Prospect FORTUM, flac. inj.
Substanța activă: ceftazidimum
Producator: Glaxo Wellcome
Clasa ATC: [J01DA]:
antiinfectioase de uz sistemic >>
antibiotice >>
alte antibiotice betalactamice >>
cefalosporine
Indicații FORTUM, flac. inj.:
Ceftazidime este o cefalosporina bactericida rezistenta la majoritatea b-lactamazelor si activa asupra unei game largi de germeni gram pozitivi si gram negativi. Este indicata in tratamentul infectiilor unibacteriene sau pluribacteriene, determinate de germeni sensibili.Ca urmare a spectrului larg de actiune, ceftazidime poate fi utilizata singura, ca antibiotic de prima linie, pana la sosirea rezultatului antibiogramei. In tratamentul meningitelor, se recomanda cunoasterea rezultatului antibiogramei, inainte de a se administra ceftazidime ca medicatie unica.
Produsul poate fi utilizat in tratamentul infectiilor determinate de germeni rezistenti la alte antibiotice, ca de exemplu: aminoglicozide si numeroase alte cefalosporine.
Daca este necesar, poate fi utilizat in combinatie cu un aminoglicozid sau cu un alt antibiotic b-lactaminic (de exemplu in prezenta unei neutropenii severe) sau cu un antibiotic activ impotriva anaerobilor, cand se suspicioneaza o infectie cu Bacteroides fragilis.
Indicatiile includ:
Infectii severe sistemice: de exemplu septicemii, peritonite, meningite, infectii la bolnavi imunodeprimati cu tumori maligne, leucemii sau limfoame si la pacientii din serviciile de terapie intensiva cu afectiuni specifice, de exemplu arsuri suprainfectate.
Infectii ale cailor respiratorii: de exemplu pneumonii, bronhopneumonii, pleurezii, empieme, abcese pulmonare, bronsiectazii suprainfectate, bronsite si infectii pulmonare la bolnavii cu fibroza chistica (mucoviscidoza).
Infectii din sfera ORL: de exemplu otite medii, otite externe severe, mastoidite, sinuzite si alte infectii severe ale urechii sau gatului.
Infectii ale tractului urinar: de exemplu pielonefrite acute si cronice, pielite, prostatite, cistite, uretrite (numai de etiologie bacteriana), abcese renale si litiaza renala sau vezicala suprainfectate.
Infectii ale pielii si tesuturilor moi: de exemplu erizipel, abcese, celulite, arsuri si plagi suprainfectate, mastite, ulcere cutanate.
Infectii gastrointestinale, biliare si abdominale: de exemplu colangite, colecistite, empiem vezicular, abcese intraabdominale, peritonite, diverticulite, enterocolite, infectii post-partum si procese inflamatorii pelvine.
Infectii osteoarticulare: de exemplu osteite, osteomielite, artrite septice, bursite suprainfectate.
Dializa: infectii asociate hemodializei, dializei peritoneale si dializei peritoneale cronice ambulatorii.
Contraindicații:
Ceftazidime este contraindicat la bolnavii cu hipersensibilitate cunoscuta la cefalosporine.Administrare FORTUM, flac. inj.:
Adulti: Doza de ceftazidime pentru un adult este intre 1 si 6 g pe zi, adica 500 mg, 1 g sau 2 g administrate la 12 sau 8 ore interval.In infectiile urinare si in alte infectii mai putin severe, doza adecvata este de 500 mg sau 1 g la 12 ore interval. In majoritatea infectiilor dozele optime sunt de 1 g la 8 ore sau 2 g la 12 ore.
In infectii foarte severe, mai ales la bolnavii imuno-deprimati, inclusiv cei cu neutropenie marcata, se indica administrarea de 2 g la interval de 8 sau 12 ore.
Fibroza chistica (muco-viscidoza): La adultii suferind de fibroza chistica, cu functie renala normala si care au infectii pulmonare determinate de Pseudomonas, se vor administra doze mari, cuprinse intre 100-150 mg/kg/zi divizate in trei prize. La adultii cu functie renala buna doza de 9 g/zi a putut fi administrata fara riscuri.
Sugari si copii: Doza uzuala la copiii peste doua luni este cuprinsa intre 30-100 mg/kg/zi, repartizat in 2-3 prize. La copiii cu fibroza chistica, meningita sau imuno-deprimati, dozele cresc pana la 150 mg/kg/zi (maximum 6 g/zi) repartizat in 3 prize.
Nou-nascuti si sugari pana la doua luni: Desi experienta clinica este limitata, doza zilnica de 25-60 mg/kg divizata in doua prize s-a dovedit eficace. La nou-nascuti timpul de injumatatire poate fi de 3 sau 4 ori mai lung.
Compoziție FORTUM, flac. inj.:
Substanţa activă este ceftazidima sub formă de ceftazidimă pentahidrat.Fortum 500 mg, pulbere pentru soluţie injectabilă
Un flacon conţine ceftazidimă 500 mg sub formă de ceftazidimă pentahidrat.
Fortum 1 g, pulbere pentru soluţie injectabilă
Un flacon conţine ceftazidimă 1 g sub formă de ceftazidimă pentahidrat.
Fortum 2 g, pulbere pentru soluţie injectabilă
Un flacon conţine ceftazidimă 2 g sub formă de ceftazidimă pentahidrat.
Celălalt component este: carbonat de sodiu anhidru.
Precauții:
Acest medicament este bine suportat de majoritatea pacienţilor, dar sunt anumite persoane care nu ar trebui să-l utilizeze.Puneţi-vă următoarele întrebări pentru a verifica dacă Fortum vă este indicat:
- aţi avut o reacţie alergică alte antibiotice (de exemplu la penicilină)?
- aveţi afecţiuni ale rinichilor?
- utilizaţi diuretice (medicamente pentru eliminarea apei) ca de exemplu furosemid?
- utilizaţi alte antibiotice (de exemplu cloramfenicol sau aminoglicozide)?
- trebuie să aveţi o dietă cu restricţie de sodiu?
Dacă răspunsul dumneavoastră este “da” la oricare dintre aceste întrebări, adresaţi-va medicului dumneavoastră înainte de a folosi Fortum. Dacă nu sunteţi siguri, discutaţi cu medicul dumneavoastră sau farmacistul pentru a primi mai multe sfaturi.
Atenționări:
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelorCeftazidima nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Informaţii importante privind unele componente ale Fortum
Acest medicament conţine sodiu 25,17 mg pe doză pentru Fortum 500 mg, 50,34 mg pentru Fortum 1 g şi 100,68 mg pentru Fortum 2 g. Acest lucru trebuie avut în vedere la pacienţii ce urmează o dietă cu restricţie de sodiu.
Reacții adverse ale FORTUM, flac. inj.:
Studiile clinice au aratat ca ceftazidime este in general bine tolerat.Reactiile adverse sunt putin frecvente si includ:
Reactii locale: flebite sau tromboflebite dupa administrarea i.v., dureri si/sau inflamatie dupa administrare i.m.;
Reactii de hipersensibilitate: rash maculopapular sau urticarian, febra, prurit si foarte rar angioedem si reactii anafilactice (bronhospasm si/sau hipotensiune);
Reactii gastrointestinale: diaree, greturi, varsaturi, dureri abdominale si foarte rar afte bucale sau colite.
Alte reactii adverse ce pot fi asociate cu administrarea de ceftazidime sau sunt de etiologie incerta, includ:
Reactii genitourinare: candidoze vaginale;
Reactii ale sistemului nervos central: cefalee, ameteli, parestezii, disgeuzie (gust neplacut).
S-au semnalat convulsii la pacienti cu insuficienta renala, la care dozele de ceftazidime nu au fost reduse corespunzator.
Modificarile tranzitorii ale unor teste de laborator includ: eozinofilie, test Coombs pozitiv fara hemoliza, trombocitoza si usoara crestere a uneia sau mai multor enzime hepatice: ALAT (SGOT), ASAT (SGTP), LDH, Gamma-GTP si fosfataza alcalina.
Ca si in cazul altor cefalosporine, s-a observat o crestere tranzitorie a ureei sanguine, azotului total neproteic si/sau a creatininei serice; aceste observatii sunt ocazionale.
Foarte rar s-au pus in evidenta leucopenii, neutropenii, trombocitopenii si limfocitoze, toate tranzitorii.
Interacțiuni cu alte medicamente:
Utilizarea altor medicamenteVă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.
Cefalosporinele în doze mari trebuie administrate cu precauţie la pacienţi care primesc şi tratament cu medicamente nefrotoxice, ca de exemplu antibiotice aminoglicozidice sau diuretice puternice, cum ar fi furosemidul, pentru că acestea pot afecta funcţia renală.
La fel ca şi alte antibiotice, ceftazidima poate afecta flora intestinală, conducând la scaderea reabsorbţiei estrogenului şi reducând eficacitatea contraceptivelor orale combinate. În consecinţă, se recomandă alte metode contraceptive.
Administrarea de FORTUM, flac. inj. în sarcină / alaptare:
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.Prezentare ambalaj:
Fortum 500 mg, pulbere pentru soluţie injectabilăCutie cu un flacon din sticlă incoloră a 500 mg pulbere pentru soluţie injectabilă
Fortum 1 g, pulbere pentru soluţie injectabilă
Cutie cu 1 flacon din sticlă incoloră conţinând pulbere pentru soluţie injectabilă
Cutie cu 10 flacoane din sticlă incoloră conţinând pulbere pentru soluţie injectabilă
Cutie cu 100 flacoane din sticlă incoloră conţinând pulbere pentru soluţie injectabilă
Fortum 2 g, pulbere pentru soluţie injectabilă
Cutie cu un flacon din sticlă incoloră a 2 g pulbere pentru soluţie injectabilă
Pulbere albă până la crem.
Alte medicamente cu substanța activă ceftazidimum:
- KEFADIM, sol. inj.
- KEFADIM, pulb.
- Ceftamil 500 mg, pulbere pentru solutie injectabila
- Ceftamil 2 g pulbere pentru soluţie injectabilă/perfuzabilă
- Ceftazidimă Hospira 1 g/ 2 g pulbere pentru soluţie injectabilă/perfuzabilă
- Ceftamil 1 g pulbere pentru soluţie injectabilă/perfuzabilă
- Ceftazidimă MIP 1 g/ 2 g pulbere pentru soluţie injectabilă/perfuzabilă
- Ceftidin 500 mg, pulbere pt. solutie injectabila i.m/i.v.
Medicamente cu indicații asemănătoare cu FORTUM, flac. inj.(din aceeași clasă):
- APIDROXIL, caps.
- APIDROXIL, pulb. susp.
- BIODROXIL, caps.
- BIODROXIL, compr. film.
- BIODROXIL, gran. susp.
- BIODROXIL, susp. orala
- BIODROXIL-500, caps.
- BIOTRAKSON, flac. inj.
- CEC FORTE, pulb. susp.
- CEC, pulb. susp.
- CECLODYNE FORTE 500, caps.
- CECLODYNE, caps.
- CECLODYNE, pulb. susp.
- CECLOR, caps.
- CECLOR, pulb.susp.
- CEDAX, caps.
- CEDROX, pulb. susp.
- CEFALEXIN FORTE, caps.
- CEFALEXIN, caps.
- CEFALEXIN, pulb. susp.
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul FORTUM, flac. inj. vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!