Prospect LENDACIN, pulb. inj.

Substanța activă: ceftriaxonum
Producator: Lek
Clasa ATC: [J01DA]: antiinfectioase de uz sistemic >> antibiotice >> alte antibiotice betalactamice >> cefalosporine

Indicații LENDACIN, pulb. inj.:

Lendacin este indicat in tratarea urmatoarelor infectii cauzate de microorganisme sensibile la ceftriaxona: infectii ale tractului urinar, infectii ale tractului respirator, septicemii, meningite bacteriene, infectii intraabdominale, infectii ale oaselor, articulatiilor, tesuturilor moi, pielii si rani suprainfectate, infectii genitale, infectii otolaringologice si stomatologice, profilaxia si tratamentul infectiilor chirurgicale, borelioza (boala Lyme). Asocierea de ceftriaxona si aminoglicozide este de tip sinergic, ceea ce este de valoare deosebita in tratamentul infectiilor grave cauzate de Pseudomonas aeruginosa.

Contraindicații:

Ceftriaxona este contraindicata la pacientii cu antecedente alergice la cefalosporine. Ceftriaxona se va administra cu prudenta la pacientii cu sensibilitate la penicilina datorita potentialului de sensibilitate incrucisata. Pe parcursul unui tratament prelungit se va monitoriza formula sanguina. Ceftriaxona se va utiliza cu prudenta la nou-nascuti cu hiperbilirubinemie, in special la prematuri.

Administrare LENDACIN, pulb. inj.:

Adulti si copii peste 12 ani: doza uzuala este de 1-2 g, o data pe zi sau la 12 ore in prize egale (in functie de gravitatea infectiei). Pentru infectiile care pun in pericol viata, doza maxima este de 4 g pe zi. Copii pana la varsta de 12 ani: doza recomandata este de 50 - 75 mg/kg corp/zi (maxim 2 g) administrata in 2 prize egale. Durata tratamentului depinde de gravitatea infectiei. Terapia se va continua cel putin trei zile dupa disparitia semnelor de infectie. Lendacin se poate administra intramuscular, intravenos sau in perfuzii de 30 min. Pentru administrare intramusculara, continutul unui flacon injectabil de 250 mg se va dizolva in 2 ml lidocaina 1 %, iar continutul unui flacon injectabil de 1 g se va dizolva in 3,5 ml lidocaina 1 %. Solutia se va injecta profund in muschiul gluteal. Pentru administrare intravenoasa continutul unui flacon injectabil de 250 mg se va dizolva in 5 ml apa distilata, iar continutul unui flacon injectabil de 1 g se va dizolva in 10 ml apa distilata. Solutia se va injecta in vena timp de 2 - 4 min. Pentru perfuzie 2 g Lendacin se dizolva in 40 ml solutie de perfuzare fara calciu (0,45% sau 0,9% clorura de sodiu, 2,5%, 5% sau 10% glucoza, 5% levuloza, 6% dextran in glucoza). Solutia se perfuzeaza timp de cel putin 30 min.

Acțiune:

Ceftriaxona este un antibiotic cefalosporinic semisintetic pentru uz parenteral. Are o actiune bactericida asupra unui numar mare de bacterii gramnegative si grampozitive. Germenii foarte sensibili la ceftriaxona sunt: Proteus mirabilis, Haemophilus influenzae, Neisseria gonorrhoeae, Neisseria meningitidis, Escherichia coli, Salmonella spp., Shigella spp., Klebsiella spp. (inclusiv K. pneumoniae), Enterobacter, Proteus indol-pozitiv, Streptococcus viridans, Streptococcus pneumoniae. Germenii cu sensibilitate moderata la ceftriaxona sunt: Serratia mercescens, Pseudomonas aeruginosa, Staphilococcus aureus, Listeria monocytogenes, Bacteroides fragilis, Clostridium spp., Chlamydia trachomatis. Germenii usor sensibili la ceftriaxona sunt: Psedomonas spp. (cu exceptia P. aeruginosa), Streptococcus faecalis, Mycoplasma hominis si fungi patogeni. Ceftriaxona este rezistenta la hidroliza beta-lactamazelor. Actioneaza asupra germenilor rezistenti la alte cefalosporine. Ceftriaxona este bine absorbita in administrare intramusculara si atinge concentratii ridicate in sange. Ceftriaxona este larg si rapid distribuita in aproape toate tesuturile si fluidele organismului; are o buna penetrare a barierei hematoencefalice cand meningele este inflamat. Datorita timpului lung de injumatatire (cca 8 ore), concentratia ceftriaxonei dupa 24 ore de la administrare este mai mare decat concentratia inhibitorie minima pentru majoritatea microorganismelor cauzatoare de infectii. Un procent de cca 30 pana la 60% dintr-o doza de ceftriaxona este excretat nemodificat prin urina de catre rinichi si restul in bila.

Compoziție LENDACIN, pulb. inj.:

Fiecare flacon injectabil contine 250 mg, respectiv 1 g ceftriaxona sub forma de sare sodica.

Precauții:

Doza recomandata pentru nou-nascuti nu trebuie sa depaseasca 50 mg/kg corp/zi. Nu este necesara reducerea dozei la pacientii cu insuficienta renala, dar cu functie hepatica normala. La pacientii cu insuficienta renala grava (clearance al creatininei de 10 ml/min) doza de ceftriaxona nu va depasi 2 g/zi. Reducerea dozei nu este necesara nici la pacientii cu disfunctie hepatica, dar cu functie renala normala. La pacientii cu insuficienta grava atat renala, cat si hepatica se vor monitoriza concentratiile plasmatice ale ceftriaxonei.

Reacții adverse ale LENDACIN, pulb. inj.:

Ca si la alte cefalosporine, in urma tratamentului cu ceftriaxona s-au observat urmatoarele reactii secundare: tulburari gastrointestinale (diaree, greata, voma, stomatite, colita pseudomembranoasa); reactii dermice (exantem, dermatite alergice, prurit, urticarie) si hematologice (trombocitoza, trombocitopenie, eozinofilie, leucopenie, anemie hemolitica). Reactii locale (induratii dureroase, flebite) pot aparea la locul injectarii. Reactiile secundare sunt de obicei usoare si in general nu impun intreruperea tratamentului.
Alte medicamente cu substanța activă ceftriaxonum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu LENDACIN, pulb. inj.(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul LENDACIN, pulb. inj. vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.