Prospect Alotendin 5 mg/10 mg, comprimate

Substanța activă: combinatii
Producator: Egis Pharmaceuticals PLC., Ungaria
Clasa ATC: [C07FB]: >> >> >>

Indicații Alotendin 5 mg/10 mg, comprimate:

Alotendin comprimate este indicat în tratamentul hipertensiunii arteriale ca tratament de substituţie la pacienţii care au răspuns adecvat la administrarea separată a comprimatelor celor două componente în aceleaşi doze ca şi în combinaţie.

Contraindicații:

Nu luaţi Alotendin comprimate
- Dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la amlodipină, bisoprolol, derivaţi de dihidropiridină sau la oricare dintre celelalte componente ale Alotendin comprimate;
- Dacă aveţi probleme grave de îngustare a căii de ejecţie a ventricolului stâng (cum ar fi stenoză aortică de grad înalt);
- Dacă suferiţi de insuficienţă cardiacă acută, insuficienţă cardiacă instabilă după un infarct miocardic sau insuficienţă cardiacă ce necesită injectarea intravenoasă a substanţelor ce cresc forţa de contracţie a inimii;
- Dacă suferiţi un şoc datorită funcţionării anormale a inimii (în acest caz tensiunea arterială este foarte scăzută şi circulaţia sanguină poate scade până la colaps);
- Dacă suferiţi de o boală cardiacă caracterizată de bătăi rare ale inimii sau contracţii neregulate ale inimii (bloc atrio-ventricular de gradul II sau III, bloc sino-atrial, síndromul sinusului bolnav);
- Tensiune arterială scăzută (prima valoare este permanent mai mică de 100 mmHg);
- În caz de astm bronşic grav sau afecţiuni obstructive ale căilor pulmonare;
- În cazul unei afecţiuni arteriale periferice grave;
- În cazul sindromului Raynaud, o afecţiune ce determină amorţeală, senzaţie de înţepături şi modificarea culorii degetelor de la mâini şi picioare atunci când sunt expuse la frig;
- În cazul unui feocromocitom netratat, o tumoră rară a glandei suprarenale;
- În condiţiile metabolice în care pH-ul sângelui devine acid.
În cazul în care credeţi că vă aflaţi într-unul din cazurile menţionate mai sus, vă rugăm să discutaţi cu medicul dumneavoastră dacă este cazul să utilizaţi acest medicament.

Administrare Alotendin 5 mg/10 mg, comprimate:

Luaţi întotdeauna Alotendin comprimate exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Doza uzuală este de: un comprimat din concentraţia stabilită. Alotendin comprimate trebuie administrat dimineaţa, cu sau fără alimente, fără a fi mestecat, cu ajutorul unei cantităţi mici de lichid. În funcţie de efectul terapeutic, medicul dumneavoastră poate creşte doza iniţială prin schimbarea cu o altă combinaţie. În general nu este necesară ajustarea dozelor în cazul insuficienţei hepatice sau renale uşoare sau moderate.
În cazul insuficienţei hepatice sau renale severe dozele trebuie modificate.
Nu întrerupeţi arbitrar tratamentul.
Vârstnici
Nu este necesară ajustarea dozelor la pacienţii vârstnici, totuşi este necesară precauţie mai ales la creşterea dozelor.
Copii şi adolescenţi
Alotendin comprimate nu este recomandat pentru utilizarea la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani datorită lipsei datelor privind siguranţa şi eficacitatea.
Dacă aveţi impresia că efectul Alotendin comprimate este prea puternic sau prea slab, spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Alotendin comprimate
Dacă luaţi mai multe comprimate decât v-au fost prescrise, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.
Dacă aţi uitat să luaţi Alotendin comprimate
Încercaţi să luaţi doza omisă cât mai repede posibil. Dacă este timpul pentru următoarea doză, nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza omisă deoarece vă expuneţi unui supradozaj.
Dacă încetaţi să luaţi Alotendin comprimate
Nu întrerupeţi brusc tratamentul şi nu schimbaţi doza recomandată înainte de a consulta medicul dumneavoastră, deoarece în aceste cazuri stadiul insuficienţei cardiace se poate înrăutăţi. Tratamentul nu trebuie înrerupt brusc mai ales în cazul pacienţilor cu afecţiuni coronariene. Dacă este necesară întreruperea tratamentului aceasta se va face gradat.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la utilizarea acestui produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Alotendin 5 mg/10 mg, comprimate:

Substanţele active sunt amlodipina şi bisoprololul.
Alotendin 5 mg/10 mg comprimate: fiecare comprimat filmat conţine amlodipină 5 mg şi bisoprolol 10 mg.

Celelalte componente sunt: dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu, amidon glicolat de sodiu (tip A), celuloză microcristalină.

Precauții:

Anunţaţi medicul dumneavoastră dacă vă aflaţi în una din următoarele situaţii în care Alotendin comprimate trebuie administrat cu precauţie:
- vârstă înaintată ;
- insuficienţă cardiacă ;
- diabet cu variaţii mari ale valorilor glicemiei ;
- dietă strictă ;
- tratament concomitent antialergic (de desensibilizare) (cum ar fi pentru prevenirea rinitei alergice) ;
- tulburări uşoare ale sistemului electric de reglare a ritmului cardiac (bloc AV gradul I) ;
- tulburări de perfuzie coronariană (angină Prinzmetal) ;
- tulburări vasculare ale extremităţilor caracterizate prin scăderea perfuziei ;
- psoriazis ;
- hipertireoză ;
- tulburări hepatice sau renale ;
- în cazul unui feocromocitom tratat, o tumoră rară a glandei suprarenale ;
- astm bronşic sau alte boli obstructive pulmonare ;
- dacă sunteţi înainte de o intervenţie chirurgicală informaţi medicul anestezist despre tratamentul cu Alotendin comprimate.
Medicul dumneavoastră va dori să ia măsuri de precauţie (de exemplu: tratament asociat) dacă aveţi vreuna din afecţiunile menţionate mai sus.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Alotendin comprimate poate afecta capacitatea de a conduce vehicule prin reacţii adverse ca ameţeli, cefalee, oboseală sau greaţă mai ales la începutul tratamentului sau la schimbarea tratamentului, sau ingerarea de alcool, de aceea medicul dumneavoastră va decide individual dozele la care puteţi conduce vehicule sau folosi utilaje.

Reacții adverse ale Alotendin 5 mg/10 mg, comprimate:

Ca toate medicamentele, Alotendin comprimate poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Dacă prezentaţi una din următoarele reacţii adverse întrebaţi medicul dumneavoastră sau farmaciastul.
Reacţii adverse frecvente (afectează 1 până la 10 utilizatori din 100):
Durere de cap, ameteală, somnolenţă (în special la începutul tratamentului), palpitaţii, bufeuri, durere abdominală, umflarea gleznelor, edeme, oboseală, senzaţie de amorţeală şi de înţepături la nivelul extremităţilor, tulburări gastrointestinale precum greaţă, vărsături, diaree, constipaţie.
Reaţtii adverse mai puţin frecvente (afectează 1 până la 10 utilizatori din 1000)
Insomnie, schimbări ale dispoziţiei (inclusiv anxietate), depresie, pierderea temporară a conştienţei (sincopă), hipoestezie, parestezie, percepţie anormală a gustului (disgeuzie), tremor, tulburări de vedere (inclusiv diplopie), tinitus, tensiune arterială mică, dispnee, rinită, alterarea stării intestinale (inclusiv diaree şi constipaţie), dispepsie, gură uscată, alopecie, sângerări minore la nivelul pielii şi mucoaselor (purpură), decolorarea pielii, transpiraţii abundente, mâncărimi, iritaţie trecătoare pe piele, exantem, artralgie, mialgie, crampe musculare, dureri de spate, micţiune frecventă, tulburări de micţiune, nicturie, impotenţă, creşterea sânilor la bărbaţi, dureri în piept, astenie, durere, stare de indispoziţie, creştere în greutate, scădere în greutate, tulburări de somn, tulburări de conducere cardiacă, agravarea insuficienţei cardiace pre-existente, rată cardiacă scăzută (mai puţin de 50 bătăi pe minut), presiune arterială scăzută, bronhospasm la pacienţii cu astm bronşic sau cu boli pulmonare obstructive în antecedente, slăbiciune şi crampe musculare, stare de epuizare*.
*Aceste simptome apar mai ales la începutul tratamentului. Sunt în general de intensitate uşoară şi dispar în mai puţin de 1-2 săptămâni.
Reacţii adverse rare (afectează 1 până la 10 utilizatori din 10000):
Confuzie, nivel ridicat al trigliceridelor, coşmaruri, senzaţii nereale, care reprezintă percepţii anormale fără a detecta vreun stimul, senzaţii asemănătoare celor reale sau care par reale (halucinaţii), scăderea secreţiei lacrimale (trebuie luată în consideraţie dacă purtaţi lentile de contact), deficienţe ale auzului, rinită alergică, hepatită, reacţii de hipersensibilitate cum ar fi mâncărimi, înroşirea feţei, creşterea nivelului plasmatic al enzimelor hepatice.
Reacţii adverse foarte rare (afectează mai puţin de 1 pacient din 10000 de pacienţi):
Scăderea numărului de celule albe şi plachete sanguine, creşterea valorilor plasmatice ale glucozei, hipertonie, neuropatie periferică, infarct miocardic, aritmie cardiacă, inflamarea neuniformă a vaselor mici de sânge (vasculită), tuse, gastrită, hiperplazie gingivală, pancreatită, icter, umflarea acută a pielii sau mucoasei mai ales la nivelul pleoapelor, buzelor, încheieturilor, genital, glotei, faringelui şi limbii (angio-edem), inflamarea gravă a pielii sau mucoaselor cu formarea de vezicule roşii (eritem polimorf), urticarie, eritem generalizat, cruste la nivelul pielii (dermatită exfoliativă), leziuni veziculoase grave la nivelul pielii şi mucoasei bucale, regiunii genitale şi anale, cu febră, gât inflamat şi oboseală (sindrom Stevens-Johnson), sensibilitate la lumina solară, conjunctivită; medicamentele cu mecanism de acţiune similar bisoprololului (substanţă activă a acestui medicament) pot determina apariţia sau o agravare a
6
psoriazisului (boală de piele cronică cu formaţiuni sub formă de cruste roşii cu mâncărimi) sau care pot declanşa tulburări de piele psoriaziforme.
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Efectul terapeutic sau reacţiile adverse ale medicamentului pot fi determinate de administrarea concomitentă a altor medicamente. Astfel de interacţiuni pot să apară şi dacă a trecut o perioadă de timp prea scurtă de la încetarea utilizării celuilalt medicament.
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.
Co-administrarea Alotendin comprimate cu următoarele medicamente nu este recomandată:
Antagonişti ai calciului din grupa verapamilului şi din grupa diltiazemului: Aceste medicamente sunt utilizate pentru tratamentul hipertensiunii arteriale şi anginei pectorale.
Medicamente antihipertensive cu activitate centrală (de exemplu: clonidină, metildopa, monoxidină, rilmenidină): Nu trebuie să întrerupeţi în nici un caz administrarea acestora înainte de a discuta despre aceasta cu medicul dumneavoastră.
Următoarele medicamente pot fi utilizate în acelaşi timp cu Alotendin comprimate doar în anumite condiţii şi cu precauţie deosebită:
Medicamente care reglează ritmul cardiac (chinidina, disopiramida, lidocaina, fenitoina, flecainida, propafenona, amiodarona): aceste medicamente sunt utilizate pentru tratamentul unui ritm cardiac neregulat sau anormal.
Medicamente β-blocante cu administrare locală (de exemplu: picături oftalmice pentru tratamentul glaucomului).
Parasimpatomimetice. Aceste medicamente sunt utilizate, de exemplu, ca stimulante ale muşchilor netezi pentru tratamentul tulburărilor gastro-intestinale, ale vezicii urinare sau glaucomului
Insulina şi antidiabeticele orale.
Hipnotice, medicamente anestezice.
Glicozide cardiotonice (digitalice), medicamente utilizate pentru tratamentul insuficienţei cardiace.
Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS): Aceste medicamente pot fi utilizate pentru tratamentul artritei, durerii sau inflamaţiei.
Medicamente simpatomimetice (de exemplu: isoprenalină, dobutamină, norepinefrină, epinefrină): Aceste medicamente sunt utilizate în secţiile de urgenţă pentru tratamentul afecţiunilor circulatorii severe.
Orice medicament care poate determina scăderea tensiunii arteriale, ca efect terapeutic sau reacţie adversă (de exemplu: alte antihipertensive, antidepresive triciclice, barbiturice, fenotiazine).
Co-administrarea Alotendin comprimate cu următoarele medicamente trebuie avută în vedere:
Mefloquină, un medicament utilizat pentru profilaxia sau tratamentul malariei.
Inhibitori ai monoaminooxidazei (IMAO, cu excepţia IMAO-B), medicamente utilizate pentru tratamentul depresiei.
Medicamente care afectează metabolizarea amlodipinei sau bisoprololului (de exemplu rifampicina, ketoconazolul, itraconazolul, eritromicina, ritonavirul şi preparatele care conţin sunătoare).
Derivaţii de ergotamină (medicamente utilizate pentru tratamentul sângerărilor de origine ginecologică).
Folosirea Alotendin comprimate cu alimente şi băuturi
Alcoolul poate potenţa acţiunea antihipertensivă a acestui medicament.

Administrarea de Alotendin 5 mg/10 mg, comprimate în sarcină / alaptare:

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Având în vedere experienţa clinică insuficientă în ceea ce priveşte utilizarea la femeile gravide administrarea Alotendin comprimate se va face numai după evaluarea balanţei beneficiu/risc de către medic, de aceea trebuie să informaţi medicul dumneavoastră dacă sunteţi gravidă sau doriţi să rămâneţi gravidă. În cazul administrării în timpul sarcinii poate fi necesară monitorizarea atentă a fătului şi a nou-născutului.
Decizia de a continua/întrerupe alăptarea sau de a continua/întrerupe tratamentul cu Alotendin comprimate trebuie luată după evaluarea beneficiilor alăptării pentru nou-născut şi beneficiile tratamentului cu Alotendin pentru mamă.

Prezentare ambalaj:

Alotendin 5 mg/10 mg: comprimate albe sau aproape albe, fără miros, având forma ovală, uşor convexe cu o linie mediană pe una din feţe şi marcate cu E şi 572 pe cealaltă faţă.
Linia mediană are numai rolul de a uşura ruperea comprimatului pentru a fi înghiţit uşor şi nu de divizare în doze egale.

Condiții de păstrare:

A nu se păstra la temperaturi peste 30°C. A se păstra în ambalajul original pentru a fi protejat de lumină.
Nu utilizaţi Alotendin comprimate după data de expirare (EXP) înscrisă pe flacon şi pe cutie. Data de expirare se referă la ultima zi a respectivei luni.
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Nu utilizaţi Alotendin comprimate dacă observaţi semne vizibile de deteriorare (decolorare).
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Alotendin 5 mg/10 mg, comprimate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Alotendin 5 mg/10 mg, comprimate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.