Prospect Miacalcic 50UI/1ml sol.inj.

Substanța activă: calcitonina sintetica de somon
Producator: Novartis International AG Elvetia
Clasa ATC: [H05BA]: preparate hormonale sistemice (exclusiv hormoni sexuali) >> preparate pentru homeostazia calciului >> preparate antihormoni paratiroidieni >> preparate continand calcitonina
Categoria: Osteoporoza
Tip: Solutie injectabila

Indicații Miacalcic 50UI/1ml sol.inj.:

Osteoporoza
- stadiile precoce si avansate ale osteoporozei de postmenopauza
- osteoporoza de varsta
- osteoporoza secundara, de exemplu provocata de terapie cu corticosteroizi sau de imobilizare la pat. In aceste cazuri, Miacalcic-ul este asociat cu o administrare corespunzatoare de calciu si vitamina D, in functie de nevoile individuale, pentru a preveni pierderea progresiva de masa osoasa.

Dureri in oase asociate cu osteoliza si/sau osteopenie Boala Paget osoasa (osteitis deformans), in special la pacienti cu:
- dureri osoase
- complicatii neurologice
- turn-over osos crescut in oase, reflectat in nivelul crescut al fosfatazei alcaline in ser. Si al excretiei hidroxiprolinei urinare
- extinderea progresiva a leziunilor osoase
- fracturi incomplete sau repetate.

Hiperealcemie si crize de hipercalcemie datorate
- osteolizei tumorale in carcinom la sin, plamani sau rinichi, mielom si alte neoplazii
- hiperparatiroidiei, imobilizarii sau intoxicatie cu vitamina D.

In aceste cazuri, Miacalcic-ul este folosit atat pentru tratamentul acut al urgentelor, cat si pentru tratamentul prelungit al starilor cronice, pana cind terapia specifica a conditiei de baza se dovedeste eficienta.
Tulburari neurodistrofice
- datorate mai multor factori etiologici si predispozanti, cum ar fi osteoporoza posttraumatica dureroasa, disfrofia reflexa, sindromul umar-mana, coxalgia, tulburarile neurotrofice provocate de medicamente.
- algodistrofia sau boala Sudeck
Pancreatita acuta

Contraindicații:

Hipersensibilitate la Miacalcic (vezi "Reactii adverse").

Administrare Miacalcic 50UI/1ml sol.inj.:

Caile de administrare recomandate pentru diferitele indicatii sunt prezentate sumar in tabelul de mai jos.

Injectie Perfuzie
Intranazal s.c. i.m i.v i.v.
Osteoporoza X x X
Dureri osoase X X X X
Boala Paget X X x
Hiperealcemie
- urgenta X X
- stare cronica X X X
Tulburari neurodistrofice X X X
Pancreatita acuta XInainte de a folosi prima data spray-ul nazal, pompa trebuie actionata prin apasare repetata pana la pulverizarea uniforma a unei pulberi fine. Ulterior, se va pastra la temperatura camerei, iar continutul va fi consumat in interval de o luna. Daca spray-ul se infunda, se va apasa cu putere pompa. Nu se vor folosi obiecte cu virf ascutit, caci sistemul se poate deteriora.
Osteoporoza
Forma injectabila: 50 UI zilnic sau 100 UI zilnic sau la 2 zile prin injefctie s.c. sau i.m., in functie de gravitatea bolii. Spray nazal: 100 UI zilnic sau 200 UI zilnic sau la 2 zile, in doza unica sau divizata, in functie de reactia pacientului.
Dureri osoase asociate cu osteoliza si/sau osteopenie
Dozarea se va face conform nevoilor individuale.
Forme injectabile: 100-200 UI zilnic prin perfuzie i.v. lenta cu ser fiziologic normal, sau injectie s.c. sau i.m. in doze divizate pe tot parcursul zilei, pana la obtinerea unei reactii satisfacatoare.
Spray nazal: 200-400 UI zilnic. Pana la 200 UI in doza unica cand este necesara o doza mai mare, se va administra divizata.
In orice mod de administrare, s-ar putea sa dureze cateva zile pana la atingerea efectului analgetic maxim. Pentru continuarea tratamentului, doza initiala poatee fi de obicei redusa si/sau intervalul dintre administrari poate fi prelungit.
Boala Paget
Forma injectabila: 100 UI zilnic sau la 2 zile prin injectie s.c. sau i.m.
Spray nazal: 200 UI zilnic in doza unica sau divizata. In unele cazuri pot fi necesare la inceputul tratamentului 400 UI in doze divizate.
In orice mod de administrare, tratamentul trebuie continuat cel putin 3 luni sau mai mult, daca este necesar. Dozarea va fi ajustata nevoilor individuale.

Nota
In boala Paget si in alte afectiuni cronice caracterizate prin turn-over crescut in oase, tratamentul cu Miacalcic trebuie sa dureze intre cel putin cateva luni si cativa ani.
Tratamentul reduce in mod evident fosfataza alcalina in ser si excretia hidroxiprolinei in urina, adesea pana la nivel normal.
Cu toate acestea, in cazuri rare, nivelele fosfatazei alcalinei si excretiei hidroxiprolinei pot creste dupa o scadere initiala. Medicul trebuie sa hotarasca, dupa tabloul clinic, daca tratamentul trebuie intrerupt si cand poate fi reluat.
Pot reaparea tulburari ale metabolismului osos la una sau mai multe luni dupa ce tratamentul a fost intrerupt, impunandu-se o noua cura de Miacalcic.
Hiperealcemie
Tratamentul de urgenta al crizelor de hipercalcemie
Perfuzia intravenoasa este de preferat in tratamentul urgentelor sau al altor stari grave, deoarece este cea mai eficace metoda de administrare.
Forme injectabile: 5-10 UI pe kg corp zilnic prin perfuzie i.v. in 500 ml ser fiziologic normal, timp de cel putin 6 ore, sau prin injectie i.v. lenta in 2-4 doze divizate, esalonate pe parcursul unei zile.
Tratament prelungit in stari de hiperealcemie cronica
Forma injectabila: 5-10 UI/kg corp zilnic prin injectie s.c. sau i.m, in doza unica sau in doua doze.
Tratamentul trebuie adaptat raspunsului clinic si biochimic al pacientului. Daca volumul de Miacalcic pentru injectie depaseste 2 ml, este de preferat administrarea i.m si se vor folosi mai multe locuri pentru injectare.
Spray nazal: 200-400 UI zilnic. Se pot administra pana la 200 UI in doza unica, daca este necesara o cantitate mai mare, se va administra in doze divizate.
Tulburari neurodistrofice
Diagnosticarea timpurie este esentiala, iar tratamentul trebuie inceput de indata ce se confirma diagnosticul.
Forma injectabila: 100 UI zilnic prin injectie s.c. sau i.m. timp de 2-4 saptamani. In continuare pot fi administrate 100 UI la 2 zile timp de 6 saptamani, in functie de evolutia clinica.
Spray nazal: 200 UI zilnic in doza unica timp de 2-4 sap4arnani. In continuare pot fi admnistrate 200 UI la 2 zile timp de 6 saptamani, in functie de evolutia clinica.
Pancreatita acuta
Forma injectabila: Miacalcic-ul este un adjuvant util in tratamentul conservator, cand se administreaza in doze de 300 UI prin perfuzie i.v. in ser fiziologic normal, timp de 24 de ore, maximum 6 zile consecutiv.

Nota
Pacientii care sunt instruiti sa si faca singuri injectii subcutanat trebuie sa primeasca indrumari precise de la medic sau asistenta medicala.
La pacientii cu tratament de durata se pot produce anticorpi la calcitonina. Totusi, de obicei nu este afectata eficienta clinica. Fenomenele de atenuare a eficientei intalnite uneori in tratamentele de durata se pot datora saturarii locurilor de fixare si se pare ca nu sunt legate de formarea de anticorpi. Dupa intreruperea tratamentului, reactia terapeutica la Miacalcic se reface.

Acțiune:

Calcitonina este un factor major de reglare in metabolismul mineral si osos. Interfereaza cu actiunea parathormonului in mentinerea masei scheletului, actionand atat asupra homeostaziei oaselor, cat si a calciului. Reduce in mod vizibil indepartarea calciului din oase in situatiile insotite de cresterea mare a resorbtiei Si formarii oaselor ca: osteoporoza, boala Paget si osteoliza maligna, Este inhibata activitatea osteoclastelor si pare sa fie stimulata formarea Si activarea osteoblastelor.
Miacalcic-ul inhiba osteoliza, reducand astfel nivelul anormal de ridicat al calciului din ser. In plus, creste excretia urinara a calciului, fosforului Si sodiului, reducand reabsorbtia lor tubulara. Calciul din ser nu scade totusi sub limitele normale.

Miacalcic-ul are si o actiune analgezica, in special in stari asociate cu dureri osoase. Aceasta actiune s-ar putea sa aiba un mecanism central, deoarece s-au descoperit situsuri specifice de fixare a calcitoninei de somon in unele zone ale sistemului nervos central.

Calcitonina reduce secretia gastrica Si pancreatica excocrina. Daiorita acestor proprietati, s-a demonstrat ca Miacalcic-ul este benefic in tratamentul medical al pancreatitei acute.

Toate structurile de calcitonina prezinta 32 de aminoacizi intr-un lant unic, intr-o ordine diferita de la specie la specie. Datorita afinitatii mai mari a calcitoninei sintetice de somon pentru receptori decat a calcitoninelor sintetice de la mamifere, inclusiv a calcitoninei sintetice umane, Miacalcic-ul este mai puternic si are o actiune mai prelungita din punct de vedere clinic.

Farmacocinetica
Injectii
Biodisponibilitatea absoluta a Miacalcic-ului este de circa 70 % dupa injectare intramusculara sau subcutanata. Concentratiile maxime in plasma sunt atinse in interval de o ora. Timpul de injumatatire este de 70-90 minute. Calcitonina de somon si metabolitii sunt excretati in procent de pana la 95% prin rinichi, procentul de medicament nemodificat fiind de 2 %. Volumul aparent de distributie este de 0,15-0,3 l/kg si fixarea pe proteine se ridica la 30-40%.
Administrarea intranazala
Datele asupra biodisponibilitatii obtinute de mai multi cercetatori prin metode diferite prezinta o mare variabilitate. Ca si in cazul altor hormoni polipeptidici, nivelele plasmatice ale calcitoninei de somon nu se coreleaza cu raspunsul terapeutic.
In schimb, s-a dovedit ca masurarea markerilor corespunzatori ai metabolismului osos, cum ar fi fosfataza alcalina si excretia hidroxiprolinei urinare, da rezultate sigur dependente de doza asupra bioactivitatii si trebuie folosita pentru evaluarea eficientei clinice.

Compoziție Miacalcic 50UI/1ml sol.inj.:

Substanta activa: calcitonina sintetica de somon. actiunea ei biologica este exprimata in unitati internationale (UI). O unitate corespunde unei cantitati de 0,2 ug de substanta.

Precauții:

Deoarece nu exista date adecvate in legatura cu administrarea prelungita la copii, Miacalcic-ul nu va fi administrat copiilor mai mult de cateva saptamani, cu exceptia cazurilor cand prelungirea tratamentului este recomandata in mod expres de medic.
Pacientii cu rinita cronica care primesc Miacalcic intranazal trebuie supravegheati regulat, deoarece absorbtia medicamentului prin mucoasa nazala inflamata poate creste.
Deoarece calcitonina de somon este o peptida, exista posibilitatea reactiilor alergice sistemice. La pacientii predispusi la asemenea reactii se vor face teste cutanate inaintea tratamentului cu Miacalcic.

Reacții adverse ale Miacalcic 50UI/1ml sol.inj.:

Greata, varsaturi, ameteala, eritem facial discret insotit de senzatie de caldura. Aceste efecte depind de o doza si sunt mai frecvente dupa administrarea i.v. decat dupa cea i.m. sau s.c. Rar s-au observat poliurie si frisoane. Aceste efecte dispar de obicei spontan si doar in putine cazuri este necesara reducerea temporara a dozei.

In cazuri rare, Miacalcic-ul poate provoca reactii de hipersensibilitate, acestea includ efecte locale la locul injectiei sau reactii cutanate generalizate. S-au observat reactii izolate de tip anafilactic avand ca rezultat tahicardie, hipotensiune si colaps.

Efectele secundare apar mai putin frecvent la administarea intranazala decat la cea injectabila.

Supradozajul:

Nu au fost observate pana acum reactii adverse grave datorate supradozarii. Tratamentul este simptomatic. Conditii de pastrare .Pentru pastrarea mai indelungata, fiolele si spray-urile de Miacalcic trebuie pastrate la temperaturi de 2-8º C. Dupa ce au fost incepute, spray-urlle pot fi tinute la temperatura camerei cel mult 4 saptamani.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Nu se cunosc.

Administrarea de Miacalcic 50UI/1ml sol.inj. în sarcină / alaptare:

Calcitonina de somon nu depaseste bariera placentara la animale. Nu dispunem totusi de date experimentale la femei gravide. Nu se recomanda alaptarea in timpul tratamentului existand dovezi ale secretiei in laptele mamei.
A nu se lasa la indemana copiilor!
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Miacalcic 50UI/1ml sol.inj.(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Miacalcic 50UI/1ml sol.inj. vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.