Prospect Ambrohexal

Substanța activă: ambroxolum
Producator: Hexal Pharma GMBH Germania
Clasa ATC: [R05CB]: aparatul respirator >> preparate pentru tratamentul tusei >> expectorante fara combinatii cu antitusive >> mucolitice
Categoria: Afectiuni pulmonare
Grupa farmaceutică: expectorante, mucolitice
Tip: Sirop

Indicații Ambrohexal:

Afectiuni acute si cronice ale cailor respiratorii, cu secretie de sputa vascoasa, cum sunt bronsita acuta si cronica, bronsita astmatiforma, astmul bronsic, bronsiectazia, rinita, faringita.

Contraindicații:

Cand nu trebuie sa utilizati Ambrohexal sirop?
Administrarea de Ambrohexal sirop este contraindicata in caz de hipersensibilitate la ambroxol, la acidul benzoic sau la metabisulfitul de sodiu (conservanti).

Cand puteti utiliza Ambrohexal sirop, numai dupa ce intrebati medicul ?
in cele ce urmeaza se mentioneaza care sunt conditiile in care Ambrohexal sirop trebuie utilizat cu prudenta. Chiar daca acestea va sunt deja cunoscute va rugam sa intrebati medicul. In caz de deficit al miscarii cililor (clearance mucociliar scazut), tuse cu expectoratie abundenta, afectiuni care nu permit eliminarea secretiilor, Ambrohexal sirop nu trebuie administrat decat daca medicul considera absolut necesar.

Ce trebuie avut in vedere in timpul sarcinii si alaptarii?
In timpul primului trimestru de sarcina si al alaptarii, Ambrohexal sirop nu trebuie administrat decat daca medicul considera absolut necesar.

Administrare Ambrohexal:

Cate lingurite dozatoare si de cate ori pe zi trebuie sa utilizati Ambrohexal sirop?

Copii sub 2 ani: 1/2 lingurita dozatoare (7,5 mg) de 2 ori pe zi.
Copii intre 2-5 ani: 1/2 lingurita dozatoare de 3 ori pe zi.
Copii peste 5 ani: o lingurita dozatoare (15 mg) de 2-3 ori pe zi.
Copii peste 12 ani ai adultii: in primele 2-3 zile cate 2 lingurite dozatoare (30 mg) de 2-3 ori pe zi, apoi 2 lingurite dozatoare de 2 ori pe zi sau cate o lingurita dozatoare de 3 ori pe zi.
In cazul in care este necesara cresterea eficacitatii produsului, la adulti, se pot administra pana la 4 lingurite dozatoare ( 60 mg ) de 2 ori pe zi.
In cazul unei afectari grave a functiei renale trebuie micsorata doza sau trebuie marit intervalul dintre administrari.

Cum si cand trebuie administrat Ambrohexal sirop?
Ambrohexal sirop se administreaza la sfarsitul meselor. in timpul tratamentului cu Ambrohexal sirop trebuie administrate cantitati mai mari de lichide (de ex. ceai, apa, sucuri) care favorizeaza fluidificarea sputei.

Cat timp trebuie sa utilizati Ambrohexal sirop?
Durata tratamentului depinde de natura si severitatea afectiunii.

Compoziție Ambrohexal:

O lingurita dozatoare (5ml) contine clorhidrat de ambroxol 15 mg si excipienti: acid benzoic, acid citric, glicerol, ciclamat de sodiu, hidroxid de sodiu, metabisulfit de sodiu, polividona, sorbitol (1,75 g), aroma de zmeura, apa distilata.

Precauții:

In cazul administrarii concomitente de antitusive, secretia fluidificata nu mai poate fi expectorata. De aceea, inainte de suplimentarea tratamentului cu un antitusiv, trebuie intrebat medicul. in cazul afectarii grave a functiei renale (insuficienta renala) trebuie scazuta doza sau marit intervalul intre administrari. Pacientii diabetici trebuie avertizati ca o lingurita dozatoare ( 5 ml) contine 1,75 g sorbitol.

Reacții adverse ale Ambrohexal:

Ce reactii adverse pot sa apara in timpul administrarii de Ambrohexal sirop?
In cazuri rare s-a raportat aparitia unor reactii de intoleranta. Au fost semnalate reactii cutanate si la nivelul mucoaselor, edem al fetei, dispnee, febra insotita de frisoane. Rareori au fost descrise tulburari gastrointestinale (de ex. dureri abdominale, greata si constipatie). In cazuri rare pot sa apara sialoree, rinoree ( secretie nazala crescuta) si disurie. Izolat s-au raportat reactii acute grave de hipersensibilitate (soc anafilactic).

Atentionare
Datorita consumului in metabisulfit de sodiu (conservant) pot sa apara rareori, in special la astmatici, reactii de hipersensibilitate, care se manifesta prin varsaturi, diaree, respiratie intretaiata (gasping), criza de astm, afectarea starii de constienta sau soc. Aceste reactii pot evolua diferit, fiecare in parte si pot duce la stari clinice cu potential de evolutie letala. Daca observati aparitia altor reactii adverse decat cele mentionate in acest prospect, va rugam sa informati medicul sau farmacistul.

Ce masuri trebuie luate in cazul aparitii reactiilor adverse?
Daca ati observat aparitia reactiilor adverse va rugam sa informati medicul, care va decide asupra masurilor necesare.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Ce alte medicamente influenteaza actiunea Ambrohexal sirop si ce trebuie avut in vedere in cazul administrarii concomitente a altor produse?

Antitusive
in cazul administrarii simultane de Ambrohexal sirop si de antitusive, reflexul tusei poate fi inhibat (vezi punctul Precautii speciale pentru utilizare).

Antibiotice
Administrarea concomitenta de ambroxol si antibiotice (amoxicilina, cefuroxima, doxiciclina si eritromicina) duce la imbunatatirea penetrarii antibioticelor in testul pulmonar.

Prezentare ambalaj:

Cutie cu un flacon a 100 ml sirop si o lingurita dozatoare gradata la 2,5 si 5 ml.

Condiții de păstrare:

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra la temperaturi sub 25aC, ferit de lumina, in ambalajul original.
Ambrohexal sirop este valabil 3 saptamani dupa prima deschidere a flaconului.
A nu se lasa la indemana copiilor.
Alte medicamente cu substanța activă ambroxolum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Ambrohexal(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Ambrohexal vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.