Prospect Risperidona Farmal 3 mg, comprimate filmate

Substanța activă: risperidonum
Producator: Galex d.d., Slovenia
Clasa ATC: [N05AX]: sistemul nervos >> psiholeptice >> neuroleptice (antipsihotice) >> alte antipsihotice

Indicații Risperidona Farmal 3 mg, comprimate filmate:

Risperidonă Farmal este un medicament antipsihotic. Psihozele perturbă activitatea creierului, astfel încât sunt afectate capacitatea de a gândi, emoţiile şi comportamentul.

O persoană poate avea unul sau mai multe simptome: să audă voci, se poate simţi urmărită, probleme grave de concentrare, să se simtă înstrăinată. Risperidonă Farmal inhibă aceste simptome ale psihozei, în aşa fel încât ele sunt atenuate sau chiar dispar.

Risperidonă Farmal este utilizat în tratamentul:
- schizofreniei, psihozei schizofrenice acută şi cronică;
- unele boli cu faze maniacale, caracterizate prin simptome, cum sunt dispoziţie exagerată, expansivă sau iritabilă, autoapreciere excesivă, nevoie scăzută de somn, vorbire precipitată, fugă de idei, incapacitate de concentrare sau tulburări de raţionament, incluzând tulburări de comportament sau comportament agresiv.

Întotdeauna urmaţi recomandările medicului.

Contraindicații:

Nu utilizaţi Risperidonă Farmal dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la risperidonă sau la oricare dintre celelalte componente ale Risperidonă Farmal.

Administrare Risperidona Farmal 3 mg, comprimate filmate:

Luaţi întotdeauna Risperidonă Farmal exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau farmacistul dumneavoastră dacă nu sunteţi sigur.

Dozele uzuale sunt:
Schizofrenie; psihoză schizofrenică acută si cronică

Adulţi
Risperidonă Farmal poate fi administrat de 1 sau 2 ori pe zi.
Doza uzuală iniţială este de 2 mg, zilnic. Doza poate fi crescută, la intervale de câteva zile, la recomandarea medicului dumneavoastră, până la o doză de întreţinere de 4-6 mg pe zi, divizată în 1 sau 2 prize.

Vârstnici
Este necesară ajustarea dozei. Urmaţi recomandările medicului.

Copii şi adolescenţi
Experienţa privind tratamentul schizofreniei la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 15 ani lipseşte.

Unele boli cu faze maniacale, caracterizate prin simptome cum sunt dispoziţie exagerată, expansivă sau iritabilă, autoapreciere excesivă, nevoie scazută de somn, vorbire precipitată, fugă de idei, incapacitate de concentrare sau tulburări de raţionament, incluzând tulburări de comportament sau comportament agresiv Adulţi

Risperidonă Farmal se poate administra o dată pe zi. Doza uzuală a iniţială este de 2 mg pe zi. Doza poate fi crescută cu 1 mg pe zi, la un interval de cel puţin 24 ore între doze. Pentru majoritatea pacienţilor, doza optimă de întreţinere este între 2-6 mg pe zi.

Vârstnici
Este necesară ajustarea dozei. Respectaţi recomandările medicului.

Copii şi adolescenţi
Nu există experienţă în tratamentul copiilor şi adolescenţilor cu vârsta sub 18 ani.

Pacienţi cu afecţiuni renale şi hepatice
Este necesară scăderea dozei. Respectaţi recomandările medicului dumneavoastră.

Doza dumneavoastră este individuală.


Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Risperidonă Farmal
Contactaţi medicul sau unitatea de primiri urgenţe dacă aţi luat mai mult Risperidonă Farmal decât este menţionat în acest prospect sau v-a fost prescris de către medicul dumneavoastră. Simptomele supradozajului pot fi somnolenţă, toropeală, tensiune arterială mică, bătăi rapide ale inimii, tremurături şi rigiditate musculară.

Dacă uitaţi să utilizaţi Risperidonă Farmal
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată, dar luaţi următoarea doză conform recomandărilor medicului.

Dacă încetaţi să utilizaţi Risperidonă Farmal
Schimbarea sau întreruperea tratamentului trebuie făcute doar cu acordul medicului. Întreruperea tratamentului cu Risperidonă Farmal trebuie făcută treptat. Simptomele care pot să apară la oprirea tratamentului sunt greaţă, vărsături, transpiraţie, insomnie, tulburări de mişcare involuntară (akatizie, distonie şi dischinezie).

Compoziție Risperidona Farmal 3 mg, comprimate filmate:

Risperidonă Farmal 3 mg: fiecare comprimat filmat conţine risperidonă 3 mg.

Nucleu-lactoză monohidrat, amidon de porumb, celuloză microcristalină pH 101, celuloză microcristalină pH 102, hipromeloză 5 cPs, laurilsulfat de sodiu, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu.
Film-hipromeloză 5 cPs, hipromeloză 15 cPs, dioxid de titan (E 171), propilenglicol, talc, galben de chinolină (E 104)

Precauții:

Înainte de a lua Risperidonă Farmal, informaţi-vă medicul dacă aveţi sau aţi avut una dintre următoarele boli, deoarece poate fi necesară modificarea dozei:
- tensiune arterială mică, însoţită de ameţeli (hipotensiune arterială ortostatică);
- boli ale rinichilor sau boli ale ficatului;
- boli ale inimii sau ale vaselor de sânge;
- boală Parkinson;
- epilepsie;
- la persoanele în vârstă cu demenţă, tratate cu risperidonă, există un risc crescut de accident vascular cerebral (posibil letal) şi de scădere trecătoare a fluxului sângelui către creier (atacuri ischemice tranzitorii). Simptomele acestora pot fi: apariţia bruscă a paraliziei feţei, braţelor, picioarelor (doar pe o parte a corpului), vedere înceţoşată şi dificultăţi de vorbire. Dacă apar aceste simptome, adresaţi-vă imediat medicului.

Trebuie să evitaţi să mâncaţi excesiv, deoarece există un risc crescut de creştere în greutate.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Utilizarea Risperidonă Farmal poate produce somnolenţă, într-o oarecare măsură. Trebuie să fiţi conştienţi de acest fapt, în cazul în care conduceţi vehicule sau folosiţi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Risperidonă Farmal
Comprimatele filmate Risperidonă Farmal conţin lactoză monohidrat. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Reacții adverse ale Risperidona Farmal 3 mg, comprimate filmate:

Ca toate medicamentele Risperidonă Farmal poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţii adverse severe

Reacţii adverse mai puţin frecvente (se consideră că afectează mai puţin de 1 din 100 persoane, dar mai mult de 1 din 1000 persoane)
- Accident vascular cerebral (posibil letal) şi atacuri ischemice tranzitorii (AIT). Manifestările pot fi: apariţia bruscă a paraliziei feţei, braţelor, picioarelor (doar pe o parte a corpului), dificultăţi de vorbire şi vedere înceţoşată.

- Rigiditate musculară, febră, diminuarea stării de conştienţă (sindrom neuroleptic malign). Dacă prezentaţi oricare dintre simptomele menţionate mai sus, trebuie să vă adresaţi imediat medicului.

Reacţii adverse mai puţin severe

Reacţii adverse frecvente (se consideră că afectează mai puţin de 1 din 10 persoane, dar mai mult de 1 din 100 persoane)
- Tulburări de somn
- Excitaţie
- Anxietate
- Durere de cap

Sedarea a fost raportată mai des la copii şi adolescenţi decât la adulţi. În general, sedarea este uşoară şi temporară.

Reacţii adverse mai puţin frecvente (se consideră că afectează mai puţin de 1 din 100 persoane, dar mai mult de 1 din 1000 persoane):
- Oboseală, ameţeli, dificultăţi de concentrare, constipaţie, greaţă, vărsături, dureri de stomac, vedere înceţoşată, modificări de dinamică sexuală, incontinenţă urinară, modificări ale ciclului menstrual, secreţie lactată, creşterea glandelor mamare la bărbaţi, rinoree, erupţii trecătoare pe piele sau alte reacţii alergice.
- Rigiditate musculară, scăderea capacităţii de mişcare, tremor.
- Convulsii, mişcări involuntare ale limbii (dischinezie tardivă)
- Frecvenţă crescută a bătăilor inimii şi ameţeli la trecerea din poziţia de şezut sau culcat la cea verticală (hipotensiune arterială).
- Modificări hematologice şi creşterea valorilor enzimelor hepatice.
- Creştere în greutate, reţinere de lichide (edeme), dereglări ale temperaturii corpului.

În rare sau foarte rare cazuri pot să apară şi alte reacţii adverse mai puţin severe care nu au fost enumerate. Dacă doriţi informaţii despre acestea, adresaţi-vă medicului sau farmacistului .

Informaţi medicul sau farmacistul dacă vă deranjează unele reacţii adverse. Unele reacţii adverse pot necesita tratament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Este deosebit de important să îi spuneţi medicului dacă utilizaţi:
- medicamente stimulatoare ale dopaminei, de exemplu: levodopa, bromocriptină, pergolidă (pentru boala Parkinson), pentru că risperidona poate antagoniza efectul acestor medicamente;
- medicamente care activează enzimele hepatice, de exemplu carbamazepină (pentru epilepsie), deoarece aceste medicamente pot să scadă concentraţia plasmatică a risperidonei şi, ca rezultat, efectul antipsihotic al risperidonei poate fi redus;
- medicamente cu acţiune la nivelul sistemul nervos central, de exemplu medicamente pentru somn şi împotriva durerii, deoarece acestea pot creşte concentraţia plasmatică a risperidonei, dar nu influenţează efectul antipsihotic al acesteia;
- medicamente utilizate în depresie, cum sunt paroxetina şi fluoxetina, deoarece acestea pot creşte concentraţia plasmatică a risperidonei, dar au o influenţă mică asupra efectului antipsihotic;
- unele beta-blocantele (pentru inimă şi tensiune arterială), deoarece aceste medicamente pot creşte concentraţia plasmatică a risperidonei, dar nu influenţează efectul antipsihotic al acesteia;
- furosemidă (diuretic), deoarece pacienţii trataţi cu furosemidă şi risperidonă au o incidenţă crescută a mortalităţii.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră. Poate fi necesară modificarea dozei.

Utilizarea Risperidonă Farmal cu alimente şi băuturi
Puteţi să luaţi Risperidonă Farmal cu alimente şi băuturi non-alcoolice.

Risperidonă Farmal poate intensifica efectul alcoolului etilic. Deci, nu trebuie sa beţi alcool etilic când luaţi Risperidonă Farmal.

Administrarea de Risperidona Farmal 3 mg, comprimate filmate în sarcină / alaptare:

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Nu luaţi Risperidonă Farmal dacă sunteţi gravidă.

Dacă alăptaţi, nu luaţi Risperidonă Farmal.

Prezentare ambalaj:

Comprimate filmate ovale, biconvexe, de culoare galbenă, cu o linie mediană pe una dintre feţe.

Condiții de păstrare:

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Risperidonă Farmal după data de expirare înscrisă pe cutie sau pe blister, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se păstra la temperaturi sub 25ºC, în ambalajul original.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă risperidonum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Risperidona Farmal 3 mg, comprimate filmate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Risperidona Farmal 3 mg, comprimate filmate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.