Prospect SILUBIN RETARD, drajeuri

Substanța activă: buforminum
Clasa ATC: [A10BA]: tractul digestiv si metabolism >> terapia antidiabetica >> antidiabetice orale >> biguanide

Indicații SILUBIN RETARD, drajeuri:

Substanta activa a produsului Silubin retard este clorhidratul de buformina. Acesta se utilizeaza pentru tratamentul diabetului zaharat la pacienti al caror pancreas produce inca insulina, dar in cantitate insuficienta (asa numitul diabet al adultului sau de tip 2). Silubin retard trebuie adminstrat atunci cand dieta nu este suficienta pentru controlul glicemiei si tratamentul cu insulina nu este necesar.
Datorita formei farmaceutice speciale, eliberarea substantei active din Silubin retard este lenta, realizand concentratii constante de buformina in sange timp de mai multe ore.
Silubin retard se elibereaza numai pe baza de prescriptie medicala si se utilizeaza sub supravegherea atenta a medicului.

Atentie!
Diabetul zaharat poate fi tratat corect numai atunci cand respectati intocmai dieta stabilita de medicul dumneavoastra sau de centrul pentru diabetici.

Daca sunteti si obez, este esential sa reduceti aportul caloric si sa pierdeti in greutate. Respectarea cu strictete a dietei, controlul greutatii corporale, exercitiile fizice regulate si tratamentul prompt al oricarei infectii sunt pasii cei mai importanti in controlul diabetului zaharat. Este gresit sa credeti ca prin administrarea unor medicamente care scad concentratia zaharului din sangele dumneavoastra (glicemia) nu trebuie sa respectati cu grija si aceste instructiuni, deoarece Silubin retard nu poate inlocui dieta si nu poate compensa greselile de dieta.

Daca este necesara internarea dumneavoastra in spital sau daca va imbolnaviti in timpul concediului, trebuie neaparat sa informati medicul ca aveti diabet zaharat.

Contraindicații:

Nu trebuie folosit Silubin retard in urmatoarele cazuri:
- pacienti al caror pancreas nu mai poate produce insulina si care necesita tratament cu insulina (diabet de tip 1);
- dezechilibre metabolice grave de origine diabetica (prea mult sau prea putin zahar in sange) de exemplu cetoza, acidoza sau coma;
- hipersensibilitate la buformina sau la oricare dintre componentii produsului;
- sarcina si alaptare;
- tulburari severe ale functiei renale sau hepatice;
- boli care pot fi insotite de aprovizionarea insuficienta cu oxigen a tesuturilor (afectiuni grave cardiovasculare, pulmonare, febra, anemie);
- alcoolici;
- pancreatita (inflamatia pancreasului);
- cure de slabire (sub 1000 kcal pe zi);
- in saptamana premergatoare unor interventii chirurgicale planificate sau explorari radiologice cu substante de contrast;
- pacienti varstnici, datorita riscului crescut de complicatii la nivelul inimii si circulatiei functiei renale afectate si administrarii neregulate a drajeurilor.

Medicul dumneavoastra stie ce este de facut in aceste situatii.

Administrare SILUBIN RETARD, drajeuri:

Medicul dumneavoastra va va spune care este cea mai buna doza, pe baza controlului regulat al zaharului din sange. De regula, tratamentul trebuie inceput cu cate un drajeu Silubin retard de 2 ori pe zi, dimineata si seara, la mese. Dupa ce medicul dumneavoastra v-a controlat valoarea zaharului din sange, daca este necesar, doza poate fi crescuta pana la 3 drajeuri zilnic. Trebuie luate cel mult 2 drajeuri dimineata la micul dejun si cel mult 1 drajeu seara la cina. Este posibila, de asemenea, administrarea a cel mult 1 graj eu dimineata, la pranz si seara, la mese. Draj eurile de Silubin retard trebuie inghitite intregi.

In anumite cazuri, pentru scaderea zaharului din sange, medicul va va prescrie si un alt medicament (tratament asociat). Este posibila, de asemenea, trecerea de la alte medicamente care scad zaharul din sange la Silubin retard. Medicul va ajusta doza.

Nu trebuie sa depasiti doza maxima stabilita de catre medic.

Medicul va va preciza ca in multe cazuri, pentru controlul diabetului dumneavoastra, este suficienta respectarea dietei prescrisa de el. Daca prezentati numai trecator valori prea mari ale zaharului din sange sau din urina, in cele mai multe cazuri este suficient un tratament de scurta durata cu Silubin retard.
Medicul dumneavoastra va decide intotdeauna daca puteti intrerupe tratamentul. Daca uitati sa luati un drajeu, nu trebuie sa corectati aceasta greseala prin administrarea unui numar mai mare de drajeuri. Luati urmatorul drajeu la ora stabilita. Nu modificati doza prescrisa de catre medic. Daca sunteti de parere ca medicamentul are un efect prea slab sau prea puternic, discutati cu medicul dumneavoastra.

Compoziție SILUBIN RETARD, drajeuri:

Un drajeu contine clorhidrat de buformina 100 mg si excipienti: nucleu - stearat de calciu, talc, manitol, hidrogenofosfat de calciu dihidrat, acacia, copolimer acid metacrilic-acrilat de etil, Macrogol 6000, propilenglicol, polividona K25; strat de drajefiere - zahar, talc, acacia, dioxid de siliciu coloidal anhidru, dioxid de titan (E171), amidon de porumb, croscarmeloza sodica, ceara montana glicolat, ulei de ricin, Shellac.

Precauții:

Tratamentul diabetului zaharat cu Silubin retard necesita un control medical regulat al functiei renale si hepatice. In timpul tratamentului trebuie sa controlati in mod regulat, conform indicatiilor date de medicul dumneavoastra, zaharul si cetonele din urina. Astfel puteti vedea rapid daca nivelul de zahar din sangele dumneavoastra este prea mare.

Spuneti medicului dumneavoastra daca aveti tulburari gastro-intestinale sau alte tulburari care reduc cantitatea de apa din corp (deshidratare).
Precautii in timpul tratamentului cu drajeuri de Silubin retard.

Atenționări:

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje in timpul tratamentului cu Silubin retard
In cazul inlocuirii tratamentului, pana la obtinerea controlului optim al glicemiei, precum si in cazul administrarii neregulate a medicamentului, capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje poate fi afectata.

Reacții adverse ale SILUBIN RETARD, drajeuri:

Ocazional, in timpul tratamentului cu Silubin retard, pot sa apara efecte nedorite sub forma de tulburari gastro-intestinale (greata, varsaturi, diaree, dureri gastrice) sau gust metalic. Rareori pot sa apara reactii alergice (inrosirea pielii, eruptii cutanate, mancarime).

In cazul oricarei afectiuni sau daca starea generala este afectata (lipsa poftei de mancare, slabiciune, neplaceri gastrice, sudoratie accentuata, dar mai ales febra, dureri in gat, marirea ganglionilor limfatici, accelerarea respiratiei sau icter) trebuie sa informati imediat medicul, care poate constata daca aceste tulburari sunt inofensive sausunt semnede inceput aleacidozeilactice (efect advers grav) si care va lua masurile necesare.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Multe medicamente, luate concomitent cu Silubin retard, pot creste sau reduce efectul buforminei de scadere a glicemiei sau pot creste riscul de efecte nedorite. Acestea includ anumite antibiotice si preparate pentru infectii, diferite analgezice si antireumatice, anumiti hormoni (mai ales cei prescrisi sub forma de "pilula anticonceptionala" si pentru tratarea tulburarilor de menopauza), medicamente care cresc eliminarea apei din organism (diuretice), alte medicamente care scad concentratia zaharului din sange, anumite medicamente care scad pofta de mancare, anumite medicamente pentru tratamentul tulburarilor cardiace, circulatorii si a starilor depresive, precum si substante de contrast pentru explorari radiologice.
In timpul tratamentului cu Silubin retard nu se vor consuma bauturi alcoolice, deoarece alcoolul etilic are un efect imprevizibil asupra actiunii medicamentului.
Va rugam sa informati medicul sau farmacistul daca suferiti de alte boli, daca aveti alergii sau daca luati alte medicamente (inclusiv dintre ode eliberate fara prescriptie medicala)!

Administrarea de SILUBIN RETARD, drajeuri în sarcină / alaptare:

Nu se stie daca substanta activa a Silubin retard traverseaza placenta, se elimina in laptele matern sau daca poate avea efecte nedorite asupra pancreasului fatului sau sugarului.
Aceste efecte sunt posibile pentru alte substante care scad concentratia zaharului din sangele dumneavoastra.

Prezentare ambalaj:

Cutie cu 4 blistere continand cate 15 drajeuri.

Condiții de păstrare:

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra latemperaturi intre 15-25° C, in ambalajul original.
A nu se lasa la indemana copiilor.
Alte medicamente cu substanța activă buforminum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu SILUBIN RETARD, drajeuri(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul SILUBIN RETARD, drajeuri vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.