Prospect Afrin Mentol 0,5 mg/ml spray nazal, soluție

Substanța activă: oxymetazolinum
Producator: Schering-Plough Labo NV Industriepark 30
Clasa ATC: [R01AA]: aparatul respirator >> preparate nazale >> decongestionante nazale de uz topic >> simpatomimetice
Afrin spray nazal, soluție conține substanța activă clorhidrat de oximetazolină.

Cum funcționează Afrin
Afrin este un decongestionant, care ameliorează senzația de nas înfundat prin constricția vaselor de sânge din nas. Acesta acționează în câteva minute și durează ore.

Indicații Afrin Mentol 0,5 mg/ml spray nazal, soluție:

Afrin este utilizat pentru ameliorarea simptomelor de congestie nazală cauzată de rinita alergică, răceală și sinuzită. Se poate administra la fiecare 12 ore.

Dacă după 7 zile nu vă simțiți mai bine sau vă simțiți mai rău, trebuie să vă adresați unui medic.

Contraindicații:

Nu utilizați Afrin
• dacă sunteți alergic la clorhidrat de oximetazolină sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament
• dacă luați inhibitori de monoaminooxidază (inhibitori de MAO, utilizați în tratamentul bolii Parkinson și al depresiei). Inhibitorii de MAO pot accentua efectul de creștere a tensiunii arteriale al oximetazolinei
• dacă aveți glaucom cu unghi închis
• dacă vi s-a efectuat hipofizectomie transfenoidală
• dacă aveți inflamație a pielii și a mucoasei vestibulului nazal și cruste (rinita sicca)
• dacă aveți boli coronariene acute sau respirație șuierătoare asociată cu insuficiență cardiacă congestivă

Administrare Afrin Mentol 0,5 mg/ml spray nazal, soluție:

Utilizați întotdeauna acest medicament exact așa cum este descris în acest prospect sau aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră, farmacistul sau asistenta medicală. Discutați cu medicul dumneavoastră, cu farmacistul sau cu asistenta medicală dacă nu sunteți sigur.

Doze
Adulți, copii și adolescenți cu vârsta > 10 ani: 1-2 pulverizări în fiecare nară, la fiecare 12 ore.
Copii cu vârsta cuprisă între 6 și 10 ani: 1 pulverizare în fiecare nară, la fiecare 12 ore.
Nu se recomandă administrarea a mai mult de 8 pulverizări la adulți (4 pulverizări la copii) în interval de 24 ore.
Nu trebuie depășită doza recomandată.
Afrin nu trebuie utilizat mai mult de 7 zile, decât dacă medicul dumneavoastră v-a recomandat acest lucru. Un interval liber de câteva zile trebuie păstrat înainte de readministrarea medicamentului.

Mod de administrare
Agitați energic înainte de utilizare. Înainte de prima administrare, pregătiți flaconul prin apăsarea pompei de câteva ori până când prima pulverizare completă este eliberată.
În timp ce țineți flaconul în poziție verticală, introduceți pompa de pulverizare pe rând în fiecare nară și apăsați ferm de 1-2 ori, în timp ce inspirați.
După utilizare curățați pompa. Utilizarea acestui medicament de către mai mult de o persoană poate duce la răspândirea infecției.

Dacă utilizați mai mult Afrin decât trebuie
Dacă utilizați mai mult Afrin decât trebuie, adresați-vă medicului dumneavoastră sau mergeți imediat la cel mai apropiat spital și luați cu dumneavoastră flaconul.

Dacă uitați să utilizați Afrin
Nu luați o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă aveți orice întrebări suplimentare cu privire la utilizarea acestui medicament, adresați-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale.

Compoziție Afrin Mentol 0,5 mg/ml spray nazal, soluție:

- Substanța activă este clorhidratul de oximetazolină 0,5 mg/ml

- Celelalte componente sunt edetat disodic, fosfat disodic anhidru, dihidrogenofosfat de sodiu monohidrat, povidonă K 29-32, clorură de benzalconiu, polietilenglicol 1450, propilenglicol, apă purificată, alcool benzilic, celuloză microcristalină și croscarmeloză sodică, cineol, camfor racemic, levomentol.

Precauții:

Discutați cu medicul dumneavoastră dacă aveți:
- boli ale arterelor coronare
- tensiune arterială mare
- funcție crescută a glandei tiroide
- diabet zaharat
- dificultăți la urinare cauzate de creșterea glandei prostate.

Dacă Afrin este utilizat o perioadă de timp îndelungată poate determina senzația de nas înfundat. Nu este recomandată utilizarea mai mult de o săptămână. Contactați medicul dumneavoastră dacă simptomele se agravează sau nu se ameliorează după 7 zile.

Copii
Nu utilizați Afrin la copii cu vârsta sub 6 ani (vezi pct. Cum să utilizați Afrin).

Atenționări:

Conducerea vehiculelor și folosirea utilajelor
Nu au fost observate efecte asupra capacității de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Afrin conține clorură de benzalconiu și propilenglicol
• Clorura de benzalconiu (un conservant) este iritantă și poate determina reacții la nivelul pielii.
• Propilenglicolul poate determina iritații ale pielii.

Reacții adverse ale Afrin Mentol 0,5 mg/ml spray nazal, soluție:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacții adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacțiile adverse posibile sunt:
Mai puțin frecvente (apar la mai puțin de 1 din 100 persoane): strănut, senzație de uscăciune sau iritare la nivelul nasului, gurii și gâtului și senzație de nas înfundat.
Rare (apar la mai puțin de 1 din 1000 persoane): anxietate, oboseală, iritabilitate, tulburări de somn la copii, bătăi rapide ale inimii, palpitații, tensiune arterială crescută, umflare a mucoasei de la nivelul nasului, durere de cap, greață, înroșire tranzitorie a feței, erupții trecătoare pe piele și tulburări de vedere.

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Spuneți medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale dacă luați, ați luat recent sau s-ar putea să luați orice alte medicamente. Acestea includ medicamente eliberate fără prescripție medicală.
Efectele de creștere a tensiunii arteriale ale oximetazolinei se pot accentua atunci când este utilizată împreună cu:
- anumite tipuri de antidepresive: antidepresive triciclice, maprotilină, inhibitori de monoaminooxidază (inhibitori de MAO).

Administrarea de Afrin Mentol 0,5 mg/ml spray nazal, soluție în sarcină / alaptare:

Sarcina
Oximetazolina nu a fost asociată cu efecte adverse asupra fătului. Afrin poate fi utilizat la femei gravide dacă este administrat conform recomandărilor. Se recomandă prudență la pacientele cu tensiune arterială mare sau semne de scădere a circulației sângelui la nivelul placentei. Utilizarea frecventă sau prelungită de doze mari poate scădea circulația sângelui la nivelul placentei.

Alăptarea
Nu se cunoaște dacă oximetazolina se elimină în laptele matern. În absența datelor privind utilizarea oximetazolinei în timpul alăptării, Afrin nu trebuie utilizat în timpul alăptării.

Prezentare ambalaj:

Afrin este o soluție vâscoasă, de culoare albă până la aproape albă, în flacon din plastic de înaltă densitate de culoare albă, rezistent la lumină, a 15 ml închis cu un pulverizator din plastic alb.

Condiții de păstrare:

• Nu lăsați acest medicament la vederea și îndemâna copiilor.
• A se păstra la temperaturi sub 25ºC. A nu se păstra la frigider sau congela.
• Nu utilizați acest medicament după data de expirare înscrisă pe flacon după Exp. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
• Utilizați medicamentul în decurs de 30 de zile de la prima deschidere.
• Nu aruncați niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebați farmacistul cum să eliminați medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă oxymetazolinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Afrin Mentol 0,5 mg/ml spray nazal, soluție(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Afrin Mentol 0,5 mg/ml spray nazal, soluție vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.