Prospect Xaluprine 20 mg/ml suspensie orală

Substanța activă: mercaptopurina
Producator: Nova Laboratories Limited Marea Britanie
Clasa ATC: [L01BB]: antineoplazice si imunomodulatoare >> citostatice >> antimetaboliti >> analogi ai bazelor purinice

Indicații Xaluprine 20 mg/ml suspensie orală:

Xaluprine conţine mercaptopurină. Aceasta aparţine unei grupe de medicamente numite citotoxice (numite şi chimioterapie).
Xaluprine se utilizează pentru tratamentul leucemiei limfoblastice acute (numită şi leucemie limfocitară acută sau LLA). Aceasta este o boală cu evoluţie rapidă în care numărul de globule albe noi din sânge creşte. Aceste noi globule albe (leucocite) sunt imature (nu sunt formate complet) şi nu pot creşte şi funcţiona în mod corespunzător. Prin urmare, acestea nu pot lupta împotriva infecţiilor şi pot cauza sângerări.
Dacă doriţi mai multe explicaţii despre această boală, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Contraindicații:

- Nu luaţi Xaluprine dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la mercaptopurină sau la oricare dintre celelalte componente ale Xaluprine.
- Nu vă vaccinaţi cu vaccinul împotriva febrei galbene în timp ce luaţi Xaluprine deoarece poate cauza deces.

Administrare Xaluprine 20 mg/ml suspensie orală:

Xaluprine trebuie să vi se administreze doar de către un medic specialist cu experienţă în tratamentul afecţiunilor sângelui.
- Când luaţi Xaluprine, medicul dumneavoastră va efectua periodic analize ale sângelui. Scopul acestor analize este de a verifica numărul şi tipul de celule din sânge şi de a se asigura că ficatul dumneavoastră funcţionează corect. - De asemenea, medicul dumneavoastră poate solicita analize de sânge şi urină pentru a vă monitoriza concentraţiile de acid uric. Acidul uric este o substanţă chimică naturală din organism, ale cărui concentraţii pot creşte în timpul tratamentului cu Xaluprine. - Uneori, medicul dumneavoastră vă poate modifica doza de Xaluprine ca urmare a rezultatelor acestor analize.
Luaţi întotdeauna Xaluprine exact aşa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur. Doza iniţială uzuală pentru adulţi, adolescenţi şi copii este cuprinsă între 25 şi 75 mg/m2 de suprafaţă corporală în fiecare zi. Medicul dumneavoastră vă va prescrie doza corectă pentru dumneavoastră. Uneori, medicul dumneavoastră vă poate modifica doza de Xaluprine, de exemplu ca urmare a rezultatelor diferitelor analize. Dacă nu sunteţi sigur ce cantitate de medicament să luaţi, întrebaţi întotdeauna medicul sau asistenta medicală.
Este important să luaţi Xaluprine seara, pentru a creşte eficacitatea medicamentului.
Puteţi lua medicamentul împreună cu alimente sau pe stomacul gol, dar metoda aleasă trebuie să fie aceeaşi în fiecare zi. Trebuie să luaţi medicamentul cu cel puţin 1 oră înainte sau la 2 ore după consumul de lapte sau produse lactate.
Ambalajul de Xaluprine conţine un flacon în care se află medicamentul, un capac, un adaptor pentru flacon şi două seringi dozatoare (o seringă de 1 ml de culoare violet şi o seringă de 5 ml de culoare albă). Utilizaţi întotdeauna seringile furnizate pentru a lua medicamentul.
Este important să utilizaţi seringa dozatoare corectă pentru medicamentul dumneavoastră. Medicul dumneavoastră sau farmacistul vă va instrui ce seringă să utilizaţi în funcţie de doza care v-a fost prescrisă.
Seringa mai mică, de 1 ml (de culoare violet), marcată de la 0,1 la 1 ml, se utilizează pentru măsurarea dozelor mai mici decât sau egale cu 1 ml. Trebuie să utilizaţi această seringă în cazul în care doza totală pe care trebuie să o luaţi este mai mică decât sau egală cu 1 ml (fiecare gradaţie de 0,1 ml conţine 2 mg de mercaptopurină). Seringa mai mare, de 5 ml (de culoare albă), marcată de la 1 ml la 5 ml, se utilizează pentru măsurarea dozelor mai mari de 1 ml. Trebuie să utilizaţi această seringă în cazul în care doza totală pe care trebuie să o luaţi este mai mare decât 1 ml (fiecare gradaţie de 0,2 ml conţine 4 mg de mercaptopurină).
Dacă sunteţi părintele sau însoţitorul care administrează medicamentul, spălaţi-vă pe mâini înainte şi după administrarea unei doze. Curăţaţi imediat medicamentul vărsat. Pentru a reduce riscul de expunere, trebuie să purtaţi mănuşi de unică folosinţă atunci când manipulaţi Xaluprine.
Dacă Xaluprine intră în contact cu pielea, ochii sau nasul, trebuie să vă spălaţi imediat cu apă şi săpun din abundenţă.
Când utilizaţi medicamentul, urmaţi instrucţiunile de mai jos:
1. Puneţi-vă mănuşi de unică folosinţă înainte de a manipula Xaluprine.
2. Agitaţi puternic flaconul timp de cel puţin 30 secunde pentru a asigura că medicamentul este perfect omogenizat.
3. Îndepărtaţi capacul flaconului şi împingeţi adaptorul ferm în partea de sus a flaconului, lăsându-l pe loc pentru dozele viitoare.
4. Împingeţi vârful seringii de dozare în orificiul adaptorului. Medicul dumneavoastră sau farmacistul vă va instrui cu privire la seringa corectă care trebuie utilizată, fie de 1 ml (seringa de culoare violet), fie de 5 ml (seringa de culoare albă), pentru a administra doza corectă.
5. Răsturnaţi flaconul cu partea superioară în jos.
6. Trageţi înapoi de pistonul seringii astfel încât medicamentul să fie extras din flacon în seringă. Trageţi de piston înapoi până la punctul de pe gradaţia seringii care corespunde dozei prescrise. Dacă nu sunteţi sigur cât medicament să extrageţi în seringă, adresaţi-vă întotdeauna medicului dumneavoastră sau asistentei medicale pentru recomandări.
7. Aduceţi din nou flaconul în poziţia normală şi retrageţi cu grijă seringa din adaptor, ţinând-o de cilindru şi nu de piston.
8. Introduceţi uşor vârful seringii în gură, orientată spre interiorul obrazului.
9. Apăsaţi încet şi cu grijă pistonul până la capăt pentru a lăsa medicamentul să se prelingă pe interiorul obrazului şi înghiţiţi-l. NU apăsaţi cu putere pistonul şi nu îndreptaţi jetul de medicament spre partea din spate a gurii sau gâtului, deoarece vă puteţi îneca.
10. Scoateţi seringa din gură.
11. Înghiţiţi doza de suspensie orală şi apoi beţi puţină apă, având grijă să nu fi rămas medicament în gură.
12. Puneţi la loc capacul flaconului, lăsând adaptorul pe loc. Asiguraţi-vă că aţi închis etanş capacul.
13. Spălaţi seringa cu apă caldă şi săpun şi clătiţi bine. Ţineţi seringa sub un jet de apă şi deplasaţi pistonul în sus şi în jos de mai multe ori pentru a vă asigura că interiorul seringii este curat. Lăsaţi seringa să se usuce complet înainte de a o utiliza din nou pentru administrare. Păstraţi seringa într-un loc igienic împreună cu medicamentul.
Repetaţi paşii de mai sus pentru fiecare doză, conform instrucţiunilor medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Dacă luaţi mai mult Xaluprine decât trebuie
Dacă luaţi mai mult Xaluprine decât trebuie, spuneţi medicului dumneavoastră sau mergeţi imediat la un spital. Este posibil să vă simţiţi rău, să prezentaţi vărsături sau diaree. Luaţi cu dumneavoastră ambalajul medicamentului şi acest prospect.

Dacă uitaţi să luaţi Xaluprine
Spuneţi medicului dumneavoastră. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să luaţi Xaluprine
Nu încetaţi să vă luaţi medicamentul decât dacă medicul vă spune să faceţi acest lucru; în caz contrar, afecţiunea dumneavoastră poate să reapară.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Xaluprine 20 mg/ml suspensie orală:

Un ml de suspensie conţine de mercaptopurină 20 mg (sub formă de monohidrat).
Excipient(ţi) cu efect cunoscut: Un ml de suspensie conţine aspartam 3 mg, metil-hidroxibenzoat 1 mg (sub formă de sare de sodiu), etil-hidroxibenzoat 0,5 mg (sub formă de sare de sodiu) şi zahăr (cantităţi neglijabile).

Lista excipienţilor
Gumă xantan Aspartam (E 951) Suc de zmeură concentrat Zaharoză Metil-parahidroxibenzoat de sodiu (E 219) Etil-parahidroxibenzoat de sodiu (E 215) Sorbat de potasiu (E 202) Hidroxid de sodiu Apă purificată

Precauții:

Înainte să luaţi Xaluprine, adresaţi-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale dacă:
- aţi fost vaccinat împotriva febrei galbene
- aveţi probleme cu rinichii sau ficatul, deoarece medicul dumneavoastră va trebui să verifice dacă aceste organe funcţionează corespunzător.
- aveţi o afecţiune în care organismul dumneavoastră produce prea puţin din enzima numită TPMT (tiopurin-metiltransferază), deoarece poate fi necesar ca medicul dumneavoastră să vă modifice doza.
- intenţionaţi să aveţi un copil. Acest lucru este valabil atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei. Xaluprine poate determina efecte nocive asupra spermei sau ovulelor dumneavoastră.
Unii pacienţi cu afecțiune intestinală inflamatorie care au utilizat 6-mercaptopurină au dezvoltat un tip rar şi agresiv de cancer, numit limfom hepatosplenic cu celule T.
Evitaţi contactul Xaluprine cu pielea, ochii sau nasul. Dacă, din greşeală, vă intră în ochi sau în nas, spălaţi zona cu apă.

În cazul în care nu sunteţi sigur dacă vreuna dintre cele enumerate mai sus sunt valabile în cazul dumneavoastră, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte de a lua Xaluprine.

Copii şi adolescenţi
O valoare scăzută a glicemiei a fost observată uneori la copii, în principal la copii cu vârsta sub şase ani sau cu un indice de masă corporală mic. Discutaţi cu medicul copilului dumneavoastră în această situaţie.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Nu este de aşteptat ca Xaluprine să afecteze capacitatea dumneavoastră de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje, însă nu au fost efectuate studii pentru a confirma acest lucru.

Xaluprine conţine aspartam, metil-parahidroxibenzoat de sodiu (E 219), etil-parahidroxibenzoat de sodiu (E 215) Xaluprine conţine aspartam (E 951), care este o sursă de fenilalanină. Acesta poate dăuna persoanelor cu fenilcetonurie.

De asemenea, Xaluprine conţine metil-parahidroxibenzoat de sodiu (E 219) şi etil-parahidroxibenzoat de sodiu (E 215), care pot cauza reacţii alergice (posibil întârziate).

Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament. Poate fi dăunător pentru dinţi.

Reacții adverse ale Xaluprine 20 mg/ml suspensie orală:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Dacă prezentaţi oricare dintre următoarele reacţii adverse, discutaţi cu medicul specialist sau mergeţi imediat la spital: Reacţie alergică, ale cărei semne pot include:
- erupţii pe piele
- temperatură ridicată
- dureri ale articulaţiilor
- umflarea feţei
Orice semne de febră sau infecţie (durere în gât, ulceraţie la nivelul mucoasei bucale sau probleme urinare)
Orice vânătăi sau sângerări neaşteptate, deoarece aceasta ar putea însemna că se produc prea puţine celule sanguine de un anumit tip
Dacă brusc nu vă simţiţi bine (chiar şi în cazul unei temperaturi corporale normale) şi aveţi dureri abdominale şi greaţă, deoarece ar putea fi un semn de inflamaţie a pancreasului
Orice îngălbenire a albului ochilor sau a pielii (icter)
Dacă aveţi diaree

Discutaţi cu medicul dumneavoastră dacă prezentaţi oricare dintre următoarele reacţii adverse, care pot apărea, de asemenea, în asociere cu acest medicament:
Foarte frecvente (afectează mai mult de 1 din 10 persoane)
- o scădere a numărului de globule albe (leucocite) şi trombocite (poate fi evidenţiată la analizele de sânge) din sânge
Frecvente (afectează mai puţin de 1 din 10 persoane)
- senzaţie sau stare de rău (greaţă sau vărsături)
- leziuni ale ficatului – acestea pot fi evidenţiate la analizele de sânge
- o scădere a numărului de globule roşii din sânge care vă poate face să vă simţiţi obosit, slăbit sau să aveţi senzaţie de lipsă de aer (numită anemie)
- pierderea poftei de mâncare
- diaree - inflamaţie a mucoasei de la nivelul gurii (stomatită)

Mai puţin frecvente (afectează mai puţin de 1 din 100 persoane)
- ulceraţii la nivelul gurii
- inflamaţie a pancreasului
- dureri ale articulaţiilor
- erupţii pe piele
- febră
- leziuni permanente ale ficatului (necroză hepatică)

Rare (afectează mai puţin de 1 din 1000 persoane)
- pierderea părului - la bărbaţi: reducerea temporară a numărului de spermatozoizi
- umflarea feţei

Foarte rare (afectează mai puţin de 1 din 10000 persoane)
- un tip diferit de leucemie decât cea care este tratată
- ulceraţii la nivelul intestinelor

Alte reacţii adverse (frecvenţa este necunoscută)
- un tip rar de cancer (limfom hepatosplenic cu celule T).
- sensibilitate la lumina soarelui cauzând reacţii cutanate

Reacţii adverse suplimentare la copii
Glicemie scăzută (hipoglicemie) – frecvenţa este necunoscută.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Xaluprine împreună cu alte medicamente
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală. Aici sunt incluse şi medicamentele pe bază de plante medicinale.

În special, spuneţi medicului dumneavoastră, asistentei medicale sau farmacistului dacă luaţi oricare dintre următoarele:
- alte medicamente citotoxice (chimioterapie) – când se utilizează împreună cu Xaluprine, există o probabilitate mai mare de apariţie a reacţiilor adverse, precum anemie
- alopurinol sau febuxostat (utilizat pentru tratamentul gutei)
- anticoagulante orale (utilizate pentru subţierea sângelui)
- olsalazină sau mesalazină (utilizată pentru tratamentul unei tulburări intestinale numită colită ulcerativă)
- sulfasalazină (utilizată pentru tratamentul artritei reumatoide sau colitei ulcerative).
- medicamente antiepileptice precum fenitoină, carbamazepină.

Este posibil să fie necesare monitorizarea concentraţiilor din sânge ale medicamentelor antiepileptice şi modificarea dozelor, dacă este cazul.

Administrarea de vaccinuri în timp ce luaţi Xaluprine Dacă urmează să vi se administreze un vaccin, este important să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau asistenta medicală înainte să fiţi vaccinat. Vaccinarea cu vaccinuri vii (cum este cel împotriva poliomielitei, pojarului, oreionului şi rubeolei) nu este recomandată, deoarece aceste vaccinuri vă pot provoca o infecţie dacă vi se administrează în timp ce luaţi Xaluprine.

Xaluprine împreună cu alimente şi băuturi Xaluprine se poate administra împreună cu alimente sau pe stomacul gol. Cu toate acestea, metoda aleasă trebuie să fie aceeaşi în fiecare zi.

Nu luaţi Xaluprine în acelaşi timp cu lapte sau produse lactate, deoarece acestea pot diminua eficacitatea medicamentului. Xaluprine trebuie luat cu cel puţin 1 oră înainte sau la 2 ore după consumul de lapte sau produse lactate.

Administrarea de Xaluprine 20 mg/ml suspensie orală în sarcină / alaptare:

Nu luaţi Xaluprine dacă intenţionaţi să aveţi un copil fără a vă adresa mai întâi medicului dumneavoastră pentru recomandări. Acest lucru este valabil atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei. Xaluprine poate determina efecte nocive asupra spermei sau ovulelor dumneavoastră.

Trebuie să utilizaţi o metodă de contracepţie sigură pentru a se evita sarcina în timp ce dumneavoastră sau partenerul/partenera dumneavoastră luaţi Xaluprine. Atât bărbaţii, cât şi femeile trebuie să continue să utilizeze o metodă de contracepţie eficace timp de cel puţin 3 luni de la oprirea tratamentului. Dacă sunteţi deja gravidă, trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a lua Xaluprine.

Informaţiile curente privind siguranţa mercaptopurinei în sarcină sunt contradictorii. Au fost raportate anomalii congenitale (defecte din naştere) la copiii proveniţi din mame care au luat mercatopurină, în special în asociere cu alte medicamente împotriva cancerului.

De asemenea, există un risc de avort spontan, naştere prematură şi greutate scăzută la naştere a copiilor proveniţi din femei gravide care au luat mercaptopurină. Un raport epidemiologic mai recent care a studiat tiparul de utilizare a mercaptopurinei în societate sugerează că nu există niciun risc crescut de naşteri înainte de termen, greutate scăzută la naştere la nou-născuţii la termen sau malformaţii congenitale la copiii proveniţi din femei care au luat mercaptopurină în timpul sarcinii.

Xaluprine nu trebuie manipulat de gravide sau femei care intenţionează să rămână gravide sau care alăptează.

Nu alăptaţi în timp ce luaţi Xaluprine. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau moaşei pentru recomandări.

Condiții de păstrare:

- Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor, de preferinţă, într-un dulap încuiat. Ingerarea accidentală poate fi letală pentru copii. - Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie şi flacon după „EXP”. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
- A nu se păstra la temperaturi peste 25°C.
- Păstraţi flaconul închis etanş pentru a preveni deteriorarea medicamentului şi pentru a reduce riscul de vărsare accidentală. - După prima deschidere a flaconului, aruncaţi orice cantitate neutilizată după 56 de zile.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Xaluprine 20 mg/ml suspensie orală(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Xaluprine 20 mg/ml suspensie orală vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.