Prospect Alfacalcidol ELC Group 0,25, 0,5 și 1 micrograme capsule moi

Substanța activă: alfacalcidolum
Clasa ATC: [A11CC]: tractul digestiv si metabolism >> vitamine >> vitamina a si d (inclusiv combinatii) >> vitamina D si analogi
Alfacalcidol ELC Group aparţine unui grup de medicamente numite analogi de vitamina D. Este un fel de vitamină D. Vitamina D controlează concentraţiile a două substanţe din corpul dumneavoastră. Aceste substanţe se numesc calciu şi fosfat. Corpul dumneavoastră are nevoie de aceste două substanţe pentru sănătatea oaselor şi a dinţilor.

Alfacalcidol ELC Group acţionează prin creşterea cantităţii de vitamină D din corpul dumneavoastră. Acest fapt înseamnă că vor creşte, de asemenea, şi concentraţiile calciului şi fosfatului din corpul dumneavoastră.

Indicații Alfacalcidol ELC Group 0,25, 0,5 și 1 micrograme capsule moi:

Alfacalcidol ELC Group este utilizat pentru tratamentul unor boli în care este nevoie de modificarea cantităţii de calciu din corpul dumneavoastră. Acesta este utilizat pentru tratamentul:
- modificărilor de la nivelul oaselor determinate de insuficienţa renală (osteodistrofie)
- osteoporozei post-menopauză și osteoporozei apărute după tratamentul cu glucocorticoizi ca tratament suportiv
- modificărilor de la nivelul glandelor paratiroide. Acestea sunt nişte glande mici care se găsesc la nivelul gâtului dumneavoastră. Ele produc o substanţă numită hormon paratiroidian. Acesta modifică cantitatea de calciu din corpul dumneavoastră. Aceste glande pot determinao concentrație prea mică de calciu în sângele dumneavoastră (hipoparatiroidie)
- deformărilor şi subţierii oaselor din cauza unei cantităţi insuficiente de calciu (rahitism sau osteomalacie)

Contraindicații:

Nu luaţi ELC Group
- dacă sunteţi alergic la alfacalcidol sau la oricare dintre celelalte componente
- dacă ştiţi că aveţi o boală numită hipercalcemie. Aceasta înseamnă că aveţi concentraţia calciului din sânge mare.

Dacă nu sunteţi sigur că oricare dintre cele de mai sus se aplică în cazul dumneavoastră, adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a utiliza Alfacalcidol ELC Group.

Administrare Alfacalcidol ELC Group 0,25, 0,5 și 1 micrograme capsule moi:

Utilizaţi întotdeauna Alfacalcidol ELC Group exact cum aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă nu sunteţi sigur.

Cum să scoateţi capsula din blister
Apăsaţi pe partea strălucitoare a blisterului. Capsula va ieşi prin partea printată a foliei.

Cât Alfacalcidol ELC Group să luaţi
Medicul dumneavoastră vă va spune câte capsule să luaţi, dumneavoastră sau copilul dumneavoastră.

Iniţial veţi avea două examinări săptămânale ale sângelui pentru a verifica concentraţiile anumitor substanţe. Aceste teste verifică concentraţia calciului, a unei enzime numită fosfatază alcalină sau a hormonului paratiroidian. Astfel medicul poate determina doza necesară pentru dumneavoastră. Când veţi primi doza corectă pentru dumneavoastră nu va mai fi nevoie de efectuarea atât de frecventă a acestor teste sanguine.

Medicul dumneavoastră vă poate modifica doza. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda să luaţi mai multe sau mai puţine capsule, în funcţie de rezultatele obţinute. Puteţi avea prea mult calciu sau fosfat în sânge când vi se administrează acest medicament. Vă rugăm să citiţi pct. „Reacții adverse” din acest prospect pentru a identifica orice semne care pot apare în această situaţie. Medicul dumneavoastră vă va recomanda să nu mai utilizaţi acest medicament. Va trebui să faceţi câteva teste de sânge. Când testele dumneavoastră de sânge se normalizează puteţi reîncepe tratamentul cu acest medicament. Este important să utilizaţi numai jumătate din doza administrată anterior.

Adulţi
Doza iniţială recomandată este de 1 microgram zilnic. Majoritatea pacienţilor răspund la doze cuprinse între 1 şi 3 micrograme pe zi.

Majoritatea pacienţilor utilizează între 0,25 şi 1 microgram zilnic, din momentul în care testele de sânge arată că medicamentul funcţionează.

Dacă aveți concentraţii foarte scăzute ale calciului în sânge, medicul dumneavoastră vă poate prescrie între 3 şi 5 micrograme zilnic. Medicul dumneavoastră vă poate prescrie un alt medicament numit supliment de calciu, pe care să îl luaţi împreună cu Alfacalcidol ELC Group. Acesta vă va ajuta să menţineţi cantitatea de calciu din sânge în limite normale.

Copii şi adolescenţi
Doza depinde de greutatea copilului (numită greutate corporală).

- Copii și adolescenți cu greutatea mai mică de 20 kg
Doza iniţială recomandată este de 0,05 micrograme/kg greutate corporală, zilnic.

- Copii şi adolescenţi cu greutatea mai mare de 20 kg
Doza iniţială recomandată este de 1 microgram/kg, zilnic.

Dacă luaţi mai mult Alfacalcidol ELC Group decât trebuie
Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră. Poate fi necesar să întrerupeţi administrarea acestui medicament.

Puteţi avea prea mult calciu sau fosfat în sânge. Vă rugăm să citiţi pct. „Reacții adverse” din prospect pentru a identifica orice semn care poate apare.

Dacă uitaţi să luaţi Alfacalcidol ELC Group
Dacă aţi uitat să luaţi medicamentul, luaţi doza imediat ce vă amintiţi. Luați apoi următoarea doza la momentul obișnuit.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Dacă încetați să luați Alfacalcidol ELC Group
În general tratamentul durează o perioadă lungă de timp. Alfacalcidol ELC Group trebuie luat cu regularitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră dacă doriți să întrerupeți tratamentul.

Compoziție Alfacalcidol ELC Group 0,25, 0,5 și 1 micrograme capsule moi:

- Alfacalcidol ELC Group 0,25 micrograme capsule moi: fiecare capsulă moale conţine alfacalcidol 0,25 micrograme.
- Alfacalcidol ELC Group 0,5 micrograme capsule moi: fiecare capsulă moale conţine alfacalcidol 0,5 micrograme.
- Alfacalcidol ELC Group 1 microgram capsule moi: fiecare capsulă moale conţine alfacalcidol 1 microgram.

Precauții:

Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte de a lua Alfacalcidol ELC Group:
- dacă luaţi un alt fel de medicament numit glicozid cardiac, cum este digoxina. Aceste medicamente sunt utilizate pentru a trata probleme ale inimii.
- dacă aveţi probleme ale rinichilor. Aceasta se referă şi la pietrele renale.

Puteţi avea prea mult calciu sau fosfat în sângele dumneavoastră în cazul în care utilizaţi acest medicament. Vă rugăm să citiţi pct. „Reacții adverse” din acest prospect pentru a putea detecta orice semn care poate să apară în aceste situaţii. Poate fi nevoie ca medicul dumneavoastră să modifice doza.

Pe parcursul tratamentului cu Alfacalcidol ELC Group medicul dumneavoastră vă va efectua periodic teste ale sângelui pentru a determina concentraţia plasmatică a calciului şi a fosfatului pe parcursul tratamentului.

Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă prescrie alt medicament numit agent de legare a fosfatului care trebuie luat împreună cu Alfacalcidol ELC Group. Acesta va menţine cantitatea corectă de fosfat în sângele dumneavoastră.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
În mod obişnuit medicamentul dumneavoastră poate avea un efect redus asupra capacităţii dumneavoastră de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

Verificaţi cu medicul dumneavoastră dacă prezentaţi orice efect advers care vă poate împiedica să conduceţi vehicule sau să folosiţi utilaje.

Reacții adverse ale Alfacalcidol ELC Group 0,25, 0,5 și 1 micrograme capsule moi:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că acestea nu apar la toate persoanele.

Reacţii adverse importante la care trebuie să fiţi atent
Trebuie să solicitați imediat ajutor medical de urgență dacă prezentaţi oricare dintre următoarele simptome.

Puteţi avea o reacţie alergică dacă
- Respiraţi cu dificultate
- Vi se umflă faţa sau gâtul
- Prezentaţi o erupţie tranzitorie severă la nivelul pielii

Rare (pot afecta 1 din 1000 utilizatori)
Adresați-vă imediat medicului dumneavoastră dacă observaţi oricare dintre următoarele semne care pot fi consecința unei cantităţi prea mari de calciu sau fosfat în sânge:
- Trebuie să urinaţi mai frecvent. - Vă este sete.
- Aveţi gură uscată sau gust metalic.
- Vă simţiţi slăbit sau aveţi dureri în muşchi sau oase.
- Vă simţiţi rău sau sunteţi constipat.

Alte reacţii adverse posibile

Foarte rare (pot afecta până la 1 din 10000 utilizatori)
- Erupţie tranzitorie la nivelul pielii
- Urticarie
- Mâncărime
- Urinare mai rară
- Umflare a oricărei părţi din corpul dumneavoastră
- Febră cu durere lombară
Acestea sunt semne că puteți avea probleme cu rinichii. Puteți avea pietre la rinichi. Pietrele renale pot determina o durere ascuţită într-o parte a spatelui dumneavoastră.

Afecțiunile pielii sau prea mult calciu în sânge sunt reacțiile adverse care se manifestă la cei mai mulți pacienți.

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe website-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente. Acestea includ orice medicamente eliberate fără prescripţie medicală.

Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizaţi oricare dintre următoarele medicamente:
- anticonvulsivante: pentru epilepsie sau convulsii. Puteţi avea nevoie de o doză mai mare de Alfacalcidol ELC Group.
- barbiturice: pentru epilepsie. Puteţi avea nevoie de o doză mai mare de Alfacalcidol ELC Group.
- glicozide cardiace, cum este digoxina: pentru probleme ale inimii. Puteţi avea prea mult calciu în sânge. Aceasta poate determina un ritm anormal al inimii.
- colestiramină: pentru scăderea concentraţiei de colesterol sau pentru a trata diferite forme de diaree sau mâncărime. Este posibil ca medicamentul Alfacalcidol ELC Group să nu ajungă în sângele dumneavoastră, ca de obicei.
- diuretice tiazidice, numite de obicei medicamente care elimină apa: pentru a creşte cantitatea de apă (urină) produsă de corpul dumneavoastră. Puteţi avea prea mult calciu în sânge.
- medicamente care conţin magneziu împotriva acidităţii gastrice (numite antiacide) şi laxative care conţin magneziu. Puteţi avea prea mult magneziu în sânge.
- calciu sau preparate care conţin calciu. Puteţi avea prea mult calciu în sânge.
- orice alte preparate care conţin vitamina D sau analogii săi. Efectele acestora pot fi cumulative şi puteţi avea prea mult calciu în sânge.

Alfacalcidol ELC Group împreună cu alimente şi băuturi
Puteţi lua comprimatele cu sau fără mâncare.

Administrarea de Alfacalcidol ELC Group 0,25, 0,5 și 1 micrograme capsule moi în sarcină / alaptare:

Dacă sunteți gravidă sau alăptați, credeți că ați putea fi gravidă sau intenționați să rămâneți gravidă, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a utiliza acest medicament.
Alte medicamente cu substanța activă alfacalcidolum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Alfacalcidol ELC Group 0,25, 0,5 și 1 micrograme capsule moi(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Alfacalcidol ELC Group 0,25, 0,5 și 1 micrograme capsule moi vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.