Prospect Protopic 0,03% unguent

Substanța activă: tacrolimusum
Producator: Astellas Ireland Co. Ltd., Irlanda
Clasa ATC: [D11AH]: preparate dermatologice >> alte preparate de uz dermatologic >> alte preparate de uz dermatologic >> alte preparate dermatologice
Substanţa activă a medicamentului Protopic, tacrolimus monohidrat, este un imunomodulator.

Indicații Protopic 0,03% unguent:

Protopic 0,03% unguent este folosit pentru tratamentul dermatitelor atopice (eczeme) moderate până la severe la adulţii care nu au răspuns adecvat sau au intoleranţă la terapiile covenţionale, cum sunt corticosteroizii topici, şi la copiii (cu vârstă de 2 ani şi peste), care nu au răspuns adecvat la terapiile convenţionale, cum sunt corticosteroizii topici.

Atunci când dermatita atopică moderată până la severă este vindecată sau aproape vindecată într-un interval de până la 6 săptămâni de tratament al episodului acut şi dacă vi se întâmplă să aveţi recăderi frecvente (adică, 4 sau mai multe episoade de acutizare pe an), se poate preveni apariţia recăderilor sau prelungi intervalul în care nu aveţi recăderi prin folosirea Protopic unguent 0,03% de două ori pe săptămână.

În dermatitele atopice, o hiperreacţie a sistemului imunitar al pielii determină inflamaţia acesteia (mâncarime, roşeaţă, uscăciune). Protopic modifică răspunsul imun anormal, reducând inflamaţia şi mâncărimea pielii.

Contraindicații:

Nu utilizaţi Protopic dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la tacrolimus, la oricare dintre celelalte componente ale Protopic sau la antibioticele macrolidice (de exemplu: azitromicina, claritromicina, eritromicina).

Administrare Protopic 0,03% unguent:

Utilizaţi întotdeauna Protopic exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Aplicaţi Protopic în strat subţire pe regiunile afectate ale pielii.
Protopic poate fi utilizat în aproape toate regiunile corpului, incluzând faţa şi gâtul, şi în zonele de îndoire de la nivelul coatelor şi genunchilor.

Evitaţi utilizarea unguentului în interiorul nasului sau gurii şi la nivelul ochilor. Dacă unguentul ajunge în aceste zone trebuie îndepărtat complet şi/sau zona clătită cu apă.

Nu acoperiţi pielea tratată cu bandaje sau alte pansamente.
Spălaţi-vă pe mâini după aplicarea de Protopic, cu excepţia cazurilor în care şi pielea de la nivelul mâinilor trebuie tratată.

Înaintea utilizării Protopic după baie sau duş, asiguraţi-vă că pielea este complet uscată.

Copii (cu vârstă de 2 ani şi peste)
Aplicaţi Protopic 0,03% unguent de două ori pe zi pe o perioadă de până la trei săptămâni, o dată dimineaţa şi o dată seara. Apoi unguentul poate fi utilizat o dată pe zi pe fiecare regiune afectată a pielii până la dispariţia eczemei.

Adulţi (cu vârsta de 16 ani şi peste)
Pentru adulţi şi adolescenţi (cu vârsta de 16 ani şi peste) sunt disponibile două concentraţii ale Protopic (Protopic 0,03% unguent şi Protopic 0,1% unguent). Medicul dumneavoastră va decide care este concentraţia cea mai bună pentru dumneavoastră.

De regulă, tratamentul se începe cu Protopic 0,1% unguent aplicat de două ori pe zi, o dată dimineaţa şi o dată seara, până la dispariţia eczemei. În funcţie de evoluţia sub tratament a eczemei, medicul dumneavoastră va decide dacă frecvenţa de aplicare poate fi redusă la o dată pe zi sau dacă poate fi folosită concentraţia mai mică, Protopic 0,03% unguent.

Trataţi fiecare zonă afectată până la dispariţia eczemei. În mod obişnuit, îmbunătăţirile se văd după o săptămână de tratament. Dacă nu vedeţi nicio îmbunătăţire după două săptămâni, discutaţi cu medicul dumneavoastră despre alte tratamente posibile.

Medicul vă poate recomanda utilizarea Protopic unguent de două ori pe săptămână atunci când dermatita atopică este vindecată sau aproape vindecată (Protopic 0,03% pentru copii şi adolescenţi cu vârsta sub 16 ani şi Protopic 0,1% pentru adulţi). În această situaţie, Protopic unguent trebuie aplicat o dată pe zi, de două ori pe săptămână (de exemplu luni şi joi) pe suprafeţele pielii afectate de obicei de dermatita atopică. Între aplicări, trebuie să fie o pauză de 2-3 zile fără tratament cu Protopic. Dacă simptomele reapar, trebuie reînceput tratamentul cu aplicări de 2 ori pe zi de Protopic, aşa cum este menţionat mai sus, şi programaţi-vă o vizită la medicul dumneavoastră pentru reevaluarea tratamentului.

Dacă, accidental, înghiţiţi unguent
Dacă, accidental, înghiţiţi unguentul, adresaţi-vă medicului sau farmacistului cât mai curând posibil.

Nu încercaţi să vă provocaţi vărsături.

Dacă uitaţi să utilizaţi Protopic
Dacă aţi uitat să aplicaţi unguentul la momentul recomandat, aplicaţi-l imediat ce vă reamintiţi, apoi continuaţi conform schemei de aplicare recomandate.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Protopic 0,03% unguent:

Substanţa activă este tacrolimus monohidrat.

Un gram Protopic unguent 0,03% conţine tacrolimus 0,3 mg (sub formă de tacrolimus monohidrat).

Celelalte componente sunt parafină albă moale, parafină lichidă, propilen carbonat, ceară albă, parafină tare.

Precauții:

Înainte să utilizați Protopic discutați cu medicul dumneavoastă:
• Dacă aveţi insuficienţă hepatică.
• Dacă aveţi afecţiuni maligne ale pielii (tumori) sau aveţi un sistem imunitar scăzut (imunocompromis), oricare ar fi cauza.
• Dacă aveţi o boală moştenită de barieră a pielii cum ar fi sindromul Netherton, ihtioza lamelară (descuamare extensivă a pielii din cauza subţierii stratului superficial al pielii) sau dacă suferiţi de eritrodermie generalizată (înroşire şi descuamare de cauză inflamatorie a întregii suprafeţe a pielii).
• Dacă aveţi o afecţiune numită „grefă contra gazdă” (o reacţie imună a pielii, care apare ca o complicaţie frecvent întâlnită la pacienţii cu transplant de măduvă osoasă).
• Dacă aveţi noduli limfatici inflamaţi la iniţierea tratamentului. Dacă nodulii dumneavoastră limfatici se inflamează în timpul tratamentului cu Protopic, consultaţi medicul.
• Dacă aveţi leziuni infectate. Nu aplicaţi unguentul pe leziuni infectate.
• Dacă observaţi orice modificare a aspectului pielii dumneavoastră, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră.
• Pe baza rezultatelor studiilor clinice pe termen lung și experienței pe termen lung, nu a fost confirmată o legătură între tratamentul cu Protopic unguent și dezvoltarea malignității, dar o concluzie definitivă nu poate fi trasă.
• Evitaţi expunerea prelungită a pielii la lumina soarelui sau la lumină artificială, cum sunt solarele. Dacă petreceţi timpul afară după aplicarea Protopic, folosiţi o protecție solară şi purtaţi haine lejere adecvate care să vă protejeze pielea de razele soarelui. În plus, întrebaţi-l pe medicul dumneavoastră despre alte măsuri adecvate de protecţie împotriva soarelui, pe care le puteţi folosi. Dacă vi s-a recomandat terapie cu raze luminoase, spuneţi medicului dumneavoastră că folosiţi Protopic şi că nu este recomandat să folosiţi Protopic şi terapie cu raze luminoase în acelaşi timp.
• Dacă medicul dumneavoastră vă recomandă utilizarea Protopic de două ori pe săptămână pentru a menţine dermatita atopică vindecată, starea dumneavoastră trebuie reevaluată de medic la un interval de cel puţin 12 luni, chiar dacă totul este sub control. La copii şi adolescenţi cu vârsta sub 16 ani, tratamentul de întreţinere trebuie întrerupt după 12 luni pentru a se stabili dacă încă mai este necesară continuarea tratamentului.
• Se recomandă să se utilizeze Protopic unguent cu cea mai mică concentrație posibilă și la cea mai mică frecvență de administrare, pentru cea mai scurtă durată de administrare necesară.
Această decizie trebuie să se bazeze pe evaluarea de către medicul dumneavoastră a modului în care eczema dumneavoastră răspunde la tratamentul cu Protopic.

Copii
• Nu este aprobată utilizarea Protopic unguent la copii cu vârste mai mici de 2 ani. De aceea, nu trebuie utilizat la această grupă de vârstă. Vă rugăm să îl întrebaţi pe medicul dumneavoastră.
• Nu a fost stabilit efectul tratamentului cu Protopic asupra dezvoltării sistemului imunitar la copii, mai ales la cei mici.

Atenționări:

Protopic conține butilhidroxitoluen (E321)
Protopic conține butilhidroxitoluen (E321) care poate provoca reacții adverse la nivelul pielii, localizate (de exemplu, dermatită de contact) sau iritație a ochilor sau mucoaselor.

Reacții adverse ale Protopic 0,03% unguent:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 din 10 pacienţi):
• senzaţie de arsură şi mâncărime
Aceste simptome sunt de obicei blânde până la moderate şi, în general, dispar după prima săptămână de tratament cu Protopic.

Frecvente (pot afecta până la 1 din 10 pacienţi):
• roşeaţă
• senzaţie de căldură locală
• durere
• creşterea sensibilităţii pielii (mai ales la fierbinte şi rece)
• furnicături ale pielii
• erupţie trecătoare pe piele
• infecţie locală la nivelul pielii, indiferent de cauza specifică, incluzând dar fără a se limita la: foliculi piloşi inflamaţi sau infectaţi, herpes bucal, infecţii generalizate cu herpes simplex
• înroşirea feţei sau iritaţia pielii după consumul de băuturi alcoolice sunt, de asemenea, frecvente

Rare (pot afecta mai puţin de 1 din 100 pacienţi):
• acnee

După tratamentul prin aplicarea de două ori pe săptămână, s-au raportat infecţii la locul de aplicare la copii şi adulţi. Impetigo, o infecţie bacteriană superficială a pielii care provoacă de obicei băşici sau leziuni pe piele, a fost raportat la copii.

Rozaceea (înroşirea feţei), dermatita de tip rozacee, lentigo (prezența de pete plate de culoare maro pe piele) , edem la locul de aplicare și infecții herpetice ale ochilor au fost raportate în timpul experienţei de după punerea pe piaţă.

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului național de raportare, așa cum este menționat pe www.anm.ro. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Folosirea sau utilizarea altor medicamente sau produse cosmetice

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Puteţi folosi creme sau loţiuni hidratante în timpul tratamentului cu Protopic, dar aceste produse nu trebuie utilizate timp de două ore după aplicarea Protopic.

Nu s-a studiat utilizarea Protopic în acelaşi timp cu alte preparate care se administrează pe piele sau în timpul administrării orale de corticosteroizi (de exemplu cortizon) sau de medicamente care afectează sistemul imunitar.

Înaintea unei vaccinări spuneţi medicului dumneavoastră că utilizaţi Protopic.

Utilizarea Protopic cu alimente şi băuturi
În timpul utilizării Protopic, consumul de băuturi alcoolice poate determina ca pielea feţei să devină hiperemică sau roşie şi fierbinte.

Administrarea de Protopic 0,03% unguent în sarcină / alaptare:

Nu folosiţi Protopic dacă sunteţi gravidă sau dacă alăptaţi.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Prezentare ambalaj:

Protopic este un unguent de culoare alb-gălbui. Este ambalat în tuburi care conţin 10, 30, 60 grame de unguent. Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate. Protopic este disponibil în două concentraţii (Protopic 0,03% şi Protopic 0,1% unguent).

Condiții de păstrare:

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Protopic după data de expirare înscrisă pe tub şi cutie după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A nu se păstra la temperaturi peste 25°C.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă tacrolimusum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Protopic 0,03% unguent(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Protopic 0,03% unguent vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.