Prospect Loratadina Lek 5 mg/5ml, suspensie orala

Substanța activă: loratadinum
Producator: Lek Pharmaceuticals d.d., Slovenia
Clasa ATC: [R06AX]: aparatul respirator >> antihistaminice de uz sistemic >> antihistaminice sistemice >> alte antihistaminice sistemice

Indicații Loratadina Lek 5 mg/5ml, suspensie orala:

Loratadina Lek contine ca substanta activa loratadina, care apartine unei clase de medicamente cunoscute sub numele de antihistaminice.

Diferite substante (mediatori) sunt eliberate in cursul reactiilor alergice, ducand la dezvoltarea simptomelor bolii alergice. Histamina este unul dintre cei mai importanti mediatori in reactiile alergice. Loratadina Lek inhiba actiunea histaminei, demonstrand in acest mod o puternica activitate antialergica.

Loratadina Lek amelioreaza urmatoarele simptome determinate de histamina: mancarimi,roseata, transpiratii si secretii nazale.
Actiunea medicamentului se instaleaza in 30 minute de la ingestie si are o durata a efectului de aproximativ 24 ore.

Loratadina Lek este recomandata in prevenirea si tratamentul:
* rinitelor alergice sezoniere (stranutul, secretia nazala abundenta sau mancarime nazala, usturimile sau mancarime oculara);
* urticariei cronice (mancarimi) si a altor alergii ale pielii.

Contraindicații:

Nu luati Loratadina Lek daca sunteti alergic la loratadina sau la oricare dintre celelalte componente ale Loratadina Lek.

Administrare Loratadina Lek 5 mg/5ml, suspensie orala:

Luati intotdeauna Loratadina Lek asa cum se recomanda in continuare. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Adulti si copii cu varsta de 12 ani si peste: doza recomandata este de 10 mg loratadina (doua lingurite Loratadina Lek 5 mg/5ml, suspensie orala), o data pe zi.
Poate fi administrat fara legatura cu momentul meselor.
Copii cu varsta cuprinsa intre 2 – 12 ani si greutate peste 30 kg: doza recomandata este de 10 mg loratadina (doua lingurite Loratadina Lek 5 mg/5ml, suspensie orala), o data pe zi.
Copii cu varsta cuprinsa intre 2 – 12 ani si greutate sub 30 kg: doza recomandata este de 5 mg loratadina (o lingurita Loratadina Lek 5 mg/5ml, suspensie orala), o data pe zi.
Siguranta si eficacitatea loratadinei nu au fost stabilite la copii sub 2 ani.
Pacientilor cu insuficienta hepatica severa li se va administra o doza initiala mai mica, deoarece la acestia clearance-ul loratadinei poate fi mai mic. O doza initiala de 10 mg loratadina (o lingurita Loratadina Lek 5 mg/5ml, suspensie orala) la doua zile este indicata pentru adulti si copii cu greutate mai mare de 30 kg, cu varsta intre 2 – 12 ani.
Pentru copii cu greutate sub 30 kg si varsta intre 2 – 12 ani doza initiala recomandata este de 5 mg loratadina o data la doua zile.
Nu este necesara ajustarea dozelor la pacientii varstnici sau la cei care prezinta insuficienta renala.
Daca ati luat mai mult decat trebuie din Loratadina Lek
Daca ati luat mai mult Loratadina Lek decat v-a prescris medicul dumneavoastra, anuntati imediat medicul dumneavoastra sau mergeti la departamentul de urgenta al celui mai apropiat spital.
Daca ati luat mai mult Loratadina Lek decat trebuie, puteti avea urmatoarele simptome: somnolenta, batai frecvente ale inimii si dureri de cap.
Daca ati uitat sa luati Loratadina Lek
Daca ati uitat sa luati medicamentul la timp, puteti sa o faceti cat mai curand posibil si apoi sa reveniti la schema de administrare obisnuita. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.
Daca incetati sa luati Loratadina Lek
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Compoziție Loratadina Lek 5 mg/5ml, suspensie orala:

Ce contine Loratadina Lek
* Substanta activa este loratadina. Fiecare lingurita dozatoare (5 ml suspensie orala) contine loratadina 5 mg.
* Celelalte componente sunt: polisorbat 80, acid citric monohidrat, citrat de sodiu dihidrat, benzoat de sodiu, avicel RC 591 FMC, zahar, aroma de cirese lichida, glicerol, propilen glicol, apa purificata.

Precauții:

Aveti grija deosebita cand utilizati Loratadina Lek
Daca aveti insuficienta hepatica severa.
Administrarea Loratadina Lek trebuie intrerupta cu cel putin 48 ore inainte de efectuarea testelor cutanate, deoarece antihistaminicele pot preveni sau reduce reactiile pozitive de reactivitate dermica.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
La doza recomandata, Loratadina Lek nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.Totusi, foarte rar, la unele persoane poate aparea somnolenta, fapt ce ar putea influenta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informatii importante privind unele componente ale Loratadina Lek
Loratadina Lek 5 mg/5ml, suspensie orala contine contine benzoat de sodiu (E211) ce poate fi usor iritant al pielii, ochilor si mucoaselor.
Deorece Loratadina Lek 5 mg/5ml, suspensie orala contine zahar, daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

Reacții adverse ale Loratadina Lek 5 mg/5ml, suspensie orala:

Ca toate medicamentele, Loratadina Lek poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Reactiile adverse sunt ordonate in functie de frecventa, cele mai frecvente primele, folosind urmatoarea conventie:
Foarte frecvente care afecteaza mai mult de 1 pacient din 10
Frecvente care afecteaza mai putin de 1 din 10 pacienti
Mai putin frecvente care afecteaza mai putin de 1 din 100 pacienti
Rare care afecteaza mai putin de 1 din 1000 pacienti
Foarte rare care afecteaza mai putin de 1 din 10000 pacienti
Cu frecventa necunoscuta care nu poate fi estimata din datele disponibile
Cel mai frecvent pot aparea:
Reactii alergice
Ameteli
Ritm rapid al inimii, palpitatii
Greata, uscaciunea gurii, inflamatia stomacului
Tulburari ale functiei hepatice
Eruptie tranzitorie la nivelul pielii, caderea parului
Oboseala
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine gravÇŽ sau daca observati orice reactie adversÇŽ nementionatÇŽ in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Utilizarea altor medicamente
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.
Interactiuni posibile pot apare la toti inhibitorii cunoscuti ai CYP3A4 sau CYP2D6 determina concentratii crescute ale loratadinei, care pot determina cresterea reactiilor adverse.

Folosirea Loratadina Lek cu alimente si bauturi
Administrat concomitent cu alcoolul, Loratadina Lek nu are efecte de potentare ale acestuia.
Loratadina Lek poate fi luat cu alimente sau intre mese.

Administrarea de Loratadina Lek 5 mg/5ml, suspensie orala în sarcină / alaptare:

Daca sunteti gravida sau alaptati, nu este recomandata utilizarea Loratadina Lek.
Loratadina este excretata in laptele matern.

Prezentare ambalaj:

Loratadina Lek se prezinta sub forma de suspensie omogena, alba pana la aproape alba.
Loratadina Lek 5 mg/5 ml, suspensie orala este disponibila in flacon din sticla bruna a 120 ml suspensie orala, cu dop din aluminiu, prevazut inel de siguranta si lingurita dozatoare.

Condiții de păstrare:

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
Nu utilizati Loratadina Lek dupa data de expirare inscrisa pe blister si cutie, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
La temperaturi sub 25ºC, in ambalajul original.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă loratadinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Loratadina Lek 5 mg/5ml, suspensie orala(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Loratadina Lek 5 mg/5ml, suspensie orala vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.