Prospect HALDOL, sol.int..

Substanța activă: haloperidolum
Producator: Janssen Pharmaceutica
Clasa ATC: [N05AD]: sistemul nervos >> psiholeptice >> neuroleptice (antipsihotice) >> derivati de butirofenona

Indicații HALDOL, sol.int..:

Ca agent neuroleptic in: Deliruri si halucinatii din: schizofrenia acuta si cronica, paranoia, confuzia acuta, alcoolism (sin-dromul Korsakoff). Deliruri ipohondriace. Tulburari de persona-litate: paranoida, schizoida, schizotipa, antisociala, "de granita" si alte tipuri de personalitate. Ca agent antiagitatie psihomotorie in: dereglari de personalitate: personalitate paranoida, histrionica, compulsiva. Manie, dementa, retardare mentala, alcoolism. Tulburari de personalitate: compulsiva, paranoida, histrionica si alte tulburari de personalitate. Agitatie, agresivitate, impulsul de a hoinari la varstnici. Tulburari comportamentale si de caracter la copii. Miscari coreice. Singultus (sughit). Ticuri, balbaiala. Ca adjuvant in tratamentul durerii cronice severe: pe baza activitatii sale limbice, Haldol permite adesea reducerea dozei de analgezice (de obicei morfinomimetice). Ca antiemetic in: Greata, varsaturi de origine variata. Haldol este medicamentul de electie in cazul in care anti-emeticele clasice sunt insuficient de active.

Contraindicații:

Stare comatoasa; depresia SNC datorata alcoolului sau altor medicamente depresive; boala Parkinson, hipersensibilitate cunoscuta la Haldol; leziuni ale ganglionilor bazali.

Administrare HALDOL, sol.int..:

Dozele sugerate mai jos sunt doar valori medii, medicul trebuie sa ajusteze doza in functie de raspunsul pacientului. Aceasta implica adesea o crestere a dozei in faza acuta si o reducere gradata in faza de mentinere, pentru a determina doza minima eficienta. Doze mari trebuie administrate doar pacientilor care raspund slab la doze scazute. Adulti: Ca agent neuroleptic. Faza acuta: episoade acute de schizofrenie, delirium tremens, paranoia, confuzie acuta, sindrom Korsakoff, paranoia acuta 5 - 10 mg. i.v. sau i.m., repetate din ora in ora pana la con-trolul suficient al simptomelor, pana la o doza maxima de 60 mg/zi. In cazul administrarii orale, este necesara o dozare aproape dubla. Faza cronica: schizofrenie cronica, alcoolism cronic, tulburari cronice de personalitate 1 - 3 mg administrate oral de 3 ori/zi, doza poate fi crescuta pana la 10 - 20 mg de 3 ori/zi in functie de raspunsul pacientului. Ca agent antiagitatie psihomotorie. Faza acuta: manie, dementa, alcoolism, tulburari de personalitate, tulburari comportamentale si de caracter, singultus, miscari coreice, ticuri, balbaiala 5 - 10 mg i.v. sau i.m. Faza cronica: 0,5 - 1 mg administrat oral de 3 ori/zi, doza poate fi crescuta pana la 2 - 3 mg de 3 ori/zi daca este necesar, pentru a obtine raspunsul terapeutic. Ca adjuvant in tratamentul durerii cronice. 0,5 - 1 mg administrate oral de 3 ori/zi, doza poate fi ajustata, daca este necesar. Ca antiemetic. Varsaturi induse central: 5 mg i.v. sau i.m. Profilaxia varsaturilor postoperatorii: 2,5 - 5mg i.v. sau i.m. la sfarsitul operatiei. La pacientii varstnici: Tratamentul trebuie initiat cu jumatate din doza stabilita pentru adulti si ajustata in functie de rezultate, daca este necesar. La copii: 0,1 mg/3 kg corp administrate oral de 3 ori/zi; doza poate fi ajustata, daca este necesar.

Compoziție HALDOL, sol.int..:

2 mg de haloperidol pe tableta. Alti ingredienti: lactoza, sucroza, amidon de porumb, talc, ulei vegetal hidrogenat (tip 1), galben de chinolina (formulare F41); 5 mg de haloperidol pe tableta. Alti ingredienti: lactoza, amidon de porumb, talc, ulei vegetal hidrogenat (tip 1), indigotinsulfonat de sodiu (formulare F44); 2 mg de haloperidol pe ml.de solutie (1 ml = 20 de picaturi). Alti ingredienti: acid lactic, parahidroxibenzoat de metil, apa purificata (formulare F9).

Precauții:

Au fost raportate cazuri rare de moarte subita la pacientii psihiatrici tratati cu medicamente antipsihotice, incluzand Haldol. De vreme ce s-a observat o prelungire a intervalului QT in timpul tratamentului cu Haldol, se recomanda precautie la pacientii cu conditii predispozante de prelungire a intervalului QT (sindrom QT, hipopotasemie, medicamente care prelungesc QT-ul), in special daca Haldol-ul este administrat parenteral. Deoarece Haldol este meta-bolizat in ficat, se recomanda precautie la pacientii cu afectiuni hepatice. La pacientii epileptici si avand conditii predispozante la convulsii (sevraj alcoolic si leziuni cerebrale) s-au raportat cazuri de convulsii declansate de Haldol. Tiroxina poate creste toxicitatea Haldol-ului. De aceea, trebuie folosit cu deosebita precautie la pacientii cu hipertiroidie.Terapia S.A. antipsihotica la acesti pacienti trebuie intotdeauna sa fie insotita de un tratament tireostatic adecvat. In schizofrenie, raspunsul la tratamentul antipsihotic poate fi intarziat. De asemenea, daca tratamentul este intrerupt, reaparitia simptomelor poate sa nu fie observata timp de mai multe saptamani sau luni. Simptome acute de sevraj incluzand greata, varsaturi si insomnie, au fost rareori raportate dupa incetarea brusca a dozelor mari de medicamente antipsihotice. Poate aparea de asemenea recurenta, de aceea este preferabil ca intreruperea sa se faca treptat. Ca in cazul tuturor agentilor antipsihotici, Haldol nu trebuie sa fie singurul medicament administrat cand este predominanta depresia. El poate fi combinat cu antidepresive pentru a trata acele conditii in care coexista depresia si psihoza. Daca este necesara administrarea concomitenta a medicatiei antiparkinsoniene, aceasta trebuie conti-nuata dupa intreruperea tratamentului cu Haldol daca excretia medi-camentului antiparkinsonian este mai rapida decat cea a Haldol-ului pentru a evita dezvoltarea sau agravarea simptomelor extrapira-midale. Medicul trebuie sa aiba in vedere posibilitatea cresterii tensi-unii intraoculare atunci cand se administreaza concomitent cu Haldol medicamente anticolinergice, incluzand agentii antiparkinsonieni.
Sarcina si alaptare: In studiile efectuate pe un numar mare de persoane, Haldol nu a demonstrat o crestere semnificativa a anomaliilor fetale. Au fost raportate cazuri izolate de malformatii congenitale ca urmare a expunerii fetale la Haldol, majoritatea in combinatie cu alte medicamente. Haldol trebuie folosit in timpul sarcinii doar daca beneficiile anticipate justifica potentialele riscuri asupra fatului. Haldol este excretat in laptele matern. Daca admi-nistrarea Haldol-ului este considerata esentiala, beneficiile alaptarii trebuie cantarite fata de riscurile potentiale. Au fost observate sim-ptome extrapiramidale la sugarii alaptati de mame tratate cu Haldol.

Efecte asupra capacitatii de a conduce sau de a lucra cu masini: Poate aparea un anumit grad de sedare sau afectare a starii de alerta, mai ales la doze mari si la initierea tratamentului, care pot fi potentate de alcool. Pacientilor li se recomanda sa nu conduca sau sa lucreze cu masini in timpul tratamentului.

Reacții adverse ale HALDOL, sol.int..:

La variatii scazute ale dozei (1 - 2 mg./zi), efectele adverse ale Haldolului au fost rare, slabe si tranzitorii. La pacientii care primesc doze mai mari, anumite reactii adverse apar mai frecvent. Efectele neurologice sunt cele mai comune. Simptome extrapiramidale: Ca si la alte neuroleptice, pot aparea simptome extrapiramidale, de ex. tremor, rigiditate, hipersalivatie, bradikinezie, acatisie, distonie acuta. Medicamentele antiparkinsoniene de tip anticolinergic nu trebuie prescrise decat daca este necesar. Diskinezie tardiva: Ca la toti agentii antipsihotici, poate aparea dischinezie tardiva la unii pacienti tratati pe termen lung sau la intreruperea tratamentului. Sindromul este caracterizat in principal prin miscari ritmice involuntare ale limbii, fetei, gurii sau maxilarului. La unii pacienti manifestarile pot fi permanente. Sindromul poate fi mascat la reinstituirea tratamentului, la cresterea dozei sau la inlocuirea cu un alt agent antipsihotic. In acest caz tratamentul trebuie intrerupt imediat. Sindrom neuroleptic malign: Ca si celelalte medicamente antipsihotice, Haldol poate fi asociat cu cazuri de sindrom neuroleptic malign: un raspuns idiosincrazic rar, caracterizat prin hipertermie, rigiditate musculara, instabilitate autonoma, alterarea starii de constienta. Hipertermia este adeseori un semn precoce al acestui sindrom. Tratamentul antipsihotic va fi intrerupt imediat si se vor lua masuri de sustinere si monitorizare atenta. Alte efecte SNC: Acestea sunt ocazionale si includ: depresie, sedare, agitatie, somnolenta, insomnie, cefalee, confuzie, vertij, crize de grand mal si exacerbarea aparenta a simptomelor psihotice. Simptome gastro-intestinale: Au fost raportate greturi, varsaturi, pierderea apetitului si dispepsie. Pot aparea modificari in greutatea corporala. Efecte endocrine: Efectele hormonale ale neurolepticelor antipsihotice includ hiperprolactinemie, care poate cauza galactoree, ginecomastie si oligo-sau amenoree. Au fost raportate foarte rare cazuri de hipoglicemie si sindrom de secretie inadecvata de ADH. Efecte cardiovasculare: S-au raportat ocazional, tahicardie si hipotensiune. Foarte rar au fost raportate prelungirea intervalului QT si/sau aritmii ventriculare, in special in timpul administrarii parenterale. Acestea pot sa apara mai frecvent la doze mari sau la pacientii cu predispo-zitie. Alte efecte: Au existat raportari ocazionale de scadere a numarului celulelor sanguine. Foarte rar au fost raportate agranulo-citoza si trombocitopenie, de obicei la combinarea cu alte medica-mente. De asemenea s-au observat cazuri izolate de disfunctii hepa-tice sau hepatita, cel mai frecvent colestatica. Reactiile de hiper-sensibilitate cum ar fi rash, urticarie si anafilaxie sunt exceptionale. Alte efecte secundare raportate ocazional sunt: constipatie, tulburarea vederii, uscaciunea gurii, retentie urinara, priapism, disfunctie erectila, edem periferic, transpiratie sau salivatie excesive, pirozis, variatii ale temperaturii corporale.
Alte medicamente cu substanța activă haloperidolum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu HALDOL, sol.int..(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul HALDOL, sol.int.. vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.