Prospect Salmet - T 20 mg/ml, soluţie cutanată

Substanța activă: combinatii
Producator: TIS Farmaceutic S.A. Romania
Clasa ATC: [M02AC]: sistemul muscular-scheletic >> preparate topice pentru leziuni si algii musculare >> produse topice pentru articulatii si muschi >> produse cu derivati de acid salicilic

Indicații Salmet - T 20 mg/ml, soluţie cutanată:

Salmet - T conţine un salicilat care are efect împotriva durerii.

Poate fi utilizat în tratamentul local al durerilor de la nivelul muşchilor, articulaţiilor sau a ţesuturilor moi, la adulţi, adolescenţi şi copii cu vârsta peste 7 ani.

Contraindicații:

Nu utilizaţi Salmet - T
-dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la salicilat de metil, la salicilaţi sau la oricare dintre celelalte componente ale medicamentului;
-dacă zona unde doriţi să aplicaţi medicamentul prezintă leziuni sau plăgi sau urmează să fie acoperită de un pansament (pansament ocluziv) sau de un scutec;
-dacă aţi avut în trecut crize de epilepsie;
-dacă pacientul este un copil care a avut antecedente de convulsii (febrile sau non-febrile);
-dacă pacientul este un copil cu vârsta sub 7 ani.

Administrare Salmet - T 20 mg/ml, soluţie cutanată:

Adulţi, adolescenţi şi copii cu vârsta peste 7 ani
Se aplică de 2 – 3 ori pe zi, o cantitate de soluţie cutanată, suficientă pentru a acoperi într-un strat subţire zona afectată şi se masează uşor până la pătrunderea completă a soluţiei în piele. După utilizare se recomandă spălarea mânilor. În caz de contact accidental cu ochii, spălaţi această regiune cu apă din abundenţă.
Copii cu vârsta sub 7 ani
Salmet – T nu trebuie utilizat la această grupă de vârstă.
Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Salmet - T
În cazul utilizării unor doze mai mari de Salmet – T decât cele recomandate, datorită prezenţei derivaţilor terpenici ca excipienţi pot apare convulsii la copii şi agitaţie la vârstnici.
De asemenea atât în cazul administrării unor doze excesive de salicilat de metil pe cale topică cât şi în cazul administrării accidentale pe cale orală pot apare simptomele comune ale intoxicaţiei cu salicilaţi deşi intoxicaţia pe cale orală cu salicilat de metil poate fi mai gravă datorită liposolubilităţii sale. Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră, sau departamentului de primire urgenţe.
Dacă uitaţi să utilizaţi Salmet - T
Dacă aţi uitat să vă aplicaţi o doză, aplicaţi alta, imediat ce v-aţi amintit. Nu aplicaţi o doză dublă
pentru a compensa doza uitată.
Dacă încetaţi să utilizaţi Salmet - T
Întreruperea prematură a tratamentului nu vă afectează.
Salmet - T se utilizează numai la nevoie. Puteţi opri tratamentul imediat ce vă simţiţi bine.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Salmet - T 20 mg/ml, soluţie cutanată:

- Substanţa activă este salicilatul de metil. Un ml soluţie cutanată conţine salicilat de metil 20 mg.
- Celelalte componente sunt: mentol, ulei de pin, glicerină, etanol, apă purificată.

Precauții:

Similar altor salicilaţi, salicilatul de metil poate fi absorbit prin pielea intactă. Absorbţia prin piele creşte în cazul exerciţiilor fizice, a temperaturii corporale crescute, a pansamentelor ocluzive sau scutecelor, a leziunilor cutanate sau a unor suprafeţe de administrare mari. De aceea sunt necesare măsuri de precauţie - în special la persoanele cu risc crescut de apariţie a reacţiilor adverse la salicilaţi şi în unele cazuri evitarea utilizării Salmet – T.

Salmet – T nu trebuie aplicat la nivelul unor suprafeţe mari de piele; de asemenea, la femeile care alăptează nu trebuie aplicat la nivelul sânilor.
Acest medicament conţine printre excipienţi şi derivaţi terpenici (mentolul şi unele componente ale uleiului de pin), care reduc pragul epileptogen şi, în doze excesive pot determina apariţia convulsiilor la copii şi a agitaţiei la vârstnici.
Dacă apar iritaţii pe piele, întrerupeţi administrarea Salmet – T.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Salmet - T nu are nicio influenţă asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Salmet - T
Acest medicament conţine mentol şi ulei de pin. A se ţine cont de prezenţa acestor excipienţi la copii şi la persoane cu antecedente de epilepsie.

Reacții adverse ale Salmet - T 20 mg/ml, soluţie cutanată:

Ca toate medicamentele, Salmet - T poate determina reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Apariţia unor reacţii alergice cutanate (erupţii pe piele sub formă de butoane, mâncărime, etc) impun oprirea tratamentului; a nu se considera reacţie alergică roşeaţa locală determinată de acţiunea medicamentului.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravǎ sau dacă observaţi orice reacţie adversǎ nemenţionatǎ în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.
În cazul administrării unor doze mari de salicilat de metil, sau în alte condiţii favorizante, absorbţia acestuia la nivel cutanat poate
determina concentraţii plasmatice suficient de mari pentru a apare interacţiuni medicamentoase; aceste interacţiuni sunt identice cu ale altor salicilaţi, de exemplu cu ale acidului acetilsalicilic.

Administrarea de Salmet - T 20 mg/ml, soluţie cutanată în sarcină / alaptare:

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Salicilaţii administraţi pe cale orală la gravide pot fi toxici pentru făt; utilizarea lor este contraindicată în ultimele 4 luni de sarcină. Salicilaţii administraţi pe piele se pot absorbi în sângele mamei şi pot expune fătul la acelaşi risc, atunci când au fost aplicaţi pe o suprafaţă mare a pielii sau sub pansament ocluziv. De aceea Salmet – T trebuie evitat la gravide şi utilizat doar la recomandarea medicului, după analiza raportului risc fetal/beneficiu matern.
Nu se ştie dacă salicilatul de metil trece în laptele matern; de aceea, dacă alăptaţi nu utilizaţi Salmet – T fără recomandarea medicului.

Prezentare ambalaj:

Salmet - T se prezintă sub formă de soluţie limpede, incoloră până la slab gălbui cu miros aromat, caracteristic.
Este disponibil în cutii cu un flacon din PVC de culoare brună a 100 ml soluţie cutanată.

Condiții de păstrare:

Nu utilizaţi Salmet - T după data de expirare înscrisă pe ambalaj după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
A se păstra la temperaturi sub 25ºC, în ambalajul original.
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Salmet - T 20 mg/ml, soluţie cutanată(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Salmet - T 20 mg/ml, soluţie cutanată vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.