Prospect CARTIA, comprimate
Substanța activă: acidum acetylsalicilicum
Producator: SmithKline Beecham
Clasa ATC: [B01AC]:
sange si organe hematopoietice >>
anticoagulante >>
produse antitrombotice >>
antiagregante plachetare
Indicații CARTIA, comprimate:
Cartia este indicata pentru tratamentul pacientilor cu boli cardio-vasculare sau cerebrovasculare, ca agent antiplachetar in profilaxia infarctului miocardic acut, al anginei pectorale instabile, ischemiei acute tranzitorii si accidentelor cerebrovasculare ischemice.Contraindicații:
Hipersensibilitate la acid acetilsalicilic, cum este cazul anafilaxiei, astmului bronsic alergic sau edemului angioneurotic. Tulburari hemoragipare, cum este hemofilia si boala Von Willebrand. Hemoragie gastrica, gastrita eroziva sau ulcerul peptic in faza acuta. Nu se recomanda copiilor.Administrare CARTIA, comprimate:
Adulti: 1 comprimat de Cartia pe zi. Comprimatul trebuie inghitit in intregime, cu apa, fara a fi mestecat sau zdrobit.Acțiune:
Dupa administrarea orala a comprimatelor de Cartia, acidul acetilsalicilic este eliberat cu un pH > 6, si anume in duoden si intestinul subtire. Astfel, mucoasa gastrica nu este expusa efectelor locale ale acidului acetilsalicilic. Acidul acetilsalicilic este convertit in acid salicilic, indeosebi in mucoasa gastro-intestinala si ficat. Nivelurile plasmatice sistemice de acid acetilsalicilic rezultat din administrarea produsului Cartia (un comprimat zilnic, timp de 7 zile) este sub nivelul de sensibilitate al tehnicilor standard de determinare a acidului acetilsalicilic. Totusi, exista urme de ordinul ng sau pg/ml. Salicilatul se leaga in proportie de 80-90% de proteinele plasmatice, mai ales de albumina, la concentratiile clinice de salicilat. Cantitatea medie de acid acetilsalicilic sub forma de salicilat urinar de 87+9% la doza de 100 mg Cartia.Compoziție CARTIA, comprimate:
Comprimate de culoare portocalie, cu film enteric de tip Duenteric®, continand 100 mg. Cartia acid acetilsalicilic.Precauții:
Cartia nu se administreaza simultan cu alte preparate pe baza de salicilati, agenti uricozurici sau medicamente antiinflamatorii nesteroidiene (AINS). Acidul acetilsalicilic se administreaza cu precautie la pacientii cu astm bronsic sau antecedente de ulceratii peptice. Se foloseste cu precautie in caz de tendinta la hemoragie sau terapie anticoagulanta. Este recomandabil sa se sisteze tratamentul cu acid acetilsalicilic cu o saptamana inaintea interventiilor chirurgicale. Donatorii de sange trebuie sa sisteze tratamentul cu orice forma de acid acetilsalicilic cu cel putin o saptamana inaintea donarii. Tinitusul este un semn premonitoriu al salicilismului, dar poate sa nu fie detectat la pacientii cu diminuari ale auzului. O atentie speciala trebuie acordata pacientilor cu afectiuni renale si/sau hepatice.Sarcina si alaptare: Studii pe animale au aratat ca acidul acetilsalicilic produce malformatii congenitale la numeroase specii. Nu exista dovezi stiintifice definitive ca acidul acetilsalicilic ar induce malformatii si la om. Medicamente cu actiune similara acidului acetilsalicilic, cu efect de inhibitie periferica asupra sintezei de prostaglandine, cand sunt administrate in ultima parte a sarcinii, pot produce inchiderea prematura a ductului arterial fetal in cadrul experimentelor pe animale. Cand sunt administrate la termen, ele induc prelungirea travaliului si intarzie parturitia. Exista dovezi ca acest lucru ar fi valabil si in cazul omului. Ingerarea de acid acetilsalicilic creste tendinta la hemoragii si la nou-nascut si la mama. Ca regula, trebuie evitata administrarea medicamentelor ce contin acid acetilsalicilic in cursul ultimei parti a sarcinii. Acidul acetilsacilic trece in laptele matern.
Reacții adverse ale CARTIA, comprimate:
Principalele efecte adverse ale acidului acetilsalicilic sunt cele gastro-intestinale, incluzand pirozisul, greturile, hemoragiile si activarea ulcerului peptic. De asemenea, acidul acetilsalicilic a fost asociat cu pruritul hipoprotrombinemic, rash-ul, urticaria, dermatita si trombocitopenia. Astmul bronsic, rinita vasomotorie, urticaria si edemul angioneurotic sunt manifestari frecvente ale hipersensibilitatii la acid acetilsalicilic, dar au fost evidentiate si alte reactii cutanate, cum ar fi eritemul si pustulele. S-a demonstrat ca doze reduse de acid acetilsalicilic pot produce retentie de acid uric, pe cand dozele mari cresc excretia. Alte reactii adverse posibile asociate cu dozele mari de acid acetilsalicilic sunt vertijul, tinitusul si surditatea, dar dozele de acid acetilsalicilic administrate prin intermediul produsului Cartia micsoreaza posibilitatea unor astfel de riscuri.Alte medicamente cu substanța activă acidum acetylsalicilicum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu CARTIA, comprimate(din aceeași clasă):
- ACID ACETILSALICILIC - RICHTER 100 mg, comprimate
- Acid acetilsalicilic Krka 75 mg, 100 mg, 160 mg comprimate gastrorezistente
- ACID ACETILSALICILIC, comprimate a 0,100 g si 0,500 g
- Aflen, capsule
- AGGRASTAT, conc. perf.
- Aggrenox, cps. elib. modif
- Alupirin 75 mg comprimate gastrorezistente
- ASAprin Cardio 100 mg comprimate gastrorezistente
- Aspenter 75 mg comprimate gastrorezistente
- Asperan 75 mg comprimate gastrorezistente
- ASPIFOX 100 mg comprimate gastrorezistente
- Aspifox 150 mg, comprimate gastrorezistente
- Aspifox 160 mg, comprimate gastrorezistente
- ASPIFOX 75 mg comprimate gastrorezistente
- Aspimax Cardio 75 mg, comprimate gastrorezistente
- ASPIRIN CARDIO 100 mg comprimate gastrorezistente
- ASPIRIN CARDIO 300 mg comprimate gastrorezistente
- ASPIRIN, compr.
- Aspitor Cardio 75 mg comprimate gastrorezistente
- Axanum 81 mg/20 mg, capsule
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul CARTIA, comprimate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!