Prospect Aldurazyme, 100 U/ml concentrat pentru solutie perfuzabila

Substanța activă: laronidazum
Producator: Genzyme Europe BV, Olanda
Clasa ATC: [A16AB]: >> >> >>
Grupa farmaceutică: enzime

Indicații Aldurazyme, 100 U/ml concentrat pentru solutie perfuzabila:

Aldurazyme este indicat în terapia de substituţie enzimatică pe termen lung la pacienţii cu diagnostic confirmat de mucopolizaharidoză de tip I (MPZ I; deficienţă de α-L-iduronidază) pentru tratarea manifestărilor non-neurologice ale bolii.

Contraindicații:

Hipersensibilitate gravă (de exemplu reacţie anafilactică) la substanţa activă sau la oricare dintre excipienţi.

Administrare Aldurazyme, 100 U/ml concentrat pentru solutie perfuzabila:

Doze
Schema de administrare recomandată pentru Aldurazyme este de 100 U/kg greutate corporală administrate o dată pe săptămână în perfuzie intravenoasă. Rata de perfuzie iniţială de 2 U/kg/h poate fi crescută treptat din sfert în sfert de oră, dacă acest lucru este tolerat, până la maxim 43 U/kg/h.
Volumul total administrat se recomandă a fi perfuzat în aproximativ 3-4 ore. Pentru informaţii privind premedicaţia.
Copii şi adolescenţi
Nu este necesară ajustarea dozelor la copii şi adolescenţi.
Siguranţa şi eficacitatea Aldurazyme la pacienţii cu vârsta de peste 65 de ani nu au fost stabilite şi pentru aceşti pacienţi nu poate fi recomandată o schemă de administrare.
Siguranţa şi eficacitatea Aldurazyme în cazul pacienţilor cu insuficienţă renală sau hepatică nu au fost determinate şi pentru aceşti pacienţi nu poate fi recomandată o schemă de administrare.
Mod de administrare
Tratamentul cu Aldurazyme trebuie supravegheat de către un medic specializat în managementul pacienţilor ce suferă de MPZ I sau de alte boli metabolice ereditare. Administrarea de Aldurazyme trebuie efectuată într-un cadru clinic adecvat unde sunt permanent disponibile echipamente de resuscitare în caz de urgenţe medicale.
Pentru instrucţiuni privind diluarea medicamentului înainte de administrare.

Compoziție Aldurazyme, 100 U/ml concentrat pentru solutie perfuzabila:

Fiecare flacon de 5 ml conţine 500 unităţi de laronidază.
Unitatea activă (U) este definită ca fiind cantitatea de enzimă necesară pentru hidroliza unui micromol de substrat (4-MUI) pe minut.
Laronidaza este o formă recombinată a α-L-iduronidazei umane şi este produsă cu ajutorul tehnologiei de ADN recombinant, folosindu-se culturi de celule de mamifer provenite din ovare de hamster chinezesc (OHC).
Excipienţi
Fiecare flacon de 5 ml conţine sodiu 1,29 mmol.

Lista excipienţilor:
Clorură de sodiu
Fosfat de sodiu monobazic, monohidrat
Fosfat de sodiu dibazic, heptahidrat
Polisorbat 80
Apă pentru injecţii

Precauții:

Pacienţii trataţi cu Aldurazyme pot manifesta reacţii determinate de perfuzie (RDP-uri), definite ca orice eveniment advers asociat care se produce în timpul perfuziei sau înainte de sfârşitul zilei de perfuzie. Unele dintre aceste RDP-uri pot fi grave (vezi mai jos).
Se recomandă monitorizarea atentă a pacienţilor trataţi cu Aldurazyme şi semnalarea tuturor cazurilor de reacţii determinate de perfuzie, reacţii întârziate şi posibile reacţii imunologice. Starea anticorpilor trebuie monitorizată şi raportată în mod regulat.
Au fost raportate reacţii severe asociate cu perfuzia la pacienţii cu afectare severă pre-existentă a căilor respiratorii superioare şi astfel în special aceşti pacienţi vor trebui monitorizaţi atent în continuare şi trataţi cu perfuzii de Aldurazyme numai într-un mediu spitalicesc unde echipamentul de resuscitare pentru rezolvarea urgenţelor medicale este imediat disponibil.
Pacienţii cu o boală acută preexistentă momentului perfuziei cu Aldurazyme par să aibă un risc mai mare pentru RDP-uri. Starea clinică a pacientului trebuie evaluată cu atenţie înainte de a i se administra Aldurazyme.
Pe baza studiului clinic de Fază 3, este de aşteptat ca aproape toţi pacienţii să dezvolte anticorpi IgG la laronidază, mai ales în primele 3 luni de la iniţierea tratamentului.
Pacienţii care au dezvoltat anticorpi sau au manifestat simptome de RDP-uri trebuie trataţi cu precauţie la administrarea de Aldurazyme.
În cadrul studiilor clinice, RDP-urile au fost în general ţinute sub control prin micşorarea ratei de perfuzare şi prin administrarea unei (pre)medicaţii cu antihistaminice şi/sau antipiretice (paracetamol sau ibuprofen), permiţându-i-se astfel pacientului să continue tratamentul.
Deoarece experienţa privind reluarea tratamentului în urma unei întreruperi prelungite este redusă, se recomandă precauţie în asemenea situaţii din cauza riscului teoretic de reacţie de hipersensibilitate după întreruperea tratamentului.
La administrarea iniţială de Aldurazyme sau la readministrarea în urma unei întreruperi a tratamentului, se recomandă să li se administreze pacienţilor premedicaţii (antihistaminice şi/sau antipiretice) cu aproximativ 60 de minute înainte de iniţierea perfuziei, pentru a reduce la minim riscul apariţiei de RDP-uri. Dacă este indicat din punct de vedere clinic, trebuie luată în considerare
administrarea de premedicaţii în cazul perfuziilor ulterioare de Aldurazyme.
În cazul unei RDP uşoare sau moderate, tratamentul cu antihistaminice şi paracetamol/ibuprofen trebuie luat în considerare şi/sau micşorarea ratei de perfuzare la jumătate din rata de perfuzare la care a avut loc reacţia.
În cazul unei singure RDP grave, se recomandă întreruperea perfuziei până la eliminarea simptomelor,
iar tratamentul cu antihistaminice şi paracetamol/ibuprofen trebuie luat în considerare. Perfuzia poate fi reluată cu o reducere a ratei de perfuzare la 1/2 - 1/4 din rata de perfuzare la care a avut loc reacţia. În cazul unei RDP moderate repetate sau al unei reveniri a simptomelor în urma unei singure RDP grave, trebuie luată în considerare premedicaţia (antihistaminice şi paracetamol/ibuprofen şi/sau corticosteroizi) şi o micşorare a ratei de perfuzare la 1/2 - 1/4 din rata de perfuzare la care a avut loc reacţia precedentă.
Ca şi în cazul oricărui alt produs pe bază de proteine care are administrare intravenoasă, sunt posibile reacţii grave de hipersensibilitate de tip alergic.
În cazul în care aceste reacţii se produc, se recomandă întreruperea imediată a administrării de Aldurazyme şi iniţierea tratamentului medical adecvat. Trebuie respectate standardele actuale privind tratamentul de urgenţă.
Medicamentul conţine sodiu şi se administrează în soluţie perfuzabilă de clorură de sodiu de 0,9%. Acest lucru trebuie avut în vedere la pacienţii ce urmează o dietă cu restricţie de sodiu.

Atenționări:

Nu s-au efectuat studii privind efectele asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reacții adverse ale Aldurazyme, 100 U/ml concentrat pentru solutie perfuzabila:

Majoritatea evenimentelor adverse asociate studiilor clinice au fost clasificate ca reacţii determinate de perfuzie (RDP) manifestate de către 53% din pacienţi în studiul de Fază 3 (trataţi până la 4 ani) şi de 35% dintre pacienţi în studiul pe pacienţi sub 5 ani (până la 1 an de tratament). Unele RDP au fost severe. În timp, numărul acestor reacţii a scăzut. Cele mai frecvente reacţii adverse la medicament
(RAM) au fost: cefalee, greaţă, dureri abdominale, erupţii, artralgie, dureri de spate, dureri ale extremităţilor, înroşirea feţei, febră, reacţii la locul de perfuzare, creşterea tensiunii arteriale, saturaţie în oxigen redusă, tahicardie şi frisoane.
RAM în cazul Aldurazyme semnalate în timpul studiului de Fază 3 şi prelungirile acestuia pe un număr total de 45 de pacienţi cu vârstă egală sau mai mare de 5 ani trataţi pe o perioadă de până la 4 ani sunt enumerate mai jos utilizând următoarele categorii de frecvenţă: foarte frecvente (≥ 1/10);
frecvente (≥ 1/100 până la <1/10). Datorită numărului mic de pacienţi, o RAM raportată la un singur pacient este clasificată ca fiind frecventă.

MedDRA
Clasificare pe aparate, sisteme şi organe
MedDRA
Termen preferat
Frecvenţă

Investigaţii diagnostice creşterea tensiunii arteriale,
saturare cu oxigen redusă frecvente
Tulburări cardiace tahicardie frecvente
Tulburări ale sistemului nervos
cefalee foarte frecvente
parestezie, ameţeală, Frecvente
Tulburări respiratorii, toracice şi
mediastinale probleme de respiraţie, dispnee, tuse Frecvente
Tulburări gastro-intestinale
greaţă, dureri abdominale Foarte frecvente
vărsături, diaree Frecvente
Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat
erupţii cutanate foarte frecvente
edem angioneurotic, faţă umflată,
urticarie, prurit, transpiraţie rece,
căderea părului, hiperhidroză
Frecvente
Tulburări musculo-scheletice şi ale ţesutului
conjunctiv
artropatie, artralgie, dureri de spate,
dureri ale extremităţilor Foarte frecvente
dureri musculo-scheletice Frecvente
Tulburări vasculare
înroşirea feţei foarte frecvente
Hipotensiune arterială, paloare,
extremităţi reci Frecvente
Tulburări generale şi la nivelul locului de administrare
febră, reacţii la nivelul locului de
perfuzare foarte frecvente
frisoane, stare de cald, stare de rece,
oboseală, boli de tip gripal
Frecvente
Tulburări ale sistemului imunitar reacţii anafilactice Frecvente
Tulburări psihice nelinişte Frecvente

Un singur pacient cu afecţiuni ale căilor aeriene deja prezente a manifestat o reacţie gravă la trei ore de la iniţierea perfuziei (în săptămâna 62 de tratament) ce a constat în urticarie şi obstrucţia căilor aeriene, necesitând traheostomie. Acest pacient a fost testat pozitiv pentru nivelul IgE.
Experienţa obţinută după punerea pe piaţă cu privire la reacţiile asociate cu perfuzia a relevat raportarea febrei, frisoanelor, vărsăturilor, tahipneei, eritemului şi cianozei, în cazul cărora unele reacţii au fost severe. În plus, unii pacienţi care au avut în antecedente o afecţiune severă a căilor respiratorii superioare şi a plămânilor în cadrul MPZ I, au prezentat reacţii severe inclusiv bronchospasm, stop respirator şi edem facial.
A fost raportate şi cazuri de extravazare la pacienţii trataţi cu Aldurazyme.
Copii şi adolescenţi
RAM la Aldurazyme semnalate în timpul unui studiu de Fază 2 efectuat pe un număr total de 20 de pacienţi cu vârste mai mici de 5 ani şi care prezentau, majoritatea, un fenotip sever, trataţi pe o perioadă de până la 12 luni, sunt redate mai jos. RAM au fost de severitate uşoară sau moderată.

MedDRA
Clasificare pe aparate, sisteme şi organe
MedDRA
Termen preferat Frecvenţă
Investigaţii diagnostice creşterea tensiunii arteriale Foarte frecvente
scăderea saturaţiei în oxigen Foarte frecvente
Tulburări cardiace tahicardie Foarte frecvente
Tulburări generale şi la nivelul locului de administrare
febră Foarte frecvente
frisoane Foarte frecvente

În cadrul unui studiu de Fază 4, 33 de pacienţi cu boala MPZ I au primit 1 din 4 regimuri de dozaj:
100 U/kg i.v. în fiecare săptămână (doza recomandată), 200 U/kg i.v. în fiecare săptămână, 200 U/kg i.v. la intervale de 2 săptămâni sau 300 U/kg i.v. la intervale de 2 săptămâni. Grupul cu doza recomandată a prezentat cel mai mic număr de pacienţi care au experimentat RAM şi RDP. Tipul RDP a fost asemănător cu cel constatat şi în alte studii clinice.
Imunogenitate
Aproape toţi pacienţii au dezvoltat anticorpi IgG la laronidază. La majoritatea pacienţilor, seroconversia s-a produs în decurs de 3 luni de la iniţierea tratamentului; cu toate acestea, seroconversia la pacienţii cu vârste mai mici de 5 ani cu un fenotip mai sever a apărut, în majoritatea cazurilor, în decurs de o lună (în medie la 26 zile faţă de 45 zile la pacienţii cu vârste egale sau mai mari de 5 ani). La sfârşitul studiului de Fază 3 (sau la momentul retragerii premature din studiu), la 13/45 pacienţi nu s-au detectat anticorpi prin proba de radioimunoprecipitare (RIP), inclusiv la 3 pacienţi care nu au prezentat niciodată seroconversie. Pacienţii fără anticorpi sau cu titru mic de
anticorpi au prezentat o reducere puternică la nivelul glicozaminoglicanilor urinari, în timp ce pacienţii cu titruri mari de anticorpi au prezentat reduceri variabile ale glicozaminoglicanilor urinari.
Semnificaţia clinică a acestei descoperiri nu este cunoscută, deoarece nu există legături consistente între titrul de anticorpi IgG şi obiectivele de eficacitate clinică.
În plus, 60 de pacienţi în studiul de Fază 2 şi 3 au fost testaţi pentru efectele de neutralizare in vitro.
Patru pacienţi (trei în studiul de Fază 3 şi unul în studiul de Fază 2) au prezentat in vitro o activitate enzimatică de inhibare a laronidazei la limită sau redusă, care nu pare să aibă un impact asupra eficacităţii clinice şi/sau reducerii glicozaminoglicanilor urinari.
Prezenţa anticorpilor nu a părut să fie legată de incidenţa RDP, deşi declanşarea RDP coincide, în mod obişnuit, cu formarea de anticorpi IgG. Apariţia anticorpilor IgE nu a fost complet investigată.

Supradozajul:

Nu s-a raportat nici un caz de supradozaj.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Nu s-au efectuat studii privind interacţiunile. Pe baza metabolismului său, este puţin probabil ca laronidaza să determine interacţiuni mediate de citocromul P450.
Aldurazyme nu trebuie administrat simultan cu clorochina sau procaina din cauza posibilului risc de interferenţă cu intrarea în celule a laronidazei.

Administrarea de Aldurazyme, 100 U/ml concentrat pentru solutie perfuzabila în sarcină / alaptare:

Există date inadecvate privind utilizarea de Aldurazyme la femeile gravide. Studiile la animale nu au evidenţiat efecte dăunătoare directe sau indirecte asupra sarcinii, dezvoltării embrionare/fetale, naşterii sau dezvoltării post-natale (vezi pct. 5.3). Riscul potenţial pentru om este necunoscut. Prin urmare, Aldurazyme nu trebuie utilizat în timpul sarcinii, cu excepţia cazurilor în care este absolut necesar.
Laronidaza poate fi eliminată în lapte. Deoarece nu sunt disponibile date asupra nou-născuţilor expuşi la laronidază prin intermediul laptelui matern, se recomandă încetarea alăptării pe durata tratamentului cu Aldurazyme.

Prezentare ambalaj:

Soluţie transparentă sau uşor opalescentă, incoloră sau cu nuanţe de galben pal.

Condiții de păstrare:

5 ml de concentrat pentru soluţie în flacon (sticlă de tip I) cu un dop (cauciuc siliconic clorobutilat) şi un sigiliu (din aluminiu) cu un capac de tip flip-off (din polipropilenă).
Dimensiunile pachetelor: 1, 10 şi 25 de flacoane.
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Aldurazyme, 100 U/ml concentrat pentru solutie perfuzabila(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Aldurazyme, 100 U/ml concentrat pentru solutie perfuzabila vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.