Prospect Abacavir/Lamivudină Aurobindo 600 mg/300 mg, comprimate filmate

Substanța activă: abacavirum+lamivudinum
Producator: APL Swift Services (Malta) Limited; Milpharm Limit
Clasa ATC: [J05AR]: >> >> >>

Indicații Abacavir/Lamivudină Aurobindo 600 mg/300 mg, comprimate filmate:

Abacavir/Lamivudină Aurobindo este utilizat pentru tratamentul infecţiei cu HIV (virusul imunodeficienţei umane) la tineri sub 18 ani și copii care cântăresc cel puțin 25 kg.

Abacavir/Lamivudină Aurobindo conţine două substanţe active utilizate pentru tratamentul infecţiei cu HIV: abacavir și lamivudină. Acestea aparțin unui grup de medicamente antiretrovirale, numit analogi nucleozidici inhibitori ai revers transcriptazei (INRT).

Aceasta înseamnă că Abacavir/Lamivudină Aurobindo nu vindecă infecţia cu HIV, medicamentul reduce cantitatea de virus din organismul dumneavoastră şi o menţine la un nivel scăzut. Acesta ajută organismul dumneavoastră în creşterea numărului de celule CD4 în sânge. Celulele CD4 reprezintă un tip de celule albe sanguine care au un rol important ajutând organismul dumneavoastră să lupte împotriva infecţiilor.

Nu toţi pacienţii răspund la tratamentul cu Abacavir/Lamivudină Aurobindo în acelaşi mod.
Medicul dumneavoastră va monitoriza eficacitatea tratamentului dumneavoastră.

Contraindicații:

Nu luaţi Abacavir/Lamivudină Aurobindo:
- dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la abacavir (sau la oricare alt medicament care conţine abacavir), lamivudină sau la oricare dintre celelalte componente ale Abacavir/Lamivudină Aurobindo.

Administrare Abacavir/Lamivudină Aurobindo 600 mg/300 mg, comprimate filmate:

Luaţi întotdeauna Abacavir/Lamivudină Aurobindo exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Doza recomandată de acest produs pentru adulți, tineri sub 18 ani și copii care cântăresc cel puțin 25 kg este de un comprimat o dată pe zi.
Luaţi comprimatele la intervale regulate, cu o perioadă de aproximativ 12 ore între administrarea fiecărui comprimat.
Înghiţiţi comprimatele întregi, cu o cantitate suficientă de apă. Abacavir/Lamivudină Aurobindo poate fi luat cu sau fără alimente.

Rămâneţi în legătură cu medicul dumneavoastră şi nu opriţi administrarea Abacavir/Lamivudină Aurobindo fără recomandarea medicului dumneavoastră.

Este important să luaţi Abacavir/Lamivudină Aurobindo în mod regulat, pentru că administrarea la intervale neregulate poate duce la scăderea eficacităţii împotriva infecţiei cu HIV şi, vă poate creşte riscul de a prezenta reacţii de hipersensibilitate.

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Abacavir/Lamivudină Aurobindo
Dacă luaţi în mod accidental prea mult din Abacavir/Lamivudină Aurobindo, spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului sau mergeţi la camera de gardă a celui mai apropiat spital, pentru recomandări.

Dacă uitaţi să luaţi Abacavir/Lamivudină Aurobindo
Dacă uitaţi să luaţi o doză, luaţi-o imediat ce vă aduceţi aminte. Continuaţi apoi tratamentul ca înainte. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Este important să luaţi Abacavir/Lamivudină Aurobindo în mod regulat, pentru că administrarea la intervale neregulate poate duce la scăderea eficacităţii împotriva infecţiei cu HIV şi, vă poate creşte riscul de a prezenta reacţii de hipersensibilitate.

Dacă încetaţi să luaţi Abacavir/Lamivudină Aurobindo
Dacă aţi încetat să luaţi Abacavir/Lamivudină Aurobindo, indiferent de motiv- în special dacă dumneavoastră consideraţi că prezentaţi reacţii adverse sau din cauză că aveţi alte boli:
⇒ Adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a reîncepe tratamentul. Medicul dumneavoastră va verifica dacă simptomele pe care le aveţi sunt determinate de reacţia de hipersensibilitate. Dacă medicul dumneavoastră consideră că acesta ar putea fi motivul, vi se va spune să nu mai luaţi niciodată Abacavir/Lamivudină Aurobindo sau oricare alt medicament care conţine abacavir. Este important să respectaţi această recomandare.

Dacă medicul dumneavoastră vă spune că puteţi să reîncepeţi tratamentul cu Abacavir/Lamivudină Aurobindo, este posibil să vi se recomande să luaţi prima doză într-un loc în care se poate acorda asistenţă medicală de urgenţă, dacă vă este necesară.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Abacavir/Lamivudină Aurobindo 600 mg/300 mg, comprimate filmate:

- Substanţele active sunt 600 mg din substanţa activă abacavir (sub formă de sulfat) şi 300 mg lamivudină.

- Celelalte componente sunt
Nucleul comprimatului: celuloză microcristalină, amidonglicolat de sodiu tip A şi stearat de magneziu;
Învelişul comprimatului: hipromeloză 2910 (3 cp), hipromeloză 2910 (6CP), dioxid de titan, polisorbat 80, macrogol 400, și galben amurg FCF (E110).

Precauții:

Verificați cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul înainte de a lua acest medicament.

Unii dintre pacienţii trataţi cu Abacavir/Lamivudină Aurobindo sunt mai expuşi riscului de apariţie a reacţiilor adverse grave. Trebuie să fiţi avertizaţi cu privire la riscurile suplimentare:
- dacă aţi avut vreodată boli ale ficatului, incluzând hepatită B sau C (dacă aveţi infecţie cu virus hepatitic B, nu întrerupeţi tratamentul cu Abacavir/Lamivudină Aurobindo fără recomandarea medicului dumneavoastră, deoarece puteţi avea o recădere a hepatitei)
- dacă sunteţi obez (în special, dacă sunteţi femeie)
- dacă aveţi o afecțiune la rinichi.

⇒ Spuneţi-i medicului dumneavoastră dacă oricare dintre aceste situaţii este valabilă în cazul dumneavoastră. În timpul tratamentului cu acest medicament, este posibil să fie necesară efectuarea unor teste suplimentare, incluzând teste de sânge.

Reacţii de hipersensibilitate
Aproximativ 3 până la 4 pacienţi din 100, trataţi cu abacavir, în cadrul unui studiu clinic, care nu aveau prezentă o genă numită HLA-B*5701, au dezvoltat o reacţie de hipersensibilitate (o reacție alergică gravă).

Risc de infarct miocardic
Nu se poate exclude posibilitatea ca abacavirul să crescă riscul producerii unui infarct miocardic.
⇒ Spuneţi medicului dumneavoastră dacă aveţi probleme cardiace, fumaţi sau aveţi alte boli care vă pot creşte riscul de boală cardiacă, cum sunt tensiunea arterială mare sau diabetul zaharat. Nu întrerupeţi administrarea Abacavir/Lamivudină Aurobindo, cu excepţia cazului în care medicul dumneavoastră v-a recomandat acest lucru.

Fiți atent/ă la simptome importante
Unii dintre pacienţii trataţi cu Abacavir/Lamivudină Aurobindo dezvoltă alte boli, care pot fi grave.
Trebuie să știți despre semnele şi simptomele importante pentru care să fiți atent/ă în timp ce luaţi Abacavir/Lamivudină Aurobindo.
⇒ Citiţi informaţiile de la ,,Alte reacţii adverse posibile ale Abacavir/Lamivudină Aurobindo” al acestui prospect.

Protejarea altor persoane
Infecţia cu HIV se răspândeşte prin contact sexual cu o persoană care are această infecţie sau prin transfuzii de sânge contaminat (de exemplu, prin utilizarea aceloraşi ace). Tratamentul cu Abacavir/Lamivudină Aurobindo nu opreşte transmiterea infecţiei cu HIV de la dumneavoastră la alte persoane. Pentru a proteja alte persoane de posibilitatea infectării cu HIV:
- Utilizaţi prezervativul când aveţi contacte sexuale orale sau penetrante.
- Evitaţi contactul cu sângele altor persoane — de exemplu, nu utilizaţi în comun acele.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Abacavir/Lamivudină Aurobindo vă poate face să vă simţiţi ameţit şi să aveţi alte reacţii adverse care vă pot face să fiţi mai puţin vigilent. Nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje decât dacă vă simţiţi bine.

Abacavir/Lamivudină Aurobindo conține galben amurg
Abacavir/Lamivudină Aurobindo conține un colorant care este denumit galben amurg (E 110), acest colorant poate provoca reacții alergice la unele persoane.

Reacții adverse ale Abacavir/Lamivudină Aurobindo 600 mg/300 mg, comprimate filmate:

În timpul terapiei pentru infecţia cu HIV poate să apară o creştere a greutăţii corporale, a concentraţiei lipidelor plasmatice şi a glicemiei. Aceasta este parţial asociată cu îmbunătăţirea stării de sănătate şi cu stilul de viaţă, şi, uneori, în cazul lipidelor plasmatice, cu administrarea medicamentelor folosite în tratamentul infecţiei cu HIV. Medicul dumneavoastră vă va supune unei evaluări în cazul în care apar aceste modificări.

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

În timpul tratamentului infecţiei cu HIV, poate fi dificil de stabilit dacă un simptom reprezintă o reacţie adversă a tratamentului cu Abacavir/Lamivudină Aurobindo, sau este determinat de alte medicamente pe care le luaţi sau reprezintă un simptom al infecţiei cu HIV. Din acest motiv, este foarte important să spuneţi medicului dumneavoastră despre orice modificări ale stării dumneavoastră de sănătate.

Chiar și pacienții care nu au gena HLA-B*5701 pot dezvolta o reacție de hipersensibilitate (o reacţie alergică gravă), reacție descrisă în acest prospect în cadrul chenarului la ,,Reacţii de hipersensibilitate”.

! Este important să citiţi şi să înţelegeţi informaţiile despre această reacţie gravă.

Pe lângă reacţiile adverse enumerate mai jos pentru Abacavir/Lamivudină Aurobindo, pot să apară şi alte afecţiuni în timpul terapiei combinate din cadrul infecţiei cu HIV.
→ Este important să citiţi informaţiile ulterioare de la acest punct de la „Alte posibile reacţii adverse ale terapiei combinate din cadrul infecţiei cu HIV”.

Reacţii de hipersensibilitate
Abacavir/Lamivudină Aurobindo conţine abacavir (care este, de asemenea, substanţa activă din componenţa Trizivir, Triumeq şi Ziagen). Abacavir poate cauza o reacție alergică gravă numită reacție de hipersensibilitate.
Aceste reacții de hipersensibilitate au fost mai des întâlnite la persoane care iau medicamente care conțin abacavir.
Cine poate dezvolta aceste reacţii adverse?
Oricine ia Abacavir/Lamivudină Aurobindo poate dezvolta o reacţie de hipersensibilitate la abacavir, care îi poate pune viaţa în pericol, dacă continuă să ia Abacavir/Lamivudină Aurobindo.

Există un risc mai mare de a dezvolta această reacţie de hipersensibilitate la abacavir, dacă aveţi o genă numită HLA-B*5701 (dar puteţi dezvolta această reacţie şi în absenţa acestei gene). Trebuie să fiţi testat pentru prezenţa acestei gene înainte de a vă fi prescris Abacavir/Lamivudină Aurobindo.
Dacă ştiţi că aveţi această genă, spuneţi medicului dumneavoastră înainte de a începe să luaţi Abacavir/Lamivudină Aurobindo.

Aproximativ 3 până la 4 pacienţi din 100 trataţi cu abacavir în cadrul unui studiu clinic, care nu aveau prezentă gena HLA-B*5701, au dezvoltat o reacţie de hipersensibilitate.

Care sunt simptomele?
Cele mai frecvente simptome sunt:
• febră (temperatură mare) şi erupţie pe piele.

Alte simptome frecvente sunt:
• greaţă (senzaţie de rău), vărsături (stare de rău), diaree sau durere abdominală (la nivelul stomacului), oboseală severă.

Alte simptome includ:

Dureri la nivelul încheieturilor şi muşchilor, umflare a gâtului, scurtare a respiraţiei, durere în gât, tuse, ocazional durere de cap, inflamaţie a ochilor (conjunctivită), ulceraţii la nivelul gurii, tensiune arterială mică, furnicături sau amorțeli la nivelul mâinilor sau picioarelor.

Când apar aceste reacţii adverse?

Reacţiile de hipersensibilitate pot să apară în orice moment al tratamentului cu Abacavir/Lamivudină Aurobindo, dar cel mai probabil apar în decursul primelor 6 săptămâni după începerea tratamentului.

Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră:
1 dacă aveţi o erupţie pe piele SAU
2 dacă aveţi simptome din cel puţin 2 din grupurile următoare
- febră
- scurtare a respiraţiei, durere în gât sau tuse
- greaţă sau vărsături, diaree sau durere abdominală
- oboseală severă sau dureri în întregul corp sau stare generală de rău.
! Medicul dumneavoastră vă poate sfătui să întrerupeţi administrarea Abacavir/Lamivudină Aurobindo.

Dacă aţi întrerupt tratamentul cu Abacavir/Lamivudină Aurobindo
! Dacă aţi întrerupt tratamentul cu Abacavir/Lamivudină Aurobindo din cauza unei reacţii de hipersensibilitate, nu trebuie să mai luaţi NICIODATĂ Abacavir/Lamivudină Aurobindo sau oricare alt medicament care conţine abacavir (de exemplu, Trizivir, Triumeq sau Ziagen). Dacă o faceţi, în decurs de câteva ore, poate apărea o prăbuşire a tensiunii arteriale, care poate conduce la deces.

Dacă aţi încetat să luaţi Abacavir/Lamivudină Aurobindo, indiferent de motiv, în special dacă motivul este reprezentat de faptul că dumneavoastră consideraţi că au apărut reacţii adverse sau din cauza altei boli:

→ Discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a reîncepe tratamentul. Medicul dumneavoastră va verifica dacă simptomele pe care le aveţi se datorează unei reacţii de hipersensibilitate. Dacă medicul dumneavoastră consideră că acesta ar putea fi motivul, vi se va spune să nu mai luaţi niciodată Abacavir/Lamivudină Aurobindo sau oricare alt medicament care conţine abacavir (de exemplu, Trizivir, Triumeq sau Ziagen). Este important să urmaţi acest sfat.

Ocazional, reacţiile de hipersensibilitate au apărut la pacienţi care au reînceput administrarea de medicamente care conțin abacavir, pacienţi care prezentaseră doar unul dintre simptomele descrise în Cardul de Avertizare, înainte de întreruperea tratamentului.

Foarte rar, pacienții care au luat în trecut medicamente care conțin abacavir fără simptome de hipersensibilitate, au dezvoltat o reacție de hipersensibilitate când au reînceput administrarea acestor medicamente.

Dacă medicul dumneavoastră vă va recomanda să reîncepeţi tratamentul cu Abacavir/Lamivudină Aurobindo, este posibil să vi se ceară să luaţi prima doză într-un cadru în care se poate acorda, la nevoie, asistenţă medicală de urgenţă.

Dacă sunteţi hipersensibil la Abacavir/Lamivudină Aurobindo, returnaţi toate comprimatele neutilizate de Abacavir/Lamivudină Aurobindo pentru a fi eliminate în siguranţă. Cereţi sfatul medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Ambalajul de Abacavir/Lamivudină Aurobindo include un Card de Avertizare, pentru a vă reaminti dumneavoastră și personalului medical de reacțiile de hipersensibilitate. Detașați acest card și purtați-l în permanență cu dumneavoastră.

Reacţii adverse frecvente
Acestea pot afecta până la 1 din 10 pacienţi:
• reacţie de hipersensibilitate
• durere de cap
• stare de rău (vărsături)
• senzaţie de rău (greaţă)
• diaree
• dureri la nivelul stomacului
• scădere a poftei de mâncare
• oboseală, lipsă de energie
• febră (temperatură mare)
• stare generală de rău
• tulburări ale somnului (insomnie)
• durere musculară şi disconfort
• durere articulară
• tuse
• iritaţie sau secreţie nazală
• erupţie pe piele
• cădere a părului.

Reacţii adverse mai puţin frecvente
Acestea pot afecta până la 1 din 100 pacienţi şi pot fi evidenţiate prin teste de sânge:
• un număr mic de globule roşii în sânge (anemie) sau un număr mic de globule albe în sânge (neutropenie)
• creştere a valorilor serice ale enzimelor hepatice
• scădere a numărului de celule din sânge implicate în coagularea sângelui (trombocitopenie).

Reacţii adverse rare
Acestea pot afecta până la 1 din 1000 pacienţi:
• tulburări hepatice, cum sunt icterul, mărirea ficatului sau ficat gras, inflamaţia ficatului (hepatită)
• inflamaţie a pancreasului (pancreatită)
• distrugere a ţesutului muscular.

Reacţiile adverse rare care pot fi evidenţiate prin teste de sânge sunt:
• creştere a concentraţiei unei enzime numită amilază.

Reacţii adverse foarte rare
Acestea pot afecta până la 1 din 10000 pacienţi:
• furnicături şi amorţeli la nivelul pielii
• senzaţie de slăbiciune la nivelul membrelor
• erupţie pe piele, care poate forma vezicule şi arată ca nişte ţinte mici (un punct întunecat, central, încercuit de o zonă deschisă la culoare, cu un cerc întunecat la margine) (eritem polimorf)
• erupţie extinsă cu vezicule şi descuamări ale pielii, în special în jurul gurii, nasului, ochilor şi organelor genitale (sindrom Stevens-Johnson) şi o formă mai severă care provoacă descuamarea pielii pe mai mult de 30% din suprafaţa corpului (necroliză epidermică toxică)
• acidoză lactică (concentraţie crescută de acid lactic în sânge).

! Contactaţi imediat medicul, dacă observaţi oricare dintre aceste simptome.

O reacţie adversă foarte rară care poate fi evidenţiată printr-un test de sânge este:
• incapacitatea măduvei osoase de a produce celule roşii noi (aplazie eritrocitară pură).

Dacă aveţi reacţii adverse
→ Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului, dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect.

Alte posibile reacţii adverse ale terapiei combinate din cadrul infecţiei cu HIV
Tratamentul combinat, cum este şi cel cu Abacavir/Lamivudină Aurobindo, poate determina dezvoltarea altor afecţiuni în timpul tratamentului infecţiei cu HIV.

Simptome de infecție și inflamație

Infecțiile vechi se pot reactiva

Pacienţii cu infecţie HIV avansată (SIDA) au un sistem imunitar slăbit şi sunt mai predispuşi să dezvolte infecţii grave (infecţii oportuniste). Aceste tipuri de infecţii pot să fi fost “tăcute” şi nedetectate de sistemul imunitar slăbit, înainte de începerea tratamentului. După iniţierea tratamentului, sistemul imunitar devine mai puternic, astfel încât organismul începe să lupte împotriva infecțiilor, determinând apariţia de semne şi simptome de inflamaţie. Simptomele includ de obicei febră împreună cu unele din următoarele:
• durere de cap
• durere de stomac
• dificultate în respiraţie.
În cazuri rare, pe măsură ce sistemul imunitar devine mai puternic, poate ataca de asemenea ţesutul sănătos din corp (afecțiuni autoimune). Simptomele afecţiunilor autoimune pot apărea la câteva luni după începerea tratamentului cu medicamente împotriva infecției cu HIV.
Simptomele pot include:
• palpitații (bătăi rapide sau neregulate) sau tremor
• hiperactivitate (agitație și mișcare excesivă)
• slăbiciune la nivelul mâinilor şi picioarelor care se deplasează în sus, spre trunchi.

Dacă aveţi orice simptome de infecţie și inflamație sau dacă observaţi oricare dintre simptomele menţionate mai sus:
→ Spuneţi imediat medicului dumneavoastră. Nu luaţi alte medicamente pentru tratarea infecţiei fără sfatul medicului dumneavoastră.

Este posibil să aveţi probleme cu oasele

Unii pacienţi trataţi cu terapie combinată pentru infecţia cu HIV dezvoltă o afecţiune numită osteonecroză. În cadrul acestei boli, o parte din ţesutul osos se distruge din cauza aportului redus de sânge către ţesutul osos. Pacienţii sunt mai expuşi riscului de a avea această afecţiune:
• dacă au luat tratamentul combinat o perioadă lungă de timp
• dacă iau concomitent medicamente antiinflamatoare numite corticosteroizi
• dacă consumă alcool etilic
• dacă sistemul lor imunitar este foarte slăbit
• dacă sunt supraponderali.

Semnele osteonecrozei includ:
• rigiditate a articulaţiilor
• disconfort şi durere (în special la nivelul şoldului, genunchiului sau umărului)
• dificultate la mişcare.
Dacă observaţi oricare dintre aceste simptome:
→ Spuneţi medicului dumneavoastră.

Raportarea reacțiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacții adverse, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin sistemul naţional de raportare indicat pe www.anm.ro. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv medicamente din plante sau alte medicamente eliberate fără prescripţie medicală.

Amintiţi-vă să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă începeţi să utilizaţi un medicament nou în timp ce luaţi Abacavir/Lamivudină Aurobindo.

Aceste medicamente nu trebuie administrate concomitent cu Abacavir/Lamivudină Aurobindo:
• emtricitabină, pentru tratamentul infecţiei cu HIV
• alte medicamente care conţin lamivudină, utilizate pentru tratamentul infecţiei cu HIV sau a infecţiei cu virus hepatitic B
• doze mari de trimetoprim / sulfametoxazol, un antibiotic
• cladribina, este utilizat pentru tratamentul leucemiei cu celule păroase.
Spuneți medicului dumneavoastră dacă sunteți tratat cu unul dintre acestea.

Unele medicamente interacţionează cu Abacavir/Lamivudină Aurobindo

Printre acestea se numără:
• fenitoină, pentru tratamentul epilepsiei. Spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi fenitoină. Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă supravegheze în timpul tratamentului cu Abacavir/Lamivudină/Zidovudină Teva.
• metadonă, folosit ca un substitut de heroină. Abacavir crește rata la care metadonă din organism este eliminat. Dacă luați metadonă, veți fi verificate fie simptome de sevraj. Este posibil ca doza de metadonă trebuie ajustată. Spuneți medicului dumneavoastră dacă luați metadonă.
• ribavirină pentru tratamentul hepatitei C. Abacavirul, combinația de ribavirină cu interferon pegilat (un agent care conține proteine care sunt active împotriva infecțiilor cauzate de viruși) mai puțin eficace în reducerea nivelurilor de hepatita C virus în organism. Spuneți medicului dumneavoastră dacă luați ribavirină.

Administrarea de Abacavir/Lamivudină Aurobindo 600 mg/300 mg, comprimate filmate în sarcină / alaptare:

Sarcina
Nu se recomandă utilizarea Abacavir/Lamivudină Aurobindo în timpul sarcinii. Abacavir/Lamivudină Aurobindo şi medicamentele similare pot determina reacţii adverse la copiii nenăscuți. Dacă aţi rămas gravidă în timpul tratamentului cu Abacavir/Lamivudină Aurobindo, medicul dumneavoastră poate să recomande efectuarea de investigaţii suplimentare copilului dumneavoastră (incluzând teste de sânge) pentru a se asigura că acesta se dezvoltă normal.

Dacă sunteţi gravidă, rămâneţi gravidă sau dacă intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră pentru a discuta despre beneficiul şi riscurile administrării Abacavir/Lamivudină Aurobindo în timpul sarcinii.

Copiii ale căror mame au fost tratate cu INRT (medicamente asemănătoare cu Abacavir/Lamivudină Aurobindo) în timpul sarcinii, au un risc scăzut de a fi infectaţi cu HIV. Beneficiul este mai mare decât riscul de a prezenta reacţii adverse.

Alăptarea
Femeile infectate cu HIV nu trebuie să alăpteze, deoarece infecţia cu HIV poate trece la copil prin lapte.

Dacă alăptaţi sau vă gândiţi să alăptaţi, spuneţi imediat medicului dumneavoastră.

Prezentare ambalaj:

Abacavir/Lamivudină Aurobindo sunt disponibile sub forma unor comprimate filmate de culoare portocalie, cu inscripția „H” pe o parte și „27” pe cealaltă. Dimensiunile tabletelor sunt de 20.7 x 9.2 mm.

Mărimi de ambalaj:
Blistere: 30, 50, 60, 90 comprimate filmate
Recipient PEID: 30, 100 comprimate filmate

Condiții de păstrare:

A nu se lăsa la vederea și îndemâna copiilor.

Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe blister şi cutie, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Cutie cu blister: A nu se păstra la temperaturi peste 30°C
Recipient PEÎD: Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiți. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă abacavirum+lamivudinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Abacavir/Lamivudină Aurobindo 600 mg/300 mg, comprimate filmate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Abacavir/Lamivudină Aurobindo 600 mg/300 mg, comprimate filmate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.