Prospect Puri-Nethol 50 mg comprimate

Substanța activă: mercaptopurinum
Producator: Excella GmbH & Co. KG; GlaxoSmithKline Pharmaceuti
Clasa ATC: [L01BB]: antineoplazice si imunomodulatoare >> citostatice >> antimetaboliti >> analogi ai bazelor purinice
Substanţa activă din Puri-Nethol este 6-mercaptopurina. Acesta aparţine unui grup de medicamente denumite medicamente citotoxice sau chimioterapice. și acționează prin reducerea numărului de celule sanguine noi pe care le produce corpul tau.

Indicații Puri-Nethol 50 mg comprimate:

Purinethol este utilizat pentru a trata cancerul de sânge (leucemie) la adulți, adolescenți și copii.

Contraindicații:

Nu utilizați Puri-Nethol:
- dacă sunteți alergic la 6-mercaptopurină sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament

Administrare Puri-Nethol 50 mg comprimate:

Puri-Nethol ar trebui să fie prescris numai de către un medic specialist cu experiență în tratarea cancerului de sânge.

• Când luați Purinethol, medicul dumneavoastră vă va prescrie regulat teste de sânge. Acest lucru este pentru a verifica numarul si tipul de celule din sânge, și pentru a se asigura ficatul dumneavoastră funcționează corect
• Medicul dumneavoastră poate cere, de asemenea, pentru sânge și urină alte teste suplimentare pentru a monitoriza modul în care rinichii dumneavoastră funcționează și pentru a masura nivelul de acid uric. Acidul uric este o substanță naturală produsă în organism și nivelurile de acid uric pote crește în timp ce luați Puri-Nethol. Nivelurile ridicate de acid uric pot afecta rinichii
• Medicul dumneavoastră poate modifica uneori doza de Puri-Nethol, ca urmare a acestor teste.

Utilizaţi întotdeauna Puri-Nethol exact aşa cum v-a spus medicul sau farmacistul dumneavoastră. Discutați cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteți sigur. Este important să luați medicamentul la momentul indicat. Eticheta de pe ambalaj vă va spune câte comprimate să luați și când anume. În cazul în care nu găsiţi această informaţie pe etichetă sau dacă nu sunteți sigur, adresați-vă medicului dumneavoastră, asistentei medicale sau farmacistului.

Doza uzuală pentru adulţi şi copii este de 2,5 mg/kg de greutate corporală în fiecare zi (sau, alternativ, 50-75 mg/m2 de suprafată corporală în fiecare zi). Medicul dumneavoastră va calcula și ajusta doza în funcție de greutatea corporală, rezultatele analizelor de sânge, dacă este sau nu luați alte medicamente chimioterapie și funcția renală și hepatică.

• Înghițiți comprimatele întregi. Nu mestecați comprimatele. Comprimatele nu trebuie să fie rupte sau sfărâmate. Dacă dumneavoastră sau persoana care vă îngrijește sfărâmă comprimatele, spălați-vă imediat mâinile.

Puteți lua medicamentul cu alimente sau pe stomacul gol, dar alegerea metodei ar trebui să fie coerentă de la o zi la alta. Trebuie să luați medicamentul cu cel puțin 1 oră înainte sau 2 ore după ce aţi consumat lapte sau produse lactate.

Dacă utilizați mai mult Puri-Nethol decât trebuie
Dacă aţi luat mai mult Puri-Nethol decât trebuie, spuneţi imediat unui medic sau mergeţi la cel mai apropiat spital. Luaţi cu dumneavoastră cutia de medicamente.

Dacă uitați să utilizați Puri-Nethol
Spuneţi-i medicului dumneavoastră dacă uitaţi să luaţi doza de Puri-Nethol. Nu luaţi o doză suplimentară pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetați să utilizați Puri-Nethol
Dacă încetaţi să luaţi Puri-Nethol, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.
Dacă aveți orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului sau asistentei medicale.

Compoziție Puri-Nethol 50 mg comprimate:

- Substanța activă este mercaptopurina. Un comprimat conţine mercaptopurină 50 mg.

- Celelalte componente sunt: lactoză monohidrat, amidon de porumb, amidon hidrolizat, acid stearic, stearat de magneziu.

Precauții:

Înainte să utilizați Puri-Nethol, adresați-vă medicului dumneavoastră:

• Dacă ați fost vaccinat recent sau urmeaza sa va vaccinati. Dacă luați Puri-Nethol, nu ar trebui să aveți un vaccin viu in organism (de exemplu, vaccin gripal, vaccin rujeolic, vaccin BCG, etc.), doar daca ati fost informat de către medicul dumneavoastră ca este sigur să faceti acest lucru. Aceasta deoarece unele vaccinuri s-ar putea sa provoace o infecție dacă le primiți în timp ce luați Purinethol
• Dacă aveţi o boală hepatică sau renală
• - Dacă aveţi o afecţiune ereditară rară, din cauza căreia cantitatea de enzimă tiopurin metiltransferază (TPMT), secretată în mod natural în organism, este prea mică.
• Dacă aveți o alergie la un medicament numit azatioprina (de asemenea, utilizat în tratamentul cancerului)
• Spuneți medicului dumneavoastră dacă aveți sau nu varicela, zona zoster sau hepatita B (o boală a ficatului cauzată de un virus).
• Dacă aveți o afecțiune genetică numită sindromul Lesch-Nyhan

Înainte să luați Puri-Nethol, adresați-vă medicului dumneavoastră sau, farmacistului sau asistentei medicale
Dacă vi se administrează terapie imunosupresivă, utilizarea Puri-Nethol poate să vă expună unui risc crescut de:
• tumori, inclusiv cancer de piele. Prin urmare, atunci când luați Puri-Nethol, evitați expunerea excesivă la soare, purtați îmbrăcăminte de protecție și utilizați creme de protecție solară cu un factor de protecție mare.
• tulburări limfoproliferative
o tratamentul cu Puri-Nethol vă expune unui risc crescut de dobândire a unui tip de cancer numit tulburare limfoproliferativă. În cazul utilizării unei scheme de tratament care conține mai multe substanțe imunosupresive (inclusiv tiopurine), acesta poate duce la deces.
o Administrarea concomitentă a unei asocieri formate din mai multe substanțe imunosupresive crește riscul de tulburări ale sistemului limfatic induse de infecții virale [tulburări limfoproliferative asociate cu virusul Epstein-Barr (VEB)].

Utilizarea Puri-Nethol vă poate expune unui risc crescut de:
• dezvoltare a unei afecțiuni grave, numită sindromul de activare macrofagică (activare în exces a globulelor albe, asociată cu inflamație), care apare de obicei la persoanele cu anumite tipuri de boli articulare

Analize de sange
• Tratamentul cu Puri-Nethol va poate afecta măduva osoasă. Acest lucru înseamnă că este posibil să aveți un număr redus de celule albe, trombocite și (mai puțin frecvent) celule rosii in sange. Medicul dumneavoastră vă va efectua analize de sânge zilnic atunci când sunt la începutul tratamentului (inducție) și cel puțin săptămânal, atunci când sunteti mai mult timp în tratament (de întreținere). Scopul este de a monitoriza nivelurile acestor celule din sânge. Dacă vă opriți tratamentul suficient de devreme, celulele sanguine va reveni la normal.
• De asemenea, medicul dumneavoastră v-ar putea face teste genetice (care să exploreze genele dumneavoastră TPMT și/sau NUDT15) înainte sau în timpul tratamentului, pentru a determina dacă răspunsul dumneavoastră la acest medicament ar putea fi afectat de factorii dumneavoastră genetici.

Alte teste de laborator
• Teste de laborator suplimentare (urina, sange, etc.) pot fi efectuate la cererea medicului dumneavoastră.

Cancer
• A existat un număr mic de raportari de cazuri de cancer secundar (cancer nou, fără legătură cu cel care este tratat) în curs de dezvoltare la pacientii care au primit Puri-Nethol.

Funcția hepatică
• Puri-Nethol este toxic pentru ficat. Prin urmare, medicul dumneavoastră vă va efectua teste ale funcției hepatice săptămânal atunci când luați Puri-Nethol. Dacă aveți deja o boală de ficat, sau dacă luați alte medicamente care pot afecta ficatul, medicul dumneavoastră vă va efectua teste mai frecvente. Dacă observați ca albul ochilor sau pielea se ingalbenesc (icter) spuneți medicului dumneavoastră imediat deoarece ar fi necesar sa opriti tratamentul imediat.

Infecții
• Atunci când vi se administrează Puri-Nethol, riscul de infecții virale, fungice și bacteriene este crescut,iar infecțiile pot fi mai grave.
• Spuneți medicului dumneavoastră înainte de a începe tratamentul dacă ați avut sau nu vărsat de vânt, zona zoster sau hepatita B (o boală a ficatului cauzată de un virus).

Soare și lumina UV
• În timp ce luați Purinethol, deveniti mai sensibili la lumina soarelui și UV. Trebuie să va asigurați că limitati expunerea la lumina soarelui și lumina UV, ca purteati îmbrăcăminte de protecție și ca folositi o crema solara cu factor de protecție ridicat.

Mutația genei NUDT15
• Dacă prezentați o mutație moștenită a genei NUDT15 (o genă care este implicată în descompunerea Puri-Nethol în organism), aveți un risc mai mare de infecții și de cădere a părului și este posibil ca, în acest caz, medicul să vă administreze o doză mai mică.

Copii și adolescenți
Valori mici ale glicemiei (transpirație mai mult decât de obicei, greață, amețeli, confuzie, etc.) au fost raportate la unii copii care au primit Puri-Nethol; cu toate acestea, cei mai multi dintre copii aveau vârsta sub șase ani și a avut o greutate corporală redusă.

Dacă nu sunteți sigur că oricare dintre cele de mai sus se aplică în cazul dumneavoastră, discutați cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul înainte de a lua Puri-Nethol.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor și folosirea utilajelor
Din datele de farmacologie nu se poate deduce un efect dăunător al medicamentului asupra acestor activităţi. Nu există date disponibile referitoare la efectul Puri-Nethol asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Puri-Nethol conține lactoză monohidrat.
Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Reacții adverse ale Puri-Nethol 50 mg comprimate:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacții adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Dacă prezentaţi oricare dintre următoarele reacţii adverse, discutaţi cu medicul specialist sau mergeţi imediat la spital:
• dacă prezentaţi reacţii alergice, ca erupţii, creşterea temperaturii, dureri articulare sau umflarea feţei (acesta este un efect secundar foarte rar)
• dacă prezentaţi o reacție alergică cu dureri articulare, eruptii cutanate, temperatură ridicată (febră) (aceasta este o reacție adversă rară)
• dacă aveţi icter (pielea sau albul ochilor se îngălbenesc) ; dacă prezentaţi aceste simptome, trebuie să opriţi tratamentul cu Puri-Nethol
• dacă prezentaţi orice semne de febră sau infecţie (durere în gât, ulceraţie la nivelul gurii sau probleme urinare) sau orice învinețire inexplicabilă sau sângerare. Tratamentul cu Puri-Nethol afectează măduva osoasă și va determina o reducere a celulelor albe şi a trombocitelor din sânge (aceasta este o reacție adversă foarte frecventă)

Discutați cu medicul dumneavoastră dacă aveți oricare dintre următoarele reacții adverse, care pot, de asemenea, apare cu acest medicament:

Reacţii adverse frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane)
• senzaţie de rău (greaţă sau vărsătură)
• reducerea numărului de globule roşii din sânge (anemie)

Reacţii adverse mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 de persoane)
• pierderea poftei de mâncare

Reacţii adverse rare (afectează panama puţin de 1 persoană din 1 000)
• leziuni (ulceraţii) ale cavităţii bucale
• căderea părului
• pancreatită (inflamaţia pancreasului); simptomele pot include dureri abdominale sau o stare de rău
• distrugerea celulelor ficatului (necroză hepatică)
• Pierderea parului
• differite tipuri de cancer, inclusiv cancer al săngelui, al limfei şi al pielii

Reacţii adverse foarte rare (pot afecta până la 1 din 10000 de persoane)
• Cancer al sângelui
• Cancerul splinei si ficatului (la pacientii cu o afectiune numita boală inflamatorie intestinală)
• ulceraţii intestinale; simptomele pot include dureri abdominale și sângerări
• oligospermie în cazul bărbaţilor

Reacţii adverse necunoscute (frecvența nu poate fi estimată din datele disponibile)
• Sensibilitate crescută la lumina soarelui și lumina UV

Reacții adverse suplimentare la copii
Valori mici ale glicemiei (transpirație mai mult decât de obicei, greață, amețeli, confuzie, etc.) au fost raportate la unii copii care au primit Puri-Nethol; cu toate acestea, cei mai mulţi dintre copii aveau vârsta sub șase ani și o greutate corporală redusă.

Raportarea reacțiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Spuneți medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizați, ați utilizat recent sau s-ar putea să utilizați orice alte medicamente.

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă sunteţi sub tratament cu oricare dintre următoarele medicamente:
• Ribavirină (un medicament antiviral);
• Alte medicamente citotoxice (chimioterapie - utilizate pentru tratarea cancerului)
• Alopurinol, tiopurinol, oxipurinol sau febuxostat (utilizate în tratamentul gutei)
• Olsalazină (utilizat pentru tratamentul unei boli denumite colită ulcerativă)
• Mesalazina (utilizat pentru a trata boala Crohn si colita ulcerativa)
• Sulfasalazină (utilizată pentru tratamentul artritei reumatoide sau colitei ulcerative)
• Metotrexat (utilizat pentru tratarea artritei reumatoide sau psoriazis sever)
• Infliximab (utilizat pentru a trata boala Crohn si colita ulcerativa, artrita reumatoida, spondilita anchilozanta sau psoriazis sever)
• Warfarină sau acenocumarol (utilizată pentru a scădea coagularea sângelui)

Vaccinarea şi Puri-Nethol
Luaţi legătura cu medicul dumneavoastră înainte de a vi se administra orice tip de vaccin. Este important să procedaţi aşa deoarece vaccinurile vii (de exemplu, vaccin gripal, vaccin rujeolic, vaccin BCG, etc.) vă pot cauza infecţii dacă vă sunt administrate cât timp vă aflaţi sub tratament cu PuriNethol.

Puri-Nethol împreună cu alimente, băuturi și alcool
Puteți lua Puri-Nethol cu alimente sau pe stomacul gol, dar alegerea metodei ar trebui să fie coerenta de la o zi la alta. Trebuie să luați medicamentul cu cel puțin 1 oră înainte sau 2 ore după ce ati consumat lapte sau produse lactate.

Administrarea de Puri-Nethol 50 mg comprimate în sarcină / alaptare:

Dacă sunteți gravidă sau alăptați, credeți că ați putea fi gravidă sau intenționați să rămâneți gravidă, adresați-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Sarcina
Folosirea Puri-Nethol în timpul sarcinii va fi evitată dacă este posibil, în special în primele trei luni de sarcină deoarece aceasta poate provoca leziuni fătului. Dacă sunteți gravidă medicul dumneavoastră va stabili dacă beneficiul tratamentului cu Puri-Nethol depășește posibilele riscuri pentru dumneavoastră și pentru făt.

Dacă dumneavoastră sau partenerul dumneavoastră luați Puri-Nethol, trebuie să utilizați o metodă sigură de contracepție pentru a evita sarcina in timpul tratamentului cu Puri-Nethol și pentru cel puțin 3 luni de la administrarea ultimei doze de Puri-Nethol. Acest lucru este valabil atat pentru bărbați cât și pentru femei.

Alăptarea
Nu este recomandată utilizarea Puri-Nethol la femeile care alăptează.

Prezentare ambalaj:

Comprimate biconvexe de culoare galben deschis, cu linie mediană pe o faţă, marcate cu GX deasupra liniei mediane şi cu EX2 sub linia mediană.
Comprimatele sunt disponibile în cutii cu un flacon din sticlă brună a 25 comprimate.

Condiții de păstrare:

Nu lăsați acest medicament la vederea și îndemâna copiilor.

A se păstra la temperaturi sub 25°C.
A se ţine flaconul în cutie pentru a fi protejat de lumină.
Nu utilizaţi Puri-Nethol după data de expirare înscrisă pe cutie sau pe blister, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Comprimatele de Puri-Nethol neutilizate trebuie eliminate în conformitate cu reglementările locale referitoare la distrugerea substanţelor periculoase.

Nu aruncați niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebați farmacistul cum să aruncați medicamentele pe care nu le mai folosiți. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Puri-Nethol 50 mg comprimate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Puri-Nethol 50 mg comprimate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.