Prospect Enap 20 mg, comprimate

Substanța activă: enalaprilum
Producator: Krka dd Slovenia
Clasa ATC: [C09AA]: sistem cardiovascular >> produse active pe sistemul renina-angiotensina >> inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei >> inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei
Categoria: Hipertensiunea arteriala - HTA
Tip: Capsule

Indicații Enap 20 mg, comprimate:

Hipertensiune arteriala esentiala, hipertensiune secundara bolilor renale (Inclusiv insuficienta renala sl nefropatia diabetica) si insuficienta cardiaca congestiva.

Contraindicații:

Hipersensibilitate la drog sau la metabolitul acestuia (enalaprilat), edem angionaurotic in antecedente, porfiria, sarcina si lactatie.
Poate aparea hipotensiune (chiar la cateva ore de la prima doza) la pacientii cu insuficienta cardiaca severa si hiponatremie, la cei cu insuficienta renala severa si la cei hipertensivi, in special la cei hipovolemici ca urmare a unui tratament cu diuretice, la cel supusi unui regim hiposodat, la cel cu diaree. voma sau la cei hemodializati
Daca apare hipotensiune, pacientul va fi asezat in decubit, iar daca este necesar, volumul plasmatic se va corecta prin administrarea de ser fiziologic.
Hipotensiunea si consecintele acesteia sunt rare si trecatoare.
Hipotensiunea poate fi evitata prin intreruperea tratamentului diuretic si a regimului hiposodat inaintea administrarii Enap, atunci cand conditiile o permit.
In restul cazurilor mentionate anterior si oricind nu este posibila retragerea diureticelor, tratamentul cu Enap va fi initiat cu doza minima de Enap (2,5 mg). Hipotensiunea tranzitorie nu este o contraindicatie pentru terapia cu Enap. In hipotensiunea simptomatica doza se va reduce sau tratamentul cu Enap va fi intrerupt.
In cazul aparitiei edemului angioneurotic al fetei sl a gitului, al edemului lingual, glotic, laringian, este suficient sa se Intrerupa tratamentul cu Enap si sa se administreze antihistaminice. Cazurile severe de angioedem se vor trata cu adrenalina si se vor mentine deschise caile aeriene (prin intubatie sau laringotomie).
Se va evita folosirea Enap la pacientii cu stenoza renala arteriala bilaterala sau la cei cu stenoza de artera renala si rinichi unic. Pacientii cu hipertensiune renovasculara diagnosticata sau suspectata vor fi tratati doar de specialisti cu experienta.
Se recomanda prudenta la pacientii cu stenoza aortica sau stenoza subaortica hipertrofica si ateroscleroza generalizata.
Intrucat pe parcursul tratamentului cu Enap, este posibil sa apara cresteri ale potasemiei, in special la pacientii cu afectarea cronica a functiei renale, nu se recomanda administrarea concomitenta de Enap si diuretice care retin potasiul, cum ar fi: spironolactona, triamteren, amilorid.
Riscul de aparitie al laucopeniei sau al agranulocitozei nu poate fi complet exclus, din acest motiv recomandindu-se monitorizarea regulata a tensiunii arteriala. Datorita riscului crescut de aparitie a reactiilor anafilactoide, Enap nu sa va administra pacientilor supusi hemodializei prin membrane de poliacrilonitril, celor supusi aferezei cu heparan sulfat si imediat anterior desensibilizarii impotriva veninului de viespe sau de albina.
In ceea ce priveste eficienta si siguranta administrarii enalaprilului la copii, nu exista date suficiente.

Administrare Enap 20 mg, comprimate:

Dozele vor fi adaptate individual, corelate cu starea clinica si cu necesitatil fiecaruia. Oricand este posibil, pacientul trebuie sa intrerupa tratamentul cu diuretice (sau sa reduca doza) si dieta hiposodata cu cel putin 2-3 zile inaintea inceperii tratamentului cu Enap. Se recomanda ca dupa prima doza de Enap pacientul sa fie tinut sub observatie si sa se monitorizeze frecvent tensiunea arteriala, Pacientilor cu risc crescut de hipotensiune trebuie sa ii se administreze prima doza de Enap in spital si sa fie urmariti indeaproape timp de cel putin 5 ore. Pe toata durata observatiei pacientul va sta la pat.
Tratamentul hipertensiunii arteriale: doza initiala va fi de 5 mg/zi in priza unica si trebuie adaptata pana cand se obtine scaderea tensiuni arteriale.
Doza zilnica de intretinere este de 10-20 mg, exceptional 40 mg, in priza unica sau divizata in doua prize mai mici. La pacientii la care nu se poate intrerupe tratamentul cu diuretice inaintea inceperii tratamentului cu Enap doza initiala de Enap va fi de 2,5 mg in priza unica. Acesti pacienti vor fi tinuti sub control cel putin doua ore de la administrare sau cel putin o ora dupa ce tensiunea se stabilizeaza. In cazul hipertensiunii renovasculare diagnosticate sau suspectate este necesar ca tratamentul sa fie efectuat de un specialist cu experienta.
Tratamentul insuficientei cardiace congestive: doza initiala este de 2,5 mg/zi.
Pacientul va fi tinut sub observatie medicala cel putin doua ore sau o ora dupa ce se stabilizeaza tensiunea arteriala, in cursul tratamentului doza de Enap va fi crescuta gradat pana la obtinerea unei remisiuni clinice complete care in general se instaleaza dupa 2-4 saptamani. Doza de intretinere este de 5-20 mg/zi. Doza maxima este de 40 mg zilnic in priza unica sau divizata in doua prize mai mici.
Tratamentul hipertensiunii secundare la pacientii cu insuficienta renala: doza de Enap se ajusteaza in raport de cleerance-ul creatininei. La pacientii cu clearance al creatininei mai mare de 0,5 ml/s (30 ml/min) doza initiala de Enap va fi de 5 mg. La cei cu clearace al creatininei sub 0,5 ml/s 130 ml/min) doza de atac va ti de 2,5 mg apoi va fi crescuta treptat pana se obtine un efect clinic satisfacator. Pe durata tratamentului cu Enap se recomanda monitorizarea functiei renale sl a nivelului potasiului seric.
Enap este excretat prin hemodializa. in ziua hemodializei pacientul va primi 2,5 mg in doza unica iar in toate celelalte zile doza va fi adaptata la tensiunea arteriala.

Acțiune:

Enap este un prodrog activat in organism, prin conversia in enalaprilat, in urma unui proces metabolic. Enap inhiba enzima de conversia care catalizeaza transformarea angiotansmai I tn angiotensina II. Enap reduce gradat tensiunea arteriala st, in general nu produce modificari ale frecventei cardiace sau ale minut-volumului. Enap reduce hipertrofia ventriculara stinga, imbunatateste hemodinamica coronariana, reduce riscul ischemiei si frecventa aritmiilor ventriculare periculoase. Dupa infarctul miocardic reduce necroza miocardica, imbunatateste metabolismul si scade frecventa aritmii lor ce apar dupa reperfuzia muschiului cardiac. Mentine si amelioreaza functia renala si inarzie evolutia bolii renale progresive cronice. Enap imbunatateste calitatea vietii pacientilor si reduce rata mortalitatii. Efectul sau este independent de sex, virsta, obiceiuri daunatoare (fumat) sau de reninemie. Nu interfera cu metabolismul glucozei sau cu cel al lipoproteinelor si nu afecteaza functia Sexuala.
Dupa administrarea orala enalapril este absorbit in proportie de 60%.
Concentratia plasmatica maxima este atinsa in 3-4 ore de la administrare.
Dupa 4 zile de tratament timpul de injumatatire al conversiei enalaprilului in enalaprilat se stabilizeaza la 11 ore.

Compoziție Enap 20 mg, comprimate:

1 tableta contine 20 mg de enalapril maleat.

Alte ingrediente: lactoza.

Reacții adverse ale Enap 20 mg, comprimate:

Medicul va preveni pacientul asupra posibilelor efecte secundare si ii va sfatui asupra masurilor adecvate ce trebuie luate. Pacientul isi va informa mediat medicul asupra aparitiei efectelor secundare, mai ales asupra acetora neprevazute in prospect.
Efectele secundare sunt in general usoare si tranzitorii, si in majoritatea cazurilor nu necesita intreruperea tratamentului. Efectele secundare care pot aparea includ vertijul, cefaleea, astenia si greata. Rar pot aparea hipotensiune, hipotensiune ortostatica, diaree, spasme musculare, tuse, eritem alergic, edem angioneurotic, anemie, trombocitopenie, leucopenie, agranulocitoza, modificari ale gustului si ale vocii.
Exceptional au fost raportate cazuri de crestere a uremiei, a creatininemiei si a transaminazelor, proteinurie sau icter colestatic. Toate valorile se normalizeaza odata cu intreruperea tratamentului.

Supradozajul:

Cel mai frecvent semn de supradozare il constituie hipotensiunea. Oprirea temporara, pe o durata scurta, a terapiei cu Enap si pozitionarea pacientului in decubit sunt in general suficiente. Hipotensiunea severa se trateaza cu ser fiziologic.
Dupa ingestia unui numar mai mare de tablete cele mai potrivite masuri ce vor fi luate includ: spalatura gastrica si administrarea de carbune activ. Este necesara monitorizarea tensiunii arteriale, a functiei respiratorii, a potasemiei, a uremiei, a creatininemiei si a diurezei. In cazul aparitiei hipotensiunii, aceasta va fi tratata prin perfuzie cu ser fiziologic, in cazurile severe, cantitatile toxice de enalapril si enataprilat pot fi eliminate prin hemodializa.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Absorbtia Enap nu este influentata de ingestia de alimente.
Enap administrat concomitent cu diuretice, beta-blocante, metildopa, nitrati, antagonisti de calciu, hldraiazina si prazosin are efect sinergie cu acestea asupra reducerii tensiunii arteriale. Interactiunile cu glicozidele digitalce nu prezinta importanta clinica. Riscul de hipotensiune este crescut pe durata anestezicii generale si la administrarea concomitenta de Enap si alcool.
Administrarea Enap concomitent cu antiinflamatoare nesteroidiene poate reduce efectul hipotensor al Enapului si poate creste riscul agravarii functiei renale.
Administrarea spironolactonei, a amiloridului, a triamterenului sau a sarurilor de potasiu concomitent cu Enap poate produce hiperkalemie. Enap scade timpul de injumatatire al teofilinei si reduce clearance-ul titrului, in timp ce cimetidina prelungeste timpul de injumatatire al Enapului.

Administrarea de Enap 20 mg, comprimate în sarcină / alaptare:

Enap nu se recomanda femeilor gravide . Cele ce au ramas insarcinate pe parcursul tratamentului cu Enap vor consulta medicul, care va decide tratamentul in continuare. Pe durata sarcinii, in special in trimestrele II si III administrarea Enap este contraindicata. Se poate administra doar in cazuri extrem de severe, atunci cind beneficiul potential depaseste riscul (se va administra sub monitorizarea continua ultrasonica a fatului si dupa excluderea oligohidramniosului).
Femeile care alapteaza sunt sfatuite sa intrerupa alaptarea pe durata tratamentului cu Enap. Daca alaptarea nu poate fi Intrerupta, atunci se recomanda monitorizarea atenta a tensiunii arteriale, a potasemiei si a functiei renale a copilului alaptat la sin.

Prezentare ambalaj:

20 tablete de 20 mg.

Condiții de păstrare:

Medicamentul nu va fi folosit dupa data expirarii, inscrisa pe ambalaj.
A se feri de umiditate, a se pastra la o temperatura sub 25ºC si in locuri inaccesibile copiilor.
Alte medicamente cu substanța activă enalaprilum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Enap 20 mg, comprimate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Enap 20 mg, comprimate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.