Prospect SANTATRICIN, caps.
Substanța activă: cefatrizinum
Producator: "Santa" N. Balanos
Clasa ATC: [J01DA]:
antiinfectioase de uz sistemic >>
antibiotice >>
alte antibiotice betalactamice >>
cefalosporine
Indicații SANTATRICIN, caps.:
Santatricin este indicat pentru tratamentul urmatoarelor infectii produse de germenii sensibili: infectii ale cailor respiratorii superioare ca faringita, amigdalita produse de streptococul piogen; infectii ale cailor respiratorii inferioare ca pneumonia produsa de Streptococcus pneumoniae (Diplococcus pneumoniae), Haemophilus influenzae si streptococul piogen (streptococi -hemolitici grupa A); otita medie si sinuzita produse de aceiasi germeni; infectii ale sistemului urogenital si prostatita produse de bacterii coliforme, Proteus mirabilis, Klebsiela si enterococi (Streptococcus faecalis); infectii ale pielii si partilor moi produse de stafilococul auriu (producator sau nu de penicilinaza), stafilococul epidermidis, streptococii -hemolitici din grupa A - streptococul piogen, enterococi si anaerobi (peptostreptococi si peptococi). Recoltarea produselor biologice pentru culturi microbiene se va face inainte de inceperea tratamentului pentru a se izola si recunoaste germenii patogeni si a se determina sensibilitatea lor la Santatricin. Tratamentul poate incepe inainte de a se cunoaste rezultatele testului de sensibilitate.Contraindicații:
Santatricin e contraindicat la bolnavii cu alergie la oricare din antibioticele grupei de cefalosporine. Atentie! La bolnavii alergici la penicilina, cefalosporinele trebuie folosite cu mare atentie. Exista evidente clinice si de laborator de alergie partial incrucisata a penicilinelor cu cefalosporinele. S-au descris cazuri de bolnavi ce au prezentat reactii la ambele antibiotice. Orice bolnav ce are in anamneza o forma de alergie, in special farmaceutica, trebuie sa ia antibiotice cu atentie si numai in caz de mare necesitate. S-a observat colita pseudomembranoasa dupa folosirea cefalosporinelor si a altor antibiotice cu spectru larg; de aceea este importanta stabilirea acestui diagnostic la bolnavii care prezinta diaree legata de folosirea antibioticului.Administrare SANTATRICIN, caps.:
Santatricin se poate administra inainte sau chiar in timpul mesei pentru a reduce posibilitatea tulburarilor gastrointestinale ce se observa in terapia cu cefalosporine per os. In infectiile cailor respiratorii superioare, in infectiile urinare fara complicatii si in infectiile de piele si subcutanate, doza uzuala pentru adulti si copii peste 12 ani este de 1 000 mg pe zi, impartite egal in doua prize. In infectiile usoare pana la medii ale cailor respiratorii inferioare, ca pneumonia lobara, bronhopneumonia si in infectiile urinare grave ca prostatita, precum si in infectiile produse de germeni mai putin sensibili doza recomandata este de 1500-2000 mg pe zi, impartita in 2 sau 3 prize.Acțiune:
Santatricin este o cefalosporina semisintetica de generatia a 2-a, care se administreaza per os si apartine grupei 3-tio-metilo-cefalosporinelor heterociclice. Ea actioneaza in vitro asupra unei game largi de germeni gramnegativi si grampozitivi si este stabila in prezenta -lactamazei.Precauții:
Bolnavii trebuie urmariti cu atentie in asa fel incat sa se depisteze reactiile adverse. Daca apar reactii de sensibilitate, antibioticul trebuie intrerupt si se vor administra adrenalina sau alte amine simpaticomimetice, antihistaminice, corticoizi. Santatricin se va prescrie cu atentie la persoanele ce prezinta in anamneza afectiuni gastrointestinale si in special colita.Sarcina si alaptare: Siguranta cefatrizinei in sarcina nu s-a demonstrat.
Reacții adverse ale SANTATRICIN, caps.:
Gastrointestinale: in timpul antibioterapiei s-au semnalat simptome diareice si, rar, greturi si varsaturi; ingestia concomitenta de alimente reduce greata si nu absorbtia; hipersensibilitate: s-au observat reactii de tipul exantem, prurit, edem angioneurotic, care de obicei cedeaza odata cu intreruperea tratamentului si, de asemenea, s-au descris simptome de artrita reactiva, posibil legate de folosirea medicamentului; alte reactii observate la folosirea cefalosporinelor: albuminurie, cefalee, prurit perigenital, moniliaza sistemului genital, vaginita si mici cresteri ale TGO si TGP.Alte medicamente cu substanța activă cefatrizinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu SANTATRICIN, caps.(din aceeași clasă):
- APIDROXIL, caps.
- APIDROXIL, pulb. susp.
- BIODROXIL, caps.
- BIODROXIL, compr. film.
- BIODROXIL, gran. susp.
- BIODROXIL, susp. orala
- BIODROXIL-500, caps.
- BIOTRAKSON, flac. inj.
- CEC FORTE, pulb. susp.
- CEC, pulb. susp.
- CECLODYNE FORTE 500, caps.
- CECLODYNE, caps.
- CECLODYNE, pulb. susp.
- CECLOR, caps.
- CECLOR, pulb.susp.
- CEDAX, caps.
- CEDROX, pulb. susp.
- CEFALEXIN FORTE, caps.
- CEFALEXIN, caps.
- CEFALEXIN, pulb. susp.
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul SANTATRICIN, caps. vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!