Prospect Mono Rom SR capsule cu eliberare prelungită

Substanța activă: isosorbidi mononitras
Producator: Rompharm Company Romania
Clasa ATC: [C01DA]: sistem cardiovascular >> terapia cordului >> terapia miocardului - vasodilatatoare >> coronarodilatatoare
Mono Rom SR 40 mg capsule cu eliberare prelungită
Mono Rom SR 60 mg capsule cu eliberare prelungită

Indicații Mono Rom SR capsule cu eliberare prelungită:

Mono Rom SR aparţine unei clase de medicamente care se referă la sistemul cardiovascular; terapia miocardului – vasodilatatoare; nitrați organici.

Mono Rom SR este utilizat pentru tratamentul profilactic al crizelor anginoase şi ca tratamentul adjuvant al insuficienţei cardiace stângi sau globale, în asociere cu alte medicamente.

Contraindicații:

Nu utilizaţi Mono Rom SR
* dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la isosorbid mononitrat, alţi nitraţi sau la oricare dintre celelalte componente ale Mono Rom SR;
* dacă aveţi presiunea crescută la nivelul capului datorită unui traumatism sau datorită unei hemoragii la acest nivel;
* dacă luaţi sildenafil – folosit pentru disfuncţie erectilă - sau alte medicamente din aceeaşi categorie;
* dacă aveţi un număr foarte scăzut de celule roşii în sânge (anemie severă);
* dacă aveţi o presiune foarte mare în ochi (glaucom cu unghi închis);
* dacă aveţi tensiunea arterială foarte mică (hipotensiune severă);
* dacă aveţi una dintre următoarele boli cardiace:
* cardiomiopatie hipertrofică obstructivă – mărirea în volum a muşchiului inimii care împiedică pătrunderea suficientă a sângelui în cavităţile cardiace;
* pericardită constrictivă – inflamarea foiţei care îmbracă inima care împiedică funcţionarea corectă a acesteia;
* tamponadă cardiacă – blocarea activităţii inimii prin presiune prea mare la nivelul cavităţilor cardiace;
* stenoză de valvă aortică/mitrală.

Administrare Mono Rom SR capsule cu eliberare prelungită:

Luaţi întotdeauna Mono Rom SR exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Doza recomandată este de o capsulă cu eliberare prelungită pe zi, în afara crizei anginoase şi la distanţă de tratamentul antianginos asociat (beta blocant şi/sau blocant de calciu), pentru a evita fenomenul de încărcare şi pentru a asigura o acoperire terapeutică eficace.

Dacă utilizaţi mai mult Mono Rom SR decât trebuie
Nu luaţi mai multe capsule cu eliberare prelungită Mono Rom SR decât v-a spus medicul dumneavoastră. Dacă un copil a luat din Mono Rom SR sau dumneavoastră aţi luat din greşeală prea multe capsule cu eliberare prelungită, prezentaţi-vă imediat la medic sau la camera de gardă a celui mai apropiat spital pentru asistență medicală.

Dacă uitaţi să utilizaţi Mono Rom SR
Dacă uitaţi să vă luaţi capsula cu eliberare prelungită la momentul obişnuit, luaţi-o imediat ce vă aduceţi aminte, cu excepţia cazului când este deja timpul să o luaţi pe următoarea. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să utilizaţi Mono Rom SR
În cazul utilizării de doze mari, nu se recomandă întreruperea bruscă a tratamentului. Medicul dumneavoastră vă va spune cât timp va dura tratamentul dumneavoastră.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Mono Rom SR capsule cu eliberare prelungită:

Ce conţine Mono Rom SR 40 mg
- Substanţa activă este isosorbid 5-mononitrat. O capsulă cu eliberare prelungită conţine isosorbid 5-mononitrat 40 mg.
- Celelalte componente sunt: Capsula: sfere de zahăr, etilceluloză, acid stearic, talc; Conținutul capsulei: dioxid de titan (E 171), galben de chinolină (E 104), azorubină (E 122), oxid roşu de fer (E 172), galben amurg FCF (E 110), gelatină.

Ce conţine Mono Rom SR 60 mg
- Substanţa activă este isosorbid 5-mononitrat. O capsulă cu eliberare prelungită conţine isosorbid 5-mononitrat 60 mg.
- Celelalte componente sunt: Capsula: sfere de zahăr, etilceluloză, acid stearic, talc; Conținutul capsulei: dioxid de titan (E 171), gelatină, albastru brevetat V (E 131).

Precauții:

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Mono Rom SR
- dacă nu vă hrăniţi adecvat (malnutriţie);
- dacă aveţi o temperatură a corpului mai mică decât cea normală (hipotermie);
- dacă sunteţi gravidă, aţi putea fi gravidă, intenţionaţi să deveniţi gravidă sau dacă alăptaţi;
- dacă aveţi o afectare a funcţiei ficatului şi rinichilor;
- dacă glanda dumneavoastră tiroidă este mai puţin funcţională decât normal sau dacă luaţi tiroxină;
- dacă aţi avut de curând un atac de cord.
Mono Rom SR nu trebuie utilizat în cazul atacurilor acute de angină (durere intensă în piept datorată unei afectări a inimii).

Tratamentul cu Mono Rom SR nu trebuie oprit brusc. Dozele trebuie scăzute treptat.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Acest medicament poate modifica semnificativ capacitatea de reacţie, prin urmare, capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje pot fi influenţate. Acest lucru se aplică, în special, la începutul tratamentului, la creşterea dozei, schimbarea de medicaţiei, precum şi în combinaţie cu alcoolul. Adresaţi-vă întotdeauna medicului dacă intenţionaţi să conduceţi vehicule sau să folosiţi utilaje.

Mono Rom SR 40 mg conține Galben amurg FCF (E 110). Poate provoca reacții alergice.
Mono Rom SR conţine zahăr. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Reacții adverse ale Mono Rom SR capsule cu eliberare prelungită:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

În timpul administrării isosorbid 5-mononitrat (substanţa activă din Mono Rom SR), pot apărea următoarele reacţii adverse (prezentate în ordinea frecvenţei de apariţie); dacă oricare dintre aceste reacţii adverse vi se pare deranjantă, vă rugăm să vă informaţi medicul, care vă poate reduce doza.

Reacţiile adverse sunt clasificate după următoarele frecvenţe:
Foarte frecvente: care afectează mai mult de 1 pacient din 10
Frecvente: care afectează mai puţin de 1 din 10 pacienţi
Mai puţin frecvente: care afectează mai puţin de 1 din 100 pacienţi
Rare: care afectează mai puţin de 1 din 1000 pacienţi
Foarte rare: afectează mai puţin de 1 din 10000 pacienţi
Cu frecvenţă necunoscută care nu poate fi estimată din datele disponibile

Foarte frecvente:
• Dureri de cap - pot să apară la începutul tratamentului, şi, de obicei, dispar timp de câteva zile de tratament neîntrerupt.

Frecvente:
• Scăderea tensiunii arteriale şi/sau hipotensiunea arterială ortostatică (scăderea tensiunii arteriale la ridicarea în poziţie verticală) - însoţită de confuzie, ameţeală şi slăbiciune, pot să apară la începutul tratamentului sau după creşterea dozei.

Mai puţin frecvente:
* greaţă – senzaţie de rău,
* vărsături,
* bufeuri,
* erupţii alergice pe piele,
* tensiune arterială scăzută sever cu simptome de angină pectorală (efectul paradoxal al nitraţilor).
Au existat cazuri de colaps, bradicardie (frecvenţa bătăilor inimii diminuată) şi leşin, observate după utilizarea de nitraţi.

Cazuri individuale:
• Dermatita exfoliativă

Interacțiuni cu alte medicamente:

Mono Rom SR împreună cu alte medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre medicamentele eliberate fără prescripţie medicală.

Utilizarea concomitentă a altor medicamente vasodilatatoare, antihipertensive, beta-blocante, blocante ale canalelor de calciu, neuroleptice, antidepresive triciclice şi utilizarea de alcool poate potenţa acţiunea antihipertensivă a isosorbidului 5-mononitrat.

Acţiunea antihipertensivă a isosorbidului 5-mononitrat este, de asemenea, potenţată de administrarea concomitentă de inhibitori ai fosfodiesterazei de tip V (sildenafil, tadalafil, vardenafil), prin urmare, această asociere este contraindicată.

Administrarea concomitentă a isosorbidului 5-mononitrat şi dihidroergotamină poate creşte nivelul dihidroergotaminei, prin urmare, măreşte acţiunea hipertensivă a dihidroergotaminei.

Mono Rom SR împreună cu alimente şi băuturi
Puteţi lua Mono Rom SR independent de orarul meselor, cu apă. Nu se recomandă consumul băuturilor alcoolice în timpul tratamentului cu Mono Rom SR.

Administrarea de Mono Rom SR capsule cu eliberare prelungită în sarcină / alaptare:

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Nu există suficientă experienţă privind utilizarea acestui medicament în timpul sarcinii şi alăptării, la om. Studiile la animale nu au evidențiat nici un efect embriotoxic. Cu toate acestea, raportul dintre riscul pentru făt şi beneficiul terapeutic pentru mamă trebuie evaluat cu atenţie.

Prezentare ambalaj:

Cutie cu 2 blistere a câte 10 capsule cu eliberare prelungită.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă isosorbidi mononitras:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Mono Rom SR capsule cu eliberare prelungită(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Mono Rom SR capsule cu eliberare prelungită vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.