Prospect Minimacin 15 mg, capsule

Acest medicament a fost retras de pe piața din România.
Substanța activă: sibutraminum
Producator: Salutas Pharma GmbH, Germania
Clasa ATC: [A08AA]: tractul digestiv si metabolism >> medicatia obezitatii >> produse pentru combaterea obezitatii (exclusiv produse dietetice) >> produse cu actiune centrala pentru combaterea obezitatii

Indicații Minimacin 15 mg, capsule:

Minimacin aparţine unui grup de medicamente denumite medicamente anti-obezitate, care pot ajuta persoanele obeze să slăbească şi să nu mai ia apoi în greutate. Aceste medicamente acţionează prin creşterea activităţii a două substanţe chimice din creier, denumite norepinefrină şi serotonină, inducând astfel senzaţia că aţi mâncat suficient şi ducând la reducerea cantităţii de alimente ingerate.

Minimacin este utilizat ca parte a programului general de control al greutăţii, pentru tratamentul:
- pacienţilor cu obezitate aflată în legătură cu dieta şi cu un indice al masei corporale (IMC*) de 30 kg/m2 sau mai mare;
- pacienţilor cu exces de greutate aflat în legătură cu dieta şi cu IMC de 27 kg/m2 sau mai mare, care au şi alţi factori de risc aflaţi în legătură cu obezitatea, cum sunt diabetul zaharat de tip 2 sau concentraţii anormale ale grăsimilor în sânge.

* IMC se calculează prin împărţirea greutăţii dumneavoastră, exprimată în kilograme, la pătratul înălţimii dumneavoastră, exprimate în metri (kg/m2). O persoană este obeză atunci când are un indice al masei corporale (IMC) de 30 kg/m2 sau mai mare. O persoană este supraponderală atunci când are un IMC cuprins între 25 şi 30 kg/m2.
Notă: Trebuie să luaţi Minimacin numai dacă nu aţi reuşit să pierdeţi în greutate suficient de mult în urma unui regim de slăbire corespunzător, adică atunci când vă este dificil să obţineţi sau să menţineţi o scădere în greutate mai mare de 5% (5 kg pentru fiecare 100 kg), timp de 3 luni.

Minimacin reprezintă numai o parte a tratamentului general pe termen lung pentru scăderea în greutate şi trebuie utilizat numai sub supravegherea unui medic. Tratamentul general trebuie să includă regim alimentar şi activităţi fizice sporite, precum şi alte modificări comportamentale. Toate aceste măsuri aplicate împreună, sunt esenţiale pentru schimbarea durabilă a obiceiurilor alimentare şi a comportamentului privind alimentaţia. Aceste modificări ale stilului de viaţă sunt necesare în timpul administrării Minimacin, în vederea menţinerii greutăţii corporale după încetarea tratamentului. Dacă nu vă schimbaţi stilul de viaţă, este posibil să recâştigaţi în greutate după încetarea tratamentului. Medicul dumneavoastră trebuie să continue să vă verifice greutatea chiar şi după ce aţi oprit tratamentul.

Contraindicații:

Nu utilizaţi Minimacin dacă
- sunteţi alergic (hipersensibil) la clorhidratul de sibutramină monohidrat sau la oricare dintre celelalte componente ale Minimacin. Simptomele unei reacţii alergice pot include erupţii trecătoare pe piele însoţite de mâncărime şi apariţia de băşici pe piele;
- obezitatea dumneavoastră este determinată de o boală;
- aţi avut tulburări majore de alimentaţie în trecut;
- suferiţi de o boală psihică sau mentală, de exemplu boala bipolară (manie-depresie);
- suferiţi de sindromul Gilles de la Tourette;
- aţi suferit în trecut de afecţiuni ale inimii, incluzând insuficienţă cardiacă congestivă, bătăi rapide ale inimii, circulaţie a sângelui redusă la nivelul mâinilor şi picioarelor, bătăi neregulate ale inimii, boală a arterelor coronare (ale inimii) sau circulaţie a sângelui redusă la nivelul creierului (accident vascular cerebral sau atac ischemic tranzitoriu, semne de avertisment ale unui accident vascular cerebral, denumite uneori mini- accidente vasculare cerebrale);
- aveţi tensiune arterială mare, care nu este controlată suficient prin tratamentul cu medicamente (>145/90 mmHg);
- glanda tiroidă are o activitate crescută ;
- aveţi o boală severă a ficatului;
- aveţi o boală severă a rinichilor sau de o boală a rinichilor în fază finală şi efectuaţi şedinţe de dializă;
- aveţi o creştere în dimensiune a prostatei, benignă, care îngreunează urinarea;
- suferiţi de o afecţiune denumită feocromocitom (o tumoră a glandei suprarenale, localizată lângă rinichi, care determină tensiune arterială mare);
- suferiţi de glaucom cu unghi îngust (o afecţiune în care presiunea lichidului din ochi poate fi mare);
- în trecut, aţi făcut abuz de droguri, medicamente sau alcool etilic;
- sunteţi gravidă sau alăptaţi;
- aveţi vârsta sub 18 ani sau peste 65 de ani.
În aceste situaţii Minimacin nu trebuie utilizat. Vă rugăm să discutaţi cu medicul dumneavoastră.

Administrare Minimacin 15 mg, capsule:

Utilizaţi întotdeauna Minimacin exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Doza uzuală iniţială este: 1 capsulă de Minimacin 10 mg, o dată pe zi, dimineaţa.
Înghiţiţi capsula întreagă, cu un pahar cu apă. Puteţi lua capsula cu sau fără alimente.
Dacă în primele 4 săptămâni de tratament pierdeţi în greutate mai puţin de 2 kg, medicul vă poate mări doza la 1 capsulă de Minimacin 15 mg, o dată pe zi, cu condiţia ca dumneavoastră să fi tolerat bine tratamentul cu doza mai mică.

Durata tratamentului
Nu trebuie să utilizaţi Minimacin pe o perioadă mai mare de 1 an.
Dacă suferiţi de boli asociate cu obezitatea şi supraponderalitatea, cum sunt concentraţii anormale de grăsimi în sânge sau diabet zaharat de tip 2, tratamentul cu Minimacin trebuie continuat numai în cazul în care pierderea în greutate realizată are un efect favorabil asupra profilului lipidic sau a concentraţiei de zahăr din sânge.

Modificare insuficientă a greutăţii
Medicul dumneavoastră va întrerupe tratamentul:
- dacă aţi pierdut mai puţin de 5% din greutatea dumneavoastră corporală în primele 3 luni de la iniţierea terapiei;
- dacă aţi recâştigat 3 kg sau mai mult, după ce aţi reuşit să pierdeţi în greutate;
- dacă luaţi doza mare de 1 capsulă Minimacin 15 mg pe zi şi aţi pierdut în greutate mai puţin de 2 kg în 4 luni de tratament, deoarece există un risc crescut de apariţie a reacţiilor adverse, atunci când nu răspundeţi la tratament.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Minimacin
Semnele cele mai frecvent observate ale supradozajului cu sibutramină sunt bătăi rapide ale inimii, creşterea tensiunii arteriale, dureri de cap şi ameţeli. Vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră sau să mergeţi imediat la cel mai apropiat spital, în cazul în care dumneavoastră sau oricine altcineva aţi luat o cantitate prea mare din Minimacin.

Dacă uitaţi să utilizaţi Minimacin
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Luaţi următoarea doză, aşa cum făceaţi în mod obişnuit.
Dacă încetaţi să utilizaţi Minimacin
Continuaţi să utilizaţi Minimacin atât timp cât v-a spus medicul dumneavoastră. Nu încetaţi să utilizaţi Minimacin sau modificaţi doza fără să vă adresaţi medicului.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Minimacin 15 mg, capsule:

Substanţa activă este clorhidratul de sibutramină monohidrat. Fiecare capsulă conţine clorhidrat de sibutramină monohidrat 15 mg .
Celelalte componente sunt:
- Conţinutul capsulei: Celuloză microcristalină Lactoză monohidrat Stearat de magneziu Dioxid de siliciu coloidal anhidru
- Capsula: Gelatină

Laurilsulfat de sodiu Dioxid de titan (E 171) Oxid galben de fer(E 172, numai pentru capsulele de 10 mg).

Precauții:

Vă rugăm să discutaţicu medicul dumneavoastră înainte de a utiliza Minimacin dacă:
- suferiţi de o afecţiune denumită apnee în somn, în care respiraţia este întreruptă în timpul somnului. Medicul dumneavoastră vă va verifica în mod regulat tensiunea arterială pe parcursul tratamentului, deoarece sibutramina poate determina creşterea tensiunii arteriale sau a frecvenţei bătăilor inimii (puls).
- prezentaţi agravarea scurtării respiraţiei, dureri în piept şi umflare a gleznelor, toate acestea fiind provocate de acumularea de lichid (edem). Adresaţi-vă medicului dumneavoastră, deoarece aceste manifestări pot fi simptomele unei afecţiuni denumite hipertensiune pulmonară (tensiune mare a sângelui la nivelul plămânilor).
- suferiţi de epilepsie;
- aveţi insuficienţă hepatică uşoară sau moderată;
- aveţi insuficienţă renală uşoară sau moderată;
- aveţi antecedente de ticuri verbale sau motorii în familie;
- sunteţi o femeie la vârsta fertilă. Trebuie să folosiţi o metodă de contracepţie eficace în timpul tratamentului cu Minimacin.
- dezvoltaţi semne ale abuzului de droguri, care pot să apară în asociere cu utilizarea de medicamente care afectează sistemul nervos central;
- dezvoltaţi afecţiuni ale valvelor inimii, având în vedere că există îngrijorări cu privire la faptul că anumite medicamente folosite în tratamentul obezităţii pot creşte riscul de apariţie a unor astfel de afecţiuni;
- suferiţi de consum impulsiv de alimente, deoarece nu există informaţii disponibile cu privire la efectele sibutraminei în această tulburare de alimentaţie;
- aveţi glaucom cu unghi deschis sau aveţi în familie istoric de presiune crescută la nivelul ochilor;
- aveţi probleme de sângerare sau luaţi medicamente care accentuează sângerarea;
- aţi suferit de depresie în trecut sau dezvoltaţi manifestări de depresie.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
La fel ca toate medicamentele care afectează sistemul nervos central, sibutramina poate afecta judecata, gândirea sau capacităţile motorii. Nu conduceţi vehicule, nu folosiţi utilaje sau nu efectuaţi activităţi periculoase, până când nu cunoaşteţi modul în care vă afectează sibutramina.

Informaţii importante privind unele componente ale Minimacin
Acest medicament conţine lactoză.
Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Reacții adverse ale Minimacin 15 mg, capsule:

Ca toate medicamentele, Minimacin poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Majoritatea reacţiilor adverse raportate determinate de sibutramină apar în faza iniţială a tratamentului (în timpul primelor 4 săptămâni). Severitatea şi frecvenţa acestora diminuă în timp. În general, nu au fost grave, nu au dus la întreruperea tratamentului şi au fost reversibile.
Dacă observaţi una dintre următoarele reacţii adverse grave adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau mergeţi la cel mai apropiat spital:
- reacţii alergice severe, de exemplu umflarea pleoapelor, feţei, buzelor, gurii sau limbii sau dificultate în respiraţie şi ameţeli (şoc circulator)
- sindrom serotoninergic. Dacă aveţi unele dintre sau toate manifestările următoare, este posibil să aveţi o afecţiune denumită „sindrom serotoninergic”. Aceste manifestări includ: senzaţie de confuzie, senzaţie de nelinişte, transpiraţii, tremurături, frison, halucinaţii (sunete sau imagini ciudate), fasciculaţii bruşte ale muşchilor, bătăi rapide ale inimii.
Alte reacţii adverse posibile în timpul tratamentului sunt:
Următoarele reacţii adverse sunt foarte frecvente (apar la mai mult de 1 din 10 persoane):
- constipaţie, gură uscată;
- insomnie.
Următoarele reacţii adverse sunt frecvente (apar la mai mult de 1 din 100 de persoane, dar la mai puţin de 1 din 10 persoane):
- frecvenţă crescută a inimii, bătăi rapide ale inimii sau neregulate, tensiune arterială crescută, înroşirea feţei;
- senzaţie de rău (greaţă), agravarea hemoroizilor;
- senzaţie de confuzie, amorţeală sau furnicături la nivelul mâinilor şi picioarelor, durere de cap, senzaţie de anxietate;
- transpiraţii;
- pierderea sau modificări ale gustului.
Următoarele reacţii adverse sunt rare (apar la mai mult de 1 din 10000 persoane dar la mai puţin de 1 din 1000 persoane):
- simptome ce apar la întreruperea medicamentului, cum sunt durere de cap şi creşterea poftei de mâncare.
De asemenea, pot să apară următoarele reacţii adverse (nu se cunoaşte frecvenţa):
- număr scăzut de plachete sanguine, purpură alergică (purpura Henoch-Schoenlein);
- tulburări ale ritmului cardiac şi bătăi rapide ale inimii;
- erupţii uşoare pe piele şi urticarie, până la umflarea pielii însoţită de urticarie şi mâncărimi;
- agitaţie;
- depresie (chiar şi dacă n-aţi suferit de depresie în trecut);
- convulsii;
- tulburări trecătoare de memorie, de scurtă durată;
- vedere înceţoşată;
- diaree, vărsături (stare de rău), sângerări gastro-intestinale;
- pierderea părului, erupţii trecătoare pe piele, urticarie, sângerări la nivelul pielii (modificări de culoare ale pielii şi pete roşii);
- inflamaţii specifice ale rinichilor (nefrită interstiţială, glomerulonefrită mezangiocapilară), imposibilitatea de a urina;
- tulburări de ejaculare/orgasm, impotenţă, tulburări ale ciclului menstrual, menstruaţie neregulată;
- mărirea reversibilă a volumului ficatului.

Dacă vreuna din reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.. Anumite medicamente şi sibutramina pot interacţiona între ele.

Nu utilizaţi Minimacin împreună cu următoarele medicamente:
- anumite medicamente pentru tratamentul depresiei, cum sunt aşa numitele ISRS (inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei) sau IMAO (inhibitori de monoaminooxidază). Spuneţi-i medicului dumneavoastră dacă luaţi sau aţi luat aceste medicamente în ultimele două săptămâni.
- medicamente utilizate pentru reducerea greutăţii;
- un medicament denumit triptofan, folosit pentru a trata tulburările de somn.
Luaţi măsuri speciale de precauţie în cazul următoarelor medicamente:
Discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a utiliza Minimacin, dacă luaţi oricare dintre următoarele medicamente:
- pentru infecţiile cu ciuperci, cum sunt ketoconazol şi itraconazol;
- antibiotice, cum sunt eritromicină, claritromicină, troleandomicină;
- pentru prevenirea proceselor de respingere după transplantul de organe, cum este ciclosporina;
- pentru tratamentul tuberculozei (cum este rifampicina);
- pentru epilepsie, cum sunt fenitoina, carbamazepina, fenobarbitalul;
- pentru inflamaţii, cum este dexametazona;
- pentru migrenă, cum sunt sumatriptan, dihidroergotamină;
- opioide pentru combaterea durerii, cum sunt pentazocină, petidină, fentanil;
- antitusivele, cum este dextrometorfanul;
- medicamente pentru tuse, răceală şi alergii, cum sunt efedrină, pseudoefedrină şi anumite decongestive (de exemplu xilometazolină);
- medicamente pentru prevenirea coagulării sângelui, cum sunt warfarină, acid acetilsalicilic sau clopidogrel.
Sibutramina nu afectează eficacitatea contraceptivelor orale („pilulelor”).
Nu se cunosc efectele sibutraminei asupra orlistatului, un alt medicament folosit pentru a trata obezitatea.

Utilizarea Minimacin cu alimente şi băuturi
În general, consumul de alcool etilic nu este compatibil cu regimurile alimentare recomandate. Vă rugăm să discutaţi cu medicul dumneavoastră cu privire la consumul de băuturi alcoolice în timpul tratamentului cu Minimacin.

Administrarea de Minimacin 15 mg, capsule în sarcină / alaptare:

Nu trebuie să utilizaţi Minimacin în timpul sarcinii sau alăptării. Pe parcursul administrării sibutraminei, trebuie să folosiţi o metodă contraceptivă eficace pentru a evita apariţia unei sarcini. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă râmâneţi gravidă sau dacă doriţi să râmâneţi gravidă în timpul tratamentului cu sibutramină.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Prezentare ambalaj:

Capsule cu corp şi capac de culoare albă, care conţin o pulbere de culoare albă până la aproape albă.
Cutii cu blistere a 14, 28, 30, 56, 60, 84, 90, 98, 100 capsule.
Cutii cu flacoane din plastic a câte 14, 28, 30, 56, 60, 84, 90, 98, 100 capsule.
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Condiții de păstrare:

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Nu utilizaţi Minimacin după data de expirare înscrisă pe cutie, blister sau pe flacon, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
După prima deschidere a flaconului: a se utiliza în decurs de 6 luni.
Blistere: A nu se păstra la temperaturi peste 30 grade C.
Flacoane din plastic: A nu se păstra la temperaturi peste 25 grade C.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă sibutraminum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Minimacin 15 mg, capsule(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Minimacin 15 mg, capsule vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.