Prospect Oxacilina 250 mg, capsule

Substanța activă: oxacillinum
Producator: Antibiotice SA Romania
Clasa ATC: [J01CF]: antiinfectioase de uz sistemic >> antibiotice >> peniciline cu spectru larg >> peniciline rezistente la betalactamaza
Categoria: Antibiotice, antimicotice, antiinfectioase
Grupa farmaceutică: peniciline rezistente la betalactamaza
Tip: Capsule

Indicații Oxacilina 250 mg, capsule:

Infectii provocate de stafilococi sl streptococi sensibili la oxacilina:
- infectii ale aparatului respirator;
- infectii otorlnolarlngologice:
- infectii cutanate;
- infectii osoase,
Septicemii si endocardlte, In continuarea tratamentului parenteral.

Contraindicații:

Este contraindicata administrarea in cazul pacientilor care prezinta hipersensibilitate la oxacilina, la alte peniciline sau la oricare dintre excipientii produsului, insuficienta hepatica sau la gravide in primele luni de sarcina.

Administrare Oxacilina 250 mg, capsule:

Adulti: 500-1000 mg oxacilina (2-4 capsule Oxacilina 250 mg sau 1-2 capsule Oxacilina 500 mg) pe zi, la intervale de 6 ore.
Copii: 50-100 mg oxacllina/kg sl zi, fractionat la Intervale de 6 ore.
Se administreaza, de preferat, cu o jumatate de ora inainte de masa, cu o cantitate suficienta de lichid.

Compoziție Oxacilina 250 mg, capsule:

Oxacilina 250 mg
0 capsula contine oxacilina 250 mg, sub forma de oxacilina sodica monohidrat si excipienti pentru continutul capsulei: talc, stearat de magneziu si pentru invelisul capsulei; dioxid de titan (E171), albastru stralucitor FCF (E133), eritrozina (E127), p-hidroxibenzoat de metil (E 218), p-hldroxibenzoat de propil (E 216), gelatina.

Precauții:

Aparitia oricarei manifestari de hipersensibilitate impune intreruperea tratamentului. Cu toate ca reactiile da hipersensibilitate la oxacilina sunt foarte rare, inaintea inceperii tratamentului este necesara efectuarea unei anamneze atente. Trebuie luat in considerare riscul hipersensibilitatii incrucisate cu cefalosporinele.
In timpul tratamentului indelungat cu oxacilina trebuie sa fie facut un control periodic al functiei renale, hepatice sl al hematopolezel.

Atenționări:

Insuficienta hepatica, insuficienta renala.
La pacienti cu Insuficienta renala grava nu este necesara reducerea dozelor.

Copii
La nou-nascutl oxacilina se administreaza cu prudenta, datorita riscului de hlperbilirubinemle (prin deplasarea bilirubinei de la nivelul proteinelor plasmatice) sl chiar de icter nuclear. Nou nascutii tratati cu oxacilina trebuie sa fie monitorizati clinic si prin teste de laborator pentru evidentierea reactiilor toxice si a reactiilor adverse.

Capacitatea de a conduce vehicule sl de a folosi utilaje
Administrarea acestui produs nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reacții adverse ale Oxacilina 250 mg, capsule:

Relativ frecvent, au fost observate reactii de hipersensibilitate manifestate prin febra, urticarie, eozinofilie, edem Quincke.
Ocazional, au fast observate tulburari digestive: greata, varsaturi, diaree.
Rareori, au fost observate: enterocolita pseudomembranoasa, nefropatie interstitiala acuta imunoalergica, manifestari hematologice reversibile (anemie, leucopenie si trombocitopenie), cresteri moderate ale valorilor concentratiilor plasmatice ale transaminazelor hepatice.
Foarte rar, au fost raportate cazuri de soc anafilactic.

Supradozajul:

Oxacilina, ca si alte peniciline, este practic lipsita de toxicitate in conditii clinice. Dozele foarte mari pot provoca convulsii si hemoragii. Fenomenele toxice sunt favorizate de insuficienta renala.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Exista relatii de antagonism ale oxacilinei cu rifampicina si chinina,
Oxacilina poate reduce eficacitatea contraceptivelor orale (prin modificarea florei Intestinale).
Probenecidul si mezlocilina inhiba eliminarea renala a oxaclinei.
Acidul acetilsalicllic si sulfonamidele deplaseaza oxacilina de la niveluI proteinelor plasmatice.
Oxacilina poate sa determine potentarea efectului terapeutic al metotrexatului, In timpul tratamentului cu oxacilina fiind necesara ajustarea dozei acestuia. Consumul concomitent de etanol poate sa determine efect de iritatie gastrica.

Administrarea de Oxacilina 250 mg, capsule în sarcină / alaptare:

Cu toate ca studiile efectuate la animale nu au evidentiat potential teratogen sau fetotoxic, oxacilina trebuie utilizata cu prudenta la gravide, in primele luni de sarcina nu este recomandata utilizarea oxacilinei. Deoarece oxacilina este excretata in laptele matern, in timpul administrarii produsului trebuie luata In considerare eventualitatea intreruperii alaptarii.

Prezentare ambalaj:

Cutie cu 2 blistere din Al/PVC a cate 10 capsule.

Condiții de păstrare:

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra la temperaturi sub 25ºC, in ambalajul original.
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
Alte medicamente cu substanța activă oxacillinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Oxacilina 250 mg, capsule(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Oxacilina 250 mg, capsule vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.