Prospect Droperidol Aguettant 2,5mg/ml soluție injectabilă

Substanța activă: droperidolum
Clasa ATC: [N05AD]: sistemul nervos >> psiholeptice >> neuroleptice (antipsihotice) >> derivati de butirofenona

Indicații Droperidol Aguettant 2,5mg/ml soluție injectabilă:

- Prevenirea și tratamentul greaței și vărsăturilor post-operatorii la adulți și, ca a doua linie, la copii (între 2 și 11 ani) și adolescenți (între 12 și 18 ani).

- Prevenirea greții și a vărsăturilor induse de derivații de morfină în timpul analgeziei postoperatorii controlate de pacienți (PCA) la adulți.

Contraindicații:

Droperidolul este contraindicat la pacienții cu:
- Hipersensibilitate la droperidol sau la oricare dintre excipienți;
- hipersensibilitate la butropenone;
- Interval QT prelungit cunoscut sau suspectat (QTc de> 450 msec la femei și> 440 msec la bărbați). Acestea includ pacienții cu interval QT lung, congenital, pacienți care au o istorie familială de prelungire a intervalului QT congenital și pacienți tratați concomitent cu medicamente cunoscute că prezintă risc de torsada de vârfuri prin prelungirea intervalului QT;
- hipokaliemie sau hipomagneziemie;
- bradicardie (<55 batai inimii pe minut);
- Tratament concomitent cunoscut, care duce la bradicardie;
- Feochromocitom;
- stare comatoasă;
- Boala Parkinson;
- Depresie severă.

Administrare Droperidol Aguettant 2,5mg/ml soluție injectabilă:

Pentru utilizare intravenoasă.

Prevenirea și tratamentul greței și vărsăturilor postoperatorii (PONV).

Adulți: 0,625 mg până la 1,25 mg (0,25 până la 0,5 ml).

Vârstnici (peste 65 ani): 0,625 mg (0,25 ml)

Insuficiență renală / hepatică: 0,625 mg (0,25 ml)

Copii și adolescenți

Copii (între 2 și 11 ani) și adolescenți (între 12 și 18 ani): 10 până la 50 micrograme / kg (până la maximum 1,25 mg).

Copii (sub vârsta de 2 ani): nu se recomandă.

Administrarea droperidolului este recomandată cu 30 de minute înainte de sfârșitul anticipat al intervenției chirurgicale. Dozele repetate se pot administra la fiecare 6 ore, după cum este necesar.

Doza trebuie adaptată fiecărui caz individual. Factorii care trebuie luați în considerare aici includ greutatea corporală a vârstei, utilizarea altor medicamente, tipul de anestezie și procedura chirurgicală.

Prevenirea greței și a vărsăturilor induse de derivații de morfină în timpul analgeziei controlate de pacient postoperator (PCA).

Adulți: între 15 și 50 micrograme droperidol per mg de morfină, până la o doză zilnică maximă de 5 mg droperidol.

Vârstnici (peste 65 ani), insuficiență renală și hepatică: nu sunt disponibile date privind PCA.

Copii și adolescenți

Copii (între 2 și 11 ani) și adolescenți (între 12 și 18 ani): nu sunt indicați în PCA.

Oximetria pulsului continuu trebuie efectuată la pacienții cu risc identificat sau suspectat de aritmie ventriculară și trebuie continuată timp de 30 de minute după administrarea unică iv.

Compoziție Droperidol Aguettant 2,5mg/ml soluție injectabilă:

Fiecare mililitru de soluție conține 2,5 mg droperidol.

Atenționări:

Efecte asupra capacității de a conduce vehicule și de a folosi utilaje
Droperidolul are o influență majoră asupra capacității de a conduce vehicule și de a folosi utilaje.
Pacienții nu trebuie să conducă vehicule sau să opereze o mașină timp de 24 de ore după administrarea de droperidol.

Reacții adverse ale Droperidol Aguettant 2,5mg/ml soluție injectabilă:

Cele mai frecvente evenimente raportate în timpul experienței clinice sunt incidentele de somnolență și sedare. În plus, au apărut cazuri mai puțin frecvente de hipotensiune arterială, aritmii cardiace, sindrom neuroleptic malign (SNM) și simptome asociate cu NMS, plus tulburări de mișcare, cum ar fi diskinezia, plus incidente de anxietate sau agitație.

Reacții adverse foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane): somnolență, hipotensiune.

Reacţii adverse frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane): anxietate, neliniște, distonie, tahicardie, amețeală.

Reacţii adverse mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 persoane): reacție anafilactică, edem, hipersensibilitate, stări de confuzie, agitație, aritmii, eczeme, sindrom neuroleptic malign.

Reacţii adverse rare (pot afecta până la 1 din 1000 persoane): disforie, tulburare extrapiramidală, convulsii, tremur, moarte subită.

Reacţii adverse cu frecvență necunoscută: halucinații, boala Parkinson, comă, sincopă, laringospasm.

Simptomele potențial asociate cu NMS au fost ocazional raportate, adică modificări ale temperaturii corporale, rigidității și febrei. S-au văzut modificări ale stării mentale, cu confuzie sau agitație și conștiență modificată. Instabilitatea autonomă se poate manifesta ca tahicardie, tensiune arterială fluctuantă, transpirație excesivă / salivare și tremor. În cazuri extreme, NMS poate duce la probleme de comă sau renale și / sau hepato-biliare.

Cazuri izolate de amenoree, galactoree, ginecomastie, hiperprolactinemie și oligomenoree au fost asociate cu expunerea prelungită la indicațiile psihiatrice.

Au fost raportate cazuri de tromboembolism venos, incluzând cazuri de embolie pulmonară și cazuri de tromboză venoasă profundă cu medicamente antipsihotice - frecvență necunoscută.

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct la:
Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale Str. Aviator Sănătescu nr. 48, sector 1 Bucureşti 011478 - RO Tel: + 4 0757 117 259 Fax: + 4 0213 163 497 e-mail: adr@anm.ro.
Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Contraindicat pentru utilizarea concomitentă

Medicamentele cunoscute ca provoacă torsada vârfurilor prin prelungirea intervalului QT nu trebuie administrate concomitent cu droperidol. Exemplele includ:
- antiaritmice clasa IA, de exemplu chinidina, disopiramida, procainamida
- antiaritmice clasa III, de exemplu amiodaronă, sotalol
- antibiotice macrolide, de exemplu eritromicină, claritromicină
- antibiotice fluorochinolonice, de exemplu sparfloxacină
- antihistaminice, de exemplu, astemizol, terfenadină
- anumite medicamente antipsihotice, de exemplu clorpromazină, haloperidol, pimozidă, tioridazină
- agenți anti-malariei, de exemplu, clorochină, halofantrină
- cisapridă, domperidonă, metadonă, pentamidină.

Utilizarea concomitentă a medicamentelor care determină simptome extrapiramidale, de exemplu metoclopramidă și alte neuroleptice, poate duce la o incidență crescută a acestor simptome și, prin urmare, trebuie evitată.

Consumul de băuturi alcoolice și medicamente trebuie evitat.

Se recomandă prudență în cazul utilizării concomitente.

Se recomandă prudență atunci când se administrează droperidol împreună cu orice alt medicament cunoscut pentru prelungirea intervalului QT.

Pentru a reduce riscul de prelungire a intervalului QT, este necesară prudență atunci când pacienții iau medicamente care pot induce un dezechilibru electrolitic (hipokaliemie și / sau hipomagneziemie), de exemplu, diuretice care consumă potasiu, laxative și glucocorticoizi.

Droperidolul poate potența acțiunea sedativelor (barbiturice, benzodiazepine, derivați de morfină). Același lucru se aplică și agenților antihipertensivi, astfel încât să apară hipotensiunea ortostatică. Ca și alte sedative, droperidolul poate potența depresia respiratorie cauzată de opiacee.

Deoarece droperidolul blochează receptorii dopaminei, acesta poate inhiba acțiunea agoniștilor dopaminergici, cum ar fi bromocriptina, lisurida și L-dopa.

Substanțele care inhibă activitatea izoenzimelor citocromului P450 (CYP) CYP1A2, CYP3A4 sau ambele pot reduce viteza la care este metabolizat droperidolul și prelungesc acțiunea sa farmacologică. De aceea, se recomandă prudență dacă droperidolul este administrat concomitent cu inhibitori ai CYP1A2 (de exemplu, ciprofloxacină, ticlopidină), inhibitori ai CYP3A4 (de exemplu diltiazem, eritromicină, fluconazol, indinavir, itraconazol, ketoconazol, nefazodonă, nelfinavir, ritonavir, saquinavir sau verapamil). cimetidină, mibefradil).

Administrarea de Droperidol Aguettant 2,5mg/ml soluție injectabilă în sarcină / alaptare:

Sarcina
Droperidolul nu s-a dovedit a fi teratogen la șobolani. Studiile la animale sunt insuficiente în ceea ce privește efectele asupra sarcinii și dezvoltării embrionare / fetale, a parturiției și a dezvoltării postnatale.

La nou-născuții de la mamele care au primit tratament pe termen lung și doze mari de neuroleptice, au fost descrise tulburări neurologice temporare de natură extrapiramidală. În practică, ca măsură de precauție, este preferabil să nu se administreze droperidol în timpul sarcinii. La sfârșitul sarcinii, dacă administrarea este necesară, se recomandă monitorizarea funcțiilor neurologice ale nou-născutului.

Alaptarea
Neurolepticele tip butropenon sunt cunoscute a fi excretate în laptele matern; tratamentul cu droperidol trebuie limitat la administrarea unică. Administrarea repetată nu este recomandată.

Fertilitate
Pentru droperidol, în studiile efectuate la șobolani masculi și femele nu s-au observat efecte asupra fertilității. Efectul clinic al droperidol asupra fertilității nu a fost stabilit.
Alte medicamente cu substanța activă droperidolum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Droperidol Aguettant 2,5mg/ml soluție injectabilă(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Droperidol Aguettant 2,5mg/ml soluție injectabilă vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.