Prospect Carboplatin Actavis 10 mg/ml, concentrat pt. solutie perfuzabila

Substanța activă: carboplatinum
Producator: SC. Sindan-Pharma SRL, Romania
Clasa ATC: [L01XA]: antineoplazice si imunomodulatoare >> citostatice >> alte citostatice >> compusi ai platinei

Indicații Carboplatin Actavis 10 mg/ml, concentrat pt. solutie perfuzabila:

Carboplatina aparţine unui grup de medicamente numite antineoplazice, compuşi ai platinei. Se foloseşte în monoterapie sau în asociere cu alte medicamente anticanceroase, ca medicaţie de primă alegere sau ca medicaţie alternativă în caz de eşec la alte tratamente, în cancerul ovarian de origine epitelială avansat şi cancerul pulmonar cu celule mici.

Contraindicații:

Nu utilizaţi Carboplatin Actavis:
* dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la carboplatină sau la alte medicamente care conţin platină,
* dacă suferiţi de insuficienţă renală severă (clearance-ul creatininei< 20 ml/min),
* dacă suferiţi de supresie severă a activităţii măduvei osoase.

Administrare Carboplatin Actavis 10 mg/ml, concentrat pt. solutie perfuzabila:

Similar altor medicamente antineoplazice, Carboplatin Actavis trebuie administrat numai sub supravegherea medicilor specialişti, cu experienţă în chimioterapia antineoplazică. Tratamentul se efectuează în mod obişnuit în spital.
Carboplatin Actavis se administrează numai în perfuzie intravenoasă, după diluare în soluţie perfuzabilă de glucoză 5%.
Doza este stabilită de către medicul dumneavoastră, care o va ajusta individual pentru dumneavoastră, mai ales dacă sunteţi un pacient vârstnic, aţi primit tratament anterior cu alte citostatice sau aveţi probleme ale rinichilor.
Doza uzuală recomandată la pacienţii adulţi, cu funcţie renală normală, netrataţi anterior cu alt citostatic, este de 400 mg/m² administrată sub formă de perfuzie intravenoasă de scurtă durată (15-60 minute). Perfuzia va fi administrată numai sub supraveghere medicală, iar starea dumneavoastră va fi verificată cu constant pentru a vedea felul cum reacţionaţi la aceasta. În cazul în care apare orice problemă în timpul administrării perfuziei, personalul medical va fi pregătit să ia măsurile necesare.
În mod normal, perfuzia poate fi repetată la fiecare 4 săptămâni, dar în funcţie de rezultatele analizelor dumneavoastră de sânge efectuate periodic medicul dumneavoastră va decide când trebuie să reluaţi sau să încetaţi tratamentul.
La pacienţii cu factori de risc, cum sunt tratamentele mielosupresoare anterioare şi/sau scor de performanţă al stării generale alterat, doza iniţială trebuie scăzută cu 20-25%.
La pacienţii cu insuficienţă renală, doza de carboplatină trebuie redusă şi se recomandă monitorizarea periodică a funcţiei hematologice şi renale. Doza optimă de carboplatină în asociere cu alte medicamente mielosupresoare trebuie modificată în funcţie de regimul şi schema terapeutică a celorlalte citostatice utilizate.
La pacienţii peste 65 de ani poate fi necesară ajustarea dozei la începutul, în funcţie de situaţia clinică.
Utilizarea la copii şi adolescenţi
Datorită datelor limitate privind eficacitatea şi siguranţa la copii şi adolescenţi, nu se pot face recomandări în ceea ce priveşte tratamentul cu carboplatină la această categorie de populaţie.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Carboplatin Actavis 10 mg/ml, concentrat pt. solutie perfuzabila:

Substanţa activă este carboplatină. Fiecare flacon conţine carboplatină 10 mg.
Celelalte componente sunt: apă pentru preparate injectabile.

Precauții:

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Carboplatin Actavis:
* dacă aţi fost tratat anterior cu cisplatină,
* dacă suferiţi de insuficienţă renală,
* dacă prezentaţi o supresie a activităţii măduvei osoase,
* dacă aveţi stare generală alterată,
* dacă sunteţi în tratament cu alte medicamente cu potenţial toxic asupra măduvei,
* dacă sunteţi o persoană în vârstă (peste 65 de ani),
* dacă luaţi alte medicamente care ar putea interacţiona cu carboplatina

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă oricare dintre aceste situaţii este valabilă în cazul dumneavoastră.
Trebuie să-i spuneţi medicului dumneavoastră dacă credeţi că sunteţi gravidă, dacă intenţionaţi să rămâneţi gravidă sau dacă alăptaţi. Carboplatin Actavis nu trebuie utilizat în cursul sarcinii şi alăptării.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor:
Nu au fost efectuate studii privind efectele carboplatinei asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

Reacții adverse ale Carboplatin Actavis 10 mg/ml, concentrat pt. solutie perfuzabila:

Ca toate medicamentele, Carboplatin Actavis poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Spuneţi medicul dumneavoastră cât mai curând posibil dacă observaţi oricare dintre următoarele reacţii adverse: Mielosupresia este reacţia adversă limitantă a dozei de carboplatină. De obicei este reversibilă şi necumulativă, în cazul utilizării carboplatinei în monoterapie, în dozele şi schema terapeutică recomandate.
Reacţii adverse foarte frecvente (raportate la mai mult de 1 din 10 pacienţi):
* greaţă/vărsături
* sângerări neobişnuite sau sau apariţia inexplicabilă a unor vânătăi, determinate de o scădere temporară a numărului de plachete sanguine (celule responsabile de coagularea sângelui)
* semne de infecţie (febră, frisoane, alterarea stării generale, simptome locale de infecţie precum inflamaţia gâtului, ulceraţii la nivelul gurii, senzaţie de usturime la urinat, care poate fi simptom de infecţie urinară, dureri ocazionale severe de stomac, cu febră şi posibil diaree care pot fi semne ale inflamaţiei intestinului etc), determinată de scăderea numărului de globule albe care poate reduce rezistenţa dumneavoastră la infecţii
* semne de anemie (paloarea feţei, oboseală şi stare de slăbiciune inexplicabilă)
4
* scăderea acuităţii auditive sau pierderea auzului
* pierderea apetitului (lipsa poftei de mâncare)
* creşterea tranzitorie a enzimelor hepatice
* toxicitate la nivelul rinichilor.
Reacţii adverse frecvente (raportate la mai puţin de 1 din 10 pacienţi dar la mai mult de 1 din 100 pacienţi):
* erupţii trecătoare pe piele
* diaree
* constipaţie
* senzaţie de amorţeală şi furnicături la nivelul pielii raportate mai ales la vârstnici şi în caz de tratament anterior cu cisplatină
* diminuarea reflexelor
* tulburări de auz, sunete în urechi (tinitus)
* modificări ale unor teste de sânge (creşterea bilirubinemiei, modificări ale nivelurilor din sânge ale magneziului, potasiului şi calciului
* căderea părului (alopecie)
* probleme ale rinichilor
* indispoziţie
* un sindrom asemănător gripei cu febră şi frisoane (fără semne de infecţie)
Reacţii adverse mai puţin frecvente (raportate la mai puţin de 1 din 100 pacienţi dar la mai mult de 1 din 1000 pacienţi):
* iritaţii apărute în jurul locului de injectare - tumefierea, înroşirea şi sensibilitatea pielii.
Reacţii adverse rare (raportate la mai puţin de 1 din 1000 pacienţi dar la mai mult de 1 din 10000 pacienţi):
* complicaţii infecţioase şi hemoragice
* alergii sau reacţii de hipersensibilitate de tipul anafilaxiei şi a reacţiilor anafilactoide manifestate prin accelerarea bătăilor inimii, dificultăţi de respiraţie, o scădere a tensiunii arteriale, erupţii pe piele, mâncărimi ale pielii, o înroşire (a feţei şi a gâtului) şi tumefierea feţei, buzelor şi/sau limbii. Dacă apar oricare din aceste simptome, adresaţi-vă imediat medicul dumneavoastră.
* dureri şi crampe abdominale
* modificări ale gustului
* tulburări de vedere trecătoare
* scăderea nivelului sodiului în sânge.
Reacţii adverse foarte rare (raportate la mai puţin de 1 din 10000 pacienţi):
* un sindrom care constă în afectarea rinichilor împreună cu scăderea numărului de celule ale serie roşii sanguine (sindrom hemolitic uremic)
* o afecţiune respiratorie caracterizată printr-o îngroşare a ţesutului plămânilor (fibroză pulmonară) manifestată prin dificultăţi în respiraţie şi durere în piept.
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.
Aceasta se aplică în special pentru:
* alte medicamente care produc deprimarea măduvei osoase;
* medicamente care au acţiune toxică asupra urechii şi medicamente care au acţiune toxică asupra rinichilor, în special antibiotice aminoglicozidice, vancomicina, capreomicina, şi diureticele (pot creşte toxicitatea carboplatinei);
* acele, seringile, cateterele sau dispozitivele utilizate în timpul preparării sau administrării medicamentului care conţin componente din aluminiu, deoarece pot interacţiona cu carboplatina.

Administrarea de Carboplatin Actavis 10 mg/ml, concentrat pt. solutie perfuzabila în sarcină / alaptare:

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Sarcină: Carboplatina nu trebuie utilizată la femeile gravide sau la femeile aflate în perioada fertilă care pot rămâne gravide decât la indicaţia strictă a medicului. Înainte de a utiliza acest medicament, trebuie să-i spuneţi medicului dumneavoastră dacă sunteţi gravidă (credeţi că aţi putea fi) sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă.
Pe parcursul tratamentului trebuie să folosiţi măsuri de contracepţie adecvate. Pacienţii de sex masculin trataţi cu Carboplatin Actavis sunt sfătuiţi să nu conceapă copii în timpul tratamentului şi timp de până la şase luni după aceea.Vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră pentru a vă recomanda ce măsuri de contracepţie trebuie să folosiţi.
Dacă rămâneţi gravidă în timpul tratamentului cu Carboplatin Actavis, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră şi să faceţi o vizită la cabinetul acestuia, cât mai curând posibil.

Alăptare:
Spuneţi medicului dumneavoastră dacă alăptaţi sau dacă doriţi să începeţi alăptatul. Carboplatin Actavis nu este recomandat mamelor care alăptează şi medicul dumneavoastră vă poate prescrie un alt tratament în cazul în care doriţi să alăptaţi.

Prezentare ambalaj:

Soluţie limpede, incoloră, practic lipsită de particule în suspensie.
Cutie cu un flacon din sticlă incoloră a 5 ml concentrat pentru soluţie perfuzabilă
Cutie cu un flacon din sticlă incoloră a 15 ml concentrat pentru soluţie perfuzabilă
Cutie cu un flacon din sticlă incoloră a 45 ml concentrat pentru soluţie perfuzabilă
Cutie cu un flacon din sticlă incoloră a 60 ml concentrat pentru soluţie perfuzabilă

Condiții de păstrare:

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
A se păstra flaconul în ambalajul original pentru a fi protejat de lumină.
Nu utilizaţi Carboplatin Actavis după data de expirare înscrisă pe flacon, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Alte medicamente cu substanța activă carboplatinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Carboplatin Actavis 10 mg/ml, concentrat pt. solutie perfuzabila(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Carboplatin Actavis 10 mg/ml, concentrat pt. solutie perfuzabila vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.