Prospect Pancod comprimate cu eliberare prelungită

Substanța activă: oxycodonum
Producator: ETHYPHARM Chemin de la Poudrière, Franta
Clasa ATC: [N02AA]: sistemul nervos >> analgezice >> narcotice stupefiante opioide >> derivati morfinici
Pancod 5 mg comprimate cu eliberare prelungită
Pancod 10 mg comprimate cu eliberare prelungită
Pancod 20 mg comprimate cu eliberare prelungită
Pancod 40 mg comprimate cu eliberare prelungită

Indicații Pancod comprimate cu eliberare prelungită:

Pancod este indicat la adulți și adolescenți (de la 12 ani).
Pancod conține substanța activă clorhidrat de oxicodonă, care este un analgezic puternic sau "calmant" și aparține unui grup de medicamente numite opioide.
Acesta este utilizat pentru ameliorarea durerii severe, care pot fi gestionate în mod adecvat doar cu analgezice opioide.

Nu luați acest medicament, altfel decât prescris de către medicul dumneavoastră. Nu este pentru utilizare pe bază "după cum este necesar" pentru ameliorarea durerii ușoare, durerii obișnuite, sau simptomelor de răceală sau gripă.

Contraindicații:

Nu luaţi Pancod
• dacă sunteţi alergic la clorhidrat de oxicodonă sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament
• dacă aveţi probleme severe cu respiraţia, cum ar fi deprimare respiratorie severă (când respirați mai încet și mai slab decât este normal)
• dacă aveţi niveluri ridicate de dioxid de carbon în sânge (hipercapnie),
• dacă aveţi o boală de plămâni severă asociate cu îngustarea căilor respiratorii (boli cronice obstructive a căilor respiratorii),
• dacă aveți o afecțiune a inimii cauzată de boli pulmonare pe termen lung (cord pulmonar),
• dacă suferiți de astm bronșic sever,
• dacă aveți o afecțiune în care intestinului subtire nu funcționează corect (ileus paralitic),

Administrare Pancod comprimate cu eliberare prelungită:

Luați întotdeauna acest medicament exact așa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutați cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteți sigur.
Medicul dumneavoastră va ajusta doza în funcție de intensitatea durerii și de sensibilitatea dumneavoastră personală. Luați numărul prescris de comprimate cu eliberare prelungită de două ori pe zi.
Utilizarea la adulți și adolescenți (de la vârsta de 12 ani)
Doza inițială uzuală este de 10 mg de clorhidrat de oxicodonă la fiecare 12 ore. Luați 1 comprimat cu eliberare prelungită dimineața și 1 comprimat cu eliberare prelungită seara.

În timp ce administrarea simetrică (aceeași doză dimineața și seara), repetată la 12 ore este adecvată pentru majoritatea pacientilor, unii pacienți pot beneficia de administrarea asimetrică (doză diferită dimineața și seara), adaptate tipului lor de durere. Medicul dumneavoastră va decide cu privire la cea mai bună schemă de tratament pentru a se potrivi nevoilor dumneavoastră.

Medicul dumneavoastră va decide cu privire la orice ajustări ale dozelor necesare în timpul tratamentului, în funcție de doza precedentă. Dacă ați fost deja tratat cu opioide, tratamentul cu Pancod poate fi inițiat cu o doză mai mare.

La unii pacienți cărora li se administrează Pancod pe o perioadă de timp fixă este necesar un analgezic cu acțiune rapidă pentru durerile acute. Comprimatele Pancod cu eliberare prelungită nu sunt destinate pentru tratamentul durerii acute.

Medicul dumneavoastră vă va monitoriza regulat pentru a vă asigura că primiți cel mai bun tratament posibil pentru ameliorarea durerii. Tratamentul reacţiile adverse, precum și necesitatea de a continua tratamentul va fi, de asemenea, monitorizat.
Vă rugăm să discutați cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă simțiți că efectul Pancod este prea puternic sau prea slab.
Durere tumorală sau non-tumorală

Pentru tratamentul durerii non-tumorale, 40 mg de clorhidrat de oxicodonă este în mod normal, o doză zilnică suficientă; cu toate acestea, doze mai mari pot fi necesare. Pacienții cu durere asociată tumorii necesită în mod normal doze de la 80 la 120 mg de clorhidrat de oxicodonă, care, în cazuri excepționale, pot fi crescute până la 400 mg de clorhidrat de oxicodonă.

Vârstnici
La pacienții vârstnici, fără rinichi și/sau cu probleme cu ficatul, ajustarea dozei nu este de obicei necesară.

Pacienții cu risc ridicat
Pacienții cu afecțiuni ale rinichilor și/sau ale ficatului care nu au primit opioide înainte ar trebui să ia inițial jumătate din doza recomandată la adulți. Acest lucru este valabil pentru pacienții cu greutate corporală mică și pentru pacienții care au o rată lentă de metabolizare a medicamentelor.

Copii
Pancod nu a fost testat la copii sub 12 ani. Prin urmare, siguranța și eficacitatea nu sunt stabilite și Pancod nu este recomandat copiilor sub 12 ani.

Mod de administrare și durata de utilizare
Pancod este pentru uz oral. Comprimatele nu trebuie niciodată injectate, deoarece acest lucru poate duce la reacţiile adverse grave, care pot fi letale.
Înghițiți comprimatele cu eliberare prelungită, cu suficient lichid (o jumătate de pahar de apă), dimineața și seara, în conformitate cu un program fix (de exemplu, dimineața de la 8:00, seara la ora 20:00). Puteți lua comprimatele cu sau fără alimente .
Pancod nu ar trebui să fie administrat cu băuturi alcoolice.

Înghițiți comprimatele întregi, și nu tăiați, rupeți, mestecați, zdrobiți sau dizolvați comprimatele. Administrarea comprimatelor tăiate, sparte, mestecate, zdrobite sau dizolvate duce la eliberarea rapidă a substanței active și la absorbția unei doze potențial letale de oxicodonă clorhidrat.

Oxicodona nu trebuie să fie administrată mai mult decât este absolut necesar. Dacă tratamentul durerii pe termen lung este necesar, având în vedere natura și severitatea bolii, o monitorizare atentă și regulată ar trebui să fie efectuată pentru a stabili dacă și în ce măsură este necesară continuarea tratamentului. Când pacientul nu mai necesită terapie cu opioide, poate fi recomandabil să se reducă doza treptat pentru a preveni simptomele de sevraj.

Dacă luați mai mult Pancod decât trebuie
Dacă ați utilizat mai multe comprimate cu eliberare prelungită decât vi s-a prescris trebuie să-l anunțați imediat pe medicul dumneavoastră.

Pot să apară:
• pupile îngustate,
• deprimare respiratorie,
• somnolență mergând până la stupoare sau pierderea conștienței (comă),
• scăderea tensiunii din mușchii scheletici,
• rată de puls încetinită și scăderea tensiunii arteriale,
• pierderea conștienței (comă), retenție de apă în plămâni și colapsul circulator pot apărea în cazurile mai severe și pot duce la deces.
Niciodată nu vă implicaţi în acţiuni care cer un grad ridicat de concentrare, cum este conducerea vehiculelor. Supradozajul accidental la un copil este periculos și poate fi letal.

Dacă uitați să luați Pancod
Dacă luați o doză mai mică de Pancod decât vă este prescris, sau dacă ați uitat să vă luați doza, nu se va obține o ameliorare adecvată a durerii.
Dacă ați uitat să luați doza, iar următoarea doză uzuală este programată la o distanță mai mare de 8 ore: Luați doza uitată. Apoi puteți continua să urmați programul obișnuit.

În cazul în care timpul până la următoarea doză este mai mic de 8 ore, luați doza, dar amânați următoarea doză cu 8 ore. Ca principiu, nu trebuie să luați mai mult de o doză de Pancod într-un interval de 8 ore.

Nu luați o doză dublă pentru a compensa o doză uitată.
Dacă încetați să luați Pancod
Nu încetați să luați Pancod fără a consulta medicul dumneavoastră.
Dacă tratamentul cu Pancod nu mai este necesar, reducerea treptată a dozei zilnice poate fi recomandată. Dacă tratamentul este oprit brusc, pot apărea simptome de sevraj.
Dacă aveți orice întrebări suplimentare cu privire la utilizarea acestui medicament, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Pancod comprimate cu eliberare prelungită:

• Substanța activă este clorhidratul de oxicodonă.
Pancod 5 mg comprimate cu eliberare prelungită Fiecare comprimat cu eliberare prelungită conține 5 mg de clorhidrat de oxicodonă echivalent cu 4,48 mg de oxicodonă
Pancod 10 mg comprimate cu eliberare prelungită Fiecare comprimat cu eliberare prelungită conține 10 mg de clorhidrat de oxicodonă echivalent cu 8,96 mg de oxicodonă.
Pancod 20 mg comprimate cu eliberare prelungită Fiecare comprimat cu eliberare prelungită conține 20 mg de clorhidrat de oxicodonă echivalent cu 17,93 mg de oxicodonă
Pancod 40 mg comprimate cu eliberare prelungită Fiecare comprimat cu eliberare prelungită conține 40 mg de clorhidrat de oxicodonă echivalent cu 35,85 mg de oxicodonă.

• Celelalte componente sunt: Hipromeloză 3 mPa.s, acetat de polivinil, povidonă K30, laurilsulfat de sodiu, dioxid de siliciu coloidal anhidru, celuloză microcristalină PH 102, dioxid de siliciu, stearat de magneziu, dibutil sebacat, etilceluloza, alcool cetilic, talc.

Precauții:

Discutați cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul înainte de a lua Pancod:
• dacă sunteți în vârstă sau slab,
• dacă aveți afecțiuni severe ale plămânilor, ficatului sau rinichilor,
• dacă aveți o boală a glandei tiroide (mixedem) sau a glandei tiroide (hipotiroidism),
• în cazul în care glandele suprarenale nu produc suficienti hormoni (insuficiență suprarenală, boala Addison),
• dacă aveți prostata mărită (hipertrofie de prostată),
• dacă aveți o tulburare mintală, ca urmare a unei intoxicatii cauzate de, spre exemplu, alcool (psihoză toxică),
• dacă suferiți de o stare de agitație mintală violentă cauzată de intoxicație cu alcool (alcoolism, delirium tremens),
• dacă ați fost dependent de opioide,
• dacă aveți o inflamație a pancreasului (pancreatită),
• dacă aveți calculi biliari,
• dacă aveți boli intestinale obstructive și inflamatorii. Nu mai luaţi Pancod, dacă credeți ca intestinele dumneavoastră nu mai funcționează corespunzător (ileus paralitic),
• dacă aveți afecțiuni care implică presiune marită la nivelul creierului (presiune cerebrală),
• dacă aveți probleme cu sistemul circulator, dacă aveți epilepsie sau sunteți predispus la crize (convulsii),
• dacă utilizați inhibitori MAO

Dacă oricare dintre situațiile de mai sus vi se aplică sau vi s-au aplicat în trecut, discutați cu medicul dumneavoastră.

Cea mai gravă reacție adversă a unei supradoze de opioide este în cazul în care respirați mai lent sau slab decât este normal (deprimare respiratorie). Aceasta apare cel mai frecvent la pacienții vârstnici sau sensibili.
Opioidele pot, de asemenea, provoca o scădere severă a tensiunii arteriale la persoanele sensibile. Dacă aveţi aceste reacţii adverse, consultați imediat un medic.

Dacă sunteți programat pentru o operație, asigurați-vă că spuneți medicului dumneavoastră că luați Pancod.
Acest medicament ar trebui să fie evitat la pacienții cu antecedente de alcool și abuz de droguri.

Utilizarea pe termen lung/Dependență
Pacienții pot dezvolta toleranță la utilizarea pe termen lung a Pancod. Prin urmare, pot fi necesare doze mai mari de Pancod în vederea controlului dorit al durerii. Utilizarea prelungită a Pancod la pacienții cu durere cronică poate duce la dependență fizică. Dacă tratamentul este oprit brusc pot apărea simptome de sevraj, care includ căscat, midriază, lăcrimare, rinoree, tremor, hiperhidroză, anxietate, agitație, palpitații, convulsii și insomnie.

Când tratamentul cu Pancod nu mai este necesar, este recomandat să se reducă doza zilnică treptat, pentru a preveni simptomele de sevraj.

Pancod are potențial de dependență primar. Atunci când este utilizat conform instrucțiunilor în cazul pacienților cu dureri cronice, riscul de dependență fizică și psihică este redus în mod clar și trebuie să fie evaluat în mod corespunzător în raport cu beneficiile. Vă rugăm să discutați cu medicul dumneavoastră.

Sportivii trebuie să fie conștienți de faptul că acest medicament poate provoca o reacție pozitivă la "testarea antidoping". Utilizarea Pancod ca un agent de dopaj poate deveni un pericol pentru sănătate.

Copii
Pancod nu a fost testat la copii sub 12 ani. Prin urmare, siguranța și eficacitatea nu sunt stabilite și Pancod nu este recomandat copiilor sub 12 ani.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor și folosirea utilajelor
Pancod poate afecta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Acest lucru este foarte probabil:
• atunci când veți începe tratamentul cu Pancod,
• după o creștere a dozei sau de rotație a medicamentului (utilizarea de medicamente alternative, pentru a scade reacţiile adverse),
• dacă Pancod este combinat cu alcool sau cu medicamente, care acționează asupra sistemului nervos central.

Restricții generale de conducere nu se pot aplica în timpul tratamentului de menţinere; medicul va lua această decizie în funcție de situația individuală. Vă rugăm să discutați cu medicul dumneavoastră dacă puteți sau nu și în ce situație puteți conduce.

Reacții adverse ale Pancod comprimate cu eliberare prelungită:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacții adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Cele mai frecvente reacţiile adverse sunt greața (mai ales la începutul tratamentului) și constipația. Constipația poate fi contracarată prin măsuri preventive (cum ar fi consumul unei cantități mari de lichide, alimente bogate in fibre); medicul dumneavoastră vă poate prescrie un tratament pentru a depăși această problemă. Dacă prezentaţi greaţă sau vărsături, medicul dumneavoastră vă poate prescrie tratamentul care să vă ajute.

Semne sau reacţii adverse semnificative de care trebuie să vă îngrijoraţi. Dacă aveţi vreuna dintre următoarele reacţii adverse, adresaţi-vă imediat unui medic:
• cea mai gravă reacție adversă este o afecțiune manifestată prin respirație mai lentă sau slabă decât este normal (deprimare respiratorie). Aceasta poate să apară mai frecvent la pacienții vârstnici sau vulnerabili. Opioidele pot determina o scădere severă a tensiunii arteriale la persoanele sensibile.
• substanța activă clorhidrat de oxicodonă poate provoca deprimare respiratorie, îngustarea pupilelor, spasme ale musculaturii bronșice, precum și o deprimare a reflexului de tuse.

Alte reacții adverse posibile:
Foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane):
• Constipație, vărsături, greață
• Oboseală și/sau somnolență (sedare), amețeli, dureri de cap
• Mâncărime (prurit)

Frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane):
• Dureri abdominale, diaree, gură uscată, sughiț, indigestie (dispepsie)
• Scăderea poftei de mâncare până la pierderea poftei de mâncare
• Modificări ale dispoziției și modificări de personalitate (de exemplu, anxietate, depresie, stare euforică), scăderea activitatii, neliniște, activitate crescută, agitație, nervozitate, insomnie, tulburări de gândire, confuzie
• Pierderea cunoștinței (sincopă), senzație de furnicături sau amorțeală la nivelul mâinilor sau picioarelor (parestezie), tremurături (tremor)
• Scăderea tensiunii arteriale (hipotensiune arterială)
• Dificultăți de respirație (dispnee, bronhospasm)
• Reacții pe piele/erupție pe piele
• Retenție urinară, dificultate sau durere la urinare (disurie), nevoia de a urina
• Frisoane, stare generală de slăbiciune, transpirație, hiperhidroză

Mai puțin frecvente ( pot afecta până la 1 din 100 persoane ):
• Dependență fizică, inclusiv simptome de sevraj, durere (de exemplu, durere în piept), un sentiment general de neliniște sau lipsa de sănătate (stare generală de rău), umflarea de la acumularea excesivă de lichid (edem), edem periferic, sete
• Leziunile de la accident
• Reacții alergice (hipersensibilitate)
• Tulburări de percepție (de exemplu, halucinații, derealizare), libido redus, labilitate emoțională, dependență de droguri
• Dificultăți de concentrare, migrene, simțul distorsionat al gustului (disgeuzie), tensiune musculară crescută (hipermiotonie), contracții musculare involuntare, sentiment redus de atingere (hipoestezie), tulburări de coordonare, convulsii epileptice (mai ales la persoanele cu tulburări epileptice sau predispoziție la convulsii), amnezie, tulburări de vorbire
• Insuficiență vizuală, mioză
• Dificultate la auz, vertij
• Creșterea pulsului (tahicardie), palpitații (în contextul sindromului de abstinență)
• Vasodilatație
• Modificări vocale (disfonie), tuse, deprimare respiratorie
• Ulcere orale, inflamatii în gură (stomatită), flatulență, înghițirea dificilă (disfagie), eructații, blocaj al intestinului (ileus)
• Disfuncție erectilă
• Deshidratarea
• Creșterea nevelurilor enzimelor ficatului
• Pielea uscată
• O nevoie de a lua doze din ce în ce mai mari pentru a obține același nivel de ameliorarea durerii (toleranță)

Rare (pot afecta până la 1 din 1000 persoane):
• Melenă (fecale întârziate anormal de culoare închisă care conțin sânge), modificări dentare, sângerări gumă
• Herpes simplex
• Creșterea apetitului
• Creștere în greutate, scădere în greutate
• Hipotensiune arterială ortostatică
• Erupții pe piele (urticarie)

Necunoscută (frecvența nu poate fi estimată din datele disponibile):
• Suprimarea reflexului de tuse
• Colici biliare (calculi biliari), colestază
• Amenoree (lipsa anormală a menstruației)
• Reacție alergică exagerate (reacție anafilactică)
• Agresivitate
• Hiperalgezia
• Carii dentare

Ca și în cazul tuturor analgezice puternice, există un risc în care s-ar putea instala dependența de aceste comprimate.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau veţi lua orice alte medicamente.

Utilizarea Pancod în același timp cu următoarele medicamente poate crește reacţiile adverse ale Pancod (în special probleme de respirație):
• medicamente care acționează asupra sistemului nervos central, cum ar fi somniferele și medicamentele calmante (sedative, hipnotice),
• alte medicamente care afectează sistemul nervos (fenotiazine, neuroleptice),
• antidepresive,
• medicamente pentru alergii sau vărsături (antihistaminice, antiemetice),
• alte analgezice puternice (opioide),
• alcool.

Utilizarea Pancod în același timp cu următoarele medicamente pot intensifica reacţiile adverse specifice ale Pancod (cum ar fi constipația, gura uscată sau problemele urinare):
• medicamente cu efecte anticolinergice, cum ar fi alte medicamente care acționează asupra sistemului nervos (medicamente pentru tratamentul tulburărilor psihice sau mentale), medicamente pentru alergii sau vărsături (antihistaminice, antiemetice),
• medicamente pentru boala Parkinson.

Dacă utilizați Pancod în același timp cu medicamente care subțiază sângele (de tip anticoagulante cumarinice ), timpul de coagulare al sângelui poate fi accelerat sau încetinit. Aceast lucru este măsurat printr-un test numit INR care verifică cât timp este nevoie pentru ca sângele să se coaguleze.

Antibiotice (cum ar fi claritromicina, eritromicina și telitromicină), medicamente antifungice (cum sunt ketoconazol, voriconazol, itraconazol și posaconazol), inhibitori de protează (cum ar fi boceprevir, ritonavir, indinavir, nelfinavir și saquinavir), cimetidină (inhibitor de acid gastric - un medicament pentru ulcerul gastric, indigestie sau arsuri la stomac) și suc de grapefruit, precum și paroxetina și chinidina pot preveni metabolizarea clorhidratului de oxicodonă .
Unele medicamente, cum ar fi rifampicina, carbamazepina, fenitoina și sunătoarea pot induce metabolizarea clorhidratului de oxicodonă.

Aceste comprimate nu trebuie să fie utilizate împreună cu un inhibitor al monoaminooxidazei, sau dacă ați luat acest tip de medicament în ultimele două săptămâni.

Utilizarea Pancod cu alimente, băuturi și alcool
Puteți lua Pancod cu sau fără alimente.

Consumul de alcool în timp ce luați Pancod poate duce la somnolență sau creșterea riscului de reacţiile adverse grave, cum ar fi respirația superficială, cu riscul opririi respirației, și pierderea conștienței. Se recomandă să nu beți alcool în timp ce luați Pancod.

Administrarea de Pancod comprimate cu eliberare prelungită în sarcină / alaptare:

Dacă sunteți gravidă sau alăptați, credeți că ați putea fi gravidă sau intenționați să aveți un copil, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Pancod nu trebuie luat în timpul sarcinii decât dacă este absolut necesar. Există numai date limitate privind utilizarea clorhidrat de oxicodonă la femeile gravide. Clorhidratul de oxicodonă poate trece placenta și poate trece în circulaţia sanguină a copilului nenăscut.

Utilizarea pe termen lung a Pancod în timpul sarcinii poate duce la simptome de sevraj la nou-născuți. Daca sunt luate în timpul naşterii, pot să apară probleme de respirație (deprimare respiratorie) la copil.

Nu trebuie să luați Pancod dacă alăptați, deoarece oxicodona trece în laptele matern.

Prezentare ambalaj:

Pancod 5 mg comprimate cu eliberare prelungită Pancod 5 mg comprimate cu eliberare prelungită sunt biconvexe, eliptice, de culoare albă până la aproape albă, 9,6 x 4,8 mm, filmate, marcate cu "5" pe o parte și "LT", pe cealaltă parte.
Pancod 10 mg comprimate cu eliberare prelungită Pancod 10 mg comprimate cu eliberare prelungită sunt biconvexe, eliptice, de culoare albă până la aproape albă, 9,6 x 4,8 mm, filmate, marcate cu "10" pe o parte și "LT", pe cealaltă parte.
Pancod 20 mg comprimate cu eliberare prelungită Pancod 20 mg comprimate cu eliberare prelungită sunt biconvexe, eliptice, de culoare albă până la aproape albă, 11 x 5,5 mm, filmate, marcate cu "20" pe o parte și "LT", pe cealaltă parte.
Pancod 40 mg comprimate cu eliberare prelungită Pancod 40 mg comprimate cu eliberare prelungită sunt biconvexe, eliptice de culoare albă până la aproape albă, 11 x 5,5 mm, filmate, marcate cu "40" pe o parte și "LT", pe cealaltă parte.
Pancod comprimate cu eliberare prelungită este disponibil în ambalaje cu 10, 20, 28, 30, 40, 50, 56, 60, 100 și 112 comprimate cu eliberare prelungită.
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Condiții de păstrare:

Păstrați acest medicament departe de vederea și îndemâna copiilor.
Nu utilizați acest medicament după data de expirare care este înscrisă pe blister și cutie după "Data expirării". Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Acest medicament nu necesită condiții speciale de păstrare.
Nu aruncați niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebați farmacistul cum să aruncați medicamentele pe care nu le mai utilizați. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă oxycodonum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Pancod comprimate cu eliberare prelungită(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Pancod comprimate cu eliberare prelungită vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.