Prospect Zibor 3500 UI/0,2 ml soluţie injectabilă

Substanța activă: bemiparinum
Producator: Rovi Contract Manufacturing, Laboratorios Farmacéu
Clasa ATC: [B01AB]: sange si organe hematopoietice >> anticoagulante >> produse antitrombotice >> grupul heparinei
Substanța activă din Zibor 3500 este bemiparina sodică, care aparţine unui grup de medicamente denumite anticoagulante. Acestea previn coagularea sângelui în vasele sanguine.

Indicații Zibor 3500 UI/0,2 ml soluţie injectabilă:

Zibor 3500 este utilizat pentru a preveni formarea cheagurilor periculoase de sânge din venele picioarelor şi/sau plămânilor, care pot să se formeze după o intervenţie chirurgicală ortopedică (șold, genunchi sau altă operație la oase). Se mai foloseşte la prevenirea formării cheagurilor de sânge în tubulatura aparaturii de dializă.

Contraindicații:

Nu utilizați Zibor 3500:
• Dacă sunteți alergic la bemiparină sodică sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament
• Dacă ați avut o reacție alergică după ce vi s-a administrat orice medicament conținând heparină.
• Dacă sunteți alergic la orice substanţă provenită de la organisme porcine.
• Dacă suferiţi de trombocitopenie indusă de heparină (HIT), afecțiune care produce o scădere drastică a numărului de celule coagulante din componenţa sângelui (trombocite), (sau, ca rezultat al HIT, suferiţi de o altă afecţiune severă numită coagulare intravasculară diseminată (CID) când celulele care coagulează sângele se grupează mai rapid ca urmare a administrării medicamentului Zibor 3500).
• Dacă suferiţi de o afecțiune cunoscută sub numele de endocardită (inflamarea învelişului intern al inimii şi a valvelor inimii).
• Dacă suferiți de orice afecţiune care poate provoca sângerări abundente.
• Dacă suferiţi de boli severe ale ficatului şi/sau ale pancreasului.
• Dacă aveţi orice deteriorare a organelor interne, care ar putea duce la un risc înalt de sângerare (de exemplu, ulcer gastric activ, anevrisme cerebrale (dilatarea pereţilor arteriali din creier) sau tumori cerebrale).
• Dacă aţi suferit o hemoragie intracraniană.
• Dacă ați avut în ultimele 2 luni, aveţi sau veți avea leziuni sau intervenţii chirurgicale la nivelul creierului, coloanei vertebrale, ochilor şi/sau urechilor.
• Dacă sunteți sub tratament cu Zibor 3500, nu trebuie să vi se facă anestezie epidurală sau spinală (un anestezic injectat în coloana vertebrală), deoarece ar putea fi periculos pentru dumneavoastră. Prin urmare, asigurați-vă că medicul dumneavoastră știe că sunteți tratat cu Zibor 3500 înainte de orice intervenție chirurgicală.

Administrare Zibor 3500 UI/0,2 ml soluţie injectabilă:

Utilizaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră dacă nu sunteţi sigur.

Doza recomandată este:

Pentru prevenirea formării cheagurilor de sânge la nivelul venelor în timpul intervenţiilor chirurgicale:
Zibor 3500 este administrat de obicei de către medic sau de o asistentă medicală prin injecţie subcutanată (injecţia se face sub piele, de regulă într-un pliu de piele localizat la nivelul abdomenului sau în partea superioară a coapsei). Vi se va administra o doză de medicament (conţinutul unei seringi) înainte sau după operaţie. În zilele care urmează vi se va administra câte o doză (conţinutul unei seringi) zilnic. Medicul dumneavoastră vă va spune cât de lung trebuie să fie tratamentul cu acest medicament.

Pentru prevenirea coagulării sângelui în timpul hemodializei:
Când se foloseşte în hemodializă, Zibor 3500 se administrează uzual prin injectarea in bolus a dozei (conţinutul unei seringi) în secţiunea arterială a aparatului de dializă.

Zibor 3500 este injectat subcutanat, de obicei într-un pliu de piele de la marginea taliei (abdomen) sau în partea superioară a coapsei. Medicul dumneavoastră sau asistenta medicală vă va administra, de obicei, injecția în spital. Este posibil să trebuiască să continuați să primiți Zibor 3500 la întoarcerea acasă.

- Zibor 3500 nu trebuie injectat intramuscular sau amestecat cu orice alt medicament injectabil.
- De obicei este administrat o dată pe zi.
- Medicul dumneavoastră vă va spune cât timp trebuie administrat acest medicament (de obicei aproximativ 7 – 10 zile).
- Dacă medicul dumneavoastră v-a spus că vă puteți injecta singur acest medicament, vă rugăm să urmați cu mare atenție instrucțiunile medicului dumneavoastră. (Vezi mai jos “Cum se injectează Zibor 3500?”)

Vârstnici (65 ani și peste 65 de ani): Se va folosi acelaşi dozaj ca în cazul adulţilor. Dacă aveți probleme hepatice sau renale, vă rugăm să spuneți medicului dumneavoastră, care ar putea dori să vă monitorizeze îndeaproape.

Utilizarea la copii și adolescenți (sub 18 ani): Nu se recomandă administrarea medicamentului Zibor 3500 la copii.

Cum se injectează Zibor 3500
Zibor 3500 nu trebuie injectat niciodată în mușchi, deoarece ar putea provoca sângerări.
Veți primi instrucțiuni cu privire la modul corect de utilizare al acestui medicament și despre tehnica corectă de auto-injectare înainte de a vi se administra injecția pentru prima dată. Aceste instrucțiuni vă sunt date de către medic sau alt personal medical calificat.

Trebuie să respectați următorii pași:
- Spălați-vă bine pe mâini și așezați-vă sau întindeți-vă într-o poziție confortabilă.
- Alegeți o zonă a taliei, la cel puțin 5 cm distanță de ombilic și la depărtare de cicatrici sau vânătăi existente și curățați pielea cu atenție.
- Folosiți pentru injectare locuri diferite în zile diferite, de exemplu, prima dată pe partea stângă, următoarea dată pe partea dreaptă.
- Îndepărtați capacul acului seringii.
- Pentru a menține acul steril, asigurați-vă că nu atinge nimic.
- Seringa pre-umplută este acum gata de utilizare.
- Înainte de utilizare, nu împingeți pistonul pentru a îndepărta posibile bule de aer, pentru că s-ar putea să pierdeți medicamentul.
- Țineți seringa cu o mână și cu cealaltă mână, folosind degetul arătător și degetul mare, prindeți ușor zona de piele pe care ați curățat-o și faceți un pliu de piele.
- Introduceți întreaga lungime a acului în pliul de piele, drept, într-un unghi de 90 grade.
- Apăsați în jos pe piston asigurându-vă că țineți pliul de piele în aceeași poziție pe durata injectării.
- Scoateți acul trăgându-l afară și dați dumul la piele.
- Nu frecați pielea în care a fost introdus acul. Acest lucru vă va ajuta să evitați învinețirea.
- Nu încercați să puneți capacul acului înapoi pe seringă. Doar aruncați-l (acul mai întâi) într-un coș pentru obiecte ascuțite, închideți etanș capacul containerului și nu îl lăsați la îndemâna copiilor.
- Dacă aveți impresia că doza este prea puternică (de exemplu, vă confruntați cu sângerări neașteptate) sau prea slabă (de exemplu, doza pare a nu funcționa) discutați cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul.

Aruncați imediat seringa în cel mai apropiat coș pentru obiecte ascuțite (cu tot cu ac), închideți etanș capacul containerului și nu îl lăsați la îndemâna copiilor.

Dacă utilizați mai mult Zibor 3500 decât trebuie
Pot să apară sângerări. În cazul producerii acestora, informaţi imediat medicul sau prezentaţi-vă la secţia de urgenţe a celui mai apropiat spital având acest prospect asupra dumneavoastră.

Dacă uitați să utilizaţi Zibor 3500
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Consultaţi medicul imediat pentru a vă da recomandările necesare într-o astfel de situaţie.

Dacă încetaţi să utilizaţi Zibor 3500
Verificați întotdeauna cu medicul dumneavoastră înainte de a înceta utilizarea acestui medicament.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Compoziție Zibor 3500 UI/0,2 ml soluţie injectabilă:

- Substanţa activă este bemiparină sodică. Fiecare seringă preumplută a 0,2 ml soluţie injectabilă conţine bemiparină sodică 3500 UI (anti-factor Xa).
- Celălalt component este apa pentru preparatele injectabile.

Precauții:

Înainte să utilizați Zibor 3500, adresați-vă medicului dumneavoastră:
• dacă suferiţi de boli ale ficatului.
• dacă suferiţi de boli ale rinichilor medicul dumneavoastră poate considera necesar să efectueze o monitorizare specială.
• dacă aveţi tensiune arterială crescută sau greu controlabilă.
• dacă aţi avut vreodată ulcer gastric, care nu mai este activ.
• dacă suferiți de trombocitopenie, o afecțiune în care aveţi un număr scăzut de celule care coagulează sângele (trombocite), vă apar uşor hematoame şi sângeraţi cu uşurință.
• dacă aveţi pietre la rinichi şi/sau la nivelul căilor urinare.
• dacă suferiţi de orice afecţiune care vă poate provoca uşor sângerări.
• dacă aveţi afecţiuni ale ochiului determinate de probleme la nivelul vaselor sanguine.
• dacă suferiţi de diabet.
• dacă testele de sânge au arătat că aveţi valori crescute de potasiu în sânge.
• asigurați-vă de două ori că medicul dumneavoastră știe că sunteți tratat cu Zibor 3500 dacă urmează să vi se efectueze o puncţie lombară (puncţie efectuată în partea inferioară a coloanei vertebrale pentru teste de laborator).

Teste medicale de care aţi putea avea nevoie
• Unii pacienţi pot avea nevoie să li se determine valoarea trombocitelor din sânge. Medicul dumneavoastră va decide dacă acest lucru este necesar și când (de exemplu, înainte de tratament, în prima zi de tratament, apoi la fiecare 3 – 4 zile și la sfârșitul tratamentului).
• Dacă suferiţi de anumite afecţiuni (diabet zaharat, boli ale rinichilor) sau dacă luaţi medicamente pentru prevenirea pierderii de potasiu, medicul dumneavoastră poate cere verificarea valorii potasiului din sânge.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor și folosirea utilajelor
Bemiparina nu are influenţă asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reacții adverse ale Zibor 3500 UI/0,2 ml soluţie injectabilă:

Ca toate medicamentele, Zibor 3500 poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Întrerupeţi utilizarea Zibor 3500 şi anunţaţi imediat medicul sau farmacistul (sau mergeţi imediat la cel mai apropiat serviciu medical de urgenţă) dacă observaţi oricare din reacţiile de mai jos:

Frecvente (care afectează până la 1 din 10 pacienţi):
- Sângerări neobişnuite sau neaşteptate, de exemplu sânge în urină şi/sau materiile fecale.

Rare (care afectează până la 1 din 1000 pacienţi):
- Scăderea severă a numărului de celule trombotice din sânge (trombocitopenia de tip II) ceea ce poate duce la vânătăi, sângerări la nivelul gurii, gingiilor și nasului, erupții cutanate.
- Reacţii cutanate dureroase şi piele închisă la culoare la locul de injectare (necroză cutanată).
- Hematoame intra-spinale după anestezia spinală sau lombară (durere de spate, amorțeală și slăbiciune la nivelul membrelor inferioare, disfuncţii ale vezicii urinare şi a- intestinului). Aceste hematoame pot provoca diferite grade de tulburări neurologice, incluzând paralizii prelungite sau permanente.
- Reacţii alergice grave (creşterea temperaturii corpului, frisoane, greutate în respiraţie, inflamaţia coardelor vocale, confuzie uşoară, transpiraţie, urticarie, mâncărime a pielii, tensiune arterială scăzută, valuri de căldură, înroşire, sincopă, bronhospasm, edem glotic.

Alte reacţii adverse:
Foarte frecvente (care afectează mai mult de 1 din 10 pacienţi):
- Vânătăi, piele pătată, mâncărimi şi unele dureri la locul de injectare.

Frecvente (care pot afecta până la 1 din 10 pacienţi):
- O uşoară şi temporară creştere a anumitor enzime (transaminaze), care pot apărea în testele de sânge.

Mai puţin frecvente (care pot afecta până la 1 din 100 pacienţi):
- Scăderea temporară ușoară și tranzitorie a numărului de trombocite (trombocitopenie de tip I), care se poate vedea în testele de sânge.
- Reacţii cutanate alergice ușoare: erupţie pe piele, urticarie, pustule.

Cu frecvență necunoscută (care nu poate fi estimată din datele existente):
- Creşterea nivelului de potasiu, care apare în testele de sânge.

Fragilitatea oaselor (osteoporoză) se poate dezvolta prin utilizarea acestui medicament sau a altor medicamente similare pentru o perioadă lungă de timp. Frecvența este necunoscută.

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Discutați cu medicul dumneavoastră dacă credeți că e posibil să fi putut lua deja:
- orice medicament, care este injectat într-un mușchi, deoarece astfel de injecții trebuie evitate în timpul tratamentului cu Zibor 3500.
- alte medicamente anticoagulante, cum ar fi warfarina și/sau acenocumarol (antagonişti ai vitaminei K), pentru a trata și/sau a preveni formarea cheagurilor de sânge.
- medicamente antiinflamatoare nesteroidiene ca de exemplu ibuprofen, pentru artrită.
- steroizi, cum ar fi prednisolon, pentru tratamentul bolilor inflamatorii, ca artrita.
- inhibitori trombocitari ca acidul acetilsalicilic (aspirina), ticlopidină sau clopidogrel, pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge.
- medicamente care pot crește nivelul de potasiu din sânge, cum ar fi unele diuretice (pastile pentru eliminarea apei) și medicamente anti-hipertensive (utilizate pentru reducerea tensiunii arteriale).
- medicamente care măresc volumul sanguin, ca dextran.
- nitroglicerină injectabilă utilizată pentru tratarea problemelor cardiace.

Spuneți medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizaţi, aţi utilizat recent sau s-ar putea să utilizaţi orice alte medicamente, inclusiv din cele eliberate fără prescripţie medicală.

Administrarea de Zibor 3500 UI/0,2 ml soluţie injectabilă în sarcină / alaptare:

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţivă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Prezentare ambalaj:

Zibor 3500 se prezintă sub formă de soluţie injectabilă sterilă, incoloră sau uşor gălbuie, limpede, fără particule vizibile.

Nu toate mărimile de ambalaj pot fi comercializate.

Cutie cu 2 seringi a 0,5 ml, din sticlă incoloră, cu ac din oţel inox, cu piston din cauciuc clor-butil şi din PP, ambalate individual în folie din PVC, conţinând 0,2 ml soluţie injectabilă.
Cutie cu 10 seringi a 0,5 ml, din sticlă incoloră, cu ac din oţel inox, cu piston din cauciuc clor-butil şi din PP, ambalate individual în folie din PVC, conţinând 0,2 ml soluţie injectabilă.
Cutie cu 30 seringi a 0,5 ml, din sticlă incoloră, cu ac din oţel inox, cu piston din cauciuc clor-butil şi din PP, ambalate individual în folie din PVC, conţinând 0,2 ml soluţie injectabilă.
Cutie cu 100 seringi a 0,5 ml, din sticlă incoloră, cu ac din oţel inox, cu piston din cauciuc clor-butil şi din PP, ambalate individual în folie din PVC, conţinând 0,2 ml soluţie injectabilă.

Condiții de păstrare:

A nu se lăsa la vederea şi îndemâna copiilor.
A se păstra la o temperatură sub 30ºC. A nu se congela.

Nu folosiţi medicamentul dacă observați că:
- ambalajul protector a fost deja deschis.
- ambalajul protector este deteriorat.
- medicamentul din seringă pare tulbure.
- conține mici particule.

După ce blisterul conținând seringa a fost deschis, medicamentul trebuie folosit imediat.

Data de expirare
Nu utilizaţi Zibor 3500 după data de expirare înscrisă pe ambalaj, după EXP.
Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Eliminare
Acest medicament este comercializat în seringi în doză unică.
Aruncați seringile folosite într-un coș pentru obiecte ascuțite.
Nu le păstrați după folosire.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă bemiparinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Zibor 3500 UI/0,2 ml soluţie injectabilă(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Zibor 3500 UI/0,2 ml soluţie injectabilă vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.