Prospect Tigeciclină ATB 50 mg pulbere pentru soluţie perfuzabilă

Substanța activă: tigecyclinum
Clasa ATC: [J01AA]: antiinfectioase de uz sistemic >> antibiotice >> tetracicline >> tetracicline
Tigeciclină ATB este un antibiotic din grupul glicilciclinelor, care acţionează prin oprirea creşterii bacteriilor care produc infecţiile.

Indicații Tigeciclină ATB 50 mg pulbere pentru soluţie perfuzabilă:

Medicul dvs. v-a prescris Tigeciclină ATB deoarece dumneavoastră sau copilul dumneavoastră cu vârsta de cel puţin 8 ani aveţi unul din următoarele tipuri de infecţii grave:
• Infecţie complicată a pielii şi ţesuturilor moi (ţesuturilor de sub piele), excluzând infecţiile piciorului diabetic
• Infecţie complicată în abdomen

Tigeciclină ATB se utilizează numai atunci când medicul dumneavoastră consideră că alte antibiotice nu sunt adecvate.

Contraindicații:

Nu utilizaţi Tigeciclină ATB
• Dacă sunteţi alergic la tigeciclină sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament. Dacă sunteţi alergic la antibioticele din clasa tetraciclinelor (de exemplu, minociclină, doxiciclină, etc.), puteţi fi alergic la tigeciclină.

Administrare Tigeciclină ATB 50 mg pulbere pentru soluţie perfuzabilă:

Tigeciclină ATB vă va fi administrat de către un medic sauo asistentă medicală.

Doza iniţială recomandată la adulţi este de 100 mg, urmată de 50 mg la fiecare 12 ore. Doza este administrată pe cale intravenoasă (direct în circuitul sanguin), pe o perioadă de 30 până la 60 de minute.

Doza recomandată la copiii cu vârsta cuprinsă între 8 şi < 12ani este de 1,2 mg/kg, administrată pe cale intravenoasă, la fiecare 12 ore, până la o doză maximă de 50 mg la fiecare 12 ore.

Doza recomandată la adolescenţii cu vârsta cuprinsă între 12 şi < 18 ani este de 50 mg, la fiecare 12 ore.

Un ciclu de tratament durează, de obicei, între 5 şi 14 zile. Medicul dvs. va decide durata tratamentului.

Dacă vi se administrează mai mult decât trebuie din Tigeciclină ATB
Dacă vă îngrijorează faptul că este posibil să vi se fi administrat o doză prea mare de Tigeciclină ATB, discutaţi imediat cu medicul dvs. sau asistenta medicală.

Dacă aţi omis o doză de Tigeciclină ATB
Dacă vă îngrijorează faptul că este posibil să fi omis o doză, discutaţi imediat cu medicul dvs. sau asistenta medicală.

Compoziție Tigeciclină ATB 50 mg pulbere pentru soluţie perfuzabilă:

Substanţa activă este tigeciclina. Fiecare flacon conţine tigeciclină 50 mg.

Precauții:

Înainte să vi se administreze Tigeciclină ATB, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau asistentei medicale:
• Dacă aveţi o vindecare lentă sau necorespunzătoare a rănii.
• Înainte de a vi se administra Tigeciclină ATB, dacă suferiţi de diaree. Dacă faceţi diaree în timpul tratamentului sau după încheierea acestuia, spuneţi imediat acest lucru medicului dumneavoastră. Nu luaţi niciun medicament împotriva diareei fără să îl întrebaţi mai întâi pe medicul dumneavoastră. • Dacă aveţi sau aţi avut orice reacţii adverse datorate antibioticelor din clasa tetraciclinelor (de exemplu, sensibilizarea pielii la lumina solară, pătarea dinţilor aflaţi în dezvoltare şi modificarea rezultatelor anumitor analize de laborator, care au ca scop măsurarea capacităţii de coagulare a sângelui).
• Dacă aveţi sau aţi avut probleme cu ficatul. În funcţie de starea ficatului, medicul ar putea reduce doza pentru a evita potenţialele reacţii adverse.
• Dacă prezentaţi blocaje ale canalului coledoc (colestază).

În timpul tratamentului cu Tigeciclină ATB:
• Spuneţi imediat medicului dumneavoastră dacă prezentaţi simptomele unei reacţii alergice.
• Spuneţi imediat medicului dumneavoastră dacă prezentaţi durere abdominală severă, greaţă şi vărsături. Acestea pot reprezenta simptome de pancreatită acută (pancreas inflamat, care poate determina durere abdominală severă, greaţă şi vărsături).
• În anumite infecţii grave, medicul dumneavoastră poate considera să utilizeze Tigeciclină ATB în asociere cu alte antibiotice.
• Medicul dumneavoastră vă va monitoriza îndeaproape pentru apariţia oricărei alte infecţii bacteriene. Dacă vă apare altă infecţie bacteriană, medicul dumneavoastră vă poate prescrie un antibiotic diferit, specific pentru tipul de infecţie prezentă.
• Deşi antibioticele, incluzând Tigeciclină ATBul, combat anumite bacterii, alte bacterii şi fungi pot continua să se dezvolte. Acest fenomen este denumit creştere excesivă. Medicul dumneavoastră vă va monitoriza îndeaproape pentru orice infecţii potenţiale şi vă va trata, dacă este necesar.

Copii
Tigeciclină ATB nu trebuie utilizat la copii cu vârsta sub 8 ani, din cauza lipsei datelor privind siguranţa şi eficacitatea la această grupă de vârstă şi deoarece e lpoate provoca defecte permanente ale danturii, cum este pătarea dinţilor în creştere.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Tigeciclină ATB poate determina apariţia de reacţii adverse cum este ameţeala. Aceasta poate afecta capacitatea dvs. de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reacții adverse ale Tigeciclină ATB 50 mg pulbere pentru soluţie perfuzabilă:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Colita pseudomembranoasă poate apărea în cazul majorităţii antibioticelor, inclusiv Tigeciclină ATB. Aceasta constă în diaree severă, persistentă sau cu conţinut de sânge, asociată cu durere abdominală sau febră, care pot reprezentaun semn de inflamaţie gravă a intestinului, putând apărea în timpul tratamentului sau după întreruperea acestuia.

Reacţiile adverse foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane)sunt:
• Greaţă, vărsături, diaree

Reacţiile adverse frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane)sunt:
• Abcese (acumulare de puroi), infecţii
• Rezultate de laborator indicând scăderea capacităţii de coagulare a sângelui
• Ameţeală
• Iritaţia venei, produsă de injecţie, incluzând durere, inflamaţie, tumefiere şi coagulare
• Durere abdominală, dispepsie (durere de stomac şi indigestie), anorexie (pierderea apetitului alimentar)
• Creşterea enzimelor hepatice, hiperbilirubinemie (excesul de pigment biliar în sânge)
• Prurit (mâncărime), erupţii
• Vindecare lentă sau necorespunzătoare a rănii.
• Dureri de cap
• Creşterea amilazei, care este o enzimă aflată în glandele salivare şi pancreas, creşterea azotului ureicdin sânge
• Pneumonie
• Concentraţii scăzute ale zahărului în sânge
• Sepsis (infecţie gravă în corp şi în sânge)/şoc septic (stare medicală gravă, care poate conduce la insuficienţa mai multor organe şi deces, ca rezultat al sepsisului)
• Reacţie la loculde injectare (durere, înroşire, inflamaţie)
• Scăderea valorilor proteinelor din sânge

Reacţiile adverse mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 persoane) sunt:
• Pancreatită acută (inflamarea pancreasului, care poate duce la durere abdominală severă, greaţă şi vărsături)
• Icter (colorarea pielii în galben), inflamaţia ficatului
• Scăderea numărului plachetelor din sânge (ceea ce poate conduce la o tendinţă crescută de sângerare şi la formarea de vânătăi/hematoame)

Reacţii adverse cu frecvenţă necunoscută (frecvenţa nu poate fi estimată din datele disponibile) sunt:
• Reacţii anafilactice/anafilactoide (care pot varia de la uşoare la severe, incluzând o reacţie alergică bruscă, generalizată, care poate conduce la instalarea unei stări de şoc care poate pune viaţa în pericol [de exemplu, dificultăţi de respiraţie, scăderea marcată a tensiunii arteriale, puls rapid])
• Insuficienţă hepatică
• Erupţii trecătoare pe piele, care pot duce la apariţia de vezicule pe o suprafaţă extinsă şi exfolierea pielii (sindrom Stevens-Johnson)
• Valori scăzute de fibrinogen (o proteină implicată în coagularea sângelui) în sânge

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastrăsau asistentei medicale. Acestea includorice posibile reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, aşa cum este menţionat pe www.anm.ro. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi,aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente.

Tigeciclină ATB poate prelungi timpii anumitor teste care măsoară capacitatea de coagulare a sângelui. Este important să spuneţi medicului dvs. dacă luaţi medicamente destinate evitării coagulării excesive a sângelui (numite anticoagulante). Într-un asemenea caz, medicul dvs. vă va monitoriza îndeaproape.

Tigeciclină ATB poate interacţiona cu pilulele contraceptive (pilule pentru controlul naşterilor). Discutaţi cu medicul dvs. în privinţa necesităţii unei metode suplimentare de contracepţie, pe durata tratamentului cu Tigeciclină ATB.

Administrarea de Tigeciclină ATB 50 mg pulbere pentru soluţie perfuzabilă în sarcină / alaptare:

Tigeciclină ATB poate dăuna fătului. Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului dumneavoastră pentru recomandări înainte de a vi se administra Tigeciclină ATB.

Nu se cunoaşte dacă Tigeciclină ATB trece în laptele matern, la om. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră pentru recomandări înainte de a vă alăpta copilul.

Prezentare ambalaj:

Tigeciclină ATB este furnizat sub formă de pulbere pentru soluţie perfuzabilă în flacoane. Pulberea trebuie amestecată în flacon cu ajutorul unei mici cantităţi de soluţie. Flaconul va fi agitat uşor, până la dizolvarea medicamentului. După aceea, soluţia va fi imediat retrasă din flacon şi introdusă într-o pungă de 100 ml pentru perfuzie intravenoasă sau alt recipient de perfuzie corespunzător, în spital.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.

A se păstrala temperaturi sub 25˚C. Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe flacon. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Păstrarea după preparare
După ce pulberea a fost transformată în soluţie şi a fost diluată pentru a fi gata de utilizare, trebuie să vă fie administrată imediat.

După dizolvare, culoarea soluţiei de Tygacil trebuie să fie galben-portocaliu; în caz contrar, soluţia trebuie aruncată.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă tigecyclinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Tigeciclină ATB 50 mg pulbere pentru soluţie perfuzabilă(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Tigeciclină ATB 50 mg pulbere pentru soluţie perfuzabilă vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.