxyprogesteron.

Administrare MEGESTRON, flac.inj.:

150 mg injectie profunda in muschiul fesier la trei luni. Prima injectie trebuie administrata in oricare din primele 5 zile ale ciclului menstrual sau in a doua zi post partum (vezi "Folosirea pe timpul alaptarii").

Acțiune:

Megestron este un puternic progestativ cu actiune prelungita cu proprietati inhibitoare asupra ovulatiei.

Compoziție MEGESTRON, flac.inj.:

Megestron contine 150 mg acetat de medroxiprogesteron pe ml de suspensie apoasa.

Precauții:

Actiunea prelungita a produsului intarzie revenirea fertilitatii dupa administrarea ultimei doze. Din studiile clinice se constata ca, in 50% din cazuri, ciclul menstrual se normalizeaza in sase luni, iar in 85% din cazuri in 18 luni. Femeile care vor sa ramana gravide trebuie sa fie atentionate ca perioada de fertilitate revine intre 4 si 24 luni de la ultima injectie cu Megestron. Tratamentul trebuie intrerupt daca apar anomalii la testele de explorare a functiilor hepatice sau in caz de icter colestatic. Precautii trebuie luate la prescrierea medicamentului la femeile tinere la care ciclul menstrual nu s-a stabilizat inca. Folosirea de progestativi poate influenta rezultatele unor teste de laborator. Pigmentatia fetei este ocazional vazuta, pe timpul administrarii de progestativi, in special la femeile cu antecedente de masca de graviditate. Femeile cu tendinta la cloasma trebuie sa evite expunerea la soare pe perioada folosirii preparatului. Se recomanda examinari medicale regulate pe perioada tratamentului indelungat cu progestativi. Persoanele cu urmatoarele afectiuni trebuie tinute sub observatie: insuficienta cardiaca latenta sau manifesta, disfunctie renala, epilepsie sau migrena (sau antecedente ale acestora), deoarece progestativii pot induce ocazional retentia de lichide; diabet, deoarece progestativii pot scadea toleranta la glucoza si creste nevoia pentru insulina sau alte medicamente antidiabetice.
Folosirea pe timpul sarcinii: Megestron este contraindicat pe timpul sarcinii.
Folosirea pe timpul alaptarii: Acetatul de medroxyprogesteron se pare ca nu are efecte indezirabile asupra cantitatii sau valorii nutritive a laptelui de san. De fapt, unele studii sugereaza cresterea cantitatii de lapte si a duratei lactatiei. Concentratia de substanta activa in laptele de san este aproximativ aceeasi ca si in serul matern; mai putin de 0,5% din doza materna este probabil transmisa prin alaptarea nou-nascutului. Nu exista evidente care sa sugereze efecte adverse de scurta durata la nou-nascut. Nu exista inca informatii asupra copiilor care au fost expusi acetatului de medroxyprogesteron care sa fi fost urmariti pana la pubertate. Pentru a minimaliza efectele potentiale asupra nou-nascutului pe timpul alaptarii, prima injectie nu trebuie administrata mai devreme de sase saptamani post partum.

Reacții adverse ale MEGESTRON, flac.inj.:

Aproape toate femeile prezinta perturbari ale ciclului menstrual datorate prezentei acetatului de medroxyprogesteron. Acestea sunt asociate cu amenoreea, cu aparitia hemoragiilor neregulate (ex. spotting - usoare sangerari vaginale si metroragie) la inceputul tratamentului. Sangerarile neregulate devin din ce in ce mai putin frecvente pe masura ce tratamentul continua, in timp ce frecventa amenoreei creste. Daca apar hemoragii constante (peste sapte zile) sau grave si daca menstruatia a fost absenta pentru mai mult de trei luni, se va considera un tratament cu estrogen atat timp cat nu exista contraindicatii. Se va observa o crestere in greutate, ca urmare a cresterii poftei de mancare. In acest caz, obiceiurile alimentare trebuie schimbate. Urmatoarele efecte secundare pot aparea accidental: usoare dureri de cap, o senzatie neplacuta in abdomen, tensiune sau sani durerosi, nervozitate, cloasma, ameteli, greturi si galactoree.
Alte medicamente cu substanța activă medroxyprogesteronum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu MEGESTRON, flac.inj.(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul MEGESTRON, flac.inj. vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.