Prospect SPIRONOLACTONA, draj.

Substanța activă: spironolactonum
Producator: Terapia S.A. Romania
Clasa ATC: [C03DA]: sistem cardiovascular >> diuretice >> diuretice ce economisesc potasiul >> antagonisti ai aldosteronului (antialdosteronice)

Indicații SPIRONOLACTONA, draj.:

Tratament preoperator de scurta durata al hiperaldosteronismului primar. Daca pacientul este inoperabil sau refuza interventia chirurgicala, tratamentul poate fi permanent.
Edeme de diferite cauze cu hiperaldosteronism secundar, se recomanda asocierea spironolactonei cu alte diuretice, restrictie de sare si lichide, eventual repaus la pat.
Edeme in cadrul insuficientei cardiace, daca pacientul nu mai raspunde la alte diuretice si/sau pentru a potenta efectul acestora.
Edeme si/sau ascita la pacientii cu ciroza hepatica.
Sindrom nefrotic, daca tratamentul afectiunii de baza ori restrictia de sare si lichide, precum si utilizarea altor diuretice se dovedesc ineficace.
Hipertensiune arteriala esentiala, in special in caz de hipokaliemie, se asociaza cu medicatia antihipertensiva.
Hipokaliemie,daca nu poate fi aplicat alt tratament.

Contraindicații:

- hipersensibilitate la spironolactona si la oricare dintre excipientii produsului; anurie, insuficienta renala acuta, insuficienta renala cronica severa (clearance al creatininei < 10ml/min>;
- hiperkaliemie; insuficienta hepatica acuta sau severa;
- tratament concomitent cu saruri de potasiu si/sau alte diuretice hiperkalemiante (triamterenamilorid);
- sarcina si alaptare

Administrare SPIRONOLACTONA, draj.:

Hiperaldosteronism primar, pentru pregatire preoperatorie: 100-400mg spironolactona zilnic. Daca pacientul este inoperabil, doza initiala poate fi redusa la fiecare 2 saptamani pana la doza minima eficace, care se administreaza timp indelungat. In cazul tratamentului de lunga durata, se recomanda asocierea cu alte diuretice, pentru reducerea riscului reactiilor adverse.

Edeme (insuficienta cardiaca congestive, ciroza hepatica, sindrom nefrotic).
Adulti: initial 100mg spironolactona/zi, in doua prize; doza poate varia intre 25 mg si 200 mg spironolactona/zi. Pentru doze mai mari, se recomanda asocierea cu alte diuretice, fara a modifica doza de spironolactona. Copii: 3mg spironolactona/kg si zi, in una sau doua prize.
Hipertensiune arteriala: initial 50-100 mg spironolactona/zi, in doua prize, in asociatie cu alte antihipertensive. Deoarece efectul este deplin dupa cel putin 2 saptamani, se foloseste pe aceasta perioada doza mentionata, dupa care eventual tratamentul se continua si doza se individualizeaza.
Hipokaliemie: 25-100 mg spironolactona, zilnic daca aportul oral de potasiu sau alta metoda de economisire a potasiului nu pot fi folosite.

Compoziție SPIRONOLACTONA, draj.:

Un comprimat filmat contine spirolactona 25mg si excipienti: nucleu:amidon de porumb, lactoza monohidrat, dioxid de siliciu coloidal, povidona, stearat de magneziu, amidon pregelatinizat, talc; film:copolimer de metacrilat de amoniu (Eudragit RL-30D-dispersie apoasa 30%), citrat de trietil, dioxid de titan (E 171), talc, Macrogol 6000, simeticona-emulsie SE2 (emulsie apoasa 30%).

Reacții adverse ale SPIRONOLACTONA, draj.:

Dozele mari de spironolactona si tratamentul indelungat pot fi cauza de ginecomastie obisnuit reversibila. Alte reactii adverse, obisnuit rare si reversibile sunt: impotenta sexuala, tulburari menstruate, intoleranta digestiva, eruptii cutanate, somnolenta. Diureticul poate creste moderat potasemia.
La pacienti cu insuficienta renala, atunci cand sunt asociate saruri de potasiu si la cei sub tratament cu IEC pot sa apara cresteri marcate ale kaliemiei.
In acest caz se intrerupe administrarea spironolactonei si se corecteaza acest dezechilibru electrolitic.
Au fost semnalate cazuri de carcinom mamar, la pacientii tratati cu spironolactona, dar relatia cauzala nu a fost stabilita.

Prezentare ambalaj:

Cutie cu 5 blistere a cate 10 comprimate filmate.
Alte medicamente cu substanța activă spironolactonum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu SPIRONOLACTONA, draj.(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul SPIRONOLACTONA, draj. vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.