Prospect Fluor-Vigantoletten 500 UI/0,55 mg, 1000 UI/0,55 mg comprimate

Substanța activă: combinații
Producator: Merck KGaA, Germania; Merck KGaA&Co. Werk Spittal
Clasa ATC: [A11CC]: tractul digestiv si metabolism >> vitamine >> vitamina a si d (inclusiv combinatii) >> vitamina D si analogi

Indicații Fluor-Vigantoletten 500 UI/0,55 mg, 1000 UI/0,55 mg comprimate:

Fluor-Vigantoletten 500 UI/0,55 mg conţine substanţele active colecalciferol (vitamina D3) şi fluorură de sodiu şi este indicat în profilaxia cariilor şi a rahitismului la:
- copii cu vârsta de la 6 luni până la 3 ani
- copii cu absorbţie deficitară a vitaminei D.

Fluor-Vigantoletten 1000 UI/ 0,55 mg conţine substanţele active colecalciferol (vitamina D3) şi fluorură de sodiu şi este indicat în profilaxia cariilor şi a rahitismului la sugari prematuri cu vârsta peste 6 luni, în cazul în care concentraţia de fluorură în apă potabilă/apă minerală este sub 0,3 mg/l.

Observaţii
Cariile dentare (stricarea dinţilor) reprezintă cea mai frecventă boală care afectează dinţii. Această stare este caracterizată de echilibrul alterat între demineralizarea şi reminalizarea componentelor salivei. Alimentele care conţin zahăr sunt demineralizante în mod special, iar fluorura (în acest caz fluorura de sodiu) contracarează demineralizarea.
În rahitismul datorat deficienţei de vitamina D, formarea defectuoasă a osului determină oase moi. Vitamina D luată cu dieta trebuie convertită în organismul uman în vitamină D3.
Pielea preia acest rol prin expunere la lumina solară. Acesta este motivul pentru care această boală apare în special în Marea Britanie. Copiii care au o dietă insuficientă preiau, de asemenea, prea puţină vitamină D din intestine. În ambele cazuri, vitamina D3 este administrată profilactic.

Contraindicații:

Nu utilizaţi Fluor–Vigantoletten:
- dacă sunteţi alergic la colecalciferol, fluorură de sodiu sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament
- în hipercalcemie şi hipercalciurie;
- în caz de mobilitate restricţionată (de exemplu datorită unui mulaj de plastic);
- dacă sunt utilizate şi alte surse de furnizare de fluorură, de exemplu prin apă potabilă sau prin apă minerală;
- dacă aveţi calculi renali prezenţi sau în antecedente;
- în sarcoidoză.

Fluor-Vigantoletten conţine ulei de soia. Dacă sunteţi alergic la arahide sau soia, nu utilizaţi acest medicament.

Administrare Fluor-Vigantoletten 500 UI/0,55 mg, 1000 UI/0,55 mg comprimate:

Utilizaţi acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră.Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Doza trebuie stabilită luând în considerare orice alte surse de furnizare a fluorurii. Pentru a fi sigur că este utilizată doar o singură formă sistemică de furnizare a fluorurii, medicul pediatru trebuie să ia în considerare pentru recomandarea dozei aportul zilnic de sare fluorurată, comprimatele de fluorură (care includ doza zilnică), apa minerală bogată în fluorură şi conţinutul în fluorură al apei potabile.

Următoarea schemă de dozare a furnizării sistemice de fluorură se bazează pe recomandările Societăţii Germane a Dentiştilor, Stomatologilor şi a Ortodonţilor (Deutsche Gesellschaft für Zahn-, Mund- und Kieferheilkunde – DGZMK), din anul 2000.

Concentraţiile de fluorură în apa potabilă/apa minerală (mg/l)
< 0.3 0.3-0.7 >0.7

Vârsta
0-6 luni - - -
6 – 12 luni 0,25 - -
1 până la < 3 ani 0,25
3 până la < 6 ani 0,50 0,25 -
6 ani 1,0 0,5 -

Eficacitatea fluorurii la copii sub 6 luni nu a fost stabilită
Următoarele recomandări de dozare se aplică pentru concentraţiile de fluorură din apa potabilă sau din apa minerală cu un conţinut mai mic de 0.3 mg fluorură/litru.
Pentru profilaxia copiilor cu vârsta de la 6 luni până la 3 ani: un comprimat de Fluor- Vigantoletten 500 UI/0,55 mg pe zi (echivalent cu 500 U.I. vitamină D3 şi cu 0,25 mg fluorură).
Pentru profilaxia copiilor cu absorbţie deficitară a vitaminei D: 2 comprimate de Fluor-Vigantoletten 500 UI/0,55 mg pe zi (echivalent cu 1000 U.I. vitamină D3 şi cu 0,50 mg fluorură) începând cu al treilea an de viaţă.
Pentru profilaxia nou-născuţilor prematuri: un comprimat pe zi de Fluor-Vigantoletten 1000 UI/0,55 mg (echivalent cu 1000 U.I. vitamină D3 şi cu 0,25 mg fluorură).

Mod de administrare
Comprimatul trebuie lăsat să se dezintegreze într-o lingură cu apă şi apoi este cel mai bine administrat în timpul mesei. În cazul în care comprimatele zdrobite de Fluor–Vigantoletten se adaugă în sticla sau lingura cu alimente pentru sugari, respectivul aliment trebuie consumat complet, deoarece altfel sugarul nu primeşte întreaga doză de substanţă activă.
La copiii cu vârsta cuprinsă între 3şi 6 ani, comprimatul dezintegrat poate fi ţinut un timp în cavitatea orală, dacă este posibil.

Durata tratamentului
Medicul determină durata tratamentului.
Dacă în timpul tratamentului de lungă durată sunt primite cu dieta doar cantităţi inadecvate de fluorură şi de vitamina D3, administrarea medicamentului trebuie continuată până la sfârşitul celui deal doilea an de viaţă.

Dacă utilizaţi mai mult Fluor-Vigantoletten decât trebuie
Nu sunt de aşteptat reacţii adverse în cazul unui supradozaj o singură dată.
Contactaţi imediat medicul dacă dumneavoastră (sau altcineva) luaţi (ia) în mod neadecvat doze prea mari din acest medicament în mod repetat.

Supradozajul acut sau cronic al vitaminei D3 poate produce hipercalcemie care poate fi persistentă şi poate pune viaţa în pericol. Simptomele sunt puţin caracteristice şi se pot manifesta sub formă de aritmie cardiacă, greaţă, vărsături, constipaţie, sete, polidipsie, poliurie, deshidratare, hipercalciurie cu formare de calculi renali, nefrocalcinoză, slăbiciune musculară, adinamie sau tulburări de conştienţă. În plus, supradozajul cronic poate conduce la calcificări vasculare şi tisulare.
Supradozajul cronic al fluorurii în primii ani de viaţă poate conduce la fluoroză dentară cu defecte ale smalţului la dinţii permanenţi. În cazul supradozajului substanţial de-a lungul unei perioade prelungite de timp, pot apărea tulburări în formarea osului.

Dacă uitaţi să utilizaţi Fluor-Vigantoletten
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.
Dacă administrarea Fluor-Vigantoletten a fost întreruptă timp de câteva săptămâni, medicul poate decide să prelungească tratamentul peste această perioadă.

Dacă încetaţi să utilizaţi Fluor-Vigantoletten
Medicul dumneavoastră vă va sfătui când să opriţi administrarea acestui produs.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Fluor-Vigantoletten 500 UI/0,55 mg, 1000 UI/0,55 mg comprimate:

Fluor-Vigantoletten 500 UI/0,55 mg comprimate
Substanţele active sunt colecalciferol şi fluorură de sodiu. Fiecare comprimat conţine 12,5 micrograme colecalciferol (corespunzător la 500 U.I. vitamina D3) şi 0,55 mg fluorură de sodiu (corespunzătoare la 0,25 mg fluorură).

Fluor-Vigantoletten 1000 UI/0,55 mg comprimate
Substanţele active sunt colecalciferol şi fluorură de sodiu. Fiecare comprimat conţine 25 micrograme colecalciferol (corespunzător la 1000 U.I. vitamina D3) şi 0,55 mg fluorură de sodiu (corespunzătoare la 0,25 mg fluorură).

Celelalte componente sunt:
Ulei de soia parţial hidrogenat, DL-alfa-tocoferol, gelatină , zaharoză, amidon de porumb, dioxid de siliciu coloidal anhidru, tristearat de gliceril, celuloză microcristalină, talc, amidonglicolat de sodiu (tip C), amidon de porumb, manitol.

Precauții:

Înainte să utilizaţi Fluor-Vigantoletten, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Se recomandă precauţie deosebită la administrarea de doze suplimentare de vitamină D, de exemplu prin administrarea altor medicamente.
- La nou-născuţii prematuri şi imaturi cu greutate mică la naştere, profilaxia cariilor prin furnizare sistemică de fluorură, trebuie începută numai atunci când greutatea corporală a atins 3000 g şi când dezvoltarea fizică este normală.
- Dacă sugarii primesc o dietă echilibrată sau dacă formula este preparată cu apă potabilă sau minerală conţinând mai mult de 0,3 mg fluorură/ litru, nu este recomandată adăugarea suplimentară de fluorură (de exemplu din comprimatele cu fluorură). Administrarea comprimatelor cu fluorură nu este necesară la copiii care primesc o dietă echilibrată, datorită unei tulburări metabolice congenitale.

În tulburări cronice severe care alterează creşterea, medicul trebuie să decidă pentru sau împotriva utilizării Fluor-Vigantoletten.

În cazul aportului sistemic de fluorură, pasta de dinţi ce conţine fluorură nu trebuie utilizată la copiii cu vârsta sub 3 ani.

În cazul utilizării laptelui îmbogăţit cu vitamina D3, adăugarea vitaminei D3 poate să nu fie necesară.

În caz de insuficienţă renală trebuie supravegheat îndeaproape bilanţul fosfocalcic.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Nu s-au efectuat studii privind efectele asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Fluor-Vigantoletten conţine zaharoză.
Dacă medicul dumneavostră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Fluor-Vigantoletten conţine ulei de soia parţial hidrogenat.
Dacă aveţi alergie la arahide sau soia nu utilizaţi acest medicament.

Reacții adverse ale Fluor-Vigantoletten 500 UI/0,55 mg, 1000 UI/0,55 mg comprimate:

Ca toate medicamentele,acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Tulburări gastro-intestinale:
Tulburări gastro-intestinale precum constipaţie, flatulenţă, greaţă, durere abdominală sau diaree.

Tulburări ale pielii şi ţesutului conjunctiv:
Reacţii de hipersensibilitate precum prurit, erupţie sau urticarie.

Tulburări de nutriţie şi metabolism:
Hipercalcemie şi hipercalciurie în cazul administrării prelungite de doze mari.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse se agravează sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Raportarea reacţiilor adverse suspectate
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente.
Efectele şi toleranţa lor pot fi influenţate de administrarea simultană a altor medicamente. Astfel de interacţiuni pot de asemenea să aibă loc dacă a trecut un timp scurt de la utilizarea altei medicaţii.

Digitalice (glicozide cardiotonice): Administrarea orală a vitaminei D3 poate să crească eficacitatea şi potenţialul toxic al acestora. Este necesară o monitorizare medicală regulată, care să includă evaluarea EKG-ului, calciului seric şi, dacă este posibil, a nivelelor plasmatice de digoxină sau digitoxină. Diuretice tiazidice (de exemplu benzotiadiazine): Excreţia urinară de calciu poate fi redusă şi poate creşte riscul de hipercalcemie. Este necesară monitorizarea regulată a valorilor calcemiei.

Fenitoină şi barbiturice (de exemplu, fenobarbital): Concentraţiile plasmatice de 25-hidroxi colecalciferol pot fi scăzute iar biotransformarea la metaboliţi inactivi poate fi intensificată.

Glucocorticoizi: Efectele colecalciferolului pot fi antagonizate şi absorbţia calciului diminuată.

Metaboliţi sau analogi ai vitaminei D (de exemplu calcitriol): Este recomandată asocierea cu FluorVigantoletten numai în cazuri excepţionale şi cu monitorizarea valorilor calcemiei.

Rifampicină şi izoniazidă: Pot intensifica biotransformarea vitaminei D3 şi îi pot reduce eficacitatea.

Activitatea vitaminei D este redusă de medicamente care leagă fosforul (de exemplu antiacide ca hidroxidul de aluminiu şi magneziu).

Fluor-Vigantoletten împreună cu alimente şi băuturi Lactate: absorbţia fluorurii poate fi scăzută (se formează fluorura de calciu greu absorbabilă).

Administrarea de Fluor-Vigantoletten 500 UI/0,55 mg, 1000 UI/0,55 mg comprimate în sarcină / alaptare:

Nu se recomandă administrarea Fluor-Vigantoletten femeilor însărcinate sau care alăptează. Suplimentarea dietei cu fluorură în perioada prenatală în ultimele două trimestre (2,2 mg fluorură de sodiu sau 1 mg fluorură zilnic) a fost raportată ca fiind sigură.

Prezentare ambalaj:

Fluor-Vigantoletten 500 UI/0,55 mg, comprimate
Comprimate aproape albe, rotunde, biplane, cu marginea teşită, având inscripţionate pe una din feţe «EM 62» iar pe cealaltă prezentând un şanţ median.

Fluor-Vigantoletten 1000 UI/0,55 mg, comprimate
Comprimate aproape albe, rotunde, biplane, cu marginea teşită, având inscripţionate pe una din feţe «EM 63» iar pe cealaltă prezentând un şanţ median.

Fluor-Vigantoletten 500 UI/0,55 mg comprimate
Cutie cu un blister din folie Al/PVC a câte 30 de comprimate

Fluor-Vigantoletten 1000 UI/ 0,55 mg comprimate
Cutie cu un blister din folie Al/PVC a câte 30 de comprimate

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.

Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
A nu se păstra la temperaturi peste 25°C.
A se ţine blisterul în cutie pentru a fi protejat de lumină.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă combinații:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Fluor-Vigantoletten 500 UI/0,55 mg, 1000 UI/0,55 mg comprimate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Fluor-Vigantoletten 500 UI/0,55 mg, 1000 UI/0,55 mg comprimate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.