Prospect Monotens HCT 20 mg/12,5 mg, comprimate
Substanța activă: combinatii
Producator: Actavis hf., Islanda
Clasa ATC: [C09BA]:
sistem cardiovascular >>
produse active pe sistemul renina-angiotensina >>
combinatii de inhibitori A.C.E. >>
inhibitori ai enzimei de conversie si diuretice � combinatii
Indicații Monotens HCT 20 mg/12,5 mg, comprimate:
Monotens HCT contine doua substante active: fosinopril si hidroclorotiazida.Fosinoprilul apartine unui grup de medicamente numit inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (ECA).
Fosinoprilul reduce formarea anumitor substante care prin contractarea vaselor de sange si retinerea de sare si apa in organism, provoaca cresterea tensiunii arteriale.
Hidroclorotiazida apartine unui grup de medicamente numite diuretice tiazidice.
Hidroclorotiazida mareste volumul de urina produsa si are un efect de reducere a tensiunii arteriale.
Monotens HCT este utilizat in tratamentul tensiunii arteriale crescute atunci cand tratamentul unic cu fosinopril nu este suficient.
Contraindicații:
Nu luati Monotens HCT- daca sunteti alergic (hipersensibil) la fosinopril, la alti inhibitori ai ECA, tiazide, sulfonamide sau la oricare dintre celelalte componente ale Monotens HCT
- daca aveti antecedente de angioedem (umflarea picioarelor, bratelor, fetei, mucoaselor sau a limbii) in urma tratamentului cu inhibitori ai ECA, sau daca dumneavoastra sau cineva din familia dumneavoastra a manifestat astfel de simptome din orice alt motiv.
- daca aveti probleme hepatice sau renale severe
- daca sunteti gravida in mai mult de 3 luni. Este de asemenea mai bine sa evitati Monotens HCT la inceputul sarcinii
Administrare Monotens HCT 20 mg/12,5 mg, comprimate:
Luati intotdeauna Monotens HCT exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.Doza uzuala este de un comprimat pe zi, luat aproximativ la aceeasi ora in fiecare zi.
Va rugam sa va adresati medicului dumneavoastra sau farmacistului daca descoperiti ca efectul Monotens HCT este prea puternic sau prea slab.
Daca luati mai mult decat trebuie din Monotens HCT
In cazul in care ati luat mai multe comprimate decat ar trebui sau daca un copil a luat accidental acest medicament, va rugam sa luati legatura cu medicul dumneavoastra sau cu un spital pentru a obtine o opinie in legatura cu riscurile si sfaturi in ce priveste masurile ce trebuie luate.
Supradozajul poate duce la o scadere a tensiunii arteriale insotita de ameteli si lesin.
Daca uitati sa luati Monotens HCT
Nu luati o doza dubla pentru a compensa comprimatul uitat.
Daca incetati sa luati Monotens HCT
Nu incetati sa luati Monotens HCT decat in cazul in care medicul dumneavoastra va recomanda asta.
Daca incetati sa mai luati Monotens HCT, tensiunea dumneavoastra ar putea creste.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Compoziție Monotens HCT 20 mg/12,5 mg, comprimate:
- Substantele active sunt fosinopril sodic si hidroclorotiazida. Un comprimat contine fosinopril sodic 20 mg si hidroclorotiazida 12,5 mg.Celelalte componente sunt: Lactoza monohidrat, amidon pregelatinizat, croscarmeloza sodica, dibehenat de glicerol, dioxid de titan (E171), oxid galben de fer (E172), oxid rosu de fer (E172)
Precauții:
Daca dumneavoastra:-suferiti de probleme hepatice sau renale
-efectuati sedinte de dializa
-sunteti deshidratat (de exemplu daca ati avut recent diaree sau varsaturi excesive, daca luati diuretice puternice sau urmati un regim alimentar cu continut mic de sare,
-aveti insuficienta cardiaca
-suferiti de alte afectiuni cardiace (de ex. anomalii ale valvelor inimii)
-urmati un tratament numit LDL-afereza (pentru indepartarea din organism a anumitor grasimi)
-urmati un tratament impotriva hipersensibilitatii (tratament de desensibilizare) la unele intepaturi de insecte (de exemplu intepaturi de albina sau viespe)
-aveti diabet zaharat
-tusiti in timpul tratamentului cu acest medicament
Trebuie sa-i spuneti medicului dumneavoastra daca banuiti ca sunteti gravida sau ati putea ramane gravida in timpul tratamentului.
Monotens HCT nu este recomandat la inceputul sarcinii si nu trebuie luat daca sunteti gravida in mai mult de 3 luni deoarece poate afecta grav copilul dumneavoastra daca este folosit in aceasta perioada.
Intrerupeti utilizarea Monotens HCT si luati imediat legatura cu medicul dumneavoastra daca prezentati oricare dintre urmatoarele simptome (ale unui angioedem):
- umflarea fetei, limbii sau gatului
- dificultati la inghitire
- urticarie sau dificultati respiratorii.
Inaintea unei interventii chirurgicale sau a administrarii unui anestezic (inclusiv la dentist) trebuie sa spuneti medicului/dentistului dumneavoastra ca sunteti tratat cu Monotens HCT deoarece exista un anume risc ca tensiunea dumneavoastra arteriala sa scada foarte mult in timpul anesteziei.
In cazuri rare, Monotens HCT poate afecta celule albe din sange si astfel rezistenta dumneavoastra la infectii poate fi redusa. Daca prezentati o infectie cu simptome cum ar fi febra asociata cu o stare generala care devine foarte proasta sau febra asociata cu semne locale de infectie cum ar fi dureri de gat sau la nivelul gurii sau probleme de urinare, trebuie sa luati imediat legatura cu medicul
dumneavoastra pentru a va putea fi facute analize de sange care sa excluda o scadere a numarului de celule albe din sange (agranulocitoza). In acest caz este foarte important sa spuneti medicului dumneavoastra ca luati acest medicament.
Atenționări:
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelorUnii pacienti pot resimti ameteli (datorate unui efect excesiv de reducere a tensiunii arteriale) care pot afecta capacitatea de a conduce vehicule si de a folosi utilaje. Aceasta se poate intampla in special la inceputul tratamentului sau la cresterea dozei.
Informatii importante privind unele componente ale Monotens HCT
Monotens HCT contine lactoza. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.
Reacții adverse ale Monotens HCT 20 mg/12,5 mg, comprimate:
Ca toate medicamentele, Monotens HCT poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.Urmatoarele reactii adverse au fost raportate in timpul tratamentului cu fosinopril:
Frecvente (afecteaza mai mult de 1 din 100 de utilizatori): ameteli, dureri de cap, palpitatii, tensiune arteriala prea scazuta, o scadere a tensiuni arteriale la ridicarea brusca in picioare insotita de simptome cum ar fi ameteli si lesin, tuse, greata, varsaturi, diaree, inrosire a pielii, reactii de hipersensibilitate insotite de edeme si scurtare a respiratiei, inflamare a pielii, dureri in piept, senzatie de slabiciune, reducere a functiei hepatice.
Mai putin frecvente (afecteaza mai putin de 1 din 100 de utilizatori): modificari ale valorilor testelor sanguine, scaderea apetitului alimentar, guta, depresie, confuzie, formarea de cheaguri de sange la nivelul creierului, infarct miocardic, angina pectorala, batai neregulate ale inimii, palpitatii, tensiune arteriala crescuta, soc, lipsa temporara de oxigen datorata reducerii fluxului de sange la nivelul tesuturilor (ischemie), senzatie de intepaturi si furnicaturi, somnolenta, tulburari de somn, accident vascular cerebral, lesin, modificari ale gustului, tremuraturi, tulburari de vedere, dureri de urechi, tiuit in urechi, senzatie de lesin, dificultati respiratorii, nas care curge, constipatie, uscaciune a gurii, flatulenta, transpiratie abundenta, mancarimi, urticarie, dureri musculare, reducere a functiei renale,
proteine in urina, reducere a functiei sexuale, febra, umflarea bratelor si picioarelor, deces subit, dureri in piept, crestere in greutate. Inflamatie a sinusurilor, traheei si cailor respiratorii.
Rare (afecteaza mai putin de 1 din 1.000 de utilizatori): tulburari de vorbire, tulburari de memorie, bufeuri, sangerari, anomalii ale vaselor sanguine, ulceratii la nivelul gurii, umflarea limbii, dificultati la inghitire, vanatai, dureri articulare, probleme de prostata, slabiciune a bratelor si picioarelor, crampe la nivelul traheei, sangerari nazale, raguseala, pneumonie, reducere a fluxului sanguin la nivelul plamanilor, inflamatie a pancreasului si ficatului, tulburari ale sangelui.
Foarte rare (afecteaza mai putin de 1 din 10.000 de utilizatori): edem al vaselor de sange de la nivelul intestinelor, ocluzie intestinala, insuficienta hepatica si renala, tulburari ale sangelui de exemplu agranulocitoza.
Urmatoarele reactii adverse au fost raportate pentru hidroclorotiazida:
Frecvente (afecteaza mai mult de 1 din 100 de utilizatori): Un dezechilibru al sarurilor din organism, valori ridicate ale uremiei, glicemiei, colesterolemiei si concentratiilor de grasimi (trigliceride) din sange, glucoza in urina.
Mai putin frecvente (afecteaza mai putin de 1 din 100 de utilizatori): Inflamare a glandelor salivare, modificari ale sangelui cum ar fi agranulocitoza, tulburari ale somnului, depresie, senzatie de intepaturi si furnicaturi, o scadere a tensiunii arteriale in special la ridicarea brusca in picioare insotita de simptome cum ar fi ameteli si lesin, ameteli, batai neregulate ale inimii, iritatie a stomacului, diaree, constipatie, pierdere a apetitului alimentar, crampe musculare, slabiciune.
Rare (afecteaza mai putin de 1 din 1.000 de utilizatori): Numar redus de celule albe in sange, supresie a maduvei osoase (conducand la o reducere a formarii de celule albe), neliniste, tulburari de vedere, inflamatie a peretilor vaselor de sange, dificultati respiratorii, pneumonie, acumulare de fluid in plamani, inflamatie a pancreasului, icter, fotosensibilitate, urticarie, reactii de hipersensibilitate
inclusiv la nivel cutanat, inflamare a rinichilor, reducere a functiei renale, febra.
Foarte rare (afecteaza mai putin de 1 din 10.000 de utilizatori): Tulburari ale sangelui de exemplu agranulocitoza (vezi "Aveti grija deosebita cand utilizati Monotens HCT"), eruptii cutanate.
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Interacțiuni cu alte medicamente:
Folosirea altor medicamenteVa rugam sa spuneti medicului dumneavoastra daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala sau preparate din plante medicinale.
Monotens HCT poate afecta si poate fi afectat de anumite medicamente cum ar fi:
- diuretice, de exemplu diuretice care economisesc potasiul
- saruri de potasiu sau substituenti de sare care contin potasiu
- heparina (un medicament de fluidificare a sangelui)
- alte medicamente utilizate pentru a scadea tensiunea arteriala:
-un antibiotic numit trimetoprim
-litiu, utilizat in tratamentul afectiunii maniaco-depresive
-medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (de exemplu indometacin, acid acetilsalicilic, ibuprofen)
-anumite medicamente utilizate pentru un ritm cardiac neregulat, de exemplu digoxina
-medicamente utilizate in tratamentul psihozelor
-insulina si medicamente folosite pentru diabet zaharat
-medicamente pentru depresie
-adrenalina (epinefrina)
-medicamente cunoscute ca simpatomimetice (ex. salbutamol, efedrina si unele medicamente pentru raceli, tuse sau simptome de gripa)
-saruri de calciu si vitamina D
-barbiturice (de exemplu fenobarbital)
-analgezice puternice (de exemplu morfina)
-procainamida (folosit pentru a corecta bataile neregulate ale inimii)
-imunosupresive (de exemplu ciclosporina, azatioprina)
-steroizi
-medicamente folosite pentru tratarea cancerului (de exemplu ciclofosfamida, fluorouracil saumetotrexat)
-medicamente pentru tratamentul gutei (de ex. alopurinol, brenzbromaron)
-medicamente ce induc torsada varfurilor (batai ale inimii rapide si necontrolate)
-anumiti hormoni (de exemplu corticosteroizi, corticotropina)
-carbenoxolona (pentru afectiuni ale stomacului)
-amfotericina B (pentru infectii fungice)
-laxative (pentru constipatie)
-anumite relaxante musculare (de exemplu clorura de tubocurarina) administrate in legatura cu o interventie chirurgicala
-anumite medicamente impotriva concentratiilor foarte crescute de grasimi din sange (colestiramina si colestipol)
Antiacidele (pentru arsuri la stomac) pot reduce efectele Monotens HCT. Trebuie sa pastrati un interval de doua ore intre administrarea Monotens HCT si administrarea antiacidelor.
Anumite diuretice (sulfonamide, de exemplu furosemid, bumetanida, torasemid) trebuie luate cu cel putin o ora inainte sau patru pana la sase ore dupa Monotens HCT.
Folosirea Monotens HCT cu alimente si bauturi
Alcoolul etilic poate accentua efectul Monotens HCT de reducere a tensiunii arteriale.
Administrarea de Monotens HCT 20 mg/12,5 mg, comprimate în sarcină / alaptare:
SarcinaTrebuie sa spuneti medicului dumneavoastra daca credeti ca sunteti (sau ati putea deveni) gravida. In mod normal, medicul dumneavoastra va va sfatui sa intrerupeti tratamentul cu Monotens HCT inainte de a deveni gravidasau de indata ce aflati ca sunteti gravida si va va sfatui sa luati un alt medicament in loc de Monotens HCT.Monotens HCT nu este recomandat la inceputul sarcinii, si nu trebuie luat in sarcina mai mare de 3 luni deoarece poate dauna grav copilului dumneavoastra daca este utilizat dupa primele 3 luni de sarcina.
Alaptarea
Spuneti medicului dumneavoastra daca alaptati sau daca urmeaza sa incepeti alaptarea.
Monotens HCT nu este recomandat pentru mamele ce alapteaza, iar medicul dumneavoastra poate alege un alt tratament pentru dumneavoastra daca vreti sa alaptati, in special daca copilul este nou-nascut sau a fost nascut prematur.
Prezentare ambalaj:
Comprimate rotunde, de culoare slab portocalie marcate cu FH pe una dintre fete. Diametru 9,0 mm.Dimensiuni de ambalaj: 10, 20, 28, 30, 50, 98 si 100 de comprimate.
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.
Condiții de păstrare:
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.A se pastra la temperaturi sub 30 C. A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe blister si cutie, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Monotens HCT 20 mg/12,5 mg, comprimate(din aceeași clasă):
- Accuzide 10mg/12,5mg
- Accuzide Forte 20mg/12,5mg
- Accuzide Forte Plus 20 mg/25 mg, comprimate filmate
- Ampril HD, comprimate
- Ampril HL, comprimate
- Co-conderan 2 mg/0,625 mg comprimate
- Co-conderan 4 mg/1,25 mg comprimate
- Co-Perineva 2 mg/0,625 mg comprimate
- Co-Perineva 4 mg/1,25 mg comprimate
- Co-Perineva 8 mg/2,5 mg, comprimate
- CO-PRENESSA 2 mg/0,625 mg comprimate
- CO-PRENESSA 4 mg/1,25 mg comprimate
- Co-Prenessa 8 mg/2,5 mg comprimate
- CO-RENITEC, comprimate.
- Co-Tertensif, comprimate
- Cotrezen 2 mg/0,625 mg comprimate
- Danurit 2 mg/0,625 mg comprimate
- Danurit 4 mg/1,25 mg comprimate
- Edolfix H 20mg/12,5mg, comprimate filmate
- ENAP H 10 mg/25 mg comprimate
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Monotens HCT 20 mg/12,5 mg, comprimate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!