Prospect Xerava 50 mg pulbere pentru concentrat pentru soluţie perfuzabilă

Substanța activă: eravacycline
Producator: Patheon Italia S.p.A., Italia
Clasa ATC: [J01AA]: antiinfectioase de uz sistemic >> antibiotice >> tetracicline >> tetracicline
Xerava este un medicament antibiotic ce conține substanța activă eravaciclină. Aparține unui grup de antibiotice denumit „tetracicline“ care acționează prin împiedicarea creșterii anumitor bacterii care provoacă infecții.

Indicații Xerava 50 mg pulbere pentru concentrat pentru soluţie perfuzabilă:

Xerava se utilizează pentru tratamentul adulților care prezintă o infecție complicată în abdomen.

Contraindicații:

Nu trebuie să vi se administreze Xerava:

− dacă sunteți alergic la eravaciclină sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament
− dacă sunteți alergic la orice antibiotic din clasa tetraciclinelor (de exemplu, minociclină și doxiciclină), deoarece este posibil să fiți alergic la eravaciclină.

Administrare Xerava 50 mg pulbere pentru concentrat pentru soluţie perfuzabilă:

Xerava vă va fi administrat de către un medic sau de către o asistentă medicală.

Doza recomandată pentru adulți se bazează pe greutatea corporală și este de 1 mg/kg, administrată la interval de 12 ore.
Medicul dumneavoastră poate crește doza care vi se administrează (1,5 mg/kg la interval de 12 ore) în cazul în care luați alte medicamente, inclusiv rifampicină, fenobarbital, carbamazepină, fenitoină sau sunătoare.

Doza vă va fi administrată prin picurare direct în venă (intravenos) timp de aproximativ 1 oră.

Un ciclu de tratament durează de obicei între 4 și 14 zile. Medicul dumneavoastră va decide care este durata tratamentului în cazul dumneavoastră.

Dacă vi se administrează mai mult Xerava decât trebuie

Xerava vă va fi administrat în spital de către un medic sau de către o asistentă medicală. Prin urmare, este puțin probabil să vi se administreze o doză prea mare. Spuneți imediat medicului dumneavoastră sau asistentei medicale în cazul în care aveți îngrijorări că vi s-a administrat o doză prea mare de Xerava.

Dacă nu vi se administrează o doză de Xerava

Xerava vă va fi administrat în spital de către un medic sau de către o asistentă medicală. Prin urmare, este puțin probabil să nu vi se administreze o doză. Spuneți imediat medicului dumneavoastră sau asistentei medicale în cazul în care aveți îngrijorări că este posibil să nu fi primit o doză.

Compoziție Xerava 50 mg pulbere pentru concentrat pentru soluţie perfuzabilă:

- Substanța activă este eravaciclină. Fiecare flacon conține eravaciclină 50 mg.
- Celelalte componente sunt manitol (E421), acid clorhidric (pentru ajustarea pH-ului) și hidroxid de sodiu (pentru ajustarea pH-ului).

Precauții:

Spuneți medicului dumneavoastră sau asistentei medicale înainte de a vi se administra Xerava dacă aveți îngrijorări cu privire la oricare dintre următoarele:

Reacții anafilactice
Reacțiile anafilactice (alergice) au fost raportate în legătură cu alte antibiotice din clasa tetraciclinelor. Acestea pot apărea brusc și pot chiar să pună în pericol viața. Solicitați imediat asistență medicală în cazul în care bănuiți că aveți o reacție anafilactică în timpul tratamentului cu Xerava. Simptomele la care trebuie să fiți atent includ erupție pe piele, umflare a feței, senzație de amețeală sau leșin, senzație de presiune în piept, dificultăți la respirație, bătăi rapide ale inimii sau pierdere a conștienței.

Diaree
Înainte de a vi se administra Xerava, spuneți medicului dumneavoastră sau asistentei medicale dacă aveți diaree. Dacă aveți diaree în timpul sau după tratament, spuneți imediat medicului dumneavoastră. Nu luați niciun medicament pentru tratamentul diareii decât după ce discutați cu medicul dumneavoastră (vezi și pct. 4).

Reacții la locul perfuziei
Xerava se administrează sub formă de perfuzie (picurare) direct în venă. Spuneți medicului dumneavoastră sau asistentei medicale dacă observați oricare dintre următoarele la locul administrării perfuziei, în timpul sau după administrarea tratamentului: înroșire a pielii, erupție pe piele, inflamație sau durere sau sensibilitate.

Apariția unei noi infecții
Deși antibioticele, inclusiv Xerava, au acțiune împotriva anumitor bacterii, creșterea altor bacterii și fungi poate continua. Aceasta este denumită „creștere excesivă“ sau „suprainfecție“. Medicul dumneavoastră vă va supraveghea atent pentru a depista apariția altor infecții sau va opri tratamentul cu Xerava și vă va administra alt tratament, dacă este necesar.

Pancreatită
Durerea insuportabilă în abdomen și la nivelul spatelui însoțită de febră poate fi semn care indică apariția unei inflamații a pancreasului. Spuneți medicului dumneavoastră sau asistentei medicale dacă observați oricare dintre aceste reacții adverse în timpul tratamentului cu Xerava.

Probleme cu ficatul
Adresați-vă medicului dumneavoastră în cazul în care aveți probleme cu ficatul sau dacă sunteți supraponderal, mai ales dacă sunteți tratat în același timp cu itraconazol (medicament pentru tratamentul infecțiilor provocate de fungi), ritonavir ( medicament utilizat pentru tratamentul infecțiilor virale) sau cu claritromicină (antibiotic), pentru ca medicul dumneavoastră să vă poată urmări pentru a depista reacțiile adverse.

Copii și adolescenți

Acest medicament nu trebuie utilizat la copii și adolescenți cu vârsta sub 18 ani, deoarece nu a fost studiat suficient la aceste populații de pacienți. Xerava nu trebuie utilizat la copii cu vârsta sub 8 ani, deoarece poate provoca efecte permanente asupra dinților acestora, cum ar fi modificări ale culorii.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor și folosirea utilajelor

Xerava vă poate influența capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje în condiții de siguranță. Nu conduceți vehicule și nu folosiți utilaje dacă vă simțiți amețit, confuz sau nesigur după ce vi se administrează acest medicament.

Reacții adverse ale Xerava 50 mg pulbere pentru concentrat pentru soluţie perfuzabilă:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacții adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Solicitați urgent asistență medicală în cazul în care considerați că aveți o reacție anafilactică sau prezentați oricare dintre următoarele simptome pe durata tratamentului cu Xerava:
• erupție pe piele
• umflare la nivelul feței
• senzație de amețeală sau leșin
• senzație de presiune în piept
• dificultăți la respirație
• bătăi rapide ale inimii
• pierdere a conștienței

Spuneți imediat medicului dumneavoastră sau asistentei medicale dacă aveți diaree în timpul tratamentului sau după tratament. Nu luați niciun medicament pentru tratamentul diareii decât după ce discutați cu medicul dumneavoastră.

Alte reacții adverse pot include:

Reacții adverse frecvente (pot afecta până la 1 persoană din 10):
• Greață
• Vărsături
• Inflamație și durere provocate de apariția unor cheaguri de sânge la locul injectării (tromboflebită)
• Inflamație a unei vene, care provoacă durere și umflare (flebită)
• Înroșire sau umflare la locul injecției

Reacții adverse mai puțin frecvente (pot afecta până la 1 persoană din 100):
• Diaree
• Reacții alergice
• Inflamație a pancreasului, care provoacă dureri grave la nivelul abdomenului sau spatelui (pancreatită)
• Erupție pe piele
• Amețeli
• Cefalee
• Transpirație excesivă
• Rezultate anormale ale analizelor de sânge care verifică funcția ficatului

Spuneți medicului dumneavoastră sau asistentei medicale dacă aveți oricare dintre aceste reacții adverse.

Alte antibiotice din clasa tetraciclinelor
Alte reacții adverse au fost raportate în legătură cu alte antibiotice din clasa tetraciclinelor, inclusiv minociclină și doxiciclină. Acestea includ sensibilitate provocată de lumină, durere de cap, probleme de vedere sau rezultate anormale ale analizelor de sânge. Spuneți medicului dumneavoastră sau asistentei medicale dacă observați oricare dintre acestea în timpul tratamentului cu Xerava.

Raportarea reacțiilor adverse

Dacă manifestați orice reacții adverse, adresați-vă medicului dumneavoastră sau asistentei medicale. Acestea includ orice posibile reacții adverse nemenționate în acest prospect. De asemenea, puteți raporta reacțiile adverse direct prin intermediul sistemului național de raportare, așa cum este menționat pe www.anm.ro. Raportând reacțiile adverse, puteți contribui la furnizarea de informații suplimentare privind siguranța acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Spuneți medicului dumneavoastră sau asistentei medicale dacă luați, ați luat recent sau s-ar putea să luați orice alte medicamente inclusiv rifampicină și claritromicină (antibiotice), fenobarbital, carbamazepină și fenitoină (utilizată pentru tratamentul epilepsiei), sunătoare (un remediu din plante utilizat pentru tratamentul depresiei și anxietății), itraconazol (un medicament pentru tratamentul infecțiilor provocate de fungi), ritonavir, atazanavir, lopinavir și saquinavir (medicamente utilizate pentru tratamentul infecțiilor virale) și ciclosporină (un medicament utilizat pentru a reduce activitatea sistemului imunitar).

Administrarea de Xerava 50 mg pulbere pentru concentrat pentru soluţie perfuzabilă în sarcină / alaptare:

Dacă sunteți gravidă sau alăptați, credeți ați putea fi gravidă sau intenționați să rămâneți gravidă, adresați-vă medicului dumneavoastră pentru recomandări înainte de a vi se administra acest medicament. Xerava nu este recomandat pentru utilizare în timpul sarcinii deoarece poate:
• provoca pete permanente pe dinții copilului dumneavoastră nenăscut
• întârzia formarea normală a oaselor copilului dumneavoastră nenăscut.

Nu se știe dacă Xerava trece în laptele matern. Utilizarea pe termen lung a altor antibiotice similare de către mamele care alăptează poate provoca apariția unor pete permanente pe dinții copilului. Adresațivă medicului dumneavoastră pentru recomandări înainte de a vă alăpta copilul.

Prezentare ambalaj:

Xerava se prezintă sub formă de aglomerat de culoare galben deschis până la galben închis ambalat într-un flacon din sticlă de 10 ml. Pulberea pentru concentrat pentru soluție perfuzabilă (pulbere pentru concentrat) se reconstituie în flacon folosind 5 ml de apă pentru preparate injectabile. Soluția reconstituită se extrage din flacon și se adaugă într-o pungă de perfuzie cu soluție de clorură de sodiu de 9 mg/ml (0,9%) pentru preparate injectabile în spital.

Fiecare cutie conține 1 flacon.

Condiții de păstrare:

Nu lăsați acest medicament la vederea și îndemâna copiilor.

Nu utilizați acest medicament după data expirării înscrisă pe eticheta flaconului și pe cutie după EXP. Data expirării se referă la ultima zi a lunii respective.

A se păstra la frigider (2°C – 8°C). A se păstra flaconul în cutie, pentru a fi protejat de lumină.

După ce pulberea a fost pregătită în soluție și diluată pentru a fi utilizată, trebuie să vă fie administrată imediat. În caz contrar, poate fi păstrată la temperatura camerei și utilizată în interval de 12 ore.

După reconstituire, Xerava devine o soluție limpede, de culoare de la galben deschis la portocaliu. Soluția nu se va utiliza dacă se observă prezența de particule sau dacă este tulbure.

Nu aruncați niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebați farmacistul cum să aruncați medicamentele pe care nu le mai folosiți. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Xerava 50 mg pulbere pentru concentrat pentru soluţie perfuzabilă(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Xerava 50 mg pulbere pentru concentrat pentru soluţie perfuzabilă vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.