Prospect Adrenalină Terapia 1 mg/ml soluţie injectabilă

Substanța activă: epinephrinum
Producator: Terapia SA, România
Clasa ATC: [C01CA]: sistem cardiovascular >> terapia cordului >> simpatomimetice cardiace excl. glicozizi cardiotonici >> agenti adrenergici si dopaminergici

Indicații Adrenalină Terapia 1 mg/ml soluţie injectabilă:

Medicamentul conţine 1 ml de soluție cu 1 mg adrenalină ca ingredient activ. Adrenalina este un medicament care contractă vasele de sânge, creşte forţa şi frecvenţa musculaturii inimii, deschide căile respiratorii şi ameliorează anumite simptome ale reacţiei alergice acute.

Acest medicament este destinat numai pentru utilizare în situaţii de urgenţă care pot pune viaţa în pericol.

Contraindicații:

Nu utilizaţi Adrenalină Terapia 1 mg/ml:
- dacă sunteţi alergic la adrenalină sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament
- ritm neregulat al inimii
- boli de inimă.

Acest medicament este administrat pentru situații de urgență care pot pune viața în pericol, dar dacă suferiţi de următoarele afecțiuni discutați cu medicul dumneavoastră:
- Hipertiroidism (glandă tiroidă hiperactivă)
- Tensiune arterială mare
- Boli de inimă şi boli de plămâni de lungă durată cum sunt astm sau emfizem
- Diabet zaharat
- Glaucom cu unghi închis (o afecțiune a ochilor care poate determina vedere încețoșată brusc, cu durere şi roșeață).

Administrare Adrenalină Terapia 1 mg/ml soluţie injectabilă:

Utilizaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Adrenalină 1 mg trebuie să vi se administreze de către medic sau de către asistenta medicală.

Medicul dumneavoastră va decide când, cât de mult și cât de des să-l folosească. Acesta este un medicament potenţial periculos pentru situații grave sau situații de urgenţă care pun viaţa în pericol. Acesta trebuie administrat cu precauţie. A se vedea instrucțiunile de utilizare.

Şoc anafilactic

Administrare intravenoasă
Se diluează 1 ml soluţie injectabilă (o fiolă) în 10 ml ser fiziologic. Doza recomandată este de 0,1 mg epinefrină (echivalent a 1 ml soluţie diluată), administrată intravenos în bolus. Administrarea se poate repeta până la restabilirea stării hemodinamice.

Administrare subcutanată
Adulţi
Doza recomandată este de 0,3 mg epinefrină (0,3 ml soluţie injectabilă nediluată). Ameliorarea stării generale apare în 3 – 5 minute de la administrarea subcutanată. Dacă este necesar, după 10 – 15 minute se pot administra încă 0,3 mg epinefrină (0,3 ml soluţie injectabilă nediluată).

Copii cu vârsta sub 2 ani (sub 12 kg)
Doza recomandată este de 0,05 – 0,1 mg epinefrină (0,05 – 0,1 ml soluţie injectabilă nediluată).

Copii cu vârsta între 2 şi 6 ani (12 – 18 kg)
Doza recomandată este de 0,15 mg epinefrină (0,15 ml soluţie injectabilă nediluată).

Copii cu vârsta între 6 şi 12 ani (18 – 33 kg)
Doza recomandată este de 0,2 mg epinefrină (0,2 ml soluţie injectabilă nediluată).

Stop cardiac
Doza recomandată este de 1 – 5 mg epinefrină (1 – 5 ml soluţie injectabilă nediluată) până la restabilirea stării hemodinamice.

Detresă cardiocirculatorie cu stări de şoc
Doza recomandată este de 0,01 – 0,5 μg/kg şi minut, administrată cu injectomatul, doza medie fiind stabilită în funcţie de efectul terapeutic dorit.

Criza de astm bronşic
Doza recomandată este de 0,3 – 0,5 mg epinefrină (0,3 – 0,5 ml soluţie injectabilă nediluată), administrată subcutanat. Dacă este necesar, după 20 minute se poate repeta administrarea.

Mod de administrare
Cel mai bun loc pentru injectare intramusculară este regiunea antero-laterală din treimea mijlocie a coapsei. Acul utilizat pentru injecție trebuie să fie suficient de lung pentru a se asigura că Adrenalină 1 mg este injectată în muşchi. Adrenalină 1 mg nu trebuie administrată în degetele de la mâini sau de la picioare, urechi, nas sau organe genitale datorită riscului de necroză tisulară ischemică. Injecţiile intramusculare de Adrenalină 1 mg în fese trebuie evitate, din cauza riscului de necroză tisulară.

Incompatibilităţi în soluţie: vitamina C, atropină sulfurică, carbenicilină, cefalotină, cloramfenicol hemisuccinat, clorpromazină clorhidrică, meticilină sodică, novobiocină sodică, benzilpenicilină sodică şi potasică, soluţii alcaline, tetraciclină clorhidrică.

Epinefrina este repede degradată de substanţe alcaline şi oxidanţi, inclusiv bicarbonatul de sodiu (adrenalina nu trebuie amestecată cu bicarbonat de sodiu; soluţia este oxidată la adrenocrom şi apoi formează polimeri), halogenii, permanganaţii, cromaţii, nitraţii, nitriţii şi sărurile metalelor uşor reductibile (fier, cupru şi zinc).
Nu se va amesteca cu soluţii care conţin aminofilină din cauza alcalinităţii acestora.

Adrenalină 1 mg nu trebuie administrată în degetele de la mâini sau de la picioare, urechi, nas sau organe genitale datorită riscului de necroză tisulară ischemică.

Dacă vi s-a administrat mai mult Adrenalină 1 mg decât trebuie
Deoarece Adrenalină 1 mg este administrată de către un medic sau o asistentă medicală, este puțin probabil ca dumneavoastră să vi se administreze prea mult Adrenalină 1 mg. Cu toate acestea, dacă sunteți îngrijorat discutați cu medicul dumneavoastră sau cu asistenta medicală.

Dacă nu vi s-a administrat o doză de Adrenalină 1 mg
Deoarece Adrenalină 1 mg este administrată de către un medic sau o asistentă medicală, este puțin probabil ca dumneavoastră să nu vi se administreze o doză de Adrenalină 1 mg. Dacă credeţi că nu vi s-a administrat o doză de Adrenalină 1 mg, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau asistentei medicale.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Adrenalină Terapia 1 mg/ml soluţie injectabilă:

- Substanţa activă este epinefrină. Un ml (o fiolă) soluţie injectabilă conţine epinefrină 1 mg.
- Celelalte componente sunt: acid tartric, uree, acetonbisulfit de sodiu, clorură de sodiu, acid clorhidric diluat sau hidroxid de sodiu sub formă de soluţie 10%, apă pentru preparate injectabile.

Precauții:

Înainte să vi se administreze Adrenalină 1 mg, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau asistentei medicale.

Medicul dumneavoastră poate dori să vă dea recomandări suplimentare cu privire la măsuri speciale de precauție în cazul în care aveți:
- Boli de inimă determinate de o boală pulmonară de lungă durată, de exemplu, astm sau emfizem
- Boli tiroidiene, glaucom sau diabet zaharat
- Intervenţii chirurgicale sub anestezie generală

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Nu se aplică. Acest medicament este destinat numai pentru utilizare în situaţii de urgenţă.

Reacții adverse ale Adrenalină Terapia 1 mg/ml soluţie injectabilă:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

După injectare se poate experimenta o conștientizare a bătăilor accelerate ale inimii, răceală în degetele de la mâini și de la picioare, dureri de cap, amețeli, neliniște, anxietate, dispnee, frică, slăbiciune, tremurături, transpirații, greață sau vărsături, dureri în piept. Epinefrina poate creşte, de asemenea, tensiunea arterială în mod semnificativ.

• Au fost raportate reacții alergice la Adrenalină 1 mg și la acetonbisulfit de sodiu (conținute în această soluţie injectabilă). Posibilitatea apariţiei acestora nu trebuie să oprească utilizarea acestui medicament pentru tratamentul reacțiilor alergice grave sau a altor situații de urgență. Spuneți imediat medicului dumneavoastră dacă aveți dificultăți de respirație, erupţii pe piele sau mâncărime.

• Ați putea suferi de anxietate, nelinişte, tremurături, ameţeli, dureri de cap, furnicături sau înţepături la nivelul extremităţilor.

• Pot să apară niveluri ridicate de zahăr în sânge.

• Este posibil să apară bătăi rapide ale inimii sau tensiune arterială mare. Pot apărea dureri în piept sau infarct miocardic.

• În cazuri rare, creșterea tensiunii arteriale după adrenalină a provocat sângerare în jurul creierului şi paralizie.

• Este posibil să apară răceala extremităților.

• Puteți avea dificultăți de respirație, transpirații, slăbiciune.

• Puteți avea greață sau vărsături sau tulburări la nivelul intestinelor (necroză intestinală).

• Pot apărea unele leziuni ale ţesuturilor la locul de injectare după injecții repetate de epinefrină, şi în altă parte a corpului (de exemplu la degetele de la mâini şi picioare, ficat, rinichi).

• Dificultăţi de urinare cu retenţie urinară.

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Spuneţi medicului dumneavoastră sau asistentei medicale dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente.

De asemenea, dacă ați luat oricare dintre aceste medicamente: ergotamină, digoxină, chinidină, betablocante, cum este propranolol, guanetidina, antidepresive triciclice, precum imipramină sau amitriptilină, sintocinon sau oxitocină.

Administrarea de Adrenalină Terapia 1 mg/ml soluţie injectabilă în sarcină / alaptare:

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă sunteți gravidă deoarece pot fi afectate bătăile inimii copilului nenăscut. Se presupune că alăptarea ar fi sigură.

Prezentare ambalaj:

Adrenalină Terapia 1 mg/ml se prezintă sub formă de soluție limpede, incoloră până la slab-galben-brun, fără particule vizibile.
Cutie cu 100 fiole din sticlă brună cu punct de rupere a câte 1 ml soluţie injectabilă.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.

Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe ambalaj după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă epinephrinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Adrenalină Terapia 1 mg/ml soluţie injectabilă(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Adrenalină Terapia 1 mg/ml soluţie injectabilă vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.