Prospect Climara 3,9mg/12,5cmp
Substanța activă: estradiolum
Producator: Bayer Schering Pharma AG Germania
Clasa ATC: [G03CA]:
aparatul genito-urinar si hormonii sexuali >>
hormonii sexuali si modulatorii sistemului genital >>
estrogeni >>
estrogeni naturali si semisintetici
Categoria: Menopauza
Tip: Sistem terapeutic transdermic cu estradiol
Medicul trebuie informat daca apare o sangerare neregulata, repetata, in timpul tratamentului cu Climara, sau sangerarea in intervalul de pauza este neobisnuit de mare. Daca apar in mod repetat, sau persistent iritatii ale pielii (de ex. eritem persistent sau prurit la locul aplicarii), chiar daca se schimba locul conform instructiunilor, trebuie discutat cu medicul intreruperea tratamentului transdermic.
Studiile epidemiologice au aratat Ca terapia de substitutie hormonala (TSH) poate fi asociata cu cresterea riscului de trombo-embolie venoasa, cum ar fi de exemplu, tromboza venoasa profunda sau embolismul pulmonar.
Raportul risc/beneficiu va fi bine cantarit impreuna cu pacienta cand se prescrie un astfel de tratament.
Recunoasterea generala a factorilor de risc pentru tromboembolia include antecedentele personale, cele de familie (aparitia tromboemboliei venoase la o ruda apropiata sau la o varsta relativ mica indica predispozitia genetica) sau obezitate severa. Riscul de tromboembolie venoasa creste odata cu varsta. Nu s-a demonstrat posibila influenta a venelor varicoase in tromboembolie venoasa.
Riscul de tromboembolie venoasa poate fi crescut temporar odata cu o imobilizare prelungita datorata unei interventii chirurgicale obisnuita sau posttraumatica sau o trauma majora. in functie de natura evenimentului si durata imobilizarii trebuie avuta in vedere intreruperea terapiei.
Beneficiul tratamentului cu preparate estrogenice este indiscutabil. Utilizarea prelungita doar a estrogenilor in climacieriu poate induce aparitia hiperplaziei de endometru si, implicit, cresterea riscului de cancer endometnal.
Acest risc poate fi redus prin administrarea suplimentara de progesteron (10-12 zile pe luna). Aceasta conduce, in general, la conversia secretorie si formarea mucoasi uterine si determinand o sangerare de privatie asemanatoare menstruatiei. Medicul trebuie informat daca pacienta sufera de urmatoarele afectiuni: diabet, hipertensiune arteriala, vene varicoase, otoscleroza, scleroza multipla, epilepsie, porfirie, tetanie, coreea minor, insuficienta cardiaca, dereglari ale functiei hepatice sau renale, migrena. La pacientele cu boala fibrochistica a sanului sau la pacientele care au avut cancer de san stadiul I va fi necesara o atenta supraveghere medicala. Acelasi lucru se aplica pacientelor cu tumori benigne ale musculaturii netede uterine, deoarece dimensiunea acestor tumori poate creste sub tratament estrogenic.
O metaanaliza pe 51 de studii epidemiologice a aratat o crestere mica a riscului cancerului de san la femeile care au facut hormono-terapie mai mult de 5 ani. Motivul poate fi un diagnostic precoce, efectele biologice ale TSH sau amandoua. Riscul relativ creste cu durata tratamentului (cu 2,3% pe an de folosinta). Aceasta este comparabil cu cresterea riscului de cancer de san observat la femei cu fiecare an de intarziere a menopauzei naturale. Cresterea riscului scade gradat in primii 5 ani de la intreruperea terapiei (TSH).
Cancerul mamar la femeile care folosesc TSH este mai usor de localizat decat la femeile care nufolosesc aceasta metoda.
Se recomanda examinarea regulata a sanilor si, unde este cazul, mamografia. Starea sanilor poate fi monitorizata la femeile cu antecedente sau care au noduli sau fibrochisturi la sani.
in cazuri rare tumori benigne iar in cazuri si mai rare tumori maligne ale ficatului pot determina hemoragii intraabdominale ce pot ameninta viata. Din acest motiv, medicul trebuie sa fie informat in cazul aparitiei in etajul abdominal superior a unor simptome neobisnuite care nu dispar spontan intr-o perioada scurta de timp.
Brosura stiintifica contine informatii suplimentare pentru medici.
Indicații Climara 3,9mg/12,5cmp:
Terapia de substitutie estrogenica la pacientele cu tulburari datorate climacteriului natural sau indus chirurgical (doar pentru afectiuni necanceroase) de ex.: simptome vasomotorii (bufeuri, transpiratii), tulburari de somn, atrofii datorate insuficientei productii de estrogeni endogeni.Previne osteoporoza din post-menopauza.
Contraindicații:
Sarcina; alaptare; tumori suspectate sau existente ale uterului,sanilor sau ovarelor; endometrioza; disfunctii severe ale functiei hepatice; procese tromboembolice existente sau anterioare (tromboflebite, tromboze); diabet sever cu modificari vasculare; anemia cu celule in secera; modificari ale metabolismului lipidic; antecedente de herpes gestational; otoscleroza cu deteriorari in timpul sarcinii anterioare; icter sau prurit persistent intr-o sarcina anterioara.Administrare Climara 3,9mg/12,5cmp:
Inaintea inceperii tratamentului cu Climara, este necesar un examen medical general si ginecologic (inclusiv examinarea sanilor si citologia cervicala) si trebuie exclusa existenta unei sarcini. Ca o precautie, trebuie efectuate controale la un interval de aproximativ 6 luni.Tratamentul cu Climara se face aplicand plasturele pe piele, pe o zona inferioara a corpului o data pe saptamana. Daca medicul considera necesar, poate prescrie Climara Forte.
Tratamentul cu Climara se poate incepe in scopul prevenirii osteoporozei din postmenopauza cat mai curand posibil dupa instalarea acesteia (ultima sangerare).
Medicul dumneavoastra va lua in considerare factorii de risc individuali pentru osteoporoza inainte de a incepe terapia cu Climara.
Medicul va recomanda daca este necesara intreruperea tratamentului pentru o saptamana dupa 3 saptamani de utilizare.
Mod de aplicare
Dupa indepartarea foliei protectoare, partea adeziva a Climara se aplica pe o piele curata si uscata in zona inferioara a corpului,
Climara nu se va aplica pe sani. Locurile de aplicare se vor roti la un interval de cel putin o saptamana intre ele. Suprafata de aplicare nu trebuie sa fie iritata, cu leziuni, sau intens seboreica. Linia mediana se va evita datorita riscului de dezlipire a plasturelui.
Plasturele se va aplica imediat dupa deschiderea ambalajului si dupa indepartarea foliei protectoa- re. Plasturele va fi presat ferm pe locul respectiv cu palma, pentru aproximativ 10 secunde, asigurandu-va ca are o aderenta buna, in special pe margini.
Plasturele se va schimba saptamanal.
Daca plasturele se aplica corect va puteti face baia zilnica.
Plasturele se poate dezlipi insa, daca apa este foarte fierbinte sau in sauna. in cazul in care plasturele totusi, se desprinde se va aplica un nou plasture pentru zilele ramase din intervalul de 7 zile de doza.
Terapia numai cu estrogeni va fi utilizata doar in caz de histerectomie. in toate celelalte cazuri se va administra o doza corespunzatoare de progesteron.
Daca a fost ales un regim continuu de tratament, administrarea pro- gesteronuiui se va incepe intr-un moment ales arbitrar (de ex. La inceputul sau la sfarsitul lunii) sl se va repeta la intervale regulate de 4 saptamani.
Daca se alege un regim de tratament ciclic (3 saptamani), progesteronul se va administra in ultimele 10 - 12 zile ale ciclului.
O sangerare de privatie apare la 2-3 zile de la terminarea administrarii de progesteron.
Acțiune:
Debutul perioadei climacterice este caracterizata prin aparitia unei reduceri din ce in ce mai pronuntate a productiei de estrogeni ovarieni. Aceasta conduce la o deficienta estrogenica in organismul femeii, care da nastere la diverse tulburari si dereglari ale starii generale de bine, pana cand organismul se adapteaza singur la aceasta stare. In plus, in climacteriu, pierderea de substanta osoasa care apare cu varsta este mai pronuntata decat in orice alta perioada a vietii femeii, si care depinde de factori cum ar fi: dispozitia genetica, reactia organismului, antecedentele medicale si stilul de viata. Deficitul de estrogeni si simptomele sale caracteristice din perioada de climacteriu sunt redus rapid prin administrarea regulata a hormonilor deficienti. Tratamentul cu Climara duce la cresterea estradiolului sanguin. Acesta ajunge in circulatia sanguina prin piele (transdermic) si conduce la un nivel hormonal normal constant.Compoziție Climara 3,9mg/12,5cmp:
Plasture de 12,5 cm2 continand 3,8 mg estradiol (echivalent la 3,9 mg estradiol hemihidrat) eli- berand 50 micrograme in 24 ore.Reacții adverse ale Climara 3,9mg/12,5cmp:
Cel mai frecvent efect secundar raportat a fost iritatia la locul aplicarii.Sunt posibile urmatoarele efecte secundare:
Sistem qenito-urinar " modificari ale sangerarii uterine, sangerari vaginale mici sau mai mari, cresterea dimensiunilor unui leiomiom uterin, modificarea cantitatii de mucus cervical.
Sani - tensiune mamaia, cresterea in volum.
Gastrointestinal - greata, durerea bdominala, balonare, icter colestatic.
Piele - cloasma sau melasma care poate fi persistenta. in cazuri individuale pot aparea dermatita alergica de contact, prurit post-inflamator, exantem generalizat.
Sistem nervos central - cefalee, migrena, ameteala.
Diverse - modificari ale greutatii corporale, agravarea porfiriei, edeme, modificari ale libidoului.
Interacțiuni cu alte medicamente:
Medicul va fi informat daca se administreaza in mod regulat alte preparate medicamentoase (ex. barbiturice, fenilbutazona, hidantoina, rifampicina).Se poate modifica necesarul de antidiabetice orale sau insulina.
Prezentare ambalaj:
Cutii continand 4 plasturi.Alte medicamente cu substanța activă estradiolum:
- Estreva 0,1% gel
- OESCLIM, transderm.
- ESTROLENT, fiole
- CLIMARA FORTE, transderm
- PROGYNOVA 21, draj.
- VAGIFEM, compr.vag.
- ESTRACOMB TTS 50, sistem transdermal
- ESTRADERM TTS 25, transderm.
- ESTROFEM FORTE, compr.
- Oestrogel 0,06%, gel
- FEM 7, transderm.
- CLIMARA, transderm
- ESTREVA, gel
- RISELLE, implant
- DEMESTRIL 25 TDS, transderm.
- Lenzetto 1,53 mg/ doză spray transdermic, soluţie
- ESTRADERM TTS 100, transderm.
- DEMESTRIL 100 TDS, transderm.
- ESTROFEM, compr.
- Estrofem 1 mg
- ESTRADERM TTS 10, transderm.
- DEMESTRIL 50 TDS, transderm.
- Oestrogel 0,6 mg/g gel
- ESTRADERM TTS 50, transderm.
- ESTRADIOL, sol.inj.
- SYSTEN 50, transderm.
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Climara 3,9mg/12,5cmp(din aceeași clasă):
- CLIMARA FORTE, transderm
- CLIMARA, transderm
- CLOROTRIANISEN (CLANISEN), compr.
- COLPOTROPHIN, caps. vag.
- COLPOTROPHIN, crema vag.
- Colpotrophine 1%, crema vaginala
- Colpotrophine 10 mg, capsule vaginale
- Cyclo-Progynova 2 mg/0,5 mg drajeuri
- DEMESTRIL 100 TDS, transderm.
- DEMESTRIL 25 TDS, transderm.
- DEMESTRIL 50 TDS, transderm.
- ESTRACOMB TTS 50, sistem transdermal
- ESTRADERM TTS 10, transderm.
- ESTRADERM TTS 100, transderm.
- ESTRADERM TTS 25, transderm.
- ESTRADERM TTS 50, transderm.
- ESTRADIOL, sol.inj.
- ESTRADURIN, pulbere liofil.
- Estreva 0,1% gel
- ESTREVA, gel
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Climara 3,9mg/12,5cmp vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!