Prospect Lispecip 15 mg, comprimate

Substanța activă: pioglitazonum
Producator: Specifar S.A., Grecia
Clasa ATC: [A10BG]: >> >> >>

Indicații Lispecip 15 mg, comprimate:

Lispecip contine pioglitazona. Acesta este un medicament antidiabetic utilizat pentru tratamentul diabetului zaharat tip 2 (insulino-independent). Acesta este diabetul care apare de obicei la varsta adulta.
Lispecip va ajuta la mentinerea sub control a valorilor concentratiei zaharului din sange atunci cand suferiti de diabet zaharat tip 2, ajutand organismul sa utilizeze mai bine insulina pe care o produce. Medicul dumneavoastra va verifica daca pioglitazona actioneaza corespunzator dupa 3 pana la 6 luni de la inceperea tratamentului.
Lispecip poate fi administrat singur sau impreuna cu metformina si/sau cu o sulfoniluree, care sunt si ele medicamente antidiabetice orale.
Lispecip poate fi de asemenea utilizat in asociere cu insulina.

Contraindicații:

Nu luati Lispecip:
- daca sunteti hipersensibil (alergic) la pioglitazona sau la oricare dintre celelalte componente ale Lispecip.
- daca aveti sau ati avut in trecut insuficienta cardiaca.
- daca aveti o afectiune a ficatului.
- daca ati avut cetoacidoza diabetica (o complicatie a diabetului zaharat care determina scaderea rapida in greutate, greata si varsaturi).
- daca aveti sau ati avut in trecut cancer de vezica urinara.
- daca prezentati sange in urina iar acest semn nu a fost investigat de catre medicul dumneavoastra.

Administrare Lispecip 15 mg, comprimate:

Luati intotdeauna Lispecip exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa verificati cu medicul dumneavoastra daca nu sunteti sigur. Doza de inceput este un comprimat de 15 mg sau 30 mg pioglitazona, o data pe zi. Doza maxima recomandata este de 45 mg de pioglitazona pe zi. Daca aveti impresia ca efectul Lispecip este prea slab, discutati cu medicul dumneavoastra.
Cand Lispecip se ia in asociere cu alte medicamente utilizate pentru tratamentul diabetului (cum ar fi insulina, clorpropamida, glibenclamida, gliclazida, tolbutamida), medicul va va spune daca este necesar sa luati o doza mai mica din acestea.
In cursul tratamentului cu Lispecip medicul va va cere sa faceti periodic analize ale sangelui. Acestea sunt necesare pentru a verifica daca ficatul va functioneaza normal.
Daca tineti regim alimentar specific pentru diabet, trebuie sa continuati regimul cand luati Lispecip.
Trebuie sa va controlati greutatea la intervale regulate; informati medicul dumneavoastra daca cresteti in greutate.
Daca luati mai mult Lispecip decat trebuie
Daca luati accidental prea multe comprimate sau daca altcineva sau un copil ia medicamentul dumneavoastra, anuntati imediat medicul sau farmacistul.
Concentratia zaharului din sangele dumneavoastra poate sa scada sub valorile normale si poate fi crescuta prin consumul de zahar. Se recomanda sa aveti la dumneavoastra cateva cuburi de zahar, dulciuri, biscuiti sau suc din fructe cu zahar.
Daca ati uitat sa luati Lispecip
Luati Lispecip in fiecare zi, asa cum vi s-a prescris. Totusi, daca ati uitat sa luati o doza, continuati cu doza urmatoare asa cum o luati in mod normal. Nu luati o doza dubla pentru a compensa comprimatul uitat.
Daca incetati sa luati Lispecip
Pentru a actiona corespunzator, Lispecip trebuie luat in fiecare zi. Daca incetati sa luati Lispecip, concentratia zaharului din sangele dumneavoastra poate creste. Discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a intrerupe tratamentul.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Compoziție Lispecip 15 mg, comprimate:

- Substanta activa este pioglitazona.
Fiecare comprimat contine pioglitazona 15 mg (sub forma de clorhidrat).
- Celelalte componente sunt lactoza monohidrat, carmeloza calcica, hidroxipropilceluloza si stearat de magneziu.

Precauții:

Aveti grija deosebita cand utilizati Lispecip
Spuneti medicului dumneavoastra inainte de a lua acest medicament:
- daca retineti apa (retentie de lichide) sau daca aveti insuficienta cardiaca, in special daca aveti peste 75 de ani.
- daca aveti un tip special de boala diabetica a ochiului denumita edem macular (umflare la nivelul fundului de ochi).
- daca aveti chisturi ovariene (sindromul de ovar polichistic). Deoarece ovulatia poate reincepe in timp ce luati Lispecip, posibilitatea sa ramaneti gravida creste. Daca aceasta situatie este valabila in cazul dumneavoastra, utilizati metode contraceptive adecvate pentru a evita posibilitatea aparitiei unei sarcini nedorite.
- daca aveti o problema cu ficatul sau inima. Inaintea inceperii tratamentului cu Lispecip, veti efectua analize ale sangelui pentru a verifica functiile ficatului. Este posibil ca aceste analize sa fie repetate la intervale de timp periodice. Unii pacienti care aveau de mult timp diabet de tip 2 si o boala de inima sau antecedente de accident vascular cerebral si care au fost tratati cu pioglitazona si insulina au dezvoltat insuficienta cardiaca. Spuneti medicului cat mai curand posibil daca aveti semne de insuficienta cardiaca cum sunt scurtarea neobisnuita a respiratiei sau crestere rapida in greutate sau umflaturi localizate (edeme).
Este mai probabil ca valorile concentratiei de zahar din sangele dumneavoastra sa scada sub valorile normale (hipoglicemie), daca luati Lispecip impreuna cu alte medicamente antidiabetice.
De asemenea, este posibil sa apara scaderea numarului de celule din sange (anemie).
Fracturi ale oaselor
La femeile (dar nu si la barbatii) care utilizeaza pioglitazona a fost observata o frecventa mai mare a fracturilor osoase. Medicul dumneavoastra va tine cont de aceasta la prescrierea tratamentului dumneavoastra pentru diabetul zaharat.
Copii si adolescenti
Nu este recomandata utilizarea la copii si adolescenti cu varsta sub 18 ani.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Pioglitazona nu va va afecta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje, dar trebuie sa aveti grija in cazul in care prezentati tulburari de vedere.

Informatii importante privind unele componente ale Lispecip
Acest medicament contine lactoza monohidrat. Daca vi s-a spus de catre medic ca aveti intoleranta la unele zaharuri, luati legatura cu medicul dumneavoastra inainte de a lua Lispecip.

Reacții adverse ale Lispecip 15 mg, comprimate:

Ca toate medicamentele, Lispecip poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
In mod deosebit, pacientii au prezentat urmatoarele reactii adverse:
A aparut frecvent insuficienta cardiaca (1 pana la 10 utilizatori din 100) la pacientii care au luat pioglitazona in combinatie cu insulina. Simptomele sunt dificultati respiratorii neobisnuit de grave, cresterea rapida in greutate sau umflaturi (edeme) localizate. Daca prezentati oricare dintre aceste simptome, in special daca aveti varsta peste 65 de ani, adresati-va medicului imediat.
Cancerul de vezica urinara a aparut mai putin frecvent (1 pana la 10 utilizatori din 1000) la pacientii care iau pioglitazona. Semnele si simptomele acestuia includ prezenta sangelui in urina, durere la urinare sau necesitatea brusca de a urina. Daca prezentati oricare dintre cele mentionate, adresati-va medicului dumneavoastra cat mai curand posibil.
Umflaturile (edeme) localizate au aparut foarte frecvent si la pacientii care iau pioglitazona in combinatie cu insulina. Daca prezentati aceasta reactie adversa, adresati-va medicului cat mai curand posibil.
Au fost raportate frecvent fracturi (1 pana la 10 utilizatori din 100) la pacientele care iau pioglitazona. Daca prezentati aceasta reactie adversa, adresati-va medicului cat mai curand posibil.
S-a raportat si vedere incetosata cauzata de umflare (sau acumularea de lichid) la nivelul fundului de ochi (frecventa necunoscuta) la pacientii care iau pioglitazona. Daca este prima oara cand aveti acest simptom, adresati-va medicului cat mai curand posibil. De asemenea, daca aveti deja vederea incetosata, iar situatia se inrautateste, adresati-va medicului cat mai curand posibil.
Unii pacienti care au luat pioglitazona au prezentat si alte reactii adverse:
Reactii adverse frecvente (afecteaza 1 pana la 10 utilizatori din 100)
- Infectie respiratorie
- Tulburari de vedere
- Crestere in greutate
- Senzatie de amorteala
Reactii adverse mai putin frecvente (afecteaza 1 pana la 10 utilizatori din 1000)
- Inflamatie a sinusurilor (sinuzita)
- Dificultati la adormire (insomnie)
Reactii adverse cu frecventa necunoscuta (frecventa nu poate fi estimata din datele disponibile)
- Crestere a valorilor enzimelor ficatului
Reactiile adverse prezentate de unii pacienti cand au utilizat pioglitazona impreuna cu alte medicamente antidiabetice sunt:
Reactii adverse foarte frecvente (afecteaza mai mult de 1 utilizator din 10)
- Scaderea concentratiei zaharului din sange (hipoglicemie)
Reactii adverse frecvente (afecteaza intre 1 si 10 utilizatori din 100)
- Dureri de cap
- Ameteli
- Dureri ale articulatiilor
- Impotenta
- Dureri de spate
- Dificultati la respiratie
- Scadere usoara a numarului de globule rosii din sange
- Balonare
Reactii adverse mai putin frecvente (afecteaza 1 pana la 10 utilizatori din 1000)
- Zahar in urina, proteine in urina
- Cresterea valorilor enzimelor
- Senzatie de invartire (vertij)
- Transpiratii
- Oboseala
- Cresterea poftei de mancare

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.
In general, puteti continua sa luati alte medicamente in timpul tratamentului cu Lispecip.
Totusi, anumite medicamente pot influenta cantitatea de zahar din sange cu mai mare probabilitate:
- gemfibrozil (utilizat pentru scaderea colesterolului din sange)
- rifampicina (utilizata in tratamentul tuberculozei si al altor infectii)
Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati oricare dintre aceste medicamente. Vi se va verifica valoarea concentratiei zaharului in sange si este posibil ca doza de Lispecip pe care o utilizati sa fie modificata.
Utilizarea Lispecip impreuna cu alimente si bauturi
Puteti sa va luati comprimatele cu sau fara alimente. Comprimatele se inghit cu un pahar cu apa.

Administrarea de Lispecip 15 mg, comprimate în sarcină / alaptare:

Sarcina si alaptarea
Spuneti medicului dumneavoastra daca
- sunteti, credeti ca sunteti sau intentionati sa ramaneti gravida.
- alaptati sau intentionati sa va alaptati copilul.
Medicul va va recomanda sa intrerupeti tratamentul cu acest medicament.

Prezentare ambalaj:

Lispecip 15 mg: comprimatele sunt, netede,de culoare alba, cu diametrul de 5,5 mm, gravate pe una din fete cu 15.

Comprimatele sunt disponibile in cutii cu blistere care contin cate 14, 28, 30, 50, 56, 90 si 98 comprimate, in blistere de PA-Al-PVC/Al. Blisterele sunt ulterior ambalate in cutii de carton.
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

Condiții de păstrare:

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
Nu utilizati Lispecip dupa data de expirare inscrisa pe cutie si blister dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Acest medicament nu necesita conditii speciale de pastrare.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă pioglitazonum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Lispecip 15 mg, comprimate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Lispecip 15 mg, comprimate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.