Prospect Alvebar 500 mg, comprimate filmate

Substanța activă: ciprofloxacinum
Producator: Dr. Reddy"²s Laboratories (UK) Ltd., Marea Britan
Clasa ATC: [J01MA]: antiinfectioase de uz sistemic >> antibiotice >> chinolone >> fluoroquinolone

Indicații Alvebar 500 mg, comprimate filmate:

Alvebar este un antibiotic care aparţine familiei chinolonelor. Substanţa activă este ciprofloxacina. Ciprofloxacina acţionează prin distrugerea bacteriilor care provoacă infecţii. Acest medicament acţionează numai asupra anumitor tulpini (specii) de bacterii.
Adulţi
Alvebar se utilizează la adulţi pentru tratamentul următoarelor infecţii bacteriene:
* infecţii ale tractului respirator
* infecţii prelungite sau recidivante (repetate) ale urechilor sau sinusurilor
* infecţii ale tractului urinar
* infecţii la nivelul testiculelor
* infecţii ale organelor genitale la femei
* infecţii ale tractului gastro-intestinal şi infecţii intra-abdominale
* infecţii ale pielii şi ţesuturilor moi
* infecţii ale oaselor şi articulaţiilor
* pentru tratamentul infecţiilor la pacienţi cu număr foarte scăzut de celule albe sanguine (neutropenie)
* pentru prevenirea infecţiilor la pacienţi cu număr foarte scăzut de celule albe sanguine (neutropenie)
* pentru prevenirea infecţiilor datorate bacteriei Neisseria meningitidis
* expunerea la antraxul prin inhalare.
Dacă aveţi o infecţie severă sau o infecţie provocată de mai multe tipuri de bacterii, este posibil să primiţi tratament antibiotic suplimentar, pe lângă Alvebar.
Copii şi adolescenţi
Alvebar se utilizează la copii şi adolescenţi, sub supraveghere medicală de specialitate, pentru tratamentul următoarelor infecţii bacteriene:
* infecţii acute ale plămânilor la copii şi adolescenţi cu fibroză chistică
* infecţii complicate ale tractului urinar, incluzând infecţii care au ajuns la nivelul rinichilor (pielonefrită)
* expunerea (suspectată sau confirmare) la antraxul prin inhalare.
Alvebar poate, de asemenea, să fie utilizat pentru tratamenntul altor infecţii specifice severe la copii şi adolescenţi, când medicul conasideră că este necesar.

Contraindicații:

Nu utilizaţi Alvebar
* sunteţi alergic (hipersensibil) la substanţa activă, la alte medicamente chinolone sau la oricare dintre celelalte componente ale Alvebar
* luaţi tizanidină (vezi pct. 2: Folosirea altor medicamente).

Administrare Alvebar 500 mg, comprimate filmate:

Medicul dumneavoastră vă va explica exact cât de mult Alvebar trebuie să luaţi, cât de des şi pentru cât timp. Aceasta va depinde de tipul infecţiei pe care o aveţi şi de cât de gravă este aceasta.
Spuneţi medicului dacă aveţi probleme cu rinichi, deoarece în acest caz s-ar putea să fie necesară ajustarea dozei dumneavoastră.
Tratamentul durează de obicei între 5 şi 21 zile, dar poate dura mai mult în cazul infecţiilor severe. Luaţi comprimatele exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă nu sunteţi sigur cum să luaţi Alvebar.
a. Înghiţiţi comprimatele cu mult lichid. Nu mestecaţi comprimatele deoarece nu au un gust plăcut.
b. Încercaţi să luaţi comprimatele aproximativ la aceeaşi oră, în fiecare zi.
c. Puteţi lua comprimatele în timpul meselor sau între mese. Orice produse care conţin calciu ca parte a alimentaţiei dumneavoastră nu vor afecta în mod serios absorbţia. Cu toate acestea, nu luaţi comprimate de Alvebar cu produse lactate, cum sunt lapte sau iaurt sau cu sucuri de fructe cu suplimente (de exemplu suc de portocale cu supliment de calciu).
Amintiţi-vă să beţi multe lichide în timp ce luaţi Alvebar.
Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Alvebar
Dacă luaţi mai mult decât doza prescrisă, cereţi imediat asistenţă medicală. Dacă este posibil, luaţi cu dumneavoastră comprimatele sau cutia, pentru a le arăta medicului.
Dacă uitaţi să utilizaţi Alvebar
Luaţi doza normală cât mai curând posibil şi apoi continuaţi tratamentul aşa cum vi s-a prescris. Cu toate acestea, dacă este deja timpul pentru următoarea doză, nu mai luaţi doza omisă şi continuaţi ca de obicei. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Asiguraţi-vă că respectaţi durata completă a tratamentului.
Dacă încetaţi să utilizaţi Alvebar
Este important să respectaţi durata tratamentului chiar dacă începeţi să vă simţiţi mai bine după câteva zile. Dacă încetaţi să luaţi acest medicament prea curând, este posibil ca infecţia dumneavoastră să nu se vindece complet şi simptomele infecţiei pot reapare sau se pot agrava. De asemenea puteţi prezenta rezistenţă la antibiotic.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Alvebar 500 mg, comprimate filmate:

Un comprimat de 500 mg conţine ciprofloxacină 500 mg sub formă de clorhidrat de ciprofloxacină.
Celelalte componente sunt: nucleu-amidon de porumb, celuloză microcristalină, amidonglicolat de sodiu, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu; film- hipromeloză 29100-5c (E 464), dioxid de titan (E 171), macrogol 400.

Precauții:

Înainte să luaţi Alvebar
Spuneţi medicului dumneavoastră dacă:
* aţi avut vreodată probleme cu rinichii, deoarece poate fi necesară ajustarea tratamentului dumneavoastră
* suferiţi de epilepsie sau alte condiţii neurologice
* aţi avut în antecedente, probleme la nivelul tendoanelor, în urma unor tratamente anterioare cu antibiotice de tipul Alvebar
* aveţi miastenie gravis (un tip de slăbiciune musculară)
* aţi avut ritmuri anormale ale inimii (aritmii) în antecedente.
În timp ce luaţi Alvebar
Spuneţi imediat medicului dumneavoastră dacă apare oricare din următoarele condiţii, în timp ce luaţi Alvebar. Medicul dumneavoastră va decide dacă tratamentul cu Alvebar trebuie oprit.
* Reacţie alergică severă, bruscă (reacţie anafilactică/şoc anafilactic, edem angioneurotic). Există o mică posibilitate să prezentaţi o reacţie alergică severă chiar de la prima doză, manifestată prin următoarele simptome: senzaţie de apăsare în piept, stare de ameţeală, stare de rău sau leşin sau dacă simţiţi ameţeală când vă ridicaţi în picioare. Dacă apar aceste simptome încetaţi să luaţi Alvebar şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.
* Ocazional pot apărea dureri şi umflături la nivelul articulaţiilor şi tendinită, în special dacă sunteţi vârstnic şi aţi fost de asemenea tratat cu corticosteroizi. La primele semne de durere sau inflamaţie încetaţi să luaţi Alvebar şi menţineţi în repaus zona dureroasă. Evitaţi eforturile fizice care nu sunt necesare, deoarece acestea ar putea creşte riscul rupturii de tendon.
* Dacă aveţi epilepsie sau alte condiţii neurologice cum sunt ischemie cerebrală sau ictus (accident vascular cerebral), este posibil să prezentaţi reacţii adverse legate de sistemul nervos central.
* Când luaţi Alvebar pentru prima dată, puteţi prezenta reacţii psihice. Dacă suferiţi de depresie sau psihoză, simptomele dumneavoastră se pot agrava în timpul tratamentului cu Alvebar. Dacă se întâmplă acest lucru întrerupeţi tratamentul cu Alvebar şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.
* Puteţi prezenta simptome de neuropatie, incluzînd durere, furnicături, amorţeală şi/sau slăbiciune. Dacă se întâmplă acest lucru întrerupeţi tratamentul cu Alvebar şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.
* Poate apărea diaree în timp ce luaţi antibiotice, inclusiv Alvebar sau chiar la câteva săptămâni după ce aţi încetat să luaţi aceste medicamente. Dacă diareea devine severă sau persistentă sau dacă observaţi că scaunul dumneavoastră conţine sânge sau mucus, încetaţi imediat să luaţi Alvebar, deoarece vă poate pune viaţa în pericol. Nu luaţi medicamente care opresc sau încetinesc mişcările intestinale şi adresaţi-vă medicului dumneavoastră.
* Dacă trebuie să daţi o probă de sânge sau de urină, spuneţi medicului sau personalului laboratorului de analize că urmaţi tratament cu Alvebar.
* Alvebar poate provoca leziuni la nivelul ficatului. Dacă observaţi orice simptome cum sunt pierderea apetitului (poftei de mâncare), icter (îngălbenirea pielii), urină închisă la culoare, mâncărime sau sensibilitate la nivelul stomacului, încetaţi să luaţi Alvebar şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.
* Alvebar poate provoca scăderea numărului de celule albe sanguine şi rezistenţa dumneavoastră la infecţii poate fi scăzută. Dacă prezentaţi o infecţie cu simptome cum sunt febră şi deteriorarea gravă a stării generale, sau febră şi simptome de infecţie locală cum sunt inflamaţii la nivelul gâtului/faringelui/gurii sau probleme urinare, trebuie să vă adresaţi imediat medicului. Vi se vor efectua analize de sânge pentru a verifica scăderea posibilă a celulelor albe în sânge (agranulocitoză). Este important să vă informaţi medicul de familie cu privire la acest medicament.
* Spuneţi medicului dacă se cunoaşte faptul că dumneavoastră sau un membru al familiei dumneavoastră aveţi deficit de glucoză-6-fosfat dehidrogenază (G6PD), deoarece puteţi prezenta un risc de anemie în cazul administrării ciprofloxacinei.
* În timp ce luaţi Alvebar, pielea dumneavoastră devine mai sensibilă la lumina soarelui sau la razele ultraviolete (UV). Evitaţi expunerea la lumina puternică a soarelui şi la lumina artificială UV (de exemplu băi de soare).

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Alvebar vă poate face să vă simţiţi mai puţin atent. Pot apărea unele reacţii adverse neurologice. În consecinţă, asiguraţi-vă că ştiţi cum reacţionaţi la Alvebar înainte să conduceţi un vehicul sau să folosiţi utilaje. Dacă aveţi dubii, discutaţi cu medicul dumneavoastră.

Reacții adverse ale Alvebar 500 mg, comprimate filmate:

Ca toate medicamentele, Alvebar poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Reacţii adverse frecvente (între 1 şi 10 persoane din 100 vor prezenta probabil aceste efecte):
- senzaţie de rău (greaţă), diaree
- durere articulară la copii.
Reacţii adverse mai puţin frecvente (între 1 şi 10 persoane din 1000 vor prezenta probabil aceste efecte):
- suprainfecţii fungice
- număr crescut de eozinofile, un tip de celule albe sanguine
- pierderea apetitului (poftei de mâncare) (anorexie)
- hiperactivitate sau agitaţie
- durere de cap, ameţeală, probleme de somn sau tulburări ale simţului gustului
- vărsături, durere de stomac, probleme digestive sau flatulenţă (gaze în intestin)
- concentraţii crescute ale anumitor substanţe în sânge (transaminaze şi/sau bilirubină)
- erupţii ale pielii, mâncărimi sau urticarie
- dureri articulare la adulţi
- funcţia rinichiului scăzută
- durere nespecifică, stare generală de rău sau febră
- creşterea fosfatazei alcaline serice (o anumită substanţă în sânge).
Reacţii adverse rare (între 1 şi 10 persoane din 10000 vor prezenta probabil aceste efecte):
- inflamaţia intestinului (colită) legată de utilizarea antibioticului (în cazuri foarte rare poate pune viaţa în pericol) (vezi pct. 2: Aveţi grijă deosebită când luaţi Alvebar)
- modificări ale numărului celulelor din sânge (leucopenie, leucocitoză, neutropenie, anemie), cantităţi crescute sau scăzute ale unui factor de coagulare în sânge (trombocite)
- reacţie alergică, umflături (edem), umflarea rapidă a pielii şi membranelor mucoase (edem angioneurotic)
- creşterea cantităţii de zahăr în sânge (hiperglicemie)
- confuzie, dezorientare, reacţii de anxietate, vise anormale, depresie, halucinaţii
- senzaţie de furnicături, sensibilitate anormală la stimuli, scăderea sensibilităţii la nivelul pielii, tremurături, convulsii (vezi pct. 2: Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Alvebar) sau ameţeală
- probleme cu vederea
- ţiuituri în urechi (tinnitus), pierderea auzului
- bătăi rapide ale inimii (tahicardie)
- lărgirea vaselor de sânge (vasodilataţie), presiune sanguină scăzută sau leşin
- scurtarea respiraţiei, inclusiv simptome de astm bronşic
- tulburări de ficat, icter sau hepatită neinfecţioasă
- sensibilitate la lumină
- durere musculară, inflamaţia articulaţiilor, creşterea tonusului muscular sau crampe
- insuficienţă renală, prezenţa de sânge sau cristale în urină (vezi pct. 2: Aveţi grijă deosebită când luaţi Alvebar), inflamaţia tractului urinar
- retenţie de lichide sau transpiraţie în exces
- valori anormale ale unui factor de coagulare (protrombină) sau valori crescute ale enzimei amilază.
Reacţii adverse foarte rare (mai puţin de 1 din 10000 persoane vor prezenta probabil aceste efecte):
- un tip special de scădere a numărului de celule roşii (eritrocite) din sânge (anemie hemolitică), o scădere periculoasă a numărului unor anumite celule albe din sânge (agranulocitoză), o scădere a numărului de celule roşii, albe şi de trombocite în sânge (pancitopenie), care poate pune viaţa în pericol şi deprimarea măduvei osoase, care poate pune viaţa în pericol
- reacţie alergică severă, bruscă sau întârziată (reacţie anafilactică sau şoc anafilactic, care poate pune viaţa în pericol - boala serului)
- tulburări mentale (reacţii psihotice)
- migrenă, tulburări de coordonare, mers instabil (tulburări ale mersului), tulburări ale simţului mirosului (tulburări olfactive), presiune la nivelul creierului (presiune intracraniană)
- tulburări în percepţia culorilor
- inflamaţia pereţilor vaselor de sânge (vasculită)
- pancreatită
- moartea celulelor ficatului (necroză hepatică), care poate duce, foarte rar, la insuficienţă hepatică care poate pune viaţa în pericol
- sângerări mici, punctiforme, sub piele (peteşii), diferite erupţii ale pielii sau raşuri (de exemplu, sindrom Stevens-Johnson care poate pune viaţa în pericol sau necroliza toxică epidermică)
- slăbiciune musculară, inflamaţii ale tendoanelor, rupturi de tendon - în special ale tendonului mare de pe partea posterioară a gleznei (tendonul lui Achile); agravarea simptomelor miasteniei gravis.
Frecvenţă necunoscută (nu poate fi estimată din datele disponibile)
- probleme legate de sistemul nervos central, cum sunt durere, senzaţie de arsură, furnicături, amorţeală şi/sau slăbiciune la nivelul extremităţilor
- anomalii severe ale ritmului cardiac, bătăi neregulate ale inimii de tipul torsada vârfurilor

Interacțiuni cu alte medicamente:

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.
Nu luaţi Alvebar împreună cu tizanidină, deoarece aceasta poate provoca reacţii adverse cum sunt presiune scăzută a sângelui şi somnolenţă.
Se cunoaşte faptul că următoarele medicamente interacţionează cu Alvebar în corpul dumneavoastră. Utilizarea Alvebar împreună cu aceste medicamente poate influenţa efectul terapeutic al medicamentelor respective. De asemenea poate creşte probabilitatea de apariţie a reacţiilor adverse.
Spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi:
* warfarină sau orice alte medicamente anticoagulante (pentru diluarea sângelui).
* probenecid (pentru gută)
* metotrexat (pentru anumite tipuri de cancer, psoriazis, artrită reumatoidă)
* teofilină (pentru probleme respiratorii)
* tizanidină (pentru spasticitate musculară în scleroza multiplă)
* clozapină (un medicament antipsihotic)
* ropinirol (pentru boala Parkinson)
* fenitoină (pentru epilepsie).
Alvebar poate creşte concentraţiile următoarelor medicamente în sângele dumneavoastră:
* pentoxifilină (pentru tulburări circulatorii)
* cafeină.
Unele medicamente reduc efectul Alvebar. Spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi sau doriţi să luaţi:
* antiacide
* suplimente minerale
* sucralfat
* un liant polimeric al fosfatului (de exemplu sevelamer)
* medicamente sau suplimente care conţin calciu, magneziu, aluminiu sau fer.
Dacă aceste preparate sunt esenţiale pentru dumneavoastră, nu le luaţi într-un interval de două ore înainte şi patru ore după ce aţi luat Alvebar.
Utilizarea Alvebar cu alimente şi băuturi
Cu excepţia cazului în care luaţi Alvebar în timpul meselor, nu mâncaţi sau nu beţi produse lactate (cum sunt lapte sau iaurt) sau băuturi cu supliment de calciu când luaţi comprimatele, deoarece acestea pot afecta absorbţia substanţei active.
Amintiţi-vă să beţi multe lichide în timp ce luaţi Alvebar.

Administrarea de Alvebar 500 mg, comprimate filmate în sarcină / alaptare:

Este preferabil să evitaţi să folosiţi Alvebar în timpul sarcinii. Spuneţi medicului dumneavoastră dacă intenţionaţi să rămâneţi gravidă.
Nu luaţi Alvebar în timpul alăptării, deoarece ciprofloxacina se excretă în laptele matern şi poate fi dăunătoare pentru copilul dumneavoastră.

Prezentare ambalaj:

Comprimate filmate ovale, de culoare albă, având imprimat "C 500" pe una din feţe şi prevăzute cu linie mediană pe cealaltă faţă.
Alte medicamente cu substanța activă ciprofloxacinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Alvebar 500 mg, comprimate filmate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Alvebar 500 mg, comprimate filmate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.