Prospect Zeldox 10 mg/ml, suspensie orală

Substanța activă: ziprasidonum
Producator: Pfizer
Clasa ATC: [N05AE]: >> >> >>
Zeldox face parte din grupul de medicamente denumite antipsihotice.

Indicații Zeldox 10 mg/ml, suspensie orală:

Zeldox este folosit pentru tratamentul simptomelor din schizofrenie şi pentru menţinerea sub control a acestor simptome.

De asemenea, Zeldox poate fi folosit pentru tratamentul simptomelor din manie la persoanele cu tulburare bipolară.

După administrarea Zeldox, starea dumneavoastră se va ameliora. Dacă luaţi în continuare Zeldox, şansa ca simptomele bolii să revină este mică. Chiar dacă începeţi să vă simţiţi bine, continuaţi tratamentul cu Zeldox atâta timp cât vă recomandă medicul dumneavoastră.

Contraindicații:

Nu utilizaţi Zeldox
- dacă aţi avut o reacţie alergică la ziprasidonă sau la oricare dintre celelalte componente ale Zeldox. O reacţie alergică poate fi recunoscută prin erupţii pe piele, senzaţie de mâncărime, umflare a feţei, umflare a buzelor sau respiraţie dificilă. Informaţi medicul imediat, dacă aţi suferit în trecut aceste manifestări.
- dacă aţi avut o boală a inimii. Informaţi-l imediat pe medicul dumneavoastră dacă aţi avut astfel de manifestări.

Nu utilizaţi Zeldox fără să-l întrebaţi pe medicul dumneavoastră.

Administrare Zeldox 10 mg/ml, suspensie orală:

Utilizaţi întotdeauna Zeldox exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Înainte de a utiliza Zeldox vă rugăm să citiţi cu atenţie acest prospect. Dacă aveţi nelămuriri, cereţi sfatul medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Medicul vă va spune ce cantitate de Zeldox să luaţi şi pentru cât timp. Doza zilnică obişnuită este între 40 mg ziprasidonă şi 80 mg ziprasidonă (4 şi, respectiv, 8 ml), de două ori pe zi, în timpul meselor; o doză dimineaţa şi o doză seara. Medicul vă poate recomanda micşorarea dozei dacă urmaţi tratamentul pentru un timp îndelungat.
Întotdeauna citiţi eticheta de pe flaconul cu medicament şi urmaţi cu stricteţe instrucţiunile pe care vi le-a dat doctorul dumneavoastră.

Zeldox trebuie administrat direct în cavitatea bucală, utilizând seringa pentru administrare orală inclusă în cutia medicamentului. Nu trebuie diluat sau amestecat cu alimente sau cu lichide. Urmaţi instrucţiunile de mai jos privind utilizarea seringii pentru administrare orală.

1. Agitaţi flaconul cu medicament înainte de utilizare. Desfaceţi capacul cu sistem de siguranţă pentru copii, prin apăsare şi rotire concomitentă în sens antiorar.
2. Adaptorul pentru seringa de administrare orală trebuie fixat pe gâtul flaconului cu medicament, de către farmacist. Dacă acest lucru nu s-a întâmplat, puteţi fixa dumneavoastră adaptorul, pe care îl găsiţi în cutia cu medicament, alături de seringă. Acest adaptor permite umplerea seringii pentru administrare orală cu medicamentul din flacon.
3. Aşezaţi flaconul drept, pe o suprafaţă plană şi prindeţi-l ferm cu o mână. Cu cealaltă mână introduceţi capătul seringii pentru administrare orală în adaptor.
4. Întoarceţi cu atenţie flaconul cu gura în jos, menţinând seringa în poziţie verticală. Trageţi uşor de pistonul seringii pentru administrare orală până când scoateţi din flacon cantitatea dorită de medicament. Seringa pentru administrare orală este marcată (gradată) la 0,25 ml (2,5 mg) pentru flaconul de 60 ml sau la 1 ml (10 mg) pentru flaconul de 240 ml. Pentru extragerea din flacon a unei cantităţi exacte de medicament, marginea superioară a inelului de culoare neagră a pistonului seringii trebuie să fie la nivelul liniei marcatoare.
5. Dacă în seringă apar bule mari de aer, împingeţi încet conţinutul seringii înapoi în flacon, apoi repetaţi operaţiunea de la punctul 4.
6. După ce aţi umplut seringa pentru administrare orală cu cantitatea necesară de medicament, întoarceţi flaconul cu tot cu seringă în poziţia verticală cu gura în sus. Scoateţi apoi seringa din flacon.
7. Administraţi medicamentul din seringă direct în cavitatea bucală. Pentru aceasta, aplicaţi vârful seringii direct în cavitatea bucală şi apoi împingeţi ÎNCET pistonul seringii. Nu împingeţi brusc pistonul seringii.
8. Închideţi flaconul cu dopul cu sistem de siguranţă pentru copii, lăsând pe gâtul flaconului adaptorul. Spălaţi seringa pentru administrare orală conform următoarelor indicaţii:

Curăţarea şi păstrarea seringii pentru administrare orală.
1. Seringa pentru administrare orală trebuie spălată după fiecare utilizare. Scoateţi pistonul seringii şi spălaţi ambele componente sub un jet de apă caldă.
2. Uscaţi ambele componente ale seringii, apoi introduceţi pistonul înapoi în seringă. Păstraţi seringa într-un loc curat şi sigur împreună cu medicamentul.

Amintiţi-vă că trebuie să urmaţi tratamentul pe toată durata recomandată de către medicul dumneavoastră, chiar dacă vă simţiţi mai bine.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Zeldox
Nu luaţi o cantitate mai mare de Zeldox decât cea prescrisă de către medicul dumneavoastră. Dacă luaţi mai mult decât v-a fost recomandat, sau dacă altcineva ia medicamentul dumneavoastră, anunţaţi imediat medicul dumneavoastră sau adresaţi-vă imediat celei mai apropiate unităţi medicale.

Dacă uitaţi să utilizaţi Zeldox
Dacă aţi uitat să luaţi o doză de Zeldox, luaţi-o imediat ce vă amintiţi. Totuşi, dacă sunteţi aproape de ora obişnuită pentru următoarea doză, luaţi-o pe aceasta din urmă la momentul potrivit şi ignoraţi doza uitată.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Zeldox 10 mg/ml, suspensie orală:

- Substanţa activă este ziprasidonă 10 mg (sub formă de clorhidrat monohidrat).

- Celelalte componente sunt: parahidroxibenzoat de metil, parahidroxibenzoat de propil, acid citric anhidru, citrat de sodiu, clorură de sodiu, xilitol, gumă xantam, polisorbat 80, dioxid de siliciu coloidal anhidru, aromă de cireşe şi apă purificată.

Precauții:

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Zeldox
- dacă utilizaţi orice alt medicament, chiar şi din cele care se eliberează fără prescripţie medicală, în special, orice medicamente prescrise de medic pentru starea de nelinişte (anxietate), depresie, epilepsie sau boală Parkinson, sau medicamente care pot influenţa ritmul bătăilor inimii;
- dacă aveţi vârsta sub 18 ani sau peste 65 de ani;
- dacă aveţi boli de ficat;
- dacă aveţi boli de rinichi;
- dacă aţi avut vreodată crize epileptice;
- dacă aţi avut boli de inimă;
- dacă ştiţi că aveţi valori serice scăzute ale potasiului sau magneziului;
- dacă intenţionaţi să consumaţi băuturi alcoolice în timpul tratamentului cu Zeldox 10 mg/ml suspensie orală;
- dacă aţi avut o stare de confuzie, bătăi rapide ale inimii sau senzaţie de leşin;
- dacă aveţi demenţă;
- dacă vi s-a spus că riscaţi să aveţi un accident vascular cerebral.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje dacă vă simţiţi ameţit sau somnorlent.

Informaţii importante privind unele componente ale Zeldox
Deoarece conţine parahidroxibenzoat de metil şi parahidroxibenzoat de propil, poate provoca reacţii alergice (chiar întârziate).

Reacții adverse ale Zeldox 10 mg/ml, suspensie orală:

Ca toate medicamentele, Zeldox poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţii adverse frecvente care pot afecta mai mult de 1 persoană din 100 sunt enumerate mai jos:
- stare de nelinişte;
- rigiditate musculară, stare de tensiune sau slăbiciune musculară, mişcări necontrolate, tremurături, lentoarea mişcărilor, ameţeli, somnolenţă, slăbiciune sau senzaţie de slăbiciune, dureri de cap;
- greaţă, vărsături, constipaţie, indigestie, uscăciunea gurii, accentuarea salivaţiei;
- vedere înceţoşată.

Reacţii adverse mai puţin frecvente care pot afecta mai mult de 1 persoană din 1000 sunt enumerate mai jos:
- creşterea poftei de mâncare - agitaţie, anxietate, senzaţie de „nod în gât”,coşmaruri;
- crize epileptice, mişcări anormale la nivelul feţei şi limbii, mişcări dezordonate, vorbire nearticulată, mişcări anormale ale ochilor, scăderea atenţiei, amorţeli;
- bătăi uşor accelerate ale inimii;
- incapacitatea de a suporta lumina;
- vertij, senzaţie de zgomot în ambele urechi;
- senzaţie de ameţeală la ridicarea în picioare;
- respiraţie dificilă, dureri în gât;
- diaree, dificultate la înghiţire, disconfort gastrointestinal, umflarea limbii, exces de gaze intestinale - erupţie tranzitorie pe piele, urticarie;
- crampe musculare, rigiditatea sau umflarea articulaţiilor;
- mers dezordonat, dureri, sete;
- dureri de piept;
- mâncărimi, umflarea feţei, buzelor sau dificultăţi în respiraţie;
- mişcări nenecontrolate la nivelul limbii, buzelor, feţei, trunchiului, braţelor şi picioarelor.

Reacţii adverse rare care pot afecta mai puţin de 1 persoană din 1000 sunt enumerate mai jos:
- secreţii nazale excessive;
- atacuri de panică, depresie, gândire dificilă;
- poziţii anromale ale capului (gât torsionat), paralizie, sindromul „picioarelor neliniştite”;
- senzaţie de mâncărime la nivelul ochilor, uscăciune la nivelul ochilor;
- dureri în urechi;
- sughiţ;
- reflux acid;
- căderea părului, umflarea feţei, iritaţie la nivelul pielii;
- imposibilitate de a reţine urina, dureri la urinare sau dificultăţi de urinare;
- erecţie dificilă sau accentuată, diminuarea orgasmului, producţie anormală de lapte matern;
- senzaţie de căldură.

Uneori, medicamentele de acest tip pot determina mişcări neobişnuite, mai ales ale feţei sau limbii. Dacă acestea apar în timpul tratamentului cu Zeldox, informaţi-l imediat pe medicul dumneavoastră.

Au fost observate rare cazuri de bătăi de inimă neregulate (numită torsada varfurilor). Dacă apar simptome cum sunt bătăi de inimă rapide sau neregulate, senzaţie de leşin/colaps sau ameţeală în timp ce staţi în poziţie verticală, informaţi-l imediat pe medicul dumneavoastră.

Rar a fost raportată creşterea sânilor la bărbaţi sau la femei.

Foarte rar, medicamentele de acest tip pot determina febră, accelerarea respiraţiei, transpiraţii, rigiditate şi diminuarea conştienţei. Dacă acestea apar în timpul tratamentului cu Zeldox, informaţi-l imediat pe medicul dumneavoastră.

Adăugate la reacţiile adverse prezentate mai sus, au mai fost raportate:
- hipersensibilitate (anafilaxie) manifestată prin reacţii moderate (alergice) sau severe şi bruşte. O reacţie alergică sau de hipersensibilitate poate fi recunoscută prin erupţie tranzitorie pe piele, mâncărimi, umflarea feţei, buzelor sau dificultăţi în respiraţie;
- somn dificil;
- urticarie.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Utilizarea altor medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.
Unele medicamente, atunci când sunt utilizate în acelaşi timp cu Zeldox pot influenţa modul în care Zeldox acţionează, sau Zeldox poate influenţa modul în care aceste medicamente acţionează. Spuneţi medicului dumneavoastră în special dacă sunteţi în tratament cu medicamente care pot influenţa ritmul bătăilor inimii sau medicamente prescrise de medic pentru starea de nelinişte (anxietate), depresie, epilepsie sau boală Parkinson

Utilizarea Zeldox cu alimente şi băuturi
Este indicat să luaţi Zeldox la acelaşi moment al zilei, în timpul unei mese. Medicamentul trebuie luat înainte sau imediat după masă.

Administrarea de Zeldox 10 mg/ml, suspensie orală în sarcină / alaptare:

Sarcina şi alăptarea
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Zeldox nu trebuie utilizat în timpul sarcinii decât la indicaţia medicului. Dacă rămâneţi gravidă în timpul tratamentului cu Zeldox, informaţi-l imediat pe medicul dumneavoastră.
Cereţi sfatul medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte de a lua orice medicament în timpul sarcinii.

Zeldox nu trebuie administrat în timpul perioadei de alăptare. Nu alăptaţi în timpul tratamentului.

Prezentare ambalaj:

Zeldox este o suspensie orală sub forma unui lichid cu aromă de cireşe, de culoare albă sau uşor gălbuie şi este disponibil în flacoane de două mărimi: 60 ml (conţinând 600 mg ziprasidonă) şi 240 ml (conţinând 2400 mg ziprasidonă).

Condiții de păstrare:

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Zeldox după data de expirare înscrisă pe ambalaj, după EXP. După deschiderea flaconului, medicamentul mai poate fi utilizat timp de 2 luni.

Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă ziprasidonum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Zeldox 10 mg/ml, suspensie orală(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Zeldox 10 mg/ml, suspensie orală vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.