Prospect MOXILEN 250 mg, 500 mg şi 1 g pulbere pentru soluţie

Substanța activă: amoxicillinum
Producator: Medochemie Ltd., Cipru
Clasa ATC: [J01CA]: antiinfectioase de uz sistemic >> antibiotice >> peniciline cu spectru larg >> peniciline cu spectru extins

Indicații MOXILEN 250 mg, 500 mg şi 1 g pulbere pentru soluţie:

Amoxicilina sodică face parte dintr-un grup de medicamente denumit antibiotice penicilinice.
Este utilizată pentru tratarea unui număr mare de infecţii bacteriene, incluzând : infectii ale tractului respirator superior, otite medii, bronşite acute şi cronice, pneumonie lobară şi bronhopneumonie, bacteriurie în sarcină, cistită, pielonefrită, uretrită, infecţii ginecologice (avort septic, infecţii puerperale), gonoree, septicemii, peritonite, endocardita bacteriană, febră tifoidă şi paratifoidă, infecţii ale pielii şi ţesuturilor moi şi abcese dentare.
Amoxicilinaeste de asemenea utilizată pentru protecţia împotriva infecţiei valvelor cardiace după intervenţii stomatologice sau chirurgicale, provocate de bacteriile din fluxul sanguin.

Contraindicații:

Nu luaţi utilizaţi MOXILEN
- dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la amoxicilină sau la oricare dintre celelalte componente ale MOXILEN
- dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la alte antibiotice beta-lactamice.

Administrare MOXILEN 250 mg, 500 mg şi 1 g pulbere pentru soluţie:

Luaţi întotdeauna MOXILEN exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Reconstituirea MOXILEN trebuie efectuata in condiţii aseptice.
Pentru administrare intravenoasă: dizolvaţi 250mg in 5 ml apă pentru soluţii injectabile ; dizolvaţi 500mg în 10 ml. apa pentru soluţii injectabile ; dizolvaţi 1g în 20 ml apă pentru soluţii injectabile ; amoxicilina astfel reconstituită se poate injecta direct în venă sau în perfuzor pe parcursul a 3-4 minute.
Pentru perfuzii intravenoase: se prepară la fel ca mai sus, se adaugă la perfuzia propriu-zisă şi se administrează timp de 30 min-1 oră.
Pentru administrare intramusculară : adăugaţi 1,5 ml apă pentru soluţii injectabile la 250mg amoxicilină ; adăugaţi 2,5 ml apă pentru soluţii injectabile la 500 mg amoxicilină sau la un 1g amoxicilină. În toate cazurile flaconul se agită energic.
Pentru a micşora jena dureroasă de la locul administrării se poate înlocui apa sterilă cu soluţie 1% lidocaină hidroclorid sau 0,5% procaină hidroclorid.
Flaconul de 1g nu se poate dizolva în aceste concentraţii, de aceea se recomandă admistrarea a 2 doze de 500 mg reconstituite cu solutie 1% de lidocaină hidroclorid.
Pe parcursul reconstituirii poate apare tranzitoriu o coloraţie roz sau uşor opalencentă. Soluţiile reconstituite sunt de coloratie slab roşiatică. Terapia parenterală este indicată dacă cea orală este inabordabilă sau în urgenţele unor infecţii severe.
Doza la adulţi: 500 mg la fiecare 8 ore intramuscular sau prin administrare lentă intravenoasă. În infecţii severe doza se poate creşte la 1g administrat la fiecare 6 ore.
Doza la copii (până la 10 ani):50-100 mg/kgcorp/zi, în mai multe prize, la 8 ore interval.
Profilaxia endocarditelor:
- în proceduri dentare: la adulti în timpul anesteziei: 3 g oral cu 4 ore înainte de anestezie, urmate de 3 g oral (sau 1g parenteral) cât mai repede după intervenţie. La pacienţii la care nu este abordabilă calea orală, 1g injectabil imediat înainte de operaţie şi 500 mg oral la 6 ore de la intervenţie.
- copiii sub 10 ani vor primi o jumătate din doza adulţilor, iar copiii sub 5 ani un sfert.
- proceduri dentare recomandate a se executa în spital (la pacienţii care au primit penicilina în luna anterioară, pacienţi cu proteze valvulare, pacienţi cu antecedente de endocardită): adulţi - 1g amoxicilină parenteral cu 120mg gentamicină parenteral, imediat înainte de anestezie până la cel mult 15 minute înaintea procedurii(dacă nu se foloseşte anestezia) şi 500 mg oral la 6 ore după procedura.
- Chirurgie genito-urinară sub anestezie generală, fără infecţie de tract urinar: 1g amoxicilină parenteral cu 120mg gentamicină parenteral imediat înaintea inducţiei anesteziei şi 500 mg oral sau parenteral cât mai repede după, până la 6 ore interval. O parte din aceste doze se aplică şi pacienţilor cu proceduri obstetricale, ginecologice, gastrointestinale, dar de obicei se recomandă doar la pacienţii cu proteze valvulare.
- Doza la copii pentru cazurile de mai sus: sub 10 ani, jumătate din doza adulţilor la amoxicilină şi 2mg/kg corp gentamicină. Copii sub 5 ani, un sfert din doza de amoxicilină a adulţilor şi la fel 2mg/kg.corp gentamicină.
- Chirurgia căilor respiratorii superioare la pacienţii cu proteze valvulare : 1g amoxicilină parenteral înaintea inducţiei şi 500 mg parenteral la 6 ore. Doza la copii: sub 10 ani, jumătate din doza adultului, iar sub 5 ani un sfert din doza adultului.
- Pacienţii cu proteze valvulare: 1g amoxicilină şi 120mg gentamicină parenteral imediat înainte de inducţia anesteziei şi 500 mg amoxicilină parenteral după 6 ore. Doza la copiii sub 10 ani : jumatate din doza adultilor şi 2mg/kg corp gentamicină ; sub 5 ani : un sfert din doza de amoxicilină a adulţilor şi 2 mg/kg.corp gentamicină.
Nota: nu amestecaţi amoxicilina şi gentamicina în aceeaşi seringă. Revedeţi prospectul gentamicinei pentru toate detaliile de prescriere.
Doza la vârstnici:
Nu este necesară ajustarea dozei pentru vârstnici, decât în caz de insuficienţă renală.
Doza în insuficienţa renală:
Excreţia amoxicilinei este întârziată, depinzând de gradul insuficienţei, astfel incât poate fi necesară mărirea intervalului dintre administrări. Se recomandă următoarele: - Insuficienţa renală uşoară (rata filtrării glomerulare peste 50ml/min): administrare la 8 ore.
- Insuficienţa renala moderată (rata filtrării glomerulare între 10-50 ml/min): administrare la 8 sau 12 ore.
- Insuficienţa renală severă (rata filtrării glomerulare sub 10 ml/min): administrare la 24 de ore.
- In hemodializă: timpul de înjumătăţire al amoxicilinei se reduce la jumătate, astfel încât se impune suplimentarea dozelor.

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din MOXILEN
Este puţin probabil ca doctorul sau asistenta medicală să vă administreze o cantitate mai mare de MOXILEN. Personalul medical vă va monitoriza evoluţia şi va verifica cantitatea de medicament administrată. Dacă nu sunteţi sigur, întrebaţi întotdeauna de ce vi s-a administrat o anumită doză de medicament.

Dacă uitaţi să luaţi MOXILEN
Personalul medical este instruit când să vă administreze medicamentul. Este puţin probabil să nu primiţi medicamentul aşa cum v-a fost prescris. Dacă credeţi ca aţi omis o doză spuneţi personalului medical.

Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să luaţi MOXILEN
Este important să respectaţi durata tratamentului care v-a fost prescrisă. E posibil să începeţi să vă simţiţi mai bine, dar este important să nu opriţi tratamentul fără avizul medicului, în caz contrar afecţiunea dumneavoastră se poate înrăutăţi.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție MOXILEN 250 mg, 500 mg şi 1 g pulbere pentru soluţie:

- Substanţa activă este amoxicilină sodică.
- Nu conţine alte componente.

Precauții:

Înainte de a lua acest medicament asiguraţi-vă că doctorul dumneavoastră ştie:
• dacă suferiţi de afecţiuni ale sângelui
• dacă suferiţi de afecţiuni ale rinichiului
• dacă aveţi o infecţie denumită mononucleoză
• dacă aţi prezentat vreodată o reacţie alergică la acest medicament ,la oricare alt medicament sau la oricare ingredient din MOXILEN.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
u se cunosc efecte ale MOXILEN-ului asupra conducerii vehiculelor şi folosirii utilajelor.

Reacții adverse ale MOXILEN 250 mg, 500 mg şi 1 g pulbere pentru soluţie:

Ca toate medicamentele, MOXILEN poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravǎ sau dacă observaţi orice reacţie adversǎ nemenţionatǎ în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Frecvent (≥1/100- < 1/10), au fost descrise următoarele reacţii adverse:
• greaţă, diaree,
• rash cutanat

Reacţii mai puţin frecvente (≥1/10000-< 1/100):
• vărsături,
• urticarie, pruritus

Foarte rar (1/10000) au fost descrise următoarele efecte adverse:
• anemie hemolitică, leucopenie şi trombocitopenie
• ameţeli, convulsii
• candidoză muco-cutanată, colită hemoragică sau pesudomembranoasă, decolorarea dinţilor
• hepatită, icter colestatic, creşterea tranzitorie a enzimelor hepatice şi a bilirubinei
• reacţii alergice sau de hipersensibilizare
• nefrită interstiţială, cristalurie.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.
Este foarte important să-i spuneţi doctorului dumneavoastră dacă luaţi:

• orice alt antibiotic, de exemplu antibiotice aminoglicozidice
• un medicament numit allopurinol, utilizat pentru a preveni guta
• un medicament utilizat în tratamentul bolii neoplazice, denumit metotrexat
• medicamente pentru subţierea sângelui, denumite anticoagulante orale
• Probenecid, un medicament utilizat pentru tratarea gutei.
• anticoncepţionale orale (va trebui să luaţi măsuri anticoncepţionale suplimentare, cum ar fi prezervativul).

Administrarea de MOXILEN 250 mg, 500 mg şi 1 g pulbere pentru soluţie în sarcină / alaptare:

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament, inclusiv MOXILEN.
Dacă alăptaţi, trebuie să discutaţi cu medicul înainte de a lua MOXILEN. Amoxicilina se regăseşte în cantităţi mici în laptele matern şi poate afecta copilul alăptat.

Prezentare ambalaj:

MOXILEN pulbere pentru soluţie injectabilă/perfuzabilă se prezintă în flacoane de sticlă de tip III, transparente, de 8 ml capacitate, acoperite de un dop de cauciuc de 20 mm diametru şi un înveliş de aluminiu.

Condiții de păstrare:

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Fiolele de MOXILEN trebuie păstrate într-un loc uscat şi răcoros. După reconstituire pentru administrare intramusculară sau intravenoasă, soluţia trebuită folosită imediat după preparare.
Nu utilizaţi MOXILEN după data de expirare înscrisă pe flacon sau pe cutie după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă amoxicillinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu MOXILEN 250 mg, 500 mg şi 1 g pulbere pentru soluţie(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul MOXILEN 250 mg, 500 mg şi 1 g pulbere pentru soluţie vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.