Prospect CECLODYNE FORTE 500, caps.

Substanța activă: cefaclorum
Producator: LEK PHARMATECH SRL
Clasa ATC: [J01DA]: antiinfectioase de uz sistemic >> antibiotice >> alte antibiotice betalactamice >> cefalosporine

Indicații CECLODYNE FORTE 500, caps.:

Este recomandat în afectiuni cu germeni sensibili:
- infectii acute si cronice ale cailor respiratorii inferioare, inclusiv pneumonii;
- infectii ale cailor respiratorii superioare, inclusiv faringita si tonsilita;
- otita medie;
- infectii acute si cronice ale tractului urinar;
- infectii ale tesutului cutanat si subcutanat determinate de Staphylococcus aureus si Streptococcus pyogenes.

Este considerat antibiotic de electie în urmatoarele cazuri: infectii respiratorii cu Streptococcus pneumoniae, Streptococcus pyogenes, Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis; otite medii produse de Streptococcus pneumoniae, Streptococcus pyogenes, Haemophilus influenzae, stafilococi, Moraxella catarrhalis; afectiuni ale tractului urinar cu Escherichia coli, Proteus mirabilis, Klebsiella sp., stafilococi coagulazo-negativi; afectiuni ale Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes. Eficienta tratamentului cu cefaclor la copii: otita medie 92%, faringita, tonsilita 99%, bronhopneumonie 99%, infectii urinare 98%, infectii ale pielii 100 %.

Contraindicații:

La bolnavii cu alergie la cefalosporine, precautii la administrare pentru bolnavii cu fenomene alergice la peniciline, înregistrându-se cazuri de soc anafilactic dupa administrarea ambelor clase de antibiotice.

Administrare CECLODYNE FORTE 500, caps.:

Adulti: 250 mg la fiecare 8 ore; în cazuri mai severe dozele se pot dubla, doza maxima fiind 4 g/zi.

Copii: 20-40 mg/kg corp/24 ore fractionat la 8 ore, fara a depasi 1 g/zi la copiii sub 6 ani.

Acțiune:

Cefaclorul este un antibiotic de semisinteza derivat al acidul 7-aminocefalosporanic. Face parte din grupa cefalosporinelor orale de generatia a doua.
Are actiune bactericida prin inhibitia proceselor enzimatice implicate în sinteza peretelui celular bacterian.

In vitro are actiune asupra urmatoarelor microorganisme: grampozitivi (stafilococi, inclusiv tulpini producatoare de penicilinaza, Staphylococcus aureus, Staphylococcus saprofyticus, streptococi alfa- si beta-hemolitici, Streptococcus pyogenes, tulpini de Streptococcus pneumoniae); gramnegativi (Moraxella catarrhalis, Escherichia coli, Proteus mirabilis, Klebsiella pneumoniae, Haemophilus influenzae, inclusiv tulpini ampicilino-rezistente producatoare de beta-lactamaza, Citrobacter diversus, Neisseria gonorrhaeae); anaerobi (Propionibacteria acnes si Bacteroides sp. (exclusiv B. fragilis), peptococi, peptostreptococi).
Studiile in vitro au evidentiat ca cefaclorul este mai activ decât cefalexinul fata de Haemophilus influenzae si Streptococcus pneumoniae si la fel de activ fata de Staphylococcus aureus si alti coci grampozitivi. Dintre cefalosporinele de uz oral cefaclor este cel mai activ fata de Haemophilus influenzae.

Absorbtie: Este bine absorbit dupa administrare orala 95%. În prezenta alimentelor absorbtia totala nu se modifica, fiind întârziata doar atingerea nivelului plasmatic maxim.

Concentratii serice:
În urma administrarii înainte de masa a 250 mg, 500 mg si 1 g dupa 30 - 60 minute se ating concentratii plasmatice maxime de 7, 13 si respectiv 23 mg/ml. Timpul de înjumatatire este 0,6 - 0,9 ore. Probenecidul prelungeste semnificativ timpul de înjumatatire. S-a evidentiat faptul ca spre deosebire de cefalexin, la cefaclor timpul de înjumatatire a fost putin influentat la bolnavii cu insuficienta renala, si nesemnificativ modificat, la bolnavii supusi hemodializei. Eliminare: Cefaclorul este rapid excretat de rinichi; 60-85% se elimina nemodificat prin urina în 8 ore.

Compoziție CECLODYNE FORTE 500, caps.:

Ceclodyne 250 ; Ceclodyne Forte 500 - capsule continând cantitatea echivalenta de cefaclor monohidrat corespunzatoare la 250, respectiv 500 mg cefaclor. Ceclodyne 125; Ceclodyne 250, Ceclodyne 375 - pulbere suspendabila pentru prepararea a 60 ml suspensie orala, continând 1,5 g, 3 g, 4,5 g cefaclor anhidru sub forma de monohidrat si excipienti pâna la 30 g. O lingurita dozatoare (5 ml suspensie) contine 125 mg, 250 mg, respectiv 375 mg cefaclor anhidru sub forma de monohidrat.
Suspensia reconstituita are gust dulce aromat de vanilie, caramel.

Precauții:

Precautie în cazul administrarii la pacientii cu fenomene de hipersensibilitate cunoscute la cefalosporine, peniciline sau alte medicamente.

Reacții adverse ale CECLODYNE FORTE 500, caps.:

În general cefaclorul este bine tolerat. Manifestari alergice (1,5% din cazuri) sub forma de eruptii moniliforme, urticarie, prurit.

Rar au fost raportate reactii de hipersensibilitate grave: sindromul Stevens - Johnson, epidermoliza necrotica toxica (mai putin de 1 din 200 de bolnavi), soc anafilactic. Reactii asemanatoare bolii serului: eritem polimorf, eruptii eritematoase însotite de artralgie, cu sau fara febra.

Un numar de aprox. 2,5% din pacienti au acuzat tulburari gastro-intestinale.

Ca si în cazul altor cefalosporine s-a semnalat rar hepatita tranzitorie si icter colestatic si foarte rar nefrita interstitiala reversibila.

Alergie partial încrucisata cu penicilinele.
Manifestari alergice apar rar (1,5% din cazuri) sub forma de urticarie, prurit.

Administrarea de CECLODYNE FORTE 500, caps. în sarcină / alaptare:

Se administreaza în timpul sarcinii numai daca este absolut necesar.

Se elimina în laptele matern.
Alte medicamente cu substanța activă cefaclorum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu CECLODYNE FORTE 500, caps.(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul CECLODYNE FORTE 500, caps. vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.