Prospect MEGUAN 850 mg comprimate filmate

Substanța activă: metforminum
Producator: Gedeon Richter România S.A., România
Clasa ATC: [A10BA]: tractul digestiv si metabolism >> terapia antidiabetica >> antidiabetice orale >> biguanide
Categoria: Scaderea glicemiei
Meguan conţine clorhidrat de metformină, un medicament pentru tratamentul diabetului zaharat. Acesta face parte din clasa de medicamente numite biguanide.

Insulina este un hormon produs de către pancreas, hormon care face ca organismul dumneavoastră să ia glucoză (zahăr) din sânge. Organismul dumneavoastră foloseşte glucoza pentru a produce energie sau o depozitează pentru o utilizare ulterioară.
Dacă aveţi diabet zaharat, pancreasul dumneavoastră nu produce suficientă insulină sau organismul dumneavoastră nu poate folosi în mod corespunzător insulina pe care o produce pancreasul. Acest lucu determină cantităţi crescute ale glucozei în sângele dumneavoastră.
Acest medicament ajută la scăderea cantităţii de glucoză din sângele dumneavoastră până la valori cât mai aproape de normal.

Dacă sunteţi un adult supraponderal, utilizarea acestui medicament pe o perioadă lungă de timp ajută la scăderea riscurilor complicaţiilor diabetului zaharat. Administrarea acestui medicament poate fi asociată fie cu o stabilizare a greutăţii corporale, fie cu o scădere modestă în greutate.

Indicații MEGUAN 850 mg comprimate filmate:

Acest medicament este utilizat pentru tratamentul pacienţilor cu diabet zaharat de tip 2 (numit, de asemenea, „diabet non-insulinodependent”) atunci când doar dieta şi exerciţiile fizice nu sunt suficiente pentru controlul cantităţii de glucoză din sângele dumneavoastră. Acesta este utilizat mai ales în cazul pacienţilor supraponderali.

Adulţii pot utiliza acest medicament singur sau împreună cu alte medicamente pentru a trata diabetul zaharat (medicamente administrate pe cale orală sau insulină). La copii cu vârste peste 10 ani şi la adolescenţi, acest medicament poate fi administrat singur sau împreună cu insulină.

Contraindicații:

Nu utilizaţi Meguan:
• dacă sunteţi alergic la clorhidrat de metformină sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament
• dacă diabetul zaharat este necontrolat; fiind prezente cantităţi foarte crescute ale zahărului din sânge, pot apărea greaţă, vărsături, deshidratare, scădere rapidă în greutate sau cetoacidoză. Cetoacidoza este o afecţiune în care substanţe numite „ corpi cetonici” se acumulează în sânge şi care pot determina precomă diabetică. Simptomele includ dureri de stomac, respiraţie profundă şi rapidă, somnolenţă sau un miros neobişnuit de fructe al respiraţiei.
• dacă aveţi probleme cu rinichii.
• dacă aţi pierdut prea multă apă din organism (deshidratare), de exemplu în urma unei diarei persistente sau severe, sau după vărsături repetate. Deshidratarea poate duce la probleme cu rinichii, care pot creşte riscul acidozei lactice (vezi mai jos „Atenţionări şi precauţii”).
• dacă aveţi o infecţie severă, de exemplu o infecţie care vă afectează plămânii, bronhiile sau rinichii. Infecţiile severe pot determina boli ale rinichilor, care pot creşte riscul acidozei lactice (vezi mai jos „Atenţionări şi precauţii”).
• dacă sunteţi tratat pentru insuficienţă cardiacă (o afecţiune în care inima nu pompează corespunzător sângele în corp) sau aveţi tulburări de respiraţie, dacă aţi avut de curând un atac de cord sau dacă aveţi probleme severe cu circulaţia sângelui (cum este şocul). Acestea pot duce la o lipsă de oxigen în ţesuturi, care vă poate creşte riscul de acidoză lactică (vezi mai jos „Atenţionări şi precauţii”).
• dacă aveţi probleme cu ficatul sau în cazul în care consumaţi băuturi alcoolice în cantităţi mari.
Dacă sunteţi în una dintre situaţiile de mai sus, vorbiţi cu medicul dumneavoastră înainte de a lua acest medicament.

Administrare MEGUAN 850 mg comprimate filmate:

Utilizaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Meguan nu poate înlocui avantajele unui stil de viaţă sănătos. Continuaţi să urmaţi orice recomandare dată de medic privind dieta şi faceţi mişcare în mod regulat.

Doza recomandată
Copiii în vârstă de 10 ani şi peste şi adolescenţii încep de obicei cu 500 mg sau 850 mg de Meguan, o dată pe zi. Doza zilnică maximă este de 2000 mg administrată în 2 sau 3 doze separate. Tratamentul copiilor cu vârsta cuprinsă între 10 şi 12 ani este indicat numai la recomandarea specifică a medicului, deoarece experienţa privind această grupă de vârstă este limitată.

Adulţii încep de obicei cu 500 mg sau 850 mg de Meguan, de două sau trei ori pe zi. Doza zilnică maximă este 3000 mg administrată în 3 doze separate.

La pacienţii vârstnici:dacă sunteţi o persoană în vârstă, medicul va stabili doza potrivită în funcţie de cât de bine funcţionează rinichii dumneavoastră.

Cu 10-15 zile după iniţierea tratamentului cu acest medicament medicul dumneavoastră vă va ajusta doza de medicament în funcţie de valoarea glucozei din sângele dumneavoastră, determinată la intervale de timp regulate.

Dacă utilizaţi şi insulină, medicul vă va sfătui cum să începeţi să utilizaţi Meguan.

Cum să utilizaţi Meguan
Luaţi comprimatele în timpul mesei sau după masă. Acest lucru va preveni apariţia reacţiilor adverse care vă pot afecta digestia.
Nu zdrobiţi şi nu mestecaţi comprimatele. Înghiţiţi fiecare comprimat cu un pahar cu apă.
• Dacă luaţi o doză pe zi, luaţi-o dimineaţa (la micul dejun).
• Dacă luaţi două doze separate pe zi, luaţi-le dimineaţa (la micul dejun) şi seara (la cină).
• Dacă luaţi trei doze separate pe zi, luaţi-le dimineaţa (la micul dejun), la prânz (la masa de prânz) şi seara (la cină).

Dacă, după o perioadă de timp, sunteţi de părere că efectul acestui medicament este prea puternic sau prea slab, anunţaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul.

Dacă utilizaţi mai mult Meguan decât trebuie
Dacă aţi luat mai mult decât trebuie din acest medicament, se poate instala acidoza lactică. Simptomele acidozei lactice sunt vărsături, durere de burtă (durere abdominală) asociată cu crampe musculare, stare de rău general cu stare de oboseală marcată, dificultate în respiraţie. Dacă aceasta vi se întâmplă dumneavoastră, este posibil să aveţi nevoie imediată de tratament în spital, deoarece acidoza lactică poate duce la comă. Discutaţi imediat cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul.

Dacă uitaţi să utilizaţi Meguan
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Luaţi următoarea doză la ora obişnuită.

Dacă încetaţi să utilizaţi Meguan
Nu întrerupeţi tratamentul cu acest medicament fără recomandarea medicului. În caz contrar, nivelul de glucoză din sângele dumneavoastră va creşte necontrolat, ducând, pe termen lung, la complicaţii grave: afectarea ochilor, rinichilor şi a vaselor de sânge.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție MEGUAN 850 mg comprimate filmate:

• Substanţa activă este clorhidratul de metformină.
Meguan 850 mg: fiecare comprimat filmat conţine 850 mg clorhidrat de metformină.
• Celelalte componente sunt:
- nucleu: copovidonă, povidonă K29/32, stearat de magneziu, celuloză microcristalină silicifiată (celuloză microcristalină, dioxid de siliciu coloidal anhidru).
- film: hipromeloză tip 2910 (E464), dioxid de titan (E171), lactoză monohidrat, macrogol 3000, triacetină.

Precauții:

Înainte să utilizaţi Meguan, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Vă rugăm luaţi în considerare următorul risc particular de apariţie a acidozei lactice.
Acest medicament poate cauza o complicaţie foarte rară, dar gravă, denumită acidoză lactică, în special dacă rinichii dumneavoastră nu funcţionează normal. Riscul de acidoză lactică este de asemenea crescut în caz de diabet zaharat necontrolat, post alimentar prelungit sau consum de alcool etilic. Simptomele acidozei lactice sunt vărsături, dureri de stomac (dureri abdominale) cu crampe musculare, o stare generală de disconfort cu oboseală severă şi dificultăţi de respiraţie. Dacă aceasta vi se întâmplă dumneavoastră, este posibil să aveţi nevoie imediată de tratament, deoarece acidoza lactică poate duce la comă. Întrerupeţi imediat administrarea de Meguan şi contactaţi imediat un doctor sau cel mai apropiat spital.

Cereţi neapărat sfatul medicului dacă:
• aveţi nevoie să vi se efectueze investigaţii cum sunt radiografii sau scanări ce implică injectarea de substanţe de contrast pe bază de iod în sânge.
• dacă aveţi nevoie să vi se efectueze o intervenţie chirurgicală majoră.
Trebuie să întrerupeţi administrarea acestui medicament pentru o perioadă de timp înainte de şi după examinare sau intervenţia chirurgicală. Medicul dumneavoastră va decide dacă aveţi nevoie de alt tratament în această perioadă. Este important să urmaţi întocmai recomandările medicului dumneavoastră.

Meguan utilizat singur, nu provoacă hipoglicemie (o cantitate prea mică de glucoză în sânge). Totuşi, dacă utilizaţi Meguan împreună cu alte medicamente pentru tratarea diabetului zaharat, care pot cauza hipoglicemie (de exemplu sulfoniluree, insulină, meglitinide), există riscul de apariţie a hipoglicemiei.

De obicei, dacă prezentaţi simptome de hipoglicemie cum sunt slăbiciune, ameţeli, transpiraţie excesivă, bătăi rapide ale inimii, tulburări de vedere sau dificultăţi de concentrare, trebuie să mâncaţi sau să beţi ceva care conţine zahăr.
În timpul tratamentului cu acest medicament este foarte importantă alimentaţia regulată şi respectarea dietei prescrise de medicul dumneavoastră.

Asiguraţi-vă că vorbiţi periodic cu medicul dumneavoastră, deoarece în timpul tratamentului cu acest medicament trebuie să vi se efectueze regulat unele teste de laborator pentru monitorizarea stării dumneavoastră de sănătate. Acest fapt este deosebit de important pentru copii, adolescenţi şi persoane în vârstă. Medicul dumneavoastră va determina la intervale de timp regulate valoarea glucozei din sângele dumneavoastră şi va verifica, cel puţin o dată pe an, buna funcţionare a rinichilor dumneavoastră. Este necesar un control mai frecvent dacă sunteţi o persoană în vârstă sau dacă rinichii dumneavoastră nu funcţionează normal.

Este necesară prudenţă, mai ales la pacienţii vârstnici, în situaţiile în care funcţia rinichilor poate fi afectată, de exemplu la iniţierea tratamentului cu unele tipuri de medicamente, cum sunt aşa-numitele antiinflamatoare nesteroidiene (de exemplu acid acetilsalicilic, diclofenac), diureticele (medicamente utilizate pentru eliminarea apei din organism) şi medicamentele utilizate împotriva tensiunii arteriale prea mari.

Se recomandă o atenţie deosebită în cazul utilizării Meguan la copii, în special la cei cu vârsta între 10 şi 12 ani.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Acest medicament utilizat singur nu provoacă hipoglicemie (o cantitate prea scăzută a zahărului în sânge). Aceasta înseamnă că nu vă va afecta capacitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

Totuşi, aveţi grijă deosebită dacă utilizaţi acest medicament în combinaţie cu alte medicamente pentru tratarea diabetului zaharat care pot determina hipoglicemie (de exemplu sulfoniluree, insulină, meglitinide). Simptomele hipoglicemiei includ stări de slăbiciune, ameţeli, transpiraţie abundentă, bătăi rapide ale inimii, tulburări de vedere sau dificultăţi de concentrare. Nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje dacă începeţi să resimţiţi aceste simptome.

Meguan conţine lactoză monohidrat.
Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Reacții adverse ale MEGUAN 850 mg comprimate filmate:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Pot apărea următoarele reacţii adverse:

Reacţii adverse foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane)
• tulburări digestive, cum sunt stări de rău (greaţă), vărsături, diaree, dureri de stomac (dureri abdominale) şi pierdere a poftei de mâncare. Aceste reacţii adverse apar cel mai frecvent la începerea tratamentului cu acest medicament. Este mai bine dacă împărţiţi dozele pe parcursul zilei şi luaţi comprimatele în timpul mesei sau imediat după masă. Dacă simptomele continuă, opriţi utilizarea acestui medicament şi anunţaţi-l pe medicul dumneavoastră.

Reacţii adverse frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane)
• modificare a gustului.

Reacţii adverse foarte rare (pot afecta până la 1 din 10000 persoane)
• acidoză lactică. Aceasta este o complicaţie foarte rară, dar gravă, în special dacă rinichii dumneavoastră nu funcţionează normal. Simptomele acidozei lactice sunt vărsături, dureri de stomac (dureri abdominale) cu crampe musculare, o stare generală de disconfort cu oboseală severă şi dificultăţi de respiraţie. Dacă aceasta vi se întâmplă dumneavoastră, este posibil să aveţi nevoie de spitalizare imediată, deoarece acidoza lactică poate duce la comă. Întrerupeţi imediat administrarea Meguan şi luaţi legătura imediat cu un medic sau cu cel mai apropiat spital.
• reacţii cutanate cum sunt înroşire a pielii (eritem), mâncărimi sau erupţie trecătoare pe piele asociată cu mâncărimi (urticarie)
• cantitate redusă de vitamină B12 în sânge
• anomalii ale testelor funcţiei ficatului sau hepatită (inflamaţie a ficatului; aceasta poate determina oboseală, pierdere a poftei de mâncare, scădere în greutate, cu sau fără îngălbenire a pielii sau a albului ochilor). Dacă prezentaţi aceste reacţii, întrerupeţi administrarea medicamentului.

Copii şi adolescenţi
Date limitate la copii şi adolescenţi arată că reacţiile adverse au fost similare ca natură şi severitate cu cele raportate la adulţi.

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente.
Dacă este nevoie să vi se injecteze substanţe de contrast care conţin iod, de exemplu pentru radiografii sau scanare, trebuie să opriţi utilizarea acestui medicament pentru o anumită perioadă de timp înainte şi după examinare (vezi mai sus la subtitlul „Atenţionări şi precauţii” „Cereţi neapărat sfatul medicului dacă:”).

În timpul tratamentului cu acest medicament trebuie să evitaţi utilizarea medicamentelor care conţin alcool.

Informaţi medicul dacă utilizaţi oricare dintre următoarele medicamente şi Meguan în acelaşi timp. Este posibil să aveţi nevoie de teste mai frecvente pentru determinarea glicemiei sau medicul dumneavoastră poate adapta doza de Meguan:
• inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (utilizaţi în tratamentul unor boli diverse ale inimii şi vaselor de sânge, cum sunt tensiunea arterială mare sau insuficienţa cardiacă)
• diuretice (utilizate pentru eliminarea apei din organism prin formarea unei cantităţi mai mari de urină)
• simpatomimetice cum sunt salbutamol sau terbutalină (utilizaţi pentru tratamentul astmului bronşic)
• glucocorticoizi (utilizaţi în tratamentul a diferite boli cum sunt inflamaţii severe ale pielii sau în astm bronşic)
• alte medicamente utilizate în tratamentul diabetului.

Meguan împreună cu alimente, băuturi şi alcool
Nu consumaţi alcool etilic pe durata administrării acestui medicament. Alcoolul etilic poate creşte riscul de acidoză lactică, în special, dacă aveţi probleme cu ficatul sau sunteţi subnutrit.

Administrarea de MEGUAN 850 mg comprimate filmate în sarcină / alaptare:

În perioada sarcinii, este obligatoriu tratamentul diabetului zaharat cu insulină. Spuneţi medicului dumneavoastră dacă sunteţi, credeţi că puteţi fi sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, astfel încât acesta să vă poată schimba tratamentul.
Nu utilizaţi acest medicament dacă alăptaţi sau dacă plănuiţi să vă alăptaţi nou-născutul.

Prezentare ambalaj:

Comprimatele sunt oblongi, de culoare albă, filmate, biconvexe, cu aspect uniform, margini intacte.

Sunt disponibile în cutii cu 2 blistere din PVC-PVdC/Al a câte 10 comprimate filmate.

Condiții de păstrare:

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.
Nu utilizaţi Meguan după data de expirare înscrisă pe cutie şi blistere. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă metforminum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu MEGUAN 850 mg comprimate filmate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul MEGUAN 850 mg comprimate filmate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.