Prospect Standacillin 500mg, capsule

Substanța activă: ampicillinum
Producator: Sandoz International GmbH Germania
Clasa ATC: [J01CA]: antiinfectioase de uz sistemic >> antibiotice >> peniciline cu spectru larg >> peniciline cu spectru extins
Categoria: Antibiotice, antimicotice, antiinfectioase
Grupa farmaceutică: antibiotice, peniciline cu spectru extins
Tip: Capsule

Indicații Standacillin 500mg, capsule:

Standacillin este indicat in infectii usoare - moderate produse de microorganisme sensibile la ampicilina, cum sunt:

Infectii ale tractului respirator
- infectii ale tractului respirator superior si infectii din sfera ORL, de exemplu sinuzita, otita medie;
- infectii ale tractului respirator inferior cum sunt bronsita acuta si cronica, pneumonia, tusea convulsiva (perioada de incubatie si stadiul incipient).

Infectii ale pielii si tesuturilor moi
Infectii ale aparatului urogenital
- pielonefrita acuta si cronica, pielita, cistita, uretrita, prostatita etc;
- gonoree;
- infectii ale organelor genitale feminine si ale micului bazin cum sunt avort septic, anexita, salpingita, endometrita, parametrita, pelviperitonita, febra puerperala etc;

Infectii ale aparatului digestiv
- diaree bacteriana, salmoneloza, shigeloza, febra tifoida si paratifoida;
- infectii biliare (colangita, colecistita).

Leptospiroza

Listerioza acuta si latenta

De asemenea, Standacillin administrat oral poate fi utilizat pentru continuarea unui tratament cu
Standacillin administrat parenteral la pacientii cu:
- endocardita, de exemplu endocardita enterococica (in asociere cu un antibiotic aminoglicozidic);
- meningita bacteriana;
- septicemii produse de agenti patogeni sensibili la ampicilina;
- listerioza (daca este necesar, in asociere cu cloramfenicol);
- tratament de intretinere in perioada de convalescenta.

Profilaxia antibacteriana
Standacillin poate fi utilizat in monoterapie sau in asociere cu un antibiotic aminoglicozidic pentru profilaxia endocarditei la pacientii cu risc care urmeaza a fi supusi unei interventii chirurgicale gastro-intestinale sau urogenitale.
La pacientii cu encefalopatie hepatica, ampicilina este indicata pentru reducerea sintezei de amoniac la nivel intestinal.

Contraindicații:

Hipersensibilitate la peniciline sau la oricare dintre excipientii produsului.
Datorita incidentei crescute de reactii adverse cutanate, ampicilina nu trebuie administrata la pacientii cu mononucleoza infectioasa, infectie cu virus citomegalic.
Copii sub 5 ani.

Administrare Standacillin 500mg, capsule:

Recomandari generale de dozaj
Adulti si adolescenti
Doza zilnica recomandata este de 2 - 4 g ampicilina, fractionata la intervale de 6 - 8 ore. Daca este necesar, in functie de natura si gravitatea infectiei, doza poate fi crescuta la 8 g ampicilina zilnic.

Copii
Doza zilnica recomandata este de 50 - 100 mg ampicilina/kg, fractionata la intervale de 6 - 12 ore.
Daca este necesar, in functie de natura si gravitatea infectiei, doza poate fi crescuta la 200 mg amptcilina/kg zilnic.
Pentru copiii cu varsta sub 5 ani este contraindicata administrarea capsulelor; se recomanda administrarea unor forme farmaceutice de ampicilina adecvate varstei.

Deoarece patrunderea la nivelul barierei hemato-encefalice scade odata cu reducerea infectiei, la pacientii cu meningita doza nu trebuie redusa.
Daca nu este posibila administrarea orala, se poate utiliza o forma farmaceutica cu administrare parenterala (vezi pct. Precautii).

Durata tratamentului
- infectii ale aparatului urogenital: cel putin 4 -10 zile;
- infectii produse de streptococi beta-hemolitici: cel putin 10 zile;
- in alte infectii: tratamentul trebuie continuat inca 2 zile dupa disparitia simptomatologiei.

Doze la pacientii cu insuficienta renala
Dozele sau intervalul dintre administrari se adapteaza in functie de clearance-ul creatininei. La pacientii cu insuficienta renala severa nu se administreaza mai mult de 1 g ampicilina la intervale de 8 ore. La un clearance al creatininei sub 10 ml/min, intervalul dintre administrari trebuie crescut la 12- 15 ore.


Clearance-ul
creatininei rezidual Creatinina
plasmatica Doza de
ampicilina
> 30 ml/min
30-20ml/min
20 ml/min 50 mg/100 ml
50-80 mg/
100 ml
>80 mg/100 ml 2 mg/l 00 ml
2-4 mg/
100 ml
> 4 mg/100 ml doza standard
2/i din doza standard
1/2 din doza standard

Se recomanda ca administrarea medicamentului sa se faca cu 1 - 2 ore inaintea meselor, deoarece prezenta alimentelor poate sa scada absorbtia acestuia.

Compoziție Standacillin 500mg, capsule:

O capsula contine ampicilina 500 mg sub forma de ampicilina trihidrat 577,4 mg si excipienti: continutul capsulei - stearat de magneziu; capsula - dioxid de titan, gelatina.

Precauții:

Pacientii trebuie avertizati asupra posibilitatii aparitiei reactiilor alergice. Daca apar reactii alergice cum sunt urticaria si anafilaxia, se impune intreruperea tratamentului si instituirea tratamentului specific cu adrenalina, antihistaminice si corticosteroizi.
Se recomanda prudenta in administrare la pacientii cu diateze alergice sau cu astm bronsic precum si la cei cu afectiuni micotice.
La pacientii cu hipersensibilitate la cefalosporine trebuie luata in considerare posibilitatea aparitiei alergiei incrucisate.
Nu se recomanda administrarea orala a ampicilinei la pacientii cu afectiuni severe ale aparatului gastro-intestinal insotite de diaree severa sau varsaturi, deoarece exista riscul absorbtiei antibioticului in proportie mica.
Infectiile severe (meningite, artrite, septicemii, pericardite) necesita tratament parenteral.
Pentru tratamentul colangitei si colecistitei, antibioterapia trebuie completata cu tratament specific, cu exceptia formelor usoare, fara colestaza majora. Pentru a determina tulburarile sistemului hematopoetic mediate prin anticorpi si, in special a anemiei hemolitice, se recomanda efectuarea hemoleucogramei.
in timpul tratamentului Jndelungat exista riscul suprainfectiilor bacteriene sau fungice cu germeni rezistenti. Infectiile secundare trebuie tratate adecvat.
Daca in timpul tratamentului apare diaree severa si persistenta, trebuie suspectata aparitia colitei pseudomembranoase (diaree apoasa mucoida cu striuri sanguinolente, dureri abdominale difuze sau colicative, febra si ocazional, tenesme) care este potential letala. in acest caz, tratamentul cu ampicilina trebuie intrerupt imediat si instituit tratament specific (de exemplu vancomicina).
Administrarea medicamentelor antiperistaltice este contraindicata.

Atenționări:

Insuficienta hepatica, insuficienta renala
La pacientii cu tratament prelungit cu doze mari trebuie monitorizata functia hepatica.
Daca exista afectare renala preexistenta sau daca apar reactii cutanate, trebuie efectuate teste functionale renale (vezi si pct. Doze si mod de administrare).

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Ampicilina nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reacții adverse ale Standacillin 500mg, capsule:

In general, ampicilina este bine tolerata. Reactiile adverse sunt in majoritate cele gastro-intestinale (greata si varsaturi) si nu necesita intreruperea tratamentului. Flora intestinala se reface in 3 - 5 zile dupa intreruperea administrarii medicamentului. La pacientii la care apare diaree in timpul tratamentului, trebuie suspectata colita pseudomembranoasa.
Eruptiile cutanate specifice care, de obicei, sunt de tip morbiliform sau maculopapular apar la 8 - 10 zile de la prima administrare. Dupa administrari repetate, aceste eruptii apar in ziua 2 - 3. in general, eruptiile cutanate dispar in cateva zile chiar daca tratamentul continua.
La pacientii cu infectii virale, insuficienta renala sau la cei tratati cu doze > 6 g ampicilina, eruptiile cutanate sunt mai frecvente.
Afectarea hematologica, ca de exemplu trombocitopenia, anemia hemolitica, agranulocitoza, leucopenia si eozinofilia, este foarte rara. Probabil de origine alergica, acestea dispar la intreruperea administrarii medicamentului.
in cateva cazuri au fost raportate aparitia dermatitei exfoliative si a eritemului multiform. Ca si alte peniciline, ampicilina poate determina aparitiaglositei, stomatitei, febrei, durerilor articulare,
edemului angioneurotic sau nefritei interstitiale. Exceptional, pot sa apara reactii anafilactice.
Acestea raspund bine la antihistaminice si corticosteroizi.
La pacientii cu febra tifoida, leptospiroza sau sifilis poate sa apara reactia Jarish-Herxheimer, ca urmare a eliberarii endotoxinelor din bacteriile lizate.

Supradozajul:

Simptomele supradozajului corespund cu reactiile adverse.

Nu exista un antidot specific in caz de supradozaj.
Tratamentul consta in intreruperea administrarii medicamentului, instituirea unui tratament simptomatic si de sustinere a functiilor vitale.
Hemodializa poate fi utila, dar nu si dializa peritoneala.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Deoarece penicilinele, clasa din care face parte si ampicilina, au actiune bactericida, nu trebuie asociate cu antibiotice bacteriostatice.
Asocierea cu alte antibiotice bactericide (de exemplu cefalosporine, aminoglicozide) poate fi utila daca este indicata de rezultatele antibiogramei.
Administrarea concomitenta de probenecid determina concentratii plasmatice crescute si prelungite de antibiotic, prin reducerea eliminarii renale. La randul lui, probenecidul poate reduce distributia si difuzia tisulara a ampicilinei.
Administrarea concomitenta cu alopurinol creste riscul eruptiilor cutanate.
in cazuri rare, ca si alte antibiotice, ampicilina poate reduce eficacitatea contraceptivelor orale.
Ampicilina poate interfera rezultatele dozarii aminoacizilor prin cromatografie pe hartie.
Ampicilina poate modifica rezultatele dozarii glucozei in plasma si urina precum si a proteinelor serice totale, in cazul utilizarii metodelor colorimetrice.

Administrarea de Standacillin 500mg, capsule în sarcină / alaptare:

Ampicilina traverseaza bariera feto-placentara.
Dupa administrarea ampicilinei in timpul sarcinii nu s-au evidentiat efecte embriotoxice, teratogene sau fetotoxice. Ampicilina se va administra in timpul sarcinii numai daca este absolut necesar.
Deoarece ampicilina se excreta in laptele matern si poate produce reactii de hipersensibilizare la sugar, se vor lua in considerare fie intreruperea alaptarii, fie intreruperea tratamentului.

Prezentare ambalaj:

Cutie cu un blister din PVC/PVDC/AI a 12 capsule.

Condiții de păstrare:

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra la temperaturi sub 25°C, in ambalajul original.
A nu se lasa la indemana copiilor.
Alte medicamente cu substanța activă ampicillinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Standacillin 500mg, capsule(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Standacillin 500mg, capsule vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.