Prospect Diltiazem SR Rompharm 90 mg capsule cu eliberare prelungită

Substanța activă: diltiazemum
Producator: S.C. Rompharm Company S.R.L., România
Clasa ATC: [C08DB]: sistem cardiovascular >> blocanti de calciu >> blocanti de calciu cu efecte direct cardiace >> benzothiazepine derivati
Diltiazem SR Rompharm 90 mg conţine o substanţă denumită clorhidrat de diltiazem. Aceasta aparţine unui grup de medicamente denumite „blocante ale canalelor de calciu".

Indicații Diltiazem SR Rompharm 90 mg capsule cu eliberare prelungită:

Diltiazem SR Rompharm 90 mg se utilizează pentru:
- Tratamentul hipertensiunii arteriale (tensiune arterială mare)
- Tratamentul anginei pectorale (durere în piept).
Acesta acţionează prin lărgirea vaselor de sânge. Acest lucru ajută la scăderea tensiunii arteriale. De asemenea, în acest mod, inimii dumneavoastră îi este mai uşor să pompeze sângele în corp. Acest lucru ajută la prevenirea durerii în piept cauzate de angina pectorală.

Contraindicații:

Nu luaţi Diltiazem SR Rompharm 90 mg:
- Dacă sunteţi alergic la clorhidrat de diltiazem sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament. Semnele unei reacţii alergice includ: dificultăţi în respiraţie, micşorarea timpului de respiraţie; inflamarea feţei, buzelor, limbii (care pot provoca dificultăţi de înghiţire sau respiraţie) sau a altor părţi ale corpului; urticarie sau mâncărimi ale pielii.
- Dacă aveţi o afecţiune denumită „sindromul de sinus atrial bolnav” sau alte afecţiuni ale nodului sinusal, cu excepţia cazului în care aveţi un pacemaker implantat.
- Dacă aveţi bătăi foarte lente ale inimii – mai puţin de 40 de bătăi pe minut.
- Dacă aveţi insuficienţă cardiacă şi probleme cu fluxul de sânge către plămâni. În cazul în care aveţi aceste boli, este posibil să simţiţi o senzaţie de sufocare şi să vi se umfle gleznele.
- Dacă aveţi tensiune arterială mică (valoare a tensiunii arteriale sistolice sub 90 mmHg).
- Dacă sunteţi în tratament cu dantrolen administrat intravenos.
- Dacă sunteţi în tratament cu cisaprid, ergotamină, dihidroergotamină şi pimozidă.
- Dacă sunteţi însărcinată, planificaţi să fiţi însărcinată sau alăptaţi.

Nu luaţi acest medicament dacă aveţi oricare dintre problemele de mai sus. Dacă nu sunteţi sigur, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte să luaţi Diltiazem SR Rompharm 90 mg.

Administrare Diltiazem SR Rompharm 90 mg capsule cu eliberare prelungită:

Luaţi întotdeauna Diltiazem SR Rompharm 90 mg exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Medicul vă va spune cât Diltiazem SR Rompharm 90 mg trebuie să luaţi şi cât de des.
Tratamentul cu diltiazem este individualizat pentru fiecare pacient.
Doza uzuală este cuprinsă între 180 – 360 mg pe zi.
Doza recomandată pentru începerea tratamentului este de o capsulă Diltiazem SR Rompharm 90 mg luată de două ori pe zi, dimineaţa şi seara. Diltiazem SR Rompharm 90 mg poate fi luat de două până la patru ori pe zi. Durata tratamentului este stabilită de medic.

Administrarea se face de preferinţă înaintea meselor, iar seara se ia înainte de culcare. Medicamentul trebuie luat la aproximativ aceeaşi oră în fiecare zi.
Capsulele trebuie înghiţite întregi, cu o cantitate suficientă de apă, fără a fi mestecate.

Pacienţi vârstnici sau adulţi cu probleme ale ficatului sau rinichilor
La pacienţii vârstnici sau la pacienţii cu insuficienţă renală sau hepatică, administrarea Diltiazem SR Rompharm 90 mg se face cu precauţie şi monitorizare în timpul tratamentului. Dozele administrate la aceşti pacienţi vor fi ajustate.

Copii şi adolescenţi
La copii şi adolescenţi nu se administrează Diltiazem SR Rompharm 90 mg, deoarece siguranţa şi eficacitatea diltiazemului la copii nu a fost încă stabilită.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Diltiazem SR Rompharm 90 mg (supradozare)
Adresaţi-vă imediat medicului sau la cel mai apropiat spital, dacă credeţi că aţi luat (sau altcineva a luat) mai mult decât trebuie din medicamentul Diltiazem SR Rompharm 90 mg, deoarece aveţi nevoie de ajutor medical urgent.
Simptomele de supradozaj pot fi:
-ameţeală continuă, oboseală neobişnuită;
-bătăi foarte slabe sau neregulate ale inimii;
-simţiţi durere în braţul stâng sau în piept.

Dacă aţi uitat să luaţi Diltiazem SR Rompharm 90 mg
Dacă aţi uitat să luaţi o doză şi este aproape timpul pentru următoarea doză, treceți peste doza uitată şi luaţi următoarea doză la programul dumneavoastră obişnuit. În caz contrar, luaţi doza uitată imediat ce vă amintiţi şi apoi luaţi următoarea doză la programul dumneavoastră obişnuit.
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să luaţi Diltiazem SR Rompharm 90 mg
Nu întrerupeţi utilizarea Diltiazem SR Rompharm 90 mg decât dacă vă spune medicul dumneavoastră. Dacă luaţi Diltiazem SR Rompharm 90 mg pentru angină şi îl întrerupeţi brusc, s-ar putea să aveţi dureri severe de angină pentru una, două zile. Medicul vă va spune cum să întrerupeți tratamentul.

În timp ce utilizaţi Diltiazem SR Rompharm 90 mg
Spuneţi medicului dumneavoastră dacă aveţi în continuare atacuri de angină sau acestea devin mai frecvente, în timp ce luaţi acest medicament.
Urmaţi cu atenţie instrucţiunile medicului.
Spuneţi imediat medicului dacă rămâneţi însărcinată în timp ce luaţi tratament cu Diltiazem SR Rompharm 90 mg.
Dacă urmează să luaţi un medicament nou, spuneţi din nou medicului sau farmacistului că utilizaţi Diltiazem SR Rompharm 90 mg.
Spuneţi oricărui alt medic, dentist sau farmacist care vă tratează, că folosiţi Diltiazem SR Rompharm 90 mg.
Nu folosiţi acest medicament pentru a trata orice altă durere, decât dacă vă spune medicul.
Nu daţi acest medicament altei persoane, chiar dacă simptomele par să fie aceleaşi cu ale dumneavoastră.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Diltiazem SR Rompharm 90 mg capsule cu eliberare prelungită:

- Substanţa activă este clorhidrat de diltiazem. Fiecare capsulă cu eliberare prelungită conține clorhidrat de diltiazem 90 mg.
- Celelalte componente sunt:
conţinutul capsulei - copolimer metacrilat de amoniu (tip A), copolimer metacrilat de amoniu (tip B), parafină, talc;
corpul şi capacul capsulei - gelatină, dioxid de titan (E171), galben de chinolină (E104) şi Galben amurg FCF (E110).

Precauții:

Înainte să luaţi Diltiazem SR Rompharm 90 mg, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului:
- dacă aveţi orice altă boală a inimii, în afară de angină pectorală sau de bolile descrise la punctul de mai sus „Nu luaţi Diltiazem SR Rompharm 90 mg”
- dacă urmează să vi se efectueze o intervenţie chirurgicală
- dacă prezentaţi un risc de schimbări ale dispoziţiei, incluzând depresie
- dacă prezentaţi un risc de probleme la nivelul intestinului
- dacă aveţi hipotensiune (tensiune arterială mică)
- dacă sunteţi vârstnic
- dacă aveţi probleme renale (cu rinichii) sau hepatice (cu ficatul).

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Este posibil să vă simţiţi ameţit în timp ce luaţi Diltiazem SR Rompharm 90 mg. Dacă se întâmplă acest lucru, nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi niciun fel de instrumente sau utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Diltiazem SR Rompharm 90 mg
Diltiazem SR Rompharm 90 mg conține Galben amurg FCF (E110). Poate determina reacții alergice.

Reacții adverse ale Diltiazem SR Rompharm 90 mg capsule cu eliberare prelungită:

Ca toate medicamentele, Diltiazem SR Rompharm 90 mg poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Încetaţi să luaţi Diltiazem SR Rompharm 90 mg şi adresaţi-vă unui medic sau prezentaţi-vă imediat la spital dacă:

Nu se cunoaşte cât de des apar aceste reacţii adverse
- Aveţi o reacţie alergică. Semnele pot include: erupţie trecătoare pe piele, de culoare roşie sau reliefată, dificultăţi la înghiţire sau la respiraţie, umflare a buzelor, feţei, pleoapelor, gâtului sau limbii
- Pielea din jurul buzelor, ochilor, gurii, nasului sau organelor genitale are băşici sau se descuamează; aveţi simptome asemănătoare gripei sau febră. Aceasta ar putea fi o boală denumită „sindrom Stevens-Johnson”
- Aveţi o erupţie severă pe piele, cu băşici, în care este posibil să se descuameze straturi de piele, rămânând pe corp zone largi de „carne vie” expusă. Este posibil să aveţi o stare generală de rău, febră, frisoane sau dureri musculare. Aceasta ar putea fi o boală denumită „necroliză epidermică toxică”
- Aveţi o erupţie pe piele sau probleme pe piele manifestate printr-un inel de culoare roz sau roşie cu centrul pal, care este posibil să vă mănânce, să prezinte o crustă sau să aibă lichid. Este cel mai probabil ca erupţia să apară pe palme sau pe tălpi. Acestea ar putea fi semnele unei alergii severe la medicament, denumită „eritem polimorf”.

Încetaţi să luaţi Diltiazem SR Rompharm 90 mg şi adresaţi-vă unui medic sau prezentaţi-vă imediat la spital dacă observaţi oricare dintre reacţiile adverse de mai sus.

Adresaţi-vă imediat medicului dacă observaţi oricare dintre următoarele reacţii adverse grave – este posibil să aveţi nevoie de tratament medical de urgenţă:

Frecvente (afectează mai puţin de 1 persoană din 10)
- Bătăi lente sau neregulate ale inimii
- Bătăi foarte rapide, neregulate sau puternice ale inimii (palpitaţii).

Nu se cunoaşte cât de des apar aceste reacţii adverse
- Erupţie pe piele cauzată de îngustarea sau blocarea vaselor de sânge (denumită „vasculită”)
- Dificultăţi la respiraţie, senzaţie de oboseală însoţită de umflare a gleznelor sau a picioarelor. Acestea ar putea fi semnele unei insuficienţe cardiace.
- Mişcări neobişnuite ale limbii, spasme musculare la nivelul feţei, rotire a globilor oculari sau tremur
- Temperatură mare, senzaţie de oboseală, pierdere a poftei de mâncare, dureri de stomac, senzaţie de greaţă. Acestea pot fi semnele unei inflamaţii a ficatului (denumită „hepatită”)
- Pielea dumneavoastră se poate arde mai uşor şi mai sever ca urmare a expunerii la soare, comparativ cu o persoană care nu ia Diltiazem SR Rompharm 90 mg. Trebuie să utilizaţi protecţie solară în timp ce luaţi acest medicament.
- Mărire a sânilor la bărbaţi.

Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră dacă observaţi oricare dintre reacţiile adverse de mai sus.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră cât mai curând posibil dacă prezentaţi oricare dintre următoarele reacţii adverse:

Foarte frecvente (afectează mai mult de 1 persoană din 10)
- Umflare a părţii inferioare a picioarelor.

Frecvente (afectează mai puţin de 1 persoană din 10)
- Indigestie, dureri de stomac, constipaţie sau diaree.

Mai puţin frecvente (afectează mai puţin de 1 persoană din 100)
- Senzaţie de ameţeală, învârtire sau leşin când vă ridicaţi în picioare sau vă aşezaţi rapid (tensiune arterială mică).

Rare (afectează mai puţin de 1 persoană din 1000)
- Senzaţie de uscăciune la nivelul gurii
- Erupţie reliefată pe piele, însoţită de mâncărimi (denumită „urticarie”).

Nu se cunoaşte cât de des apar aceste reacţii adverse
- Umflare a gingiilor.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră cât mai curând posibil dacă observaţi oricare dintre reacţiile adverse de mai sus.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă oricare dintre următoarele reacţii adverse devine gravă sau durează mai mult decât câteva zile:

Frecvente (afectează mai puţin de 1 persoană din 10)
- Dureri de cap
- Îmbujorare (senzaţie de căldură)
- Senzaţie de rău (greaţă) sau stare de rău (vărsături)
- Senzaţie generală de rău
- Senzaţie de slăbiciune sau oboseală
- Senzaţie de ameţeală
- Înroşire a pielii.

Mai puţin frecvente (afectează mai puţin de 1 persoană din 100)
- Dificultăţi ale somnului.

Nu se cunoaşte cât de des apar aceste reacţii adverse
- Schimbări ale dispoziţiei, incluzând depresie
- Sângerare sau învineţire sub piele.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă oricare dintre reacţiile adverse de mai sus devine gravă sau durează mai mult decât câteva zile.

Analize de sânge
Diltiazem SR Rompharm 90 mg poate modifica valorile enzimelor ficatului observate la analizele de sânge. Aceasta poate însemna că ficatul dumneavoastră nu funcţionează bine. Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse se agraveazǎ sau dacă observaţi orice reacţie adversǎ nemenţionatǎ în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre medicamentele eliberate fără prescripţie medicală. Acest lucru este necesar deoarece Diltiazem SR Rompharm 90 mg poate influenţa modul în care acţionează alte medicamente. De asemenea, unele medicamente pot influenţa modul în care acţionează Diltiazem SR Rompharm 90 mg.

Mai ales nu luaţi acest medicament şi spuneţi-i medicului dumneavoastră dacă luaţi:
- Dantrolen (o perfuzie), utilizat pentru spasme musculare severe sau febră mare (denumită hipertermie malignă).
- Cisaprid, ergotamină, dihidroergotamină şi pimozidă.

Diltiazem SR Rompharm 90 mg poate mări efectul următoarelor medicamente:
- Medicamente pe care le folosiţi pentru tensiune arterială mare (hipertensiune arterială), de exemplu: beta blocante precum propranolol sau atenolol
- Medicamente pe care le folosiţi pentru inimă, de exemplu: digoxină (folosită pentru a trata insuficienţa cardiacă), amiodaronă (folosită pentru a trata bătăile neregulate ale inimii), nitroglicerina sau isosorbid dinitrat (folosite pentru angină pectorală)
- Ciclosporină (medicament folosit în transplant şi boli autoimune)
- Benzodiazepine, precum diazepam, midazolam, triazolam (medicamente folosite ca sedative pentru a trata depresia sau anxietatea)
- Carbamazepină (este un medicament antiepileptic)
- Teofilină (utilizată pentru probleme de respiraţie) - Litiu (utilizat pentru unele tipuri de probleme psihice)
- Corticosteroizi, precum metilprednison (utilizat pentru inflamaţii şi reacţii alergice)
- Medicamente utilizate pentru valorile mari ale colesterolului din sânge, cum sunt simvastatina, fluvastatina şi atorvastatina.

Diltiazem SR Rompharm 90 mg poate face ca următorul medicament să acţioneze mai puţin bine:
- Rifampicină (este un antibiotic utilizat pentru tratamentul tuberculozei)

Următoarele medicamente pot creşte efectul Diltiazem SR Rompharm 90 mg
- Medicamente pentru ulcerul gastro-duodenal, cum sunt cimetidina şi ranitidina.

În aceste situaţii s-ar putea să fie nevoie să luaţi cantităţi diferite de medicament sau să luaţi alte medicamente. Medicul va stabili tratamentul pentru dumneavoastră.

Administrarea de Diltiazem SR Rompharm 90 mg capsule cu eliberare prelungită în sarcină / alaptare:

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Diltiazem SR Rompharm 90 mg poate afecta fecundarea şi poate determina anomalii ale fătului.
Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament. Acest lucru este necesar deoarece Diltiazem SR Rompharm 90 mg poate determina apariţia unor probleme pentru copilul dumneavoastră.
Diltiazemul trece în laptele matern. De aceea, Diltiazem SR Rompharm 90 mg nu trebuie administrat în timpul alăptării.

Prezentare ambalaj:

Se prezintă sub formă de capsule tari din gelatină nr. 4 cu capac şi corp de culoare galben - opac, care conţin microgranule de culoare albă sau aproape albă.

Este disponibil în cutii cu 3 blistere din folie de aluminiu/PVC/PVdC a câte 7 capsule fiecare, însoţite de prospect.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la îndemâna şi vederea copiilor.
A se păstra la temperaturi sub 25°C în ambalajul original.
Nu utilizaţi Diltiazem SR Rompharm 90 mg după data de expirare înscrisă pe cutie după EXP.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă diltiazemum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Diltiazem SR Rompharm 90 mg capsule cu eliberare prelungită(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Diltiazem SR Rompharm 90 mg capsule cu eliberare prelungită vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.